Soms verlichting die flikkert


Sine

Moderator

DC dimmen zal niet lukken waarschijnlijk. De meeste van die spots gaan er van uit dat ze AC gevoed worden en door een fase af/aan gesneden dimmer gedimd worden.

Misschien kun je ze PWM-en al dan niet op 100Hz om zo dicht mogelijk bij dat effect te komen.

met DC dimmen gaat niet als je spotjes hebt die dimbaar zijn, die reageren op een AC regeling met fase afsnij of dergelijke dimmer.

een DC voeding die dimbaar is met bijv ledstrip erin die geen converter aan boord heeft werkt wel. dat heb ik hier ook. op een smps adapter met 12V ledspotjes die dimbaar zijn heb ik een eltako pwm dimmer die in de 12V zit, dat werkt wel.. de voeding zelf dus niet gaan dimmen, die verlaagt de spanning gewoon op de uitgang.

ga je die ledspotjes toch weer op AC gebruiken komt het knipperen ook weer terug..

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Ok bedankt,dan zalhet zonder dimmen worden,ben al blij als de flikkering weg is
Groetjes
Elco boy

t komt best wel voor dat een draad in de HAK aan wegbakken is, dat is dus op kosten van de leverancier als je apparaten doorfikken als dit de nul betrof. tegenwoordig is het uitgekeerde bedrag door de leverancier maar laag, daar heb je niet veel nieuw spul meer voor, meen max 2500€ nog.

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Hallo terug,volgend probleem stelt zich nu,ik heb de ledspotjes aangesloten op 12 v dc maar nu heb ik al 3 spotjes defect,lijkt telkens bij het aanschakelen te gebeuren.Kan het zijn dat de ledspots,osram parathom advanced,geen dc aankunnen,op de verpakking staat 12 v 50 hz,dus ac?
Welke spots zouden wel geschikt zijn voor dc 12 volt,iemand een idee?
Alvast bedankt
Groetjes
Elco boy

in die spotjes zit een converter die van AC DC maakt. als een ledspot niet werkt op DC is het iets anders. schakel je de voeding in? dus 230V erop en dan gaan de voeding en spots ineens aan. je zou de spanning uit de voeding iets lager kunnen zetten, gezien gelijkgerichte en afgevlakte AC ook hogere DC oplevert. als de spots een goede converter hebben geven ze op 7VDC nog volle bak licht, echter is de stroom per spotje dan ook bijna 2x zo hoog, dat houdt niet elke converter lang vol want de koeling is niet afdoende.

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Is het niet zo dat als ik dc aanbied op de ledspots die een converter hebben,om van ac dc te maken,er een spanningsval is over de gelijkrichter van 2x 0,7 v in de spot?Zou het dan niet logisch zijn om te denken dat je de dc spanning van de voeding moet verhogen ipv verlagen of sla ik hier de bal mis?
Bedankt voor het meedenken
Elco boy

een smps voeding richt de netspanning ook gelijk, 230VAC wordt dan 310VDC als je 230VDC aanlevert start zo'n voeding vaak niet eens ( als het tenminste geen 90-240V model is ) dan dien je 310VDC aan te leveren voor een goede werking.

de converter in de spotjes regelt die paar volt wel bij, dus de spanning hoef je niks aan te doen. meet eens of die voeding geen spanningspiek afgeeft met opstarten..

waar zitten die defecte spotjes? dichtbij de voeding of juist ver weg?

waar rook was, werkt nu iets niet meer

De ledspot die defect is staat ver vanaf de voeding,dus ik zag al 2 keer dat de ledspots het begaven bij het inschakelen,wat zou ik hieraan kunnen doen om dat te verhelpen?als ik de ledspots aansluit op een ac trafo,gewikkelde,en ik zet de spots aan dan gaan de spots onmiddellijk aan terwijl met de dc voeding de spots precies een kleine softstart hebben
Groetjes

Zou het niet kunnen dat als ik 12v ac aanbied de converter er ongeveer 14 v dc van maakt en als ik 12 v dc aanbied de spanning in de ledspot te laag is nl 12 v dc en de stroom te hoog?Wel raar dan dat ze sneuvelen bij de opstart
Ben maar hardop aan het denken hoor
Groetjes
Elco boy

