Zonnepanelen in geluidsscherm N470 Pijnacker

ik rekende met 235V per fase bij 30KW maar idd 400V per fase is 25A per fase terugleveren. nu meen ik dat een pv inverter geen 120 graden tussen de fasen heeft, maar gezien de netvoeding dat wel heeft moet je dat vermogen wel eruit kunnen halen bij belastingen alleen tussen de fasen, wat in de praktijk in een woonwijk niet zo zal zijn.

waar rook was, werkt nu iets niet meer
Shiptronic

Golden Member

In een woonwijk is dat geen probleem, lossjes genomen kan je stellen dat elk huis op een ander fase zit, en na drie huizen beginnen we weer op nieuw. Men probeerd dat zo goed mogelijk in balans te houden. Het is niet zo dat een hele straat op 1 fase zit. Per saldo zal de Nul dus ook ~ nul zijn, een kleine verschuiving daar gelaten. En ik mag aannemen dat ze hier profi omvormers gebruiken , en geen huis tuin en keuken ding. Profi dingen kunnen prima op 3F 120° terug leveren.

Wie de vraag stelt, zal met het antwoord moeten leren leven.

Gemeentes willen graag wat "groens" doen. En dat is niet van de laatste jaren, ik herinner me een project op grondgebied van Zoetermeer. Er moesten 3 windturbines komen, op het stukje grond wat ligt tussen Zoetermeer, Bleiswijk, Pijnacker en Berkel. Dat duurde jaren, Zoetermeerse ambtenaren saboteerden vergunningen, en ondertussen beschuldigden Zoetermeerse politici en gezagsdragers het energiebedrijf van tegenwerking. Dat gaf bij medewerkers van dat toenmalige bedrijf nogal wat frustratie. Ik herinner me een (openbare) vergadering van de raad van dat bedrijf, en dat een hoofdambtenaar (van dat bedrijf) toen als burger om spreekrecht verzocht, en eens fijntjes uit de doeken deed wat een raar spelletje er gespeeld werd.
Na jaren touwtrekken kwamen de molens er, elk met een naam van de windrichtingen. Ze hebben er ongeveer 10 jaar gestaan, draaiden bijna nooit, terwijl dat ding van Siemens, ook vlakbij, zelfde wind, wél vrolijk draaide. Ze zijn weggehaald, en hebben nooit hun kosten terugverdiend.
Nu staan er twee of drie in Lansinghage, die doen 't iets beter.

Ik ben niet absoluut tegen hoor, maar ik vraag me wel af hoe lang die paneeltjes meegaan. Alles wat langs de weg staat, word met modder en vuil bespat. Voor verkeerstekens hebben ze gespecialiseerde machines om te reinigen. Ik weet niet of die methode (harde borstels) geschikt is voor die panelen, of dat niet bekrast gaat worden, en daardoor minder lichtdoorlatend. Maarja, ze zeggen van mij dat ik probleemgericht en niet oplossinggericht ben.

mel

Golden Member

Er staat toch altijd een vent met een emmertje en een spons die paaltjes te wassen?Dat kan kan ik nou niet een hoogwaardige machine vinden.. >:)

u=ir betekent niet :U bent ingenieur..

Op 15 april 2018 13:28:21 schreef mvdk:
Als we nou zouden afspreken dat we een kWh een "unit" of een "eenheid" noemen? Zou het dan lukken? Zo werkt 't in de meeste engelstalige landen.
.....
Er zit een kWh meter,
.....
en kopen daar 50 units. (Ze weten doorgaans wel hoe lang ze daarmee doen...)

1. Wil je terug naar de tijd dat elke graafschap z'n eigen el had en dus ook z'n eigen eenheid van energie?
2. Het ding meet de hoeveelheid gebruikt energie en doet dat in kWh, maar het blijft een energiemeter. Zo heb je bijv. ook drukmeters die noem je toch ook geen Pascalmeter?
3. Als ze afspreken dat 1 unit 3,6 MJ is werkt het exact hetzelfde en als ze afspreken dan 1 unit 1 MJ is, dan moeten ze er gewoon 180 kopen i.p.v. 50.

