max 1MHz dc dc converter EMC meten?

Hallo, Ik speel al een poos met de gedachte om een dc dc converter te maken. Maar dan zou ik wel graag kunnen meten of hij door een EMC test zou komen. Wat heb ik daar voor nodig? Spectrum analyzers zijn nog al duur. Maar ik denk dat ik de komende jaren toch niet boven de 1MHz dc dc converter uit zou komen, welke frequentie range heb ik dan nodig? Zijn er betaalbare meetprobes? Ook zie ik vaak staan dat er geen dc signaal op de ingang van de spectrumanalyzer mag. Wat kan je hier tegen doen? wat zijn realistische prijzen? Dank voor de hulp!

Peter_dtn

Golden Member

wat zijn de in en uitgangs spanningen?

Er staan diverse LISN's op internet ook om na te bouwen, deze kastjes halen het stoorsignaal van de DC af zonder die DC door te geven. In de EMC normen worden deze LISN's (LineImpedanceStabilisationNetwork) in detail beschreven.

Het is wel zaak om je meetinstrument te beschermen, het in en uitschakelen van het te meten object kan bv al enorme spikes geven.

Normaliter past men een DC-block component toe om te zorgen dat er geen DC op het meetinstrument komt, je hebt ze in allerlei vormen, SMA / N / BNC etc. en je kan ze ook zelf bouwen.

Meet NOOIT met een spectrum analyzer ergens op aangesloten. Ik heb er meerdere gezien waar de ingangen opgeblazen waren door zendamateurs maar dan wel echte amateurs.

Gebruik altijd een verzwakker. En geen DC.

De meeste analyzers hebben de diodes rechtstreeks op de ingang zitten en die kunnen echt nergens tegen. Er zijn enkele analyzers die wel tegen een DC van ca 50 Volt kunnen, Anritsu heeft ze.

Maar dan:
Je kunt zelf de EMC zo niet meten. Het is onzin de analyzer op de bedrading aan te sluiten want dat zegt niets. Je hebt meerdere metingen: conductive emission (via de kabels) en radiated emission (antenne). Radiated emission kun je alleen fatsoenlijk meten in een speciale meetkamer. Voor conductive emission heb je probes nodig.

Het beste bouw je de converter goed op, hou bijvoorbeeld de ingangloop klein. En daarna ga je naar iemand die een opstelling heeft. Er zijn af en toe wat amateurmeetings waar je je apparatuur kunt laten meten, maar ik weet niet wat ze daar nu precies meten.

Als hobbyist kun je tegenwoordig moeilijk aan de eisen voldoen. De meeste grote bedrijven waar ik elektronica voor ontwikkel hebben zelf een meetkamer, soms geaccrediteerd (officieel goedgekeurd), sommige indicatief of wat beperkt in frequentiebereik. De kleinere gaan vaak naar externe partijen als bijvoorbeeld Dare in Woerden of Bico in Helmond. Dat kost je dan wel een paar duizend euro.

Nog iets: Bijna alle elektronica-modules die je uit China koopt via banggood, aliexpress etc zijn niet goedgekeurd. De stempel van FCC zetten ze er toch wel op.

Frederick E. Terman

Honourable Member

Als hobbyist kun je tegenwoordig moeilijk aan de eisen voldoen.

Het is misschien niet gemakkelijk het na te meten, maar het is voor een hobbyist wel gemakkelijk eraan te voldoen, zeker bij zoiets eenvoudigs als een DC/DC-converter.

Het probleem voor een fabrikant is: hoe laat ik zoveel mogelijk weg, en hoe fop ik de meetapparatuur, zodat ik nog precies op het randje lijk te zitten?
Op de printen zie je nota bene gewoon waar de spoelen en condensatoren hadden moeten zitten! Ze weten het best, maar doen het niet, om een paar cent uit te sparen.

Voor een amateur is dat helemaal geen issue. De kosten (voor ons enkele dubbeltjes) die voor de fabrikant zo'n probleem vormen, zijn dat voor de amateur helemaal niet.

