Grondkabel

Volgensmij ben ik beter af om bij de eindverdeler een nieuwe aardpen te maken zodat ik zeker weet dat vanaf daar alles netjes is. Maar mogelijk dat jullie daar andere ideeën over hebben.

Goed plan. Maar laat dat doen door een in dat werk gespecialiseerd bedrijf. En laat die man dan ook, hij is er toch, even de bestaande aarding controleren. Dan is 't wel zo handig om van tevoren al uit te zoeken welke draad in de meterkast naar die aardpen gaat.

Daar waar een schakeling rookt, vloeit de meeste stroom (1e hoofdwet van Toeternietoe)

Die kabel die je wilt gaan leggen is wel degelijk geaard, als je daar een schep in zet wil je dat de voorgaande zekering eruit gaat anders overleef je het niet.
Om het voor elkaar te krijgen dat die zekering er snel genoeg uit gaat telt alles mee: zekering waarde en aanspreektijd, kabellengte, aderdiameter, aardverspreidingsweerstand, en die moeten op elkaar afgestemd zijn.

Op 3 juli 2017 13:25:15 schreef mvdk:
Iedereen weet dat het geen comfortabele oplossing is, bij iedere aardsluiting naar het huis toelopen om de aardlek terug te zetten. Bij verstandig en veilig gebruik van elektrische apparaten, behoort dit eigenlijk niet gebeuren.

En daarom heb je selectieve aardlekschakelaars.

In dit soort situaties, plaats ik altijd een type S aardlekschakelaar. Deze is (kort) tijdvertraagd, zodat bij een aardfout in de kabel, deze wordt afgeschakeld.

Kortom: aan het begin van de kabel, een type S aardlekschakelaar van 300mA en een passende zekering/automaat voor de kabel.

Daarna in de onderverdeler, de eindgroepen beveiligen dmv "gewone" aardlekschakelaars.

Fryslân

je hoeft geeneens grondkabel te gebruiken, gewone kabel met een slagvaste buis mocht ook al, maar een gewone kabel met die 3mm dikke plastic kabelbescherming mag ook. die is op rol te vinden, goedkoper als grondkabel. spul ligt ruim over de kabel heen, iets van 25cm breed is dat spul. steek je minder makkelijk doorheen als de mantel van een grondkabel.

overigens zou ik nooit een aardlek plaatsen in een distributie voeding! als er op het einde nu een pomp of ander enkele verbruiker zit is het nog te doen, maar een heel pand achter een aardlek zetten 150 meter verder slaat nergens op.

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Wat een aarding nodig heeft aarden ook de water en gasleiding
waar de voeding binnen komt van het net moet er een aardpin zijn .
aardlek gebruiken voor 1 fase groepen .

Motoren achter automaat C karakterestiek

Kabel 150 mtr is 25mm2 voldoende afzekeren met 63A universeel traag of 63A B karaterstiek
aardpin slaan 2e verdeler niet echt nodig.

Jinny

Golden Member

Eensch met Testman, geen aardlek in de voeding.
En afzekeren naar behoefte, niet naar max mogelijk.
Eventueel een aardpen slaan bij de subverdeler en pas in de subverdeler aardlekjes toepassen.

Maar eerst, uitrekenen wat je nodig hebt.
Daar de kabel op aanpassen.
Je spreekt over serieuze kortsluitstromen...

Hoe doen vrouwen op TV dat toch? Wakker worden met prachtig glanzend haar en mooi gestifte lippen..... Wanneer ik wakker word heb ik een coupe 'Leeg geroofd vogelnest' en een incidenteel straaltje kwijl..

als je een C 63A automaat gebruikt, haal je de kortsluitstroom niet meer aan het einde, met een 25mm2 kabel! ziehier de berekening, dan heb je een 50mm2 nodig.

dit is met een B 63A automaat, dan mag een 16mm2 nog, wel met meer verlies in de kabel.

dit is met trage 63A smeltpatronen, dan kom je ook al op 35mm2 uit..

[Bericht gewijzigd door testman op 3 juli 2017 19:39:22 (93%)]

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Nergens in de startpost of ergens verder in het topic staat de aansluitwaarde van ts z'n huisaansluiting. Ik gok dat 't om een bedrijf in de agrarische sector gaat, maar als het een aansluiting is van 3x80 zou het kunnen zijn dat 't om een TT stelsel gaat. En dan moet je toch eens naar smelt of schakelkarakteristieken kijken van beveiligingsspullen.
Pas bij 3x100 kan je van de netbeheerderder verlangen dat er "aarde" word meegeleverd. Dan maakt 't allemaal niet zoveel meer uit.
Die 3x80 aansluitingen zijn hoofdpijndingen. Met alleen maar eindgroepen direct in de meterkast, alles achter aardlek is ok. Maar zo'n kabel naar een subverdeler vraagt gewoon om meer aandacht.
Maar ik vraag me af of de ts nog meeleest.
Ben trouwens wel nieuwsgierig hoe het met z'n aggregaat en al die motortjes is afgelopen. Of is dit de definitieve oplossing voor dat project?