Eenheden worden regelmatig misbruikt om mensen in de war te brengen. Neem bijv. fietsaccu's, daar wordt van alles voor gebruikt. Als iedereen de energieinhoud daarvan gewoon in MJ zou uitdrukken, zouden dingen kunnen vergelijken zonder eerst een graad in de wiskunde te moetn behalen. Ik snap eigenlijk ook niet waarom fabrikanten dat eigenlijk niet al doen. 52 MegaJoule klinkt m.i. als een stuk meer dan 400 Wh. ;-)

Don't Panic!

Op 15 april 2018 13:37:49 schreef Shiptronic:
[...]
30KW / 400 VAC = 75A, verdeeld over 3 Fasen = 25A per Fase, lijkt me niets spannends , heb ik hier standaard in huis.

Daar hoort een lijnspanning van 690 Volt bij, dat is geen gangbare spanning in nederlandse huishoudens.

Testman had het mijns inziens correct neergezet, deze vind ik dus een beetje vreemd:

Op 15 april 2018 13:49:52 schreef testman:
ik rekende met 235V per fase bij 30KW maar idd 400V per fase is 25A per fase terugleveren. nu meen ik dat een pv inverter geen 120 graden tussen de fasen heeft, maar gezien de netvoeding dat wel heeft moet je dat vermogen wel eruit kunnen halen bij belastingen alleen tussen de fasen, wat in de praktijk in een woonwijk niet zo zal zijn.

Edit: sorry dat ik er zo laat nog op terugkom, was even weg.

Hoewel het niet mooi staat om een post na een vorige een van jezelf te plaatsen: het moet maar even. Ik woon in Delft, mooi weer vandaag. Op weg van de kroeg naar huis loop ik langs het station waar ze bezig zijn een mobiele kraan op te richten. Mijn lichtelijk benevelde toestand bemoeilijkte in eerste instantie mijn waarneming: ik dacht eerst dat ze een soort boortoren oprichtten. Even rondvragen, ik kon 't niet laten (heeft u een vergunning, heeft u een last minute risico inventarisatie gemaakt) (resulteerde in een verdere afzetting), maar het ging om het takelen van een aantal pakketten zonnepanelen van deze club klik.
Een van de aanwezige initiatiefnemers gaf me antwoord op wat vragen. Er word 88kW geïnstalleerd, de stroom word met twee eigen aansluitingen van elk 3x50 aan het net geleverd.
Mooi dat er zulke mensen zijn.

maartenbakker

Golden Member

Op 15 april 2018 14:59:00 schreef mvdk:
Maarja, ze zeggen van mij dat ik probleemgericht en niet oplossinggericht ben.

Om een probleem op te lossen (vooral de problemen die anderen nog niet gezien hebben) moet je het eerst goed in kaart brengen. Ik zou je hooguit van een ingenieursmentaliteit kunnen beschuldigen en ik denk niet dat je dat als beledigend zou ervaren :P

"The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

de NS is van plan om veel van hun stations van zonnepanelen te gaan voorzien, hier in eindhoven ook al. bij bedrijven speelt dit steeds meer, men is al bezig waar zelfs gespeeld moet worden met de juiste verdeling over hun 10KV trafo's omdat er zoveel panelen komen dat het voor 1 trafo teveel vermogen is.

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Echt, die mensen hebben geen idee wat een kWh is, ze gaan naar de winkel, met hun contractnummer, en kopen daar 50 units.

<cynisch>
Ja, er zijn er zeker die dat soort gedrag graag zien: niet beseffen wat we eigenlijk kopen, laat staan aan welke eenheidsprijs, gewoon blindelings betalen. Voor mij geen eieren, van die boer! Pure volksverlakkerij!

Ik zou je hooguit van een ingenieursmentaliteit kunnen beschuldigen

<nog cynischer>
Dat is dan ook wel een erg zware beschuldiging, dezer dagen. Zomaar cijfertjes en feitjes willen afwegen, zonder stil te staan bij de gevoelsmatige innerlijke diepere waarden? Dat kan toch niet?!
</terug naar de bar>

hoe beter de vraag geschreven, zoveel te meer kans op goed antwoord
Shiptronic

Golden Member

Op 28 juni 2018 19:15:42 schreef maartenbakker:
[...]Om een probleem op te lossen (vooral de problemen die anderen nog niet gezien hebben) moet je het eerst goed in kaart brengen. Ik zou je hooguit van een ingenieursmentaliteit kunnen beschuldigen en ik denk niet dat je dat als beledigend zou ervaren :P

Met een probleem kan je niets, ga op zoek naar de oorzaak en neem die weg ! = happy life :)

Wie de vraag stelt, zal met het antwoord moeten leren leven.