Keramisch, kalibratie, parasitair: woordenlijst.org

En met dit soort probes:

https://www.batronix.com/shop/accessory/antennas.html

Ik snap dat jullie een filtertje meer of minder kunnen plaatsen en dan weten of het ontwerp voldoet. Ik kan wel een filter extra neer zetten maar dan weet ik nog steeds niet of het voldoet.

Als je een verzwakker wilt hebben waar moet je dan aan denken?

EMC is uit de aard van de zaak nogal formalistisch; dus als je die kant op wilt wordt dat naast de normen gedoe met dikke boeken en cursussen enzo.
Het zou mijn hobby niet zijn, vermoedelijk mis ik ook te veel voorkennis.

Als je aan de andere kant gewoon leuk wat wilt meten aan EM en eventuele verbeterende maatregelen dan zijn er legio mogelijkheden om dat zelf te doen.
Eigenlijk zou ik verwachten dat in de open source SDR-hoek wel wat te beleven is, maar het viel mij een paar jaar terug nog tegen.

Peter_dtn

Golden Member

de probes zijn om de storing op te sporen, je kan op die manier de sporen ontdekken waar emissie vandaan komt. Dat is niet een normale EMC meting die uitgevoerd wordt voor kwalificatie.

Kijk eens naar de info en youtube filmpjes van de Tekbox LISN. Als je het goed wilt doen heb je een LISN in zowel de ground als stroomvoerende leiding, de spectrum analyzer of meetontvanger schakel je dan van de een naar de andere BNC om het hoogste level te vinden.

https://www.tekbox.net/test-equipment/tboh01-5uh-line-impedance-stabil…

Zoals Hoeben het hierboven stelt is wel heel erg zwart. De meerderheid van de eca ontwikkelaars heeft helemaal geen meetkamer oid. Hoeft ook helemaal niet. Je kunt met redelijk eenvoudige middelen wel bepalen of je product voldoet (of eigenlijk: dat het zeer aannemelijk is dat ie zal voldoen).
Ik stel het zo: als je een converter ontwerpt beneden de 10W of zo en je volgt de regels van het layouten, en je kijkt ook nog wat de datasheet voorschrijft, dan is het appeltje-eitje.

"We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them" - Albert Einstein
Frederick E. Terman

Honourable Member

Dat is wat ik bedoel. Geen grote lussen maken met je stroom, dus mooi heen en weer bij elkaar houden; hier en daar een ferrietje of een condensator; eventueel een gedeelte 'inblikken'.

Het enige is dat je zonder meting niet weet hoé goed, dus hoe ver je onder de limieten zit. Misschien 30 dB, misschien maar 15.
Maar je kunt altijd een radiootje ernaast houden. Een laptop-adapter stoort soms over de hele band, en dat schijnt normaal te zijn; je éigen schakeling hoeft helemaal niet zoveel te storen.

Voor een fabrikant is twee ferrietkralen te duur als het met eentje ook gaat, maar wij hoeven ons daarover geen zorgen te maken; die zes cent kan er best af.

Keramisch, kalibratie, parasitair: woordenlijst.org
Anoniem

Wat je niet vertelt, is of het om een hobbyproject gaat, of dat je in opdracht een apparaat wil maken dat in de handel komt.

Persoonlijk geloof ik dat het zelf proberen te ontwerpen van zaken die voor alle mogelijke toepassingsgebieden al in massaproductie aangeboden worden in diverse spanningen en vermogens en kwaliteiten niet zinvol is. Misschien een enkele heel speciale toepassing, en dan nog.
Tenzij het natuurlijk zuiver voor de fun is, maar dan is aantonen van de conformiteit ook niet verplicht, een CE markering is enkel voor de verkoop.
Wat niet wil zeggen dat je de stralingsnormen zomaar aan je laars mag lappen.

