hoe veilig afvoeren radioactieve rookmelder.

Ik had van iemand een zak met wat electronica gekregen om mee te sleutelen. Er zat ook een rookmelder bij met ionisatie kamer (radioactief) i.p.v. optische kamer. Hoe moet ik die veilig afvoeren? Gewoon via een recupelbak of wecycle bak? Of op een andere manier.
Ik weet heel goed dat je niet moet prutsen met die rookmelders.

Als chemisch afval aanbieden!

Domoticz en ESP8266, goede combo!!!

En dan aangeven dat het radio actief materiaal bevat?

maartenbakker

Golden Member

Oftewel gewoon in de wecyclebak. Dat wil zeggen, als hij voorbij zijn bruikbare leven is. Zo niet, kun je hem ook nog gewoon inzetten. Betrouwbaarder dan optische melders.

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

Hij mist zijn kap, is alleen de print en onderkant zijn er nog.
Zouden die brandmelders die in een wecycle bak terecht komen wel netjes worden verwerkt? Ik weet eigenlijk niet hoe die spullen gerecycled worden.
Lijkt me beter om bij chemisch afval af te geven.
Update.
Het berichtje van etherfreak kwam tijden het typen van mijn reactie. Merci voor je reactie. Mijn vragen worden beantwoord in die link. Gelukkig om te lezen worden de rookmelders er uit gehaald.

[Bericht gewijzigd door brains op zaterdag 21 oktober 2017 22:42:31 (28%)

ze maken ook al een tijd reclame om oude armaturen in te zamelen van wecycle, ik vermoed dat daar niet zo veel animo voor is. instalateurs brengen die liever naar de ijzerboer ipv gratis op te laten halen. voor oude lichtbronnen heb je al verwijderings bijdrage betaald, die mogen ze wel zo hebben :)

waar rook was, werkt nu iets niet meer
Tidak Ada

Golden Member

Even naar Mol brengen *). Kom je toch langs..... >:)

Of hem bewaren en gebruiken als testbron voor een stralingsmeter :)

*) Borssele mag ook.

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - †

Ik denk dat Doel dichter is dan Mol ?
(Ik woon nu in Brugge maar rijdt veel via Antwerpen naar noord Brabant)
Ik ben voorlopig niet van plan een geigerteller te bouwen of te kopen dus daarvoor kan hij niet dienen.

maartenbakker

Golden Member

Op 21 oktober 2017 22:46:18 schreef testman:
ze maken ook al een tijd reclame om oude armaturen in te zamelen van wecycle, ik vermoed dat daar niet zo veel animo voor is. instalateurs brengen die liever naar de ijzerboer ipv gratis op te laten halen. voor oude lichtbronnen heb je al verwijderings bijdrage betaald, die mogen ze wel zo hebben :)

Ik geloof dat die prutsers van Wecycle een clausule hebben dat zij het exclusieve recht op al je recyclebaar electronica-afval hebben als je met ze in zee gaat, dus de gemiddelde installateur zal wel een constructie hebben om dat te omzeilen.

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

nooit iets van gehoord, een roestige oude herstickerde fluor buizenbak krijg je en een kartonnen doos voor kleine lichtbronnen, die is na een half jaar natuurlijk zompig van t buiten staan. de ophaaldienst is gewoon de chemodienst gewest den bosch. spul gaat richting BE om gesorteerd te worden. armaturen kunnen ze vergeten, een paar honderd oude tlbakken brengen nog best op aan ijzer en alu. dergelijke aantallen na een renovatie komen geregeld voor.

waar rook was, werkt nu iets niet meer
Anoniem

Ionisatierookmelders bevatten een kleine hoeveelheid Americium241.
Dit is een alfastraler.
Dat betekent dat de radioactieve straling bestaat uit relatief zware heliumkernen.
Dit zorgt ervoor dat de straling niet ver reikt, en ook door de meeste stoffen tegengehouden wordt. Een velletje alufolie is al voldoende.

Het zit bovendien veilig ingekapseld zodat de gebruiker totaal geen stralingsbelasting oploopt.

Anderzijds is het zeer gevaarlijk als je de stof zou inademen.
Het stapelt zich op in je lichaam, en op de korte afstand zijn de zware energierijke deeltjes bijzonder verwoestend.
Dus het in de kachel stoppen of weggooien bij brandbaar afval is onverantwoord.
Op het containerpark bij het klein gevaarlijk afval lijkt het meest aangewezen. Alhoewel daar meestal een plakkaatje hangt: "geen radioactief afval". Even informeren bij de parkwachter lijkt me aangewezen.

