reparatie Fluke LCD

Een vraag betreffende de restauratie van Fluke handmultimeters van de eerste generatie (eind jaren 70, begin jaren 80)
Heeft iemand ervaring met het vervangen van wat door Mr. Modemhead een 'polarized reflective backing' wordt genoemd? Hij gebruikt hiervoor 'polarizing film'. Wat is dat precies en waar kan je dit kopen? Bij een gespecialiseerde fotozaak kreeg ik nul op rekest.
Hij gebruikt hiervoor 'polarizing film'. Wat is dat precies en waar kan je dit kopen?

Dit is een film die voor/achter een LCD scherm zit. Meestal maakt het deel uit van het LCD display. Waar je het kan kopen weet ik niet, maar als je een oude laptop hebt dan kan je het display uit elkaar halen, daar zit er een grote, samen met nog wat andere folie's. Deze kan je evt. op maat snijden. Maar let op de richting.

Een LCD is gepolariseerd. Omgevingslicht, zon, lampen... is willekeurig gepolariseerd. De golven bewegen horizontaal, verticaal en alles daartussenin. Een LCD gebruikt deze eigenschap om een deel van het licht door te laten of te blokkeren. Maar voor je dit kan doen moet je een deel van het het licht dat er niet door mag, blokkeren. En dat doe je met zo'n filter.

Display's zoals in een Fluke hebben een filter ingebouwd. Daar is normaal niks mis mee, of je moet hem al echt mechanisch beschadigen. Beter op zoek gaan naar een nieuw display. Of meter.

Groetjes,
eSe
I am an expert of electricity. My father occupied the chair of applied electricity at the state prison.
denk dat ts de fluke 8022a bedoelt waar de displays zwart van werden, daar kon je de polarizing film van vervangen meen ik..
waar rook was, werkt nu iets niet meer
@testman oops, ja, dat zou kunnen, ik had gewoon mijn Fluke (79) en soortgelijke meters in mijn hoofd. Mijn fout.

Groetjes,
eSe
I am an expert of electricity. My father occupied the chair of applied electricity at the state prison.
Alex P

Golden Member

Misschien helpt dit: [TIP] Herstel contrast van LCD Fluke 73, of dit: Restauratie multimeter Fluke 8022A (afgekeken van mr. Modemhead).

[Bericht gewijzigd door Alex P op 10 januari 2018 23:26:39 (41%)]

Zo'n ding heet SCHAKELENDE, niet "geschakelde" voeding.
Dank voor het meedenken allemaal. De site van Mr. Modemhead kende ik al. Ik bedoel inderdaad de (handheld) 80000 serie van Fluke. Dat waren de eerste. Begon met de 8020A en het paradepaardje was de 8060A. Het is idd de coating die bij die dingen de oorzaak van de zwarting is. Ik was er al achter gekomen dat het ook met de coating van een oud laptopscherm gerepareerd zou kunnen worden, maar helaas heb ik er momenteel geen bij de hand.

Mijn vraag is dus eigenlijk: wordt dit spul ergens los verkocht. Er bestaat folie om op ramen te plakken om UV te weren. Dat schijnt ook polariserend te worden genoemd. Maar ik ben niet zeker dat dat ook geschikt is voor dit doel. Er zit dus niets anders op dan daar een stukje van op de kop te tikken om te testen.
Oeps, een 0 te veel, ik bedoel de 8000-serie :)
buckfast_beekeeper

Golden Member

Een uv filter is wat anders dan een polarisatiefilter. In de fotgrafie kan je met polarisatiefilters mooie effecten bekomen en voorkomen.

Ik herinner me een uit een grijs verleden dat je bij sommige LCD's de polarisatiefilter kon draaien en dan kreeg je ipv zwarte letters op zilverkleurige achtergrond, zilverkleurige letters op zwarte achtergrond. Of deze film vrij te koop is?????????

https://www.aliexpress.com/store/product/2pcs-15inch-LCD-LED...ec0aqYFxFOLijkt me een gokje waard.

[Bericht gewijzigd door buckfast_beekeeper op 11 januari 2018 12:35:03 (22%)]

Honing kan je importeren, bestuiving niet.
Diamon

Golden Member

Mocht je een defect laptop panel nodig hebben, heb er wel 1.
Alex P

Golden Member

Op 11 januari 2018 11:57:16 schreef Herm:
Er bestaat folie om op ramen te plakken om UV te weren. Dat schijnt ook polariserend te worden genoemd. Maar ik ben niet zeker dat dat ook geschikt is voor dit doel. Er zit dus niets anders op dan daar een stukje van op de kop te tikken om te testen.


Gewoon proberen met een polaroid-zonnebril, of een polarisatiefilter lenen van een bevriende fotograaf.

Op 11 januari 2018 12:32:03 schreef buckfast_beekeeper:
Ik herinner me een uit een grijs verleden dat je bij sommige LCD's de polarisatiefilter kon draaien en dan kreeg je ipv zwarte letters op zilverkleurige achtergrond, zilverkleurige letters op zwarte achtergrond. Of deze film vrij te koop is?????????


Foto daarvan staat in dit topic: [TIP] Herstel contrast van LCD Fluke 73, en het antwoord op de vraag ook.

Ik schreef daar dat ik nog wat polariserende folie over had, en dat heb ik nog steeds.
Zo'n ding heet SCHAKELENDE, niet "geschakelde" voeding.
Iedereen andermaal dank voor het meedenken! Dat spul dat Ali in de handel brengt lijkt mij wel geschikt Bu_Be. Aan hen had ik nog niet gedacht.

Maar toen ik vanavond thuiskwam schoot mij opeens te binnen dat ik nog ergens zo'n Chinese flutmeter had liggen. Het bleek dat de reflecterende achterzijde er heel makkelijk af ging. Die vervolgens op mijn display geplakt, dat ging gemakkelijk want de lijm hield nog prima. Dat bleek al een verbetering: toen kon ik duidelijk zien dat het display zelf nog functioneel is. Maar de cijfers zijn nog veel te flets. (dat ligt niet aan de elastomeerstrip) Blijft over de folie op de voorzijde zoals te zien op de foto's van jou Alex. Ik wist niet dat dat er los op geplakt zit, ik dacht eigenlijk dat dat geintegreerd zat in het glas. Ik wil wel graag een stukje van je overnemen als dat kan. Mogelijk is dat de finishing touch in dit geval :)

PS: ook hartelijk dank voor jouw aanbod D, maar gezien het bovenstaande denk ik niet dat dat de oplossing is voor dit probleem.
Alex P

Golden Member

Op 11 januari 2018 20:34:02 schreef Herm:
Blijft over de folie op de voorzijde zoals te zien op de foto's van jou Alex. Ik wist niet dat dat er los op geplakt zit, ik dacht eigenlijk dat dat geintegreerd zat in het glas. Ik wil wel graag een stukje van je overnemen als dat kan.

Stuur me maar een e-mail; mijn adres staat in mijn profiel.
Zo'n ding heet SCHAKELENDE, niet "geschakelde" voeding.