Het is zeker lovenswaardig dat je bewust met het EMC aspect rekening houdt.
Maar om aan te tonen of je conform bent heb je zoveel dure apparatuur nodig dat het zelfs voor een middelgrote onderneming vaak niet loont om die zelf aan te kopen. En dan heb je nog iemand nodig die daar mee vertrouwd is, dat is erg complexe materie. Vergeet niet dat het niet enkel om conducted emission gaat, maar ook om radiated en dat vaag je niet uit met een paar 100kEu investering. En dan nog het luik immuniteit wat behalve radiogolven ook nog eens de inertie tegen zeer welbepaalde pulsen, fast transients en surge genoemd, inhoudt.
En dan heb je in het geval dat de converter een bedieningspaneel en display heeft nog de ESD direct en indirect.

Zo'n setje snuffelantennes is prima om stralende elementen op printniveau te vinden en om te vergelijken of een maatregel verbetering brengt, meer niet.
Gezien de relatief hoge prijs kun je misschien daar op besparen door iets zelf te bouwen, al lijkt het makkelijker dan het is.

Wat mij al eerder opviel en verwonderde is dat zelfbouwers op CO vaak mooi afgewerkte en complexe schakelingen maken, maar dat de ontwerpfilosofie ongeacht of het een ouder of een moderner ontwerp is, bijna steeds anno 1980 uitademt. Er wordt vaak totaal geen aandacht besteed aan het EMC aspect.
Modern ontwerpen, en zeker als het om geschakelde voedingen gaat, moet al van bij het eerste moment EMC minded zijn.
Korte draden, voldoende massavlakken op de print, ontkoppeling waar nodig, afscherming waar zinvol. Geen processors en logica gebruiken die veel te snel zijn voor wat ze nodig zijn , de laagste kloksnelheid die aan nog alle vereisten voldoet...enz... Vergt nogal wat ervaring.
Eigenlijk gaat het nog veel verder en moet de hele topologie van de print uitgekiend worden.
Het aanbrengen van afschermingen en ferrieten nadat het ontwerp niet blijkt te voldoen op EMC gebied moet beschouwd worden als slecht ontwerp en is tevens een pleister op een houten been.

Anoniem

Op 26 november 2017 19:00:07 schreef flipflop:
Zoals Hoeben het hierboven stelt is wel heel erg zwart. De meerderheid van de eca ontwikkelaars heeft helemaal geen meetkamer oid. Hoeft ook helemaal niet. Je kunt met redelijk eenvoudige middelen wel bepalen of je product voldoet (of eigenlijk: dat het zeer aannemelijk is dat ie zal voldoen).
Ik stel het zo: als je een converter ontwerpt beneden de 10W of zo en je volgt de regels van het layouten, en je kijkt ook nog wat de datasheet voorschrijft, dan is het appeltje-eitje.

En jij stelt het dan weer heel erg wit.
Je gaat ervan uit dat het om een convertortje van zeer laag vermogen gaat. Maar dat is nergens vermeld in dit topic.

Leg eens uit hoe je conformiteit kan aantonen met eenvoudige middelen? Ik ben benieuwd.
Er bestaan wel elektrische toestellen waarvan je kunt verklaren dat gezien de specifieke aard je er kunt van uigtgaan dat het conform is.
Bijvoorbeeld een waterkoker die verder geen actieve elektronica bevat. Maar een schakelende voeding lijkt me nu net een categorie die wel kan stralen als de beesten. Vooral gezien de TS het heeft over schakelfrquenties tot 1 MHz. Terwijl hij anderszijds blijk geeft gewoon niet te weten wat dat EMC gedoe precies inhoudt.

De enige zinvolle posts komen van Hoeben en Peter-dtn. Zij weten hoe het zit.
Wat jij voorstelt zijn slimmigheden om proberen de testen te vermijden, maar dat is niet wat de TS voor ogen heeft. Inderdaad is meten maar één van de middelen om de conformiteit taan te tonen, maar wel de meest voor de hand liggende.