onlangs moest een kennis een 3x250A aansluiting verlagen naar 3x80A, toen kwam er geen aarde meer van de leverancier meegeleverd. moest dus een aardpin geslagen worden..

waar rook was, werkt nu iets niet meer

maar om niet teveel geld uit te geven moet de aan te sluiten belasting bekend zijn om tot de juiste kabel doorsnede te komen ;

eea kost serieus geld of het gaat om een kabel van 25 35 of 50mm2
wanneer je maar 2% spannings verlies toelaat wordt het 50mm2.

De vragen steller zal meer over de belasting en situatie moeten geven en met wat aan spanningsverlies toelaatbaar is.

Op 3 juli 2017 20:49:39 schreef testman:
onlangs moest een kennis een 3x250A aansluiting verlagen naar 3x80A, toen kwam er geen aarde meer van de leverancier meegeleverd. moest dus een aardpin geslagen worden..

Nou, daar waren wij meer pragmatisch in. Een aantal keren meegemaakt, dan kwam er "van boven" de opdracht om de aansluitkabel terug te halen, dus buiten opgraven en een eindmof maken, Vervolgens een aftakmof maken, en een kleinverbruikkast plaatsen, kleinverbruik is een directe meting. Wij stelden voor om de stroomtrafo's door te verbinden en een kleinverbruikmeting op de vrijgekomen plaats van de grootverbruikmeting te plaatsen. Andere patronen plaatsen en klaar. Verschil van een hele dag werk of twee uurtjes.
De klant kan nog steeds besluiten om TN te aarden, hij zit nog steeds als enige op die kabel.
Bij Stedin:
Ook al mag je als klant/installateur besluiten om TN te aarden, dat is, het aardscherm gebruiken, je moet nog steeds zorgen voor een eigen aardvoorziening.

daar dacht ik ook al aan, maar als er een apart 250A veld vrijkomt op de trafo kan dat weer voor andere klanten gebruikt worden. wrs lag de originele 80A aansluiting van de straatkabel nog buiten in de grond.

de klant betaalt behoorlijk voor een verzwaring, dus mag die verkleining ook wel fatsoenlijk worden gedaan. 20.000€ voor een eigen trafo ( wat alles boven de 3x80A al snel is ) zit je zo aan.

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Huisaansluiting is 3*50a . Ik weet dat dit niet zwaar genoeg is, maar de volle 63a zal nog niet gebruikt worden. Dit is toekomst gericht, en er zal een verzwaring worden aangevraagd wanneer nodig.

Aan het uiteinde van de kabel komt een eindverdeler naar een aantal kracht groepen. De grootste last zullen 6 of meer 3Kw motoren worden. Deze wou ik verdelen achter 2 * 16a - C automaten. De motoren worden na elkaar opgestart.

De aggregaat is (nog) niet aangeschaft. Het was een berekening voor mogelijke nood aggregaat. Diezelfde motoren worden grotendeels ook op deze aansluiting aangesloten.

Op 3 juli 2017 20:29:55 schreef mvdk:
Ben trouwens wel nieuwsgierig hoe het met z'n aggregaat en al die motortjes is afgelopen. Of is dit de definitieve oplossing voor dat project?

klinkt als een boerderij met noodgenerator voor de ventilatie?

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Op 3 juli 2017 19:18:54 schreef Jinny:
Eensch met Testman, geen aardlek in de voeding.
En afzekeren naar behoefte, niet naar max mogelijk.
Eventueel een aardpen slaan bij de subverdeler en pas in de subverdeler aardlekjes toepassen.

Dit kan en mag alleen bij een voldoende lage aardverspreidingsweerstand.

Bij een TT stelsel zul je dus eigenlijk altijd een type S aardlek MOETEN toepassen.

Helaas kom je in de praktijk vaak installaties tegen zoals testman en Jinny schetsen, op een TT stelsel. Dit kan levensgevaarlijke situaties opleveren bij een flinke aardsluiting in de kabel door bijvoorbeeld beschadiging.

Fryslân

Op 3 juli 2017 19:09:16 schreef testman:
overigens zou ik nooit een aardlek plaatsen in een distributie voeding! als er op het einde nu een pomp of ander enkele verbruiker zit is het nog te doen, maar een heel pand achter een aardlek zetten 150 meter verder slaat nergens op.