Verder is zo'n bron als referentie voor een GMteller volstrekt waardeloos. De GMbuisjes die voordelig te koop aangeboden worden voor zelfbouw.zijn totaal ongevoelig voor alphastraling.
Detectoren voor alphastraling hebben een micavenster en zijn erg duur.
Ik heb een militaire stralingsmeter, ooit gekocht in een legerdump.
Daar zit een alpha/beta detector buis bij met collimator.
In de buurt van zo'n ionisatierookmelder meet je gewoon....niets.

Hier in Deinze, België, staat er gewoon een bak voor rookmelders op het containerpark. Moet je wel de motivatie hebben om er heen te rijden, aan te schuiven, langs talloze weegbruggen en eID-checks te passeren, en dan nog bijna te moeten dokken omdat je zogezegd 20kg gedumpt hebt in het betalende gedeelte (meetfout van de weegbrug).

bprosman

Golden Member

Ik weet het, ben een milleu-barbaar maar bij mij zou dat ding gewoon in de Kliko gaan.

De jongere generatie loopt veel te vaak zijn PIC achterna.

In mijn huis toen ik het kocht zaten er ook 2, zijn gewoon in de recycle bak bij de bouwmarkt gedaan. Als iemand ze wil hergebruiken was dat mogelijk. De meeste zooi uit die bakken wordt nooit hergebruikt maar gaat verder als e-waste.
Wel een keer een mooie schuurradio uit deze bak gevist, zo recycle ik ook (toch?)

evdweele

Overleden

Op de website Milieu Centraal / Afvalscheidingswijzer staat bij 'rookmelders':

Oude types ioniserende rookmelders bevatten een klein beetje radioactief materiaal. Je kunt ze als elektrisch apparaat inleveren. Ga er wel extra voorzichtig mee om. Maak ze niet open en gooi ze in geen geval bij het restafval. Ze worden uit de stroom andere elektrische apparaten gesorteerd en door een gespecialiseerd bedrijf verwerkt. Het radioactieve materiaal wordt er op een veilige manier uitgehaald, waarna de rest geschikt is voor recycling. Ioniserende rookmelders zijn herkenbaar aan het radioactief-teken.

Techniek is ervoor gemaakt om ons in de steek te laten. Het blijft een ongelijke strijd tussen de techniek en de technicus.
Anoniem

Op 22 oktober 2017 13:12:47 schreef bprosman:
Ik weet het, ben een milleu-barbaar maar bij mij zou dat ding gewoon in de Kliko gaan.

Je hebt barbarisme in meerdere gradaties. Radioactief materiaal in het milieu lozen is onomkeerbaar en daarom zou ik eerder het woord crimineel boven barbaar verkiezen.

mvdk

Golden Member

Hoe radioactief zijn die dingen? Hoeveel gevaar leveren ze op? Ik zou niet graag onder de rook van hoogovens bij Velsen wonen. Er zijn bodemonderzoeken gedaan, maar geen sporen van lood en/of cadmium gevonden. Cadmiumhoudende batterijtjes zijn met duizenden in klko's terecht gekomen, uiteindelijk komt het restant bij hoogovens uit. Of vuurtjes in de tuin, waarbij dioxines gevormd worden. https://www.agriholland.nl/dossiers/dioxines/home.html Even doorscrollen naar onder, de tekst onder het kopje "Dioxines de wereld uit".
Uit de tekst:

Een portie broccoli is goed voor 1500 maal zoveel dioxine-achtige stoffen als volgens de dioxine-norm zou mogen.

En dan gaan we moeilijk doen over een heel klein pietsie radioactiviteit? En zelfs iemand crimineel noemen? Dan zijn al die open haard liefhebbers dat ook.
Ja sorry hoor.

ach, oude gipsplaten hadden ook radioactieve delen. woningen zat met asbest erin, open gasketels, en nog veel meer gezondheid schadende problemen om ons heen. 1 waar iedereen mee leeft is luchtvervuiling, er vallen meer en meer doden door blijkt steeds maar.

een beveiligingsboer nam die oude melders mee terug voor de juiste verwerking. ik had er een tijd terug ook een stel gehad van een karwei, die gingen ook met de alarmboer mee retour. hun leveren ze apart in bij mijn weten.

in die plastic verzamelzakken mag ook geen zwart plastic, zit dat er wel in wordt het ook geheel bij het grof vuil gedaan. hetzelfde met oud papier, zit er plastic bij gaat het naar zo'n 3e wereldland waar ze de troep eruit halen.

waar rook was, werkt nu iets niet meer
Anoniem

Iemand eropwijzen dat bewust radioactief afval verspreiden crimineel gedrag is, en geen te vergoelijken nonchalance,is volgens mij niet ongepast en bovendien vluchtig en morgen al vergeten. in tegenstelling tot dat Americium wat wel
nog lange tijd in het milieu blijft.