In een productieproces van ontwerptafel naar verkoopspunt worden de opeenvolgende stappen steeds door gespecialiseerde mensen opgevolgd.
Alles zelf doen is maar voor hééél weinigen weggelegd. Zeker al niet voor de hobbyist die meent het licht gezien te hebben.
En er is nog zoveel meer dat het haast een eindeloze opsomming zou worden.
De safety directive bijvoorbeeld. Je converter mag onder meer niet met giftige verf of scherpe randen afgewerkt zijn voor het geval een kleuter het apparaat zou doorslikken. ;-)
In elk geval, het aankopen in het wilde weg van enkele nearfield probes zonder dat je de beschikking hebt over een geschikt meetinstrument is net alsof je superkwaliteitsbanden koopt maar geen auto kunt betalen. Je kunt natuurlijk positief denken en zeggen als ik ooit een tweedehandsje koop, dan zullen de banden alvast door de keuring geraken. ;-)

Laat mij nou eens de advocaat van de duivel spelen, bouw het precies zoals in de datasheet staat, dezelfde component waardes, implementeer dit in Uw PCB (en ik geef je 90%+ kans dat je eerste meting faalt)
Voor DC heb je speciale LISN's met uit mijn hoofd 5 ipv. 50 mH, conducted emissions is je eerste probleem een 1 mHz ripple aan je ingangszijde kan aardig storend zijn, zeker omdat op 1 MHz je limietlijn op zijn laagste punt ligt.
Conducted emission is op zich redelijjk te volgen en dit is vaak ook redelijk snel opgelost.
De hoogfrequente oscillaties zijn lastiger omdat elke draad die er aan verbonden is zich als antenne gedraagt (vandaag heb ik een serie metingen gedaan aan een wasmachine met een aardig unruly 1,4 MHz dc-dc converter)lage frequenties niks op aan te merken, maar rond 150 MHz zie je spikes verschijnen die tot ~250MHz doorgaan (tot 8 dBuV over de limiet)
Op zich kan je met een EMC current clamp meten hoeveel uA je hebt aan common-mode current, alles boven de 2 uA dat je PCB verlaat kan voor een failure zorgen bij antenne metingen.
Probeer dit zo laag mogelijk te krijgen, dat zou mijn budget oplossing zijn, immuniteit is op zich wat lastiger, alhoewel bij een dc-dc converter vraag ik mij af hoe word het gevoed, waar zit het in, hoe word het aangesloten, dan kan je al heel wat beter zeggen waar je het aan moet blootstellen.
Ook met immuniteit is het met wat zelfgebouwde gadgets (met een redelijke mate van onzekerheid) wel te bepalen of je ontwerp gevoelig is of niet zo zeer, dit heeft natuurlijk bij verre na geen vergelijking met echte EMC generatoren, maar je hebt een idee waar je staat.

Neemt niet weg, Hoeben etc. hebben wel degelijk een heel goed punt, de weg naar echte conformiteit is erg duur, om je zoiets te veroorloven dan heb je het over grote firma's die full-time hun laboratoria in gebruik hebben, anders kan het echt niet uit om zoiets intern te testen.
Afhankelijk van de standaarden die je moet testen hoef je echt niet raar te kijken van meerdere 100k Euro en dan ben je net begonnen, dan moet er nog steeds veel extern getest worden.
Om over de specialisatie maar te zwijgen, dit is niet iets wat je in een paar maand leert.

"Stupidity is also a gift of God, but one mustn't misuse it." - Pope John Paul II
GJ_

Moderator

Op 26 november 2017 23:05:05 schreef grotedikken:
Leg eens uit hoe je conformiteit kan aantonen met eenvoudige middelen? Ik ben benieuwd.

In de meeste gevallen door je aan de normen te houden. Dan is een EMC test door een NB in de meeste gevallen niet verplicht.