Zie ook mijn vorige bericht, in sommige situaties (TT stelsel) zul je wel moeten.
Of je moet zo'n belachelijk lage aardverspreidingsweerstand creëren, dat is met meerdere aardpennen bijna niet haalbaar.

@testman volgens mij is afstand tot meterkast, zoals de 150 meter die jij nu noemt, nergens beschreven in de NEN1010, als regel wanneer je nou wel of wanneer je nou niet een aardlekschakelaar dient toe te passen.

Er zijn ook 1 amperé, type S aardlekschakelaars, heb deze wel eens toegepast, wordt gemaakt door ABB.

Lees eventueel ook http://www.schaapbliksem.nl/aarding/image/Veiligheidsaarding..._25_ln.pdf eens door, staat wel het één en ander in.

Fryslân

een aardlek op dergelijke voedingen wordt niet gedaan, of dat nu een TT stelsel is of niet. alleen in BE is het standaard om op de hoofdvoeding een 300ma aardlek te zetten. tt stelsels komen maar 20% voor tegen de 80% van tn-s tn-c en tn-c-s stelsels.

je zou dan beter ook een aarde slaan aan het einde van de kabel in geval van TT.

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Op 5 juli 2017 06:26:31 schreef testman:
een aardlek op dergelijke voedingen wordt niet gedaan

Door wie niet dan? En waarom niet dan?

Als je de NEN1010 toepast, doe je dit namelijk wel.

(en geloof me, ik zie zat installaties in het dagelijks leven, en overal zit een ALS voor. Of het moet een 4 draads voeding zijn zonder PE, met een losse aardgeleider, dan is het risico op een aardsluiting niet aanwezig, en mag de ALS achterwege gelaten worden. Deze constructie kom ik heel weinig tegen... En kan niet gemaakt worden met een grondkabel)

Fryslân

de nen1010 is veranderd, in huis hoef je niet eens meer overal een aardlek voor te hebben zitten, als je dit aangeeft met een stickertje op APARTE groepen of die wcd's een andere kleur geeft mag dit ook. natte groepen en algemene groepen moeten nog wel een 30ma aardlek bevatten.

echter heeft dat als nadeel dat de aarding wel beter moet zijn idd. maar in woonhuizen heb je een TN stelsel doorgaans.

evengoed worden aardleks op elke groep weer wat meer afgebouwd in de huidige nen1010, dit heeft te maken met de vele kleine lekstromen van geschakelde voedingen. ook in bedrijven mag de wandgoot waar de computers opzitten zonder aardlek worden uitgevoerd. het wcd langs de deur dan weer niet, want dat is een algemeen wcd.

dit is de reden dat je geen aardlek op distributie groepen zet, vele kleine lekjes zorgen dat de hoofdaardlek sneller uit valt. zeker als ts frequentie regelaars op die kast heeft zitten is het vragen erom..

waar rook was, werkt nu iets niet meer
LeovanWallenburg

Golden Member

NEN1010-2015 verbiedt het niet een distributiegroep beveiligen met alleen een installatieautomaat of zekeringen wanneer voldaan wordt aan:
TN stelsel max uitschakeltijd 5 sec
TT stelsel max uitschakeltijd 1 sec
De circuitweerstanden en zekeringwaarden zijn dan bepalend.
Worden die tijden gehaald prima.
Gaat dat niet door een te hoge aardingsweerstand dan ontkom je niet aan een aardlekschakelaar.

De netcode geeft netbeheerders bij aansluitingen tot 3x80 de keuze een TN aarding aan te bieden. Groter dan dat, dus vanaf 3x100, moeten ze dit aanbieden. Zie artikelen 2.2.1.2 t/m 2.2.1.3a in de netcode.
https://www.acm.nl/nl/download/publicatie/?id=14381
Een installatie achter 3x50 kan TN aangesloten, het hoeft niet zo te zijn.

dus moet ts dat eerst bevestigen, wat voor stelsel ligt er..

waar rook was, werkt nu iets niet meer
Jinny

Golden Member

Wat ik niet begrijp, we praten over een voeding voor een subkast.
Als er iets met aardlek beveiligd moet worden doe je dat in de subkast.
De zekering in de hoofdkast is er alleen voor om stommiteiten te voorkomen.
Iemand die door de kabel heen spit bv.
Er hoeft dus helemaal geen aardlek in de hoofdkast voor (of na) de zekering van de kabel van de subkast.
Waarom zou je...
Bij de subkast ervoor zorgen dat je voldoende lage aardverspreidingsweerstand hebt en klaar.

Maar ik zal het op de natte grond hier wel te simpel zien..

Hoe doen vrouwen op TV dat toch? Wakker worden met prachtig glanzend haar en mooi gestifte lippen..... Wanneer ik wakker word heb ik een coupe 'Leeg geroofd vogelnest' en een incidenteel straaltje kwijl..