arduino - IRFZ44N

hey,

Via een arduino stuur ik met pwm een led strip aan. (aansluiting zie foto clipboard02) Het viel me op dat de lichtsterkte flikkert bij gelijke pwm...
An toch maar eens een scope van het werk geleend dit weekend en eea bekeken en ik kom er niet uit..

Scope aangesloten op de gate van de mosfet zonder dat er 12 volt op de drain staat --> schone blokgolf.

Scope aangesloten op de gate van de mosfet met ledstrip en 12 volt op de drain --> zie foto

Voor zover ik op het net vind zou het moeten werken. Wat zie ik over het hoofd?

mvg,
Geert

Plaats eens een 10k resistor tussen de gate en gnd.

Have you debounced your buttons today?

er zijn veel schema's te vinden en inderdaad ook met die weerstand:
https://www.google.nl/search?q=schematic+arduino+fet&rlz=1C1GIGM_e…
misschien niet maar licht het ook niet aan de voeding?
geschakeld...afgevlakt? ik zeg zomaar wat.

heel veel succes met.....

VrGr Rob.

ben in afwachting van de eerste 3D beurs!

Als je een schakelende voeding gebruikt, kan het interferentie tussen de PWM frequentie en de schakelfrequentie van de switcher zijn.
(proberen met een lineaire voeding en je weet het...)

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - hard en software ontwikkeling: www.arcovox.com

En neem een logic level fet een irLz44 met een gate serie weerstand van ongeveer 100ohm.

Automotive engineer - www.easy-tech.nl

Daarnet eens getest met een 10k tussen gate en ground. geen oplossing.
Scope eens op 12 volt gezet en zie de zelfde spikes op de voeding staan. Oude 12 volt voeding genomen en die eens gebruikt om de led strip te voeden en zelfde probleem.
Morgen eens zoeken om daar een condensator bij op te zetten.

Lambiek

Special Member

Je gebruikt nu een IRFZ44N, die heeft een VGS van max 20V. En die stuur je aan met 3.3V uit je arduino, dat gaat niet werken. Je kan die IRFZ44N best gebruiken, maar dan wel met een driver er tussen. Met bijv. een IR4427 gaat het dan weer wel.

Als je wat meer over fets wil weten lees dit eens door.

https://www.circuitsonline.net/artikelen/view/41

Als je haar maar goed zit, GROETEN LAMBIEK.
LetterHenk

Golden Member

Die 20V is absolute max.
Bij 5V uit een Arduino gaat hij wel open en kan er al zo'n 20A geschakeld worden als ik het ds goed begrijp. Geen idee wat de ledstrip van TS trekt.
Ik ben het wel met je eens dat een driver beter zou zijn. Je hebt mij ook een keer geholpen met een push/pull met twee torretjes, dat werkte ook goed.

Andere opties:
- Misschien te simpel, zijn de grounds van de Arduino en de 12V wel gedeeld?
- Zijn de kabels erg lang? misschien inductie?
- 'Schone' 12V uit een labvoeding gebruiken en testen
- Probeer eens een andere last te schakelen.
- Scoopplaatje ziet er ook niet echt lekker getriggerd uit, maar dat kan en vergissing van mij zijn.

Action expresses priorities LH
Lambiek

Special Member

Op 31 juli 2017 11:02:53 schreef LetterHenk:
Die 20V is absolute max.

Dat zeg ik. :)

Op 31 juli 2017 09:12:32 schreef Lambiek:
Je gebruikt nu een IRFZ44N, die heeft een VGS van max 20V.

Bij 5V uit een Arduino gaat hij wel open en kan er al zo'n 20A geschakeld worden als ik het

Het is geen 5V, maar 3.3V uit een arduino.

Andere opties:
- Misschien te simpel, zijn de grounds van de Arduino en de 12V wel gedeeld?

Dat is sowieso een must.

Als je haar maar goed zit, GROETEN LAMBIEK.
Evarist

Golden Member

Lambiek, op de scope lijken mij de pulsen wel 5Vpp te zijn.
Probeer eens een snubber over de LEDs te zetten. 0.1µF en 100 ohm bv.

[Bericht gewijzigd door Evarist op 31 juli 2017 12:31:37 (38%)]

Nihil est verum, quod non probatur primo.
Lambiek

Special Member

Nou, ik zie daar niet veel meer op dan een hoop bende. :) Het heeft in ieder geval niets met een PWM signaal te maken.

Als je haar maar goed zit, GROETEN LAMBIEK.
LetterHenk

Golden Member

Op 31 juli 2017 11:47:32 schreef Lambiek:
Het is geen 5V, maar 3.3V uit een arduino.

Bij mijn weten is dat alleen bij de arduino pro versies zo (die TS wellicht heeft, maar dat staat nergens in het topic) . De uno en nano zijn standaard 5V, die van mij wel iig.
Je kan ze op 3.3 zetten, maar dat staan ze niet by default.

Action expresses priorities LH
Lambiek

Special Member

Oké, dat zou kunnen. Ik gebruik die dingen verder niet, ging ervan uit dat ze allemaal op 3.3V werkten.

Als je haar maar goed zit, GROETEN LAMBIEK.