Die normen leggen vast wat de meetmethode is en wat acceptabele limieten zijn. Neemt niet weg dat je moet meten en dat dit een hele hoop geld kost. De vraag is meestal eerder of je Roomser dan de paus moet zijn. Je denkt toch werkelijk niet dat dat alle elektronica die in de winkel ligt getest is? Ik denk zelfs dat 90% van alle industriële elektronica/installaties niet aantoonbaar aan de wettelijke eisen voldoet.

This is the world we know best, the world of madness

De normen vertellen ook wat je minimaal moet testen voor bepaalde producten, eigenlijk ga ik er vanuit dat wat je van Europese productie koopt mischien 70 of 80% conform de normen is in een gecontroleerde opstelling.
Breng je het buiten die omgeving en stel je het bloot aan een "normaal" net, dan kan het heel anders uitpakken.
Ik bedoel maar een spanningsdip begint niet altijd op de zerocrossing, die gebeuren random, maar daar is niet op getest.
Emissies worden gemeten met en artificieel netwerk, maar in een gewoon lichtnet kom je nooit exact zo'n impedantie tegen, conformiteit dat hangt van de omstandigheden af.
Dan hebben we het nog niet over China e.d. vergeet je normen dan maar, dat is op goed geluk.
Realiteit is dat nog niet de helft van alle gemeten apparatuur een emissie test haalt, met dank aan made in China en hun begrip van normen, en dan heb je het nog niet eens over immuniteit.

P.s. GJ, als ik aan onze klanten zou proberen uit te leggen dat VDE of UL niet benodigd is, dan verkopen wij ons product niet, geen enkele grote producent van huishoud electronica zou je op je blauwe ogen geloven.
Voor het in de massa productie gaat, worden je metingen gecontroleerd, herhaald in een willekeurig lab en word het door de VDE en/of UL/CSA goed gekeurd, niemand neemt een risico als het stuktal hoog genoeg is.

"Stupidity is also a gift of God, but one mustn't misuse it." - Pope John Paul II

Ik denk dat vrijwel geen enkel product in nichemarkten getest wordt, het is gewoon niet te betalen. Klanten willen er gewoon niet voor betalen. De controle bestaat niet want dat kost ook geld. Het systeem is zo opgetuigd dat men enkel een stuk gereedschap heeft om achteraf een schuldige aan te kunnen wijzen als er ergens schade of problemen ontstaan. Voor massaproductie door/voor gerenommeerde merken ligt dat anders die kunnen grote financiële en reputatieschade niet hebben, grote risico's en relatief lage kosten per unit maakt het een no brainer. Voor kleine fabrikanten is het een dilemma, bereken het door aan de klant en deze haakt af of lever in op je marge en je verdient te weinig om gezond te blijven. Vroeger hadden we hoge kosten maar tevens een stuk protectionisme. Nu hebben we alleen nog maar hoge kosten en concurrentie van over de hele wereld.

This is the world we know best, the world of madness

Op 26 november 2017 23:05:05 schreef grotedikken:
Je gaat ervan uit dat het om een convertortje van zeer laag vermogen gaat. Maar dat is nergens vermeld in dit topic.

Leg eens uit hoe je conformiteit kan aantonen met eenvoudige middelen? Ik ben benieuwd.

TS, kom d'r maar in, om wat voor soort converter gaat het? Dikke PC voeding of switchertje op een PCB? Ik was van het laatste uitgegaan, maar dat is wel een aanname. Dikke voedingen is een vak apart.