Op 15 april 2018 10:25:08 schreef Hewlett:
Bij de A9 Amstelveen staan al jaren zonnepanelen op een groot geluidsscherm.

Is ouderkerk aan de Amstel.
ik woon daar,en mijn oude (ssb zend tyd) maatje is molenaar,van die windmolen.
de zonnecellen en windmolen,zijn eigendom van een klubje mensen alhier.
zal eens vragen aan hem.
er zal wel een site zijn met live data.

groeten van apkay.

Met een probleem kan je niets, ga op zoek naar de oorzaak

Zolang "men" niet inziet/aanvaardt dat er een probleem is, zolang begint "men" zelfs nog niet uit te kijken naar een oplossing, laat staan naar de oorzaak.

hoe beter de vraag geschreven, zoveel te meer kans op goed antwoord
Shiptronic

Golden Member

Degene die een probleem hebben opgelost komen vaak met een oplossing die het oorspronkelijke probleem maskeren met nieuwe problemen ;)

Wie de vraag stelt, zal met het antwoord moeten leren leven.
maartenbakker

Golden Member

Dan hebben ze kennelijk geen goed overzicht over het probleem gehad. Naar mijn idee krijg je dat gebrek aan overzicht juist als je denkt dat het erg is om in problemen te denken ;)

Overigens ben ik het met je eens dat de eerste stap na het constateren en in kaart brengen van het probleem is, om te kijken of je de oorzaak weg kunt nemen. Pas als dat te moeilijk/lastig/onmogelijk/onhandig/onredelijk is, ga je andere mogelijke oplossingen bekijken.

[Bericht gewijzigd door maartenbakker op 29 juni 2018 00:17:43 (48%)]

"The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

Op 28 juni 2018 19:15:42 schreef maartenbakker:
..Om een probleem op te lossen (vooral de problemen die anderen nog niet gezien hebben) moet je het eerst goed in kaart brengen.

Maar dan ben je dus oplossingsgericht en niet probleemgericht. Als je oplossingsgericht bent betekent dat niet dat je problemen niet wilt zien, integendeel, je wilt ze oplossen, het product beter maken.
Mensen die probleemgericht zijn schieten alles af omdat het toch niet kan werken, of rotzooi is. Doemdenkers. Die wil je in je team niet hebben.

"We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them" - Albert Einstein

Op 15 april 2018 13:27:45 schreef testman:
op die foto ( nu ja, gefotoshopte foto ) zitten de panelen erg laag, het onkruid bij wegen wordt tegenwoordig minder vaak gemaaid, dus de schaduw zorgt al snel voor minder opbrengst. ze hadden beter de panelen hoger gezet, en bovenop 1 licht schuin staande rand gemaakt die in het midden van de dag al volop zon oppikt.

Foto zonder onkruid:

https://www.scx-solar.eu/wp-content/uploads/2017/05/geintegreerde-zonnepanelen-geluidswand-snelweg-n470-bam.jpg

De spijker op de kop!

Er staan nu op veel plekken 2 meter hoge onkruidstruiken voor de panelen op de N470. Ik vraag me ernstig af of dit soort gebrekkig onderhoud, matige positionering en waarschijnlijke onopgemerkte storingen dit soort projecten tot een fiasco maken.

Eén persoon een korte week met een motorzeis had het onkruid makkelijk weggehaald.

Ze hadden daar in die polder ook een windturbine neer kunnen zetten.
Dit, (die zonnepanelen), is hele dure elektriciteit...

Edit: ik heb niks tegen zonnepaneeltjes hoor, ieder doet maar z'n eigen ding. Maar subsidies voor dit soort zaken, ik weet niet. De return on investment is een beetje, ehm, laag. Ook die zonneparken die ze hier en daar aanleggen, je kan er geen suikerbieten onder laten groeien, wat onder een windturbine wel kan.

[Bericht gewijzigd door mvdk op 6 juli 2019 11:08:12 (56%)]

op de A50 hebben ze de panelen iig hoger gezet wat scheelt met opbrengst icm onkruid. de hoek is echter ook ruk, recht omhoog gezet.

waar rook was, werkt nu iets niet meer