Dit is een foto van de converter in de spot

wat is er stuk aan? zekering in de voeding of led overleden..

een DC voeding moet eerst nog opstarten, een AC voeding levert meteen stroom. je kunt wel een AC trafo ertussen zetten maar dan is de kans dat de boel weer gaat knipperen groot..

ik zou denken aan een grote spanningspiek met opstarten, of de lengte van de draad naar de spot is een probleem. die spotjes hebben een buck converter aan boord, met opstarten loopt er even veel stroom. te dunne kabel of gammele lampvoeten zorgen dat de converter moeilijk kan starten. een elco bij die laatste spot parallel over de kroonsteen waar de lampvoet gelast zit kan helpen..

[Bericht gewijzigd door testman op 20 maart 2018 11:26:09 (82%)]

waar rook was, werkt nu iets niet meer

De ledspot fluctueert tussen halve sterkte en volledige sterkte,dus ze is niet echt volledig defect
Groetjes

dat is ofwel de led zelf, of de converter springt om omdat er iets niet goed is, kan een soldering zijn..

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Kan dit te wijten zijn aan mijn 12 v dc voeding of aan de spots zelf?
Groetjes

Stel nu,puur hypotetisch, dat als ik voor elke spot een driver zou voorzien zoals op de foto,deze geeft ook 12v dc uit,ben ik dan alsnog verlost van de flikkeringen?
Groetjes en bedankt
Elcobou

12V 1A is niet heel veel, maar voor 1 spot zal dat nog wel gaan..

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Hallo.ik ben erachter gekomen dat bij het opstarten van de voeding er een spanningspiek is van 15 volt of iets meer ipv ,12 volt voor de spots.Kan ik iets aan de output van de voeding,12vdc,plaatsen dat deze piek onderdrukt.Ik heb al dingen gelezen over diodes en elcos plaatsen maar ik kom er niet echt uit.Iemand een idee wat ik zou kunnen plaatsen,
Groetjes
Elcoboy

ofwel constant de voeding aan laten staan, en de output schakelen met een relais, 230V relais waar je met de huidige lichtschakelaar alleen het relais schakelt met 2 contacten bijvoorbeeld. ofwel een tijd vertraging maken, dus eerst de voeding opstarten en dan pas de spots inschakelen, echter duurt het dan nog langer voor je licht hebt.

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Als je de LED's gaat voeden met een LED omvormer komt er vaak een nieuw soms onverwacht probleem bij namelijk veroorzaken van radiostoring. Die dingen richten de 230 volt gelijk daar loopt een oscillator op en hoge frequentie gaat door een tafo naar de gewenste spanning. Als je het goedkope CE Chine Export spul gebruikt kunnen ze de HF frenties niet binnenboord houden en werken de aansluitdraden als zendantenne, Wie wil kan dan horen of je wel of niet thuis bent, hoe laat je naar bed gaat, etc. Radioamateurs in de omgeving kunnen de hobby wel opgeven omdat er alleen maar geratel van 100 Hz en fluitjes uit de ontvangers komen. Je kan ook problemen krijgen met je WiFi, 06 telefoon, electronisch speelgoed of draadloze autosleutel.

mel

Golden Member

Radiostoringen maken de meeste schakelende voedingen, de een meer dan de andere.

u=ir betekent niet :U bent ingenieur..

Zo te zien al 2 jaar geen storing meer.....

Dat kump er noe van....

Kan natuurlijk ook anders om al twee jaar storing veroorzaken en nog steeds de bron aan het zoeken. De eigenaar van dat LED spul heeft niets in de gaten. Als de wifi niet werkt, de 06 telefoon of je krijgt de auto niet open dan is er snel een oplossing. Als de zendontvanger van een amateurstation in de buurt onbruikbaar is geworden dan wordt er weinig aan gedaan.

misschien is het TF signaal niet meer in gebruik bij hem. ;)

Waren we maar wild gebleven .... met een blaadje voor

Hallo, dit topic uit het oog verloren
Ik heb als oplossing dus dezelfde dc voedingen maar de osram spots zijn vervangen door philips spots en deze branden al bijna 2 jaar nu en nog geen enkele defect
Dus die osram spots houden niet van dc
Groetjes
Elco boy