Om CE waardig te zijn hoef je geen officiele metingen te doen bij dure instanties. Je moet aannemelijk maken dat je het nodige gedaan hebt om te bepalen of je voldoet. Er zijn consultants die voor jouw metingen kunnen doen, sommige zelfs op locatie. Daarvoor heb je geen enorme meetopstellingen nodig. Een spectrum analyser, generator/power amp, wat antennes, clamps zijn voldoende. Of je dat "zelf" kunt hangt natuurlijk van je apparatuur af.
Ik heb diverse PCA's zo gemeten met een EMC consultant. Daarbij is het zo dat conducted een hele belangrijke is omdat vooral kabels stralen. Als dat ok is, dan hoef je 9 van de 10 keer radiated niets te verwachten. En laat conducted nou het eenvoudigst te meten zijn.
Over ontwerpen: hou het klein. 1MHz converters zijn erg klein. Voor spoelen een shielded variant nemen. Goed ceramisch ontkoppelen. Uiteraard een keiharde groundplane. Ferrietje in in- en uitgang.

@bf hieronder: ik heb het niet over "een beetje wat metingen uitvoeren".

"We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them" - Albert Einstein

flipflop, bepaalde producten moeten gewoon aantoonbaar aan productnormen voldoen. Een beetje wat metingen doen of niet de volledige testreeks uitvoeren is niet acceptabel. De controle daarop is ronduit slecht en de EMC consultant wil ook een factuur schrijven...

This is the world we know best, the world of madness

Onze producten vallen grotendeels onder CISPR 14, soms onder RED/CISPR 32, in die standaarden staat een lijst met de minimum eisen aangaande tests die gedaan moeten worden, dat is geen keuze dat zijn minimum eisen.

Doorsnee genomen wenst de klient een hogere immuniteit en een lagere emissie, dus je test plan groeit al redelijk snel uit, aangezien ik er persoonlijk van overtuigd ben dat een hoge immuniteit je geld bespaart op de langere termijn met minder return from the field had ik zowiezo hoger getest.

Natuurlijk afhankelijk van de hoeveelheid, voor 20k stuks, daar maak ik me niet zo druk om, een goede marge is genoeg, is het 1M+ x 5~10 jaar stuks en de klient heeft lage eisen, dan test ik gewoon ons eigen testplan, dan leveren we electronica die misschien 100% of meer marge aan immuniteit heeft dan gewenst, maar dit zie je terug in de lagere aantallen gesneuvelt in het veld.

Dan nog, alle producten worden intern getest, de klant c.q. een extern laboratorium verifieert de resultaten, dan komt de VDE en/of UL om te kijken of alles in orde is, dit is echt geen kort process om een nieuw product in massa op de markt te brengen.
(En de VDE/UL heeft een interesante methode van testen, ze maken fouten in je schema, "one failure tests" Wat gebeurt er als ik je switchmode kortsluit, wat gebeurt er als ik je elko kortsluit, etc. etc. ze zoeken allerlei mogelijke zwakke plekken, kortsluiten of verwijderen het, en dan je mag het op het lichtnet aansluiten.)
Soms kost zo'n sessie 10 tot 20 PCB's, en ben je een paar dagen bij een complexe schakeling fouten aan het aanbrengen om te kijken wat er gebeurt (wij proberen dit zelf ook al voor wij hun uitnodigen om niet verrast te worden)
Het mag gerust kapot gaan, als het maar veilig en herhaalbaar kapot gaat.

Er zullen best sectoren zijn waar dit anders gaat, maar de meeste sectoren waarin ik heb gewerkt hadden een serieus test regime om latere schade claims te voorkomen.

"Stupidity is also a gift of God, but one mustn't misuse it." - Pope John Paul II
GJ_

Moderator

Op 27 november 2017 20:49:37 schreef walkura:
P.s. GJ, als ik aan onze klanten zou proberen uit te leggen dat VDE of UL niet benodigd is, dan verkopen wij ons product niet, geen enkele grote producent van huishoud electronica zou je op je blauwe ogen geloven.

Ik bedoelde eigenlijk meer keuren (of niet) voor de EMC richtlijn. Dat hoeft meestal niet, en soms kan het ook niet. Maar als je het wil keuren mag dat natuurlijk altijd.

[Bericht gewijzigd door GJ_ op dinsdag 28 november 2017 19:15:14 (28%)

Op 1 december 2017 10:48:33 schreef Trantor_3:
Hiermee moet het wel lukken: https://www.tiepie.com/products/Oscilloscopes/Handyscope_HS6-DIFF/Feat…

En wat denk jij aan zo'n setje te hebben dan?

