Steca-500 werkt af-en-toe niet?

Hoi @Rew en @Sine en anderen,

hier weer een vervolg:

Om maar de deur in huis te vallen (Rew): vandaag kwamen bij zonsopgang beide inverters in bedrijf... Hmm??

Dus, zowel de verdachte inverter met het goede printje, EN de goede inverter met het verdachte printje hebben de hele dag probleemloos gewerkt.
Dus inderdaad, één test is geen test, wordt hier maar weer bewezen.
Waar gisteren het probleem van niet starten was mee verhuisd naar de goede inverter met het verdachte printje, lijkt er vandaag geen probleem te zijn.

Idee: stel nou dat de One-Shot's er iets mee te maken hebben, dan zou door veroudering de tijd van een One-Shot net iets verlopen kunnen zijn, een weerstand net iets groter of kleiner, idem voor de bijbehorende condensator waardoor de single shot tijd net wel of net niet goed is ?
Dit is iets waarvan ik denk dat ik de puls-tijden met de printjes buiten de inverter goed kan meten. (tijdelijk extern voeden en triggerpuls aanbieden)

De bestelde spullen zijn er uiteraard nog niet, dus morgen gewoon weer een test.

Nog één kleine aanvulling:
toen ik gisteren de inverter weer op bouwde om terug te plaatsen, viel het mij op dat de twee wat langere M3 boutjes met de twee veerringen die het geheel bij elkaar houden niet echt meer lekker vast zaten in het aluminium profiel van de behuizing. (Ze zijn al wat vaker uit elkaar geweest.. )

Ik heb toen de gele geleiders wat verschoven zodat de boutjes weer grip hadden op een nieuwe plek in het profiel.
Wellicht had het piggy-back printje daardoor minder goed kontakt met massa? (Ik zou verwachten dat een belangrijke massa verbinding via de bedrading zou komen, maar wellicht doet deze verbinding dienst als een stukje afscherming?

@Sine:
De eerste wet van Leo luidt:
"Om bij storingzoeken tot een resultaat te komen, moet je aannames doen over de te verwachten testresultaten en die dan vervolgens controleren".
(Voorbeeld: Stel dat dit zó hoort te werken, dan moet ik daar dus zo-en-zoveel volt meten..)

Een beetje jammer in dit kader is Wet nummer twee:
"Aannames zijn mooi, maar eigenlijk bijna ALTIJD fout..."
(Oeps, ik meet hier toch iets heel anders, aha, dan werkt het dus niet zó als ik dacht, maar net ff anders...dus: Terug naar Af)

Wordt weer vervolgd,

Leo

Hi all,

Een korte update:

Vandaag wederom beide inverters bij zonsopgang normaal in bedrijf..??
Niks aan gedaan, exact dezelfde situatie als gisteren...

Wordt vervolgd,

Leo

Hi all,

Vandaag hetzelfde, beide normaal in bedrijf gekomen.

Wordt vervolgd,

Leo

Hallo allemaal,

"If it ain't broken, don't try to fix it..."???

De afgelopen dagen zijn beide inverters - zoals het eigenlijk hoort- normaal in bedrijf gekomen en gebleven.
Ook na een stroomstoring overdag -komt hier in Spanje ook wel eens voor- kwamen beide weer in bedrijf toen de netspanning weer terugkwam.

Als ik uiteindelijk alles dus samenvat: er is helemaal niks vervangen of gerepareerd.

Het enige wat uiteindelijk gebeurd is, is het wisselen van de twee piggy-back printjes tussen de inverters (wat in eerste instantie suggereerde dat het probleem in het piggy-back printje zat).

Het enige wat van invloed (b)leek te zijn, was het weer echt goed vastzetten van de boutjes die het piggy-back printje en de hoofdprint bij elkaar houden.

Het heeft er alle schijn van dat de getande veerringen die tussen de twee printen zitten wel degelijk een kontakt-functie hebben voor het piggy-back printje, en dat de wat uitgelubberde schroefdraad in het aluminium profiel -mogelijk met wat oxidatie/vervuiling van de print-oppervlakken- er toe geleid heeft dat de inverter dit rare, maar consequente- gedrag begon te vertonen.

Mocht er in de toekomst zich toch nog iets voordoen zal ik dit hier weer melden.

Bedankt voor alle feedback,

Leo

Sine

Moderator

Spokende dingen Leo, ik heb totaal geen verstand van die dingen dus wat dat betreft kan ik weinig toevoegen.

Angaben sind wie immer ohne Gewähr.

Hi Hobby-Ist, je mailadres is niet meer actief dus doe ik het op deze manier.

Ik via circuits-online jouw gegevens bemachtigd en gelezen dat jij Steca 500 kan programmeren. Ik heb diversen steca`s 500 goed werkend en heb destijds 2 gekocht ( 1 voor mij en 1 voor mijn vader) die het probleem hadden dat ze boven de +/- 240 volt eruit knallen. Die van mij heb ik destijds opgestuurd en is gratis vervangen voor een ander die geprogrammeerd kon worden. Ze hebben toen de maximale toelaatbare spanning verhoogd en het vermogen van 501 Watt naar 535 Watt gebracht. Mijn vader zit in Spanje en daar schommelt het nog harder. Ik heb toen alle gegevens aan hem doorgegeven en hij zou het verder afhandelen. Nu blijkt dat dit nooit gebeurd is. De Steca 500 hangt met nog 2 anderen in Spanje en gaat alleen bij vollast en hoge spanning eruit. Ik probeer Steca al 3 maanden te bereiken maar krijg alleen automatische mailtjes terug en daar blijft het bij.

In oktober ga ik 2 weken naar Spanje en kan dan de Steca 500 meenemen naar Nederland. Kun jij deze Steca 500 programmeren?

hobby-ist

Honourable Member

Ik heb inmiddels kontakt gehad met de topicstarter.
In of na oktober ontvang ik de omvormer/s in kwestie

If you want to keep peace, prepare for war

Voor eventuele twijfelaars, ik heb goