simpele RF zender en ontvanger maken

Ik zoek een simpel manier om een signaal te versturen.
Aan de zender kan zal een lamp aan zijn of uit zijn deze zal op 12v werken.
Bij de ontvanger zal er worden gewerkt met 5v en de schakeling die ik al heb gebouwd heeft een vaste 0v en een vaste +5v en een 0v of 5v. Dus als er geen +5v vloeit brand er een rode lede en vloeit er wel +5v dan brand een blauwe lede.
Dit werkt allemaal prima.

Alleen zit ik nog met het zenden en ontvangen van dat signaal en dat is volgens mij vrij lastig iemand idee of oplossing

hier is wat tot nu toe heb gemaakt moet alleen nog het RF gedeelte maken en toevoegen

[Bericht gewijzigd door Henry S. op dinsdag 5 december 2017 21:51:54 (76%)

Arco

Special Member

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - hard-, firm-, en software ontwikkeling: www.arcovox.com

Klik aan uit gebruiken dan hoef je zelf ook niets te bouwen, zoals Arco ook al zei.

Telefunken Sender Systeme Berlin

arco ik heb heleboel van die wat in de link staan maar geen flauw idee hoe ze werken of hoe ik ze moet aansluiten

Arco

Special Member

Dan kun je beter inderdaad zo'n complete klik-aan-klik-uit kopen... ;)

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - hard-, firm-, en software ontwikkeling: www.arcovox.com
Anoniem

Kijk paul, het allermoeilijkste voor een niet radiospecialist is het construeren van een zender-ontvanger op dergelijke hoge frequenties, zeker me zulke compacte afmetingen.
Maar die heb je.

Eerst moet je uitvissen of de zendertjes wel bij de ontvanger horen qua frequentie.
De zender heeft vermoedelijk een antennetje op de print van de rugzijde gedrukt, maar de ontvanger moet een externe antenne,tenzij dat spoeltje de antenne is, wat ik betwijfel. Moeilijk te zien.
Een bruikbaar ontvangantennetje voor de eerste proefjes kan een gewoon stukje draad zijn van ±17 cm.

Het ictje op de ontvangerprint duidt erop dat het signaal gecodeerd is.
Maar op het heel simpele zendertje moet de code nog extern gegenereerd worden.
Aan de hand van het nummer op het IC in de ontvanger kun je al wat afleiden
over de codering.

Bij eenvoudige systemen kan dit relatief simpel zijn, maar als het om het rf gedeelte voor een autoalarm gaat zal de code niet zo makkelijk te implementeren zijn.

[Bericht gewijzigd door Anoniem op zondag 3 december 2017 18:22:09 (12%)

Die zender en ontvangst dingetjes zijn niet heel moeilijk om te gebruiken.

Vaak maken ze gebruik van AM modulatie en ze werken vaak in de 433 MHz ISM band.

Met het ingangssignaal van de zender wordt vaak direct de uitgangs transistor harder of zachter gezet. Zo wordt de boel dan gemoduleerd. Je zou op die ingang een audiosignaal kunnen zetten ware het niet dat je audio informatie door de eenvoudige manier van moduleren vrijwel onmiddellijk verwoest wordt. De ingang is alleen maar geschikt om wisselspanningen te verwerken waar de amplitude niet belangrijk van is. Een analoog audio signaal gaat dus niet erg goed. Een digitaal of twee waardig (aan of uit signaal) zal beter gaan. Helaas moet dat wel weer een wisselspanning zijn met een gemiddelde waarde van 0 volt.

Uit een RS232 poort komt in principe een digitaal signaal. Theoretisch zou je dat op de ingang van je zender kunnen zetten. Helaas is de gemiddelde waarde daarvan niet nul.

Uitgaan de van 8 bits woordjes is alleen het getal AA gemiddeld nul. Het getal FF is dat bijvoorbeeld weer niet.

FF is 1111 1111 of te wel allemaal enen. De gemiddelde waarde loopt dan op naar +5 volt gedurende het hele woord.

Voor 00 geld hetzelfde daar loopt de gemiddelde waarde gedurende het woord terug naar nul volt.