Je kan met behulp van near field probes een bron lokaliseren maar hoe goed deze bron daadwerkelijk straalt en of deze intensiteit onder de norm limieten valt is niet te achterhalen.

Zo'n setje kan je helpen bij het doen van metingen aan de doeltreffendheid van EMC maatregelen maar voor het vaststellen van daadwerkelijke emissie zul je alsnog naar testlocatie moeten gaan met de juiste uitrusting. Daarnaast bestaat EMC niet enkel uit emissie ook de susceptibiliteit moet getest worden.

This is the world we know best, the world of madness
Anoniem

Op 28 november 2017 19:11:10 schreef GJ_:
[...]Ik bedoelde eigenlijk meer keuren (of niet) voor de EMC richtlijn. Dat hoeft meestal niet, en soms kan het ook niet. Maar als je het wil keuren mag dat natuurlijk altijd.

Dan moet je mij maar eens uitleggen hoe je dan kan aantonen dat je wel conform bent. Voor grote machines zijn de klassieke metingen idd soms onmogelijk.
Al hebben ze in het verguisde China anechoische kamers zo groot als een vliegtuighangar. Of denk je dat men riskeert dat vliegtuigen naar beneden komen als iemand zijn autoportier ontgrendelt? :-)

Maar een apparaat is niet per definitie conform als het samengesteld is uit conforme submodules, dan moet je nog mits een grondige studie aantonen waarom het geheel voldoet. In EMC is 1+1 lang niet altijd 2. Het gebruik van van conforme delen is natuurlijk een grote stap in de goede richting.
maar hier gaat het over complete zelfbouw dat is een ander paar mouwen.

Sorry als iemand zich beledigd zou voelen, :-) maar ik sta elke keer perplex als ik sommige zelfbouwontwerpen zie. Misschien let ik er meer op omdat ik enige jaren vrij dicht bij EMC meettechniek betrokken was, zonder mezelf een specialist te noemen.

In 1982 Was zelfbouw een rage onder elektronici die de tijdschriften als elektuur en co verslonden met hopen.
Ten dien tijde waren de ontwerpen al vaak op dubbelzijdige echte epoxy printen met de nodige maatregelen tegen aardlussen, terugkoppeling tussen in en uit, voldoende brede stroombanen en massavlakken. Het nadeel was dan dat het meestal niet van de eerste keer goed was, en tegen dat het prima functioneerde was de print vaak een monster geworden. :-)

Maar nu, 35 jaar later zie ik dat vaak ontwerpen gemaakt worden op experimenteerprint in een plastiek doosje op de wijze van voor 1980.met flink wat frontschakelaars met onafgeschermde bundels draden naar de print. BNC chassisdelen op plastic plaatjes gemonteerd...enz...
Zonder de minste affiniteit met de EMC gedachte. Prima voor de hobby denk ik dan, al vraag ik me af hoe al die meetinstrumenten en versterkers zich dan houden als de smartphone rinkelt of het licht aangaat? Maar zo'n ontwerp commercialiseren? No way!
Een ander nadeel van die experimenteerprint is dat het echt stukwerk is, en dus heel duur in werkuren, terwijl een print eenml die goed blijkt eenvoudig kan gereproduceerd worden.
Een belangrijke eis is ook dat je referentie exemplaar representatief en identiek is als de productie. EMC minded ontwerpen is dus geen kwestie van zomaar wat aanmodderen, als het maar werkt, vervolgens meten en dan denken dat je het kunt oplossen met een ferrietje hier en een condensatortje daar. Zeker al niet bij notoire storingsbronnen als SMPS.

