Eerste stappen in Eagle

Eduard2

Golden Member

Beste forumleden,

Ik ben een beginner in Eagle. Kan iemand me vertellen hoe ik best te werk ga om een printlayout die ik eerder in een gewoon tekenprogramma op punt stelde kan overtekenen in Eagle. Knelpunt is voor mij het ontbreken van enkele symbolen in de bib. Ik vind geen footprint voor de AD9837 (smd 3x3mm 10pin + centraal aardvlak) en ook niet voor de ASEMB-16 oscillator. Mijn bedoeling is het produceren van files die direct naar de printleverancier kunnen worden aangeleverd.

Vriendelijke groeten,

Eduard

Ha Eduard2,

Dan moet je de lib aanvullen misschien lastig op dit moment soms lukt het om je bestaande schema als een component te importeren.

Groet Henk.

Everything should be as simple as possible, but not simpler.

Sparkfun heeft hem in de lib.

Maar je zal zonder twijfel moeten leren hoe je zelf componenten in de lib plaatst. er zijn zoveeeeeeeeeeeeeeeel componenten die je niet kan vinden, en het is niet echt moeilijk nadat je het 20 keer gedaan hebt ;-)

SparkFun-AnalogIC.lbr

gepikt van : https://github.com/sparkfun/MiniGen/blob/master/Hardware/SparkFun_Mini…

met de ULP export lib eruit gehaald. Dus niet als file ergens van het net te vinden (in mijn <1 min zoektocht)

Disclaimer: < 2 minuten aan gewerkt, het kan allemaal niet overeenkomen

buckfast_beekeeper

Golden Member

Zelf tekenen gaat vaak sneller dan zoeken en dan nog vaststellen dat het niet helemaal klopt.

De eerste keer is het niet allemaal evident maar na een aantal componenten is het allemaal niet meer zo spannend.

Er zijn heel veel tutorials inclusief youtube voor eagle te vinden.

Van Lambiek wordt goede geuze gemaakt.
Eduard2

Golden Member

Beste forumleden,

Bedankt voor jullie hulp. In de Eagle tutorial staat het tekenen van componenten achteraan. De vorige hoofdstukken heb ik doorgelezen maar dat is nog geen bruikbare kennis.

Ik beschouwde het tekenen van componenten als een activiteit voor specialisten. Dat is blijkbaar niet zo. Als doorsnee gebruiker bots je al vlug op de noodzaak van zelf een onderdeel aan te maken.

@Skysoft: Het zoeken van een onderdeel op het web heb ik nog niet onder de knie. Ik Googelde al eerder naar "AD9837 Eagle". Als eerste treffer komt wellicht de site waar u de mosterd haalde; een project met een Arduino. Ik heb nog niet de reflex om iemands project te slopen en daaruit hetgeen te halen wat ik kan gebruiken.

U schrijft: "het is niet echt moeilijk nadat je het 20 keer gedaan hebt". Is het voor mij wel haalbaar om Eagle te gebruiken? Ik teken hoogstens 1 printje per jaar. Voor zo'n printje wil ik best 1 tot 2 weken reserveren. Mijn prutswerk met een universeel tekenprogramma duurt ook zo lang. Bedoeling was met het linux programma pdf2gerber achteraf de conversie te maken maar dat lukt niet. pdf2gerber ondersteunt lang niet alle output van een willekeurig tekenprogramma.

Er rest me nog 1 component die ik niet in de bib kan opvissen; de Abracon ASEMB-16. Zijn footprint is erg simpel; vier kopervlakjes. Wellicht kan ik dat onderdeel voorstellen door vier koperen vlakjes.

Over Eagle is heel veel leesvoer beschikbaar. Zo veel dat het bos doorheen de bomen zien wat lastig wordt. Toevallig heeft Elektor een cursus op DVD in aanbieding. Ik heb die gelijk besteld.

Dankzij jullie hulp kan ik nu aan de slag.

Vriendelijke groeten,

Eduard

Ik heb ook heel lang tegenop gezien om componenten zelf te tekenen. Maar in essentie is het heel simpel.

Begin met het tekenen van het symbool. library->sybol->new->naampjegeven

Teken bijvoorbeeld een vierkant. Teken je vier aansluitingen (PIN links uit de dingenbalk). Ik vind het fijn om GND onder VCC boven te doen inputs links, outputs rechts. Maar dat is persoonlijke voorkeur. Geef ze een naam.

Dan maak een footprint. Package heet dat. Library->package->new->naampjegeven.

Teken je vier vlakjes. Wederom: geef ze namen. Bijvoorbeeld 1,2,3,4. Of als je hem echt alleen voor dat ene ding wil gebruiken bijvoorbeeld VCC, GND, IN, OUT. (ah. opgezocht wat je ASEMB is. een kristal. Dus voor symbool: VCC, GND, stdby, OUT, voor het package: advies: 1,2,3,4)

Dan moet je ze koppelen. Device heet dat. library->device->new->naampjegeven.

Add symbol, dan rechts: new variant Selecteer je footprint. Dan "connect" selecteer linker lijst een functie, rechts een pin en click connect. Zo ook voor de andere drie. Klaar!

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/

Ik wil hier nog wel eens wat downloaden https://www.snapeda.com
Voor Eagle, Altium etc.
Maar ook hier geld dat je de symbolen en footprints goed moet controleren voordat je ze gaat gebruiken, en dat is bijna net zoveel werk als zelf maken.
Ook wil je wel eens afwijken van de standaard footprint omdat je bv met de hand wil solderen en net een iets grotere pad wil hebben.

Eduard2

Golden Member

Beste forumleden,

Intussen ben ik met de board editor aan de slag. Alle componenten staan precies op dezelfde plek als bij mijn Inkscape tekening. Sommige R en C staan horizontaal, andere verticaal. De onderdelen op zich is geen probleem. De witdruk is een ander paar mouwen. Omdat de onderdelen dicht bij elkaar staan lopen de H/V teksten door elkaar of ze vallen binnen de ruimte van het naburige onderdeel. Hoe los ik dit op? In de properties van een lastig onderdeel de naam en/of waarde weghalen? Kan je de plaatst van de tekst verschuiven zonder het onderdeel zelf te verplaatsen?

Vriendelijke groeten,

Eduard

buckfast_beekeeper

Golden Member

Dat kan. Je moet het onderdeel of zelfs de hele print selecteren en dan kan je met 'smash' de namen en waardes loskoppelen van de componenten. Indien je de hele print selecteert, smash group selecteren.

Je kan de tekst dan ook in 1 keer dezelfde grootte geven met 'change' en daarna 'size' te kiezen. Dan wijzig group.

Van Lambiek wordt goede geuze gemaakt.
Eduard2

Golden Member

Bedankt buckfast_beekeeper,

Bij deze is het smash commando duidelijk. Met uw recept maak ik het geheel overzichtelijk. Verplaatsen, verkleinen en draaien van de tekst gaat prima.

Vriendelijke groeten,

Eduard

draien met de rechtermuisknop tijdens "move" heb je gevonden?

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/
Eduard2

Golden Member

Beste forumleden

@rew: Inderdaad, dat heb ik gevonden maar niet bij het eerste onderdeel. Tot heden lukken de dingen die ik wil doen. Als beginner vraagt het eenmaal veel tijd maar dat hoort bij het leerproces.

Intussen is de witdruk met smash opgekuist. Ik vraag me nog af of de tekst die bij elke via staat ook op de uiteindelijke witdruk zal verschijnen. Bij elke via staat "1-16". Dat verwijst blijkbaar naar de diameter van het rondje en naar de dikte van de boor. Moet ik nog iets doen voor die via's? Uiteindelijk heeft die informatie geen nut meer eens dat het printje is gefabriceerd.

Vriendelijke groeten,

Eduard

Er is een tooltje "layers".

Er zijn een HELE hoop layers, en maar een heel beperkt aantal wordt in de uiteindelijke print verwerkt.

Jij hebt kennelijk een aantal layers aanstaan die je niet hoeft te zien.

Ik clickte vroeger op "none" en dan 1-26. Tegenwoordig heb ik met 1 of 2 aanpassingen daar een shortcut voor gemaakt.

Het is tegenwoordig gebruikelijk om de NAMEN van de onderdelen er bij te zetten en niet de waardes. Op oude (en een enkele nieuwe) prints zie je soms dat ze ook de waarde of zelfs alleen de waarde er bij zetten.

Als jij nu alles al netjes hebt gemaakt om OOK de waardes er bij te krijgen en je dat ook daadwerkelijk wilt dan moet je bij het maken van de gerber nog even wat doen. Geef maar een seintje als je zover bent.

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/
buckfast_beekeeper

Golden Member

Bijgevoegde cam job maakt gerbers 2-layer inclusief naam en waarde. Zowel aan top als bottom zijde.

Bij mij staan de layers 1, 16 tot 28, 39 tot 43, 51 en 52 zowat standaard aan. Indien nodig wordt er wel eens 1 of meerdere uit gezet om het wat duidelijker te maken.

Van Lambiek wordt goede geuze gemaakt.

Het nadeel van die docu-layers normaliter aanhebben vind ik dat als er dingen staan die je bij nader inzien op je PCB wilt hebben je tijdens het normale werken niet ziet dat die niet van plan zijn om op de PCB te komen.

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/

1-16 staat niet voor de boor diameter etc, maar voor van layer naar layer.
Wil je de boordiamter van een via weten dan kun je links boven op de info knop drukken en dan op de via.

Eduard2

Golden Member

Beste forumleden

Als een printbaan onder een smd R of C doorgaat gebruik je dan het gewone symbool uit de bib of moet er dan een bijzonder type worden gebruikt?

Vriendelijke groeten,

Eduard

Ikzelf gebruik als kleinste onderdelen de 0805. Ik heb geloof ik in een ver verleden de "voor handmatige montage" versie van de 0805 genomen. En daar krijg ik NET geen draadjes tussendoor.

Maar daar is helemaal geen speciaal symbool voor nodig, of het nu wel of niet kan/moet/gebeurt.

Ik krijg vaag het gevoel dat je iets anders helemaal verkeerd aan het doen bent. Maar ik weet niet wat.

