Op 25 november 2017 16:45:50 schreef testman:
ik heb gezien bij een kennis wat er gebeurt als je een ei kookt voor 6 uur, stank die na 2 maanden nog niet weg is, en panbodem krom getrokken en bodemlagen van elkaar gekomen.
Dus... Geen ramp, domme dingen gedaan, pan kapot gemaakt.
Maar er is een groot verschil. Dat ei stond op een kookplaat die ingesteld was om onvoorwaardelijk zo'n 1000W (*) aan de pan toe te voegen. Na verloop van tijd, ruimschoots binnen die 6 uur, heb je voldoende warmte toegevoegd om al het water verdampt te hebben.
Doe je een ei in de slowcooker, dan zet je hem op iets van een uur op 62 graden. Dan nog 10 sec in kokend water en voila! Een salmonella vrij halfgekookt eitje. Zou je hem op 62 graden een 6 (of 24) uur vergeten, dan is het overgrote deel van het water nog aanwezig: het ding doet aan PWM om de temp op 62 graden te houden. Het gemiddelde is veel lager dan die 210W die op de buitenkant staat.
Die gewone kookplaat is veel gevaarlijker dan zo'n slow-cooker. Veel hoger "beschikbaar vermogen", met 1 ding fout (vergeten), loopt de temp behoorlijk op. Met zo'n slow cooker moeten er minstens 2 of 3 dingen misgaan voordat je huis in de fik gaat. 1) vergeten, 2) thermostaat kapot 3) hij krijgt met dat beperkte vermogen toch de temperatuur voldoende hoog om iets tot zelfontbranding te krijgen.
(*) Bij mijn kookplaat moet ik hem op standje drie van max 9 zetten om iets "aan de kook te houden". Of het lineair is weet ik niet. Maar 500-1000W is een aardige schatting denk ik.