Ik denk dus dat de TS gezien zijn vraagstellingen nog niet rijp is voor wat hij wil. Al is hij op de goede weg.
Wat geduld hebben en zich eerst inwerken in wat EMC precies inhoudt, en vooral hoe je storingsvrij moet ontwerpen. En zelfs al beheerst hij dat al, dan is het meten nog een specialisatie op zich.

Het grote probleem is dat fabrieken voor elke fase van een ontwerp een team specialisten heeft. En grote researchbudgetten en centen voor als er eens een schadeclaim komt. En eigen juristen.
het is bijna onmogelijk om vandaag nog een ontwerp van A-Z zelf af te handelen.
In onze complexe wereld is geen plaats meer voor einzelgangers. Enkele witte raven uitgezonderd.

En dan is er nog het probleem van de safety. Dat is ok al niet eenvoudig. Zo mag je je omvormer niet met gifige verf spuiten en mag die geen scherpe randjes, want baby zou hem weleens kunnen doorslikken.;-)

Als het mis gaat, en er een schadeclaim komt en je bent als kleine zelfstandige niet voldoende ingedekt kun je voor de rest van je leven met een aap en een draaiorgel op de stationsstoep staan spelen.
Want je bent in hoofde verantwoordelijk, en je bedrijfje over kop laten gaan ontslaat je niet van je verantwoordelijkheid.Voor het geval je gebruik maat van een importeur, lijkt het me dat als die de vernatwwordelijkheid neemt je achteraf ook niet met rust zal laten.

GJ_

Moderator

Op 2 december 2017 13:38:57 schreef grotedikken:
[...]
Dan moet je mij maar eens uitleggen hoe je dan kan aantonen dat je wel conform bent.

Door je aan de normen te houden, dat schreef ik toch al? Zo staat het in de richtlijn en in de Guide Bleu van de EC.
Van de een aantal NB's heb ik ook niet zo'n hoge pet op. In enkele gevallen heb ik ze betrapt op misleiding en bedrog. Zo komt b.v. een standaard kwartsuurwerk aan een dure CE markering voor de EMC. Dankzij een NB die de boel oplicht.
Ook Nederlandse NB's houden zich soms bezig met dubieuze zaakjes. Als het maar geld oplevert.

Anoniem

Op 2 december 2017 16:58:30 schreef GJ_:
[...]Door je aan de normen te houden, dat schreef ik toch al? Zo staat het in de richtlijn en in de Guide Bleu van de EC.
Van de een aantal NB's heb ik ook niet zo'n hoge pet op. In enkele gevallen heb ik ze betrapt op misleiding en bedrog. Zo komt b.v. een standaard kwartsuurwerk aan een dure CE markering voor de EMC. Dankzij een NB die de boel oplicht.
Ook Nederlandse NB's houden zich soms bezig met dubieuze zaakjes. Als het maar geld oplevert.

De vraag is, hoe weet je dat je je aan de norm houdt? De vereiste parameters zijn voor een groot stuk niet met eenvoudige middelen aan te tonen of te meten of aan te tonen. Immuniteit al helemaal niet.

Tis al wat geleden, maar voor zover ik me herinner moet elk voorwerp dat in de Eu verkocht wordt een CE label dragen op enkele uitzonderingen na.
En dus moet je aantonen dat het voldoet aan alle vereisten die op dat soort "ding" van toepassing zijn.Aangezien het voor de meeste elektronische apparaten zelfdeclaratie is moet er vaak gemeten worden. Maar sommige zaken zijn vrijgesteld van EMC normen. Ik dacht dat polsuurwerken daaronder vielen. En ook niet elk apparaat moet verplicht een NB passeren. Maar hoe gaat een éénmansbedrijfje op zich aan al die complexe toestanden uitraken? Ik kan me voorstellen dat er flink wat gesjoemeld wordt als er geen NB vereist is. Maar dat is een groot risico , die je na jaren nog duur te staan kan komen.

NB zijn doorgaans, maar het kan, geen persoon maar een instelling.
Het is meer dan een expertbureaudus een competentiecenter dat door de overheid aangewezen is