Weerstand in compri HX4 wordt heet.

Beste CO'ers.

Ik heb het volgende probleem.

Ik ben in het bezit van 3 priva compri HX4's.
Bij 1 van deze word de weerstand die in de foto te zien is gigantisch heet.
Deze word al binnen enkele seconden warm. Ik kan max 2sec mijn vinger erop houden. Op de foto is ook een bruin spoor rondom de weerstand te zien op de print.

Verder werkt de regelaar volgens mij goed. Alle onboard I/O werkt na behoren en ik kan tevens verbinden met de pc. Alleen het wisselcontact van relais 1 werkt niet meer. Alleen het NO contact werkt nog. Maar ik durf niet lang spanning erop te zetten omdat ik bang ben dat de magische rook gaat ontsnappen uit de weerstand.

Ben zelf al gaan meten bij beide weerstanden.
Bovenste weerstand is 250ohm
Onderstande weerstand is 6ohm

Dit is bij alle 3 de regelaars hetzelfde.

Maar bij 2 regelaars meet ik 0,1V over de bovenste weerstand.
en bij de onderste weerstand(r1) bij de ene regelaar 1,53 en 1,63v

Maar bij de regelaar waar de weerstand heet word meet ik over de onderste weerstand(R1) 2,6v!. Dat zou waarschijnlijk ook de reden zijn dat deze zo warm word.

Maar waarom is deze spanning een stuk hoger dan de andere twee? Wat kan hier de reden van zijn en hoe is dit eventueel op de lossen?

Alle 3 de regelaars getest zonder i/0 modules en met dezelfde 24v~ voeding.

Alvast bedankt voor jullie input!

High-res fotos;

https://tweakers.net/ext/f/FQ8RthZyAUiasjnwzMBQozt9/full.jpg
https://tweakers.net/ext/f/AZvsCyzhRdgSemED43rBUET3/full.jpg
https://tweakers.net/ext/f/55dcDIhixmxve8t1aY6NqDUY/full.jpg

maartenbakker

Special Member

Als de spanning over een weerstand te hoog is, trekt er iets teveel stroom. Kijk eens waar de sporen naartoe gaan van de kant waar de laagste spanning op staat (dus stroomafwaarts vanaf de weerstandd). Misschien heeft het wel iets te maken met het defecte relais?

"The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

Dat zijn heel bruikbare fotos!

Ik mis even het overzicht. Da's jammer. Op de laatste foto links RAM, ROM en volgens mij nog een stukje RAM. Ah, wacht CMOS battery backedup SRAM. Dat zal het zijn.

De weerstanden zijn "groot": gemaakt om iets aan vermogen te dissipieren. En warm worden is eigenlijk het enige doel-in-het-leven van een weerstand. Dus op zich is er nog niet zo veel aan de hand.

Als ik het goed lees, is de onderste weerstand degene die problemen geeft. Die meet jij als 6.0 Ohm door, terwijl ie 5.6 OHm hoort te zijn. Bij dit soort metingen is een afwijking van 0.4 ohm in een multimeter helemaal niet raar. Ik hou het op 5.6 ohm (+/- 5%).

Met 1.55 V (afgerond/gemiddeld) op de weerstand gaat er dan 0.43W in zitten. Een duim kan ongeveer 1W aan warmte afvoeren, dus dat kan je voelen, maar wordt niet oncomfortabel heet.

Bij 2.6V gaat er 1.2W in de weerstand zitten. Dat is meer dan je met een duim kan afvoeren, dus dat wordt oncomfortabel (ook omdat je niet je hele duim kan gebruiken). Ik denk dat de weerstand daar nog wel tegen hoort te kunnen: het ziet er uit als een 2W weerstand.

Zoals maarten al zegt, mogelijk maakt dat relais wat niet werkt kortsluiting... wat gebeurt er als je die uitsoldeert?

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/

Relais hoor ik gewoon schakelen. Dus die doet het gewoon. Maakt ook niet uit of ik hem inschakel op uitschakel de weerstand blijft even warm.

Bij alle 5 de relais meet ik dezelfde spoel weerstanden.

Ben toevallig vandaag bij een installatie geweest met een HX4 die in bedrijf was. Daar was de weerstand ook heet net zoals mijn HX. Helaas daar niet de spanning over het weerstand kunnen meten maar dat was waarschijnljk ook 2V+.

Dus waarschijnlijk is het normaal dat deze zo warm word. Alleen apart dat bij de ene HX hij warmer word dan de andere. Misschien een andere revisie van de PCB ofzo?