[Bericht gewijzigd door rew op maandag 28 augustus 2017 08:46:32 (16%)

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/
buckfast_beekeeper

Golden Member

Je rout gewoon onder de part door. Daar zijn geen symbolen voor. Bij een 1206 zal dat misschien nog net lukken. Plaats anders een keer een printscreen van het probleem.

Van Lambiek wordt goede geuze gemaakt.

Een spoortje tussen de pads van een 0805 package door, zou ik niet doen, tenzij je een hele geavanceerde printboer inschakelt met clearance specificatie van 4 mil (0,1 mm) o.i.d.

Ik heb het altijd kunnen voorkomen. Daar is de bottom layer voor. Met SMD is enkelzijdig gewoon geen optie.

Mijn echte naam: Joris | Mijn elektronica website: Fuzzcraft.com
Eduard2

Golden Member

Beste forumleden,

Bij mijn printjes die ik tekende in Inkscape had ik een 0805 sjabloontje gemaakt. Geen enkel probleem om onder zo'n onderdeel met een baantje te dwarsen. Ik maakte op 1 na steeds enkelzijdige printjes. Daarvoor had ik 0R weerstandjes aangeschaft die ik als jumper gebruikte. In het huidige ontwerp probeer ik de schakeling aan beide kanten van de print zoveel mogelijk te scheiden. Aan beide kanten komen grote massa vlakken die elkaar flink overlappen. Die dienen om de EMC opgewekt door de processor die met afstandbusjes boven de print wordt opgesteld zo veel mogelijk te beperken. MijnPrintplaat.nl leverde mijn printjes. Het enige type dat industrieel wordt geassembleerd wordt gemaakt bij Synergy in Bordeaux. Noch Synergy noch MijnPrintplaat.nl hadden probleem met een 0.3mm baantje onder een 0805.

Momenteel rest me nog de grote kopervlakken aan te brengen en daarna alles nog eens grondig na te kijken. Zodra die klus is uitgevoerd zet ik een afdruk in biijlage.

@rew: "Ik krijg vaag het gevoel dat je iets anders helemaal verkeerd aan het doen bent. Maar ik weet niet wat". Dat is heel zeker het geval. Buiten de hulp van de forumleden en wat teksten op internet heb ik geen enkele opleiding of ervaring in het gebruik van Eagle. Eerstdaags zal de bestelde Elektor cursus in mijn brievenbus vallen.

Iedereen bedankt voor de geboden hulp.

Vriendelijke groeten,

Eduard

Arco

Special Member

Baantjes onder een 0805 is geen probleem hoor... (met wat moeite lukt een 0603 ook wel... :) )
Dit zijn baantjes onder een SOT23 (T1) en een 1206 (R11):

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - hard-, firm-, en software ontwikkeling: www.arcovox.com
buckfast_beekeeper

Golden Member

Als je de footprints aanpast aan je wens, dan kan je het net zo doen als in inkscape. Als je wil kan je een 0805 solderen op de eilandjes van een 1206.

Als je dubbelzijdig werkt heb je zelden een baantje tussen een smd component nodig tenzij je uiteraard heel grote projecten gaat bouwen of als je heel klein wil werken.

Een dubbelzijdige print kost bij seeed, elecrow, ... net zoveel als een enkelzijdige. Sla het draadje met de vergelijking van PCB fabrikanten er maar eens op na. Je printjes kunnen met wat geluk binnen 10 dagen op de mat liggen. Zelfs met de goedkoopste verzendmethode.

Van Lambiek wordt goede geuze gemaakt.
Eduard2

Golden Member

Beste forumleden,

@rew: Verrassend snel werd de box met 2 Elektor DVD's over Eagle geleverd. Die bevat de video opname van een docent tijdens een 2 daagse cursus over Eagle. Nu heb ik ongeveer een kwart van de opname beluisterd. Er zijn een hoop dingen die ik fout doe. Eagle vraagt enige opleiding vooraleer zinvol in te stappen. Ik heb de indruk dat de instapdrempel best haalbaar is maar zeker niet nul. Veel tips die de docent geeft heb ik door onwetendheid vierkant aan mijn laars gelapt. Vandaar dat het lang niet altijd probleemloos loopt.

Vriendelijke groeten,

Eduard

Zover ik weet heeft Eagle nog steeds de beperkingen die het in mijn school tijd had:

  • max 80x100mm (half-euro) PCB
  • max 2 lagen
  • max 50 componenten

Tenzij je voor de licentie wilt betalen.
Er schijnen (en nu moet ik een beetje voorzichtig zijn niet de gedragscode te overschrijden) methoden te zijn om de beperkingen op te heffen, maar layouts tussen een gekraakte versie en de lite/full versies migreren leidde tot gecorrumpeerde bestanden.
Om deze redenen ben ik zelf overgestapt op KiCad. Qua mogeljkheden lijkt het erg veel op Eagle, maar het is open source. Een nadeel is dat je wat meer moeite moet doen om nieuwe componenten te vinden/tekenen, maar dat verdient zich m.i. snel terug.

Meep! Meep!