Ga je een dergelijk signaal inkoppelen in je zendertje? Meestal via een koppel c'tje? Dan wordt alles 1 grote
bende. De condensator werkt als integrator en zal alleen maar de pieken in het signaal doorlaten en de gemiddeld waarde wordt na de condensator echt nul. De bit overgangen ben je dan kwijt. Niet elke piek is een bitovergang. Bij AA krijg in een woord 8 pieken en bij FF maar twee. Bij de ontvanger is het dan onmogelijk om de bitwaardes terug te winnen.

Oplossing hiervoor de manchester code. https://en.wikipedia.org/wiki/Manchester_code

Wat je moet doen is een cpu nemen en programmeren met een routine die de informatie (Dat kunnen 1 of meer bits zijn) codeert volgens het manchester principe. En vervolgens die gecodeerde informatie serieel uitstuurt. Met dat signaal kun je dan je zendertje moduleren.
Vanzelfsprekend moet je hetzelfde maar omgekeerd aan de ontvangstzijde ook weer doen.

Hier is een stroom schema met de manier waarop je moet coderen:

http://www.pcbheaven.com/wikipages/images/manchester%20coding_1308508191.jpg

Als je maar een bitje moet overzenden kan het overigens veel simpeler. Je stuurt het getal AA over om het ding aan te zetten en het getal 55 over om het weer uit te zetten. Maar ja dat is dan ook voor maar 1 apparaat. AA en 55 zijn respectievelijk 1010 1010 en 0101 0101. Of te wel beide zijn gemiddeld nul als je naar de spanningsniveaus kijkt.

Is nog allemaal complex vind ik had gehoopt simpel manier of iets te vinden

Is nog allemaal complex vind ik had gehoopt simpel manier of iets te vinden

Dit soort van dingen werkt nu eenmaal zo. Of je nu een signaal door de aether een utp of coax kabel of een gewone telefoondraad wilt sturen. De problemen die overwonnen moeten worden zijn overal hetzelfde. En daar zijn oplossingen voor die ook altijd op hetzelfde neer komen. Niemand heeft ooit gezegd dat het vak elektronica en radiotechniek simpel en eenvoudig moet zijn. Ze hebben mij wel eens verteld dat het zelfs een van de moeilijkere studie's is.

Ik had ooit een docent en die had het over de wet van het behoud van ellende. Een fantastische oplossing aan de ene kant had weer een enorm nadeel aan de andere kant. En een goede ingenieur weet daar exact het juiste midden in te vinden. Daardoor worden er toch onmogelijke dingen mogelijk. En soms kost dat dus veel moeite.

Maar het simpelste is al gezegd. Koop een klik aan klik uit systeem van een tientje bij de action. Dat werkt op dezelfde manier als bovenstaand maar is al kant en klaar. Kwestie van de edele delen er uitslopen, beetje aanpassen aan de gewenste toepassing en je hebt wat je hebben wilt.

Je kunt dit zendertje ook gewoon aan en uit zetten zonder te coderen en dat met de ontvanger detecteren. Dan heb je je probleem opgelost. Alleen heeft dat weer het nadeel dat jouw ontvanger ook op elke andere (garagedeur, tuinhek, weerstation enz.) zender gaat reageren. Hier heb je dus de wet van het behoud van ellende.

Simpeler dan met die moduletjes gaat het niet worden.
Die kleine vierkante is de zender. Die heeft 3 Pinnen, Data, Vcc en Gnd. Vcc en Gnd is de voeding. 5V werkt goed. Data is dan de data ingang. Best een digitaal signaal gebruiken, bijvoorbeeld een blokgolf van 100 Hz uit een 555 of zo. Een konstant niveau (alleen laag of alleen hoog) werkt niet. Het signaal moet schakelen. Frequentie ergens tussen 50Hz en 2000 Hz.

Die lange is de ontvanger. Die heeft ook een Vcc, een Gnd en een Data, maar hier is de data een uitgang. Dus spanning aansluiten en dan komt de data van de zender uit de ontvanger weer naar buiten.