Tuuurlijk zal de stralingsbelasting veroorzaakt zo één meldertje als je de verbrandingsgassen voldoende verspreidt minimaal zijn; Maar als iederen er zo overdenkt wordt het minder onschuldig.
Maar precies dit topic toont aan dat door het nonchalant omspringen met dergelijk gevaarlijk materiaal, het onbedoeld in handen kan komen van jonge of onervaren hobbyisten die zich van geen kwaad bewust zijnde het spul openprutsen om te zien wat er zoal in zit. Gelukkig is dit hier niet het geval, maar het had heel goed gekund. Dààrom moet je dergelijke spullen consequent naar een ophaalpunt brengen waar het op een verantwoorde manier verwerkt wordt.
Zo vindt ik het nog minder ethisch om bijvoorbeeld een nog veel gevaarlijker afgedankte bliksemafleider als oud koper te gaan verkopen. .Wat ongetwijfeld gebeurt.
Ik vraag me overigens af hoeveel zendamateurs er tussen zes plankjes liggen omdat ze ooit de vergane radiumhoudende lichtgevende verf van knoppen en wijzerplaten van hun radioaparatuur uit de legerdump gekrabt hebben Om ze te herschilderen.
En maar denken dat ze een zesde teen bijkregen door de radiogolven :-)

maartenbakker

Golden Member

Op 22 oktober 2017 14:01:41 schreef mvdk:
En dan gaan we moeilijk doen over een heel klein pietsie radioactiviteit? En zelfs iemand crimineel noemen? Dan zijn al die open haard liefhebbers dat ook.
Ja sorry hoor.

Ze zijn weinig radioactief (actiever dan openhaardhout), maar het probleem zit hem erin dat je die deeltjes niet binnen moet krijgen. Gewoon helemaal niet. Dan is elk beetje dat "voorkombaar" verspreid wordt, te veel. Ongelukken of onwetendheid houd je altijd, maar willens en wetens moet je dat niet doen. Crimineel is misschien het verkeerde woord omdat strafrechtelijk vervolgen technisch lastig is, maar je wordt er geen beter mens van als je het doet. Met een beetje ironie hou je er zelf een gezondheidsprobleem aan over, met wat pech een ander. Je kiest er dus eigenlijk voor om geluk te hebben als je zoiets doet. Dat kan een keer goed gaan, en ook wel twee keer... Maar dan is het toch gezonder om mee te doen aan de loterij.

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."
Anoniem

Crimineel = misdadig in schoon Nederlands. daad duidt op een bewuste handeling en mis betekent verkeerd.
Voor bewust iets doen wat niet hoort is bijgevolg crimineel gedrag geen verkeerde naamgeving. Zeker in decontext dat dit nadelige gevolgen kan hebben voor anderen. I

[Bericht gewijzigd door Anoniem op zondag 22 oktober 2017 14:48:27 (15%)

mel

Golden Member

De normale straling in gebouwen is vele malen hoger dan dat er in een brandmelder zit.
Misschien worden de mensen door de media gewoon gek gemaakt?
Maar inleveren is toch het beste.

u=ir betekent niet :U bent ingenieur..

Op 22 oktober 2017 14:51:53 schreef mel:
De normale straling in gebouwen is vele malen hoger dan dat er in een brandmelder zit.

Iets doen wat niet ok is, is natuurlijk niet goed te praten omdat iets anders nog veel slechter is, of omdat een ander het ook doet.

[Bericht gewijzigd door flipflop op zondag 22 oktober 2017 15:11:16 (42%)

"We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them" - Albert Einstein
bprosman

Golden Member

het onbedoeld in handen kan komen van jonge of onervaren hobbyisten die zich van geen kwaad bewust zijnde het spul openprutsen om te zien wat er zoal in zit. Gelukkig is dit hier niet het geval, maar het had heel goed gekund. Dààrom moet je dergelijke spullen consequent naar een ophaalpunt brengen waar het op een verantwoorde manier verwerkt wordt.

Als dat ding bij mij in de Kliko verdwijnt in een afgesloten vuiniszak en 1:1 de oven in gaat lijkt mij het risico op "aanraking" vele malen kleiner dan dat iemand op een ophaalpunt denkt "oh leuk ding".

En zelfs iemand crimineel noemen?

Ach.. je weet wie het zegt en ik heb een "grotedikken" huid :+. Godwin is in een discussie over privacy ook al eens aan mijn adres voorbij gekomen ;-)

[Bericht gewijzigd door bprosman op zondag 22 oktober 2017 15:20:39 (15%)

De jongere generatie loopt veel te vaak zijn PIC achterna.