Antenne aansluiten hoeft niet. Mag wel, dan wordt her bereik wel groter, maar ook zonder antenne haalt het gemakkelijk 20 meter of zo.

ik denk dat ik de oplossing heb

ik doe nu met een handzender en een ontvanger met relais de verlichting aanzetten op 433Mhz.

nu heb ik een andere zender opengemaakt die iets anders is en die 315Mhz gebruikt om te zenden als ik daar de drukknoppen af soldeer en ik zet de no op de aan knop en de nc op de uit knop dan zou als het relais (433Mhz)aan springt 12v sturen op de 315Mhz handzender en het tweede relais die met 315Mhz werkt aan trekken en een groen led gaan branden. gaat nu het relais (433Mhz) uit dan komt er 12 v op de uitknop en gaat alles uit en brand er een rode led.

de batterij in de handzender is 32A 12V dus die kan ook mooi 12 krijgen ik denk dat dat geen probleem moet geven of hij moe nog een geheugen ic in zich hebben dan moet daar nog iets op vinden.

mel

Golden Member

Snap er nog steeds niks van.. :+
Zal wel aan mij liggen..

u=ir betekent niet :U bent ingenieur..
Lambiek

Special Member

Op 4 december 2017 21:35:58 schreef Paul060694:
nu heb ik een andere zender opengemaakt die iets anders is en die 315Mhz gebruikt om te zenden als ik daar de drukknoppen af soldeer en ik zet de no op de aan knop en de nc op de uit knop dan zou als het relais (433Mhz)aan springt 12v sturen op de 315Mhz handzender en het tweede relais die met 315Mhz werkt aan trekken en een groen led gaan branden. gaat nu het relais (433Mhz) uit dan komt er 12 v op de uitknop en gaat alles uit en brand er een rode led.

Dat kan, en zal best werken. Maar is niet zo'n nette oplossing, maar als het werkt voor jou is het goed toch. :)

Als je haar maar goed zit, GROETEN LAMBIEK.
Arco

Special Member

In Nederland wordt normaal alleen 433MHz gebruikt, 315MHz mag hier niet eens gebruikt worden in de ISM band...

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - hard-, firm-, en software ontwikkeling: www.arcovox.com
Frederick E. Terman

Honourable Member

315 MHz kún je niet gebruiken in de ISM-band. Er is geen ISM-band waarin 315 MHz ligt.. :)

315 MHz ligt in de militaire luchtvaartband. Het zou vervelend kunnen zijn als de 'KRRRRRRRR!' van jouw terugmelding precies over het woordje 'niet' valt in een instructie aan de kist die net overvliegt.
Verder zul je me er niet over horen, want dan heb IK het weer gedaan. :)

Keramisch, kalibratie, parasitair: woordenlijst.org
Arco

Special Member

Strict genomen is 315MHz ook geen ISM frequentie, maar een 'FCC Part 15' frequentie ('unlicensed communication device frequencies'), vergelijkbaar met ISM.

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - hard-, firm-, en software ontwikkeling: www.arcovox.com
Anoniem

Klopt niet. In de USA wordt deze frequentie gebruikt voor SRD maar hier niet.
De FCC rules zijn bedoeld voor de USA en niet voor Europa.
Frequentiebanden zijn internationaal door afspraken vastgelegd, maar niet elke frequentieband heeft in elke regio dezelfde toepassingen.
In West-Europa is deze band voorbehouden voor militaire toepassingen en burgerluchtvaart.
Het is hier dus zeker geen ISM band en mag niet voor AB gebruikt worden. Al zie ik niet veel problemen ontstaan door één enkel handzendertje met enkele honderden µW vermogen.

Frederick E. Terman

Honourable Member

Mocht het @TS interesseren, dan kan hij bijvoorbeeld hier kijken wie er allemaal op 315 MHz werkt.
(even zoeken met CTRL-F en dan '314' of '315' invullen).

Een van die skeds heet 'Titanic'. Mooi toepasselijk als dat boven zijn huis vliegt terwijl de lamp aan of uit moet. :)

Keramisch, kalibratie, parasitair: woordenlijst.org

Je kunt als ab. ook je android telefoon of tablet gebruiken samen met een arduino en een bleutooth module.

Een makkelijk te bouwen project met video en veel uitleg..
http://www.bartvenneker.nl/Arduino/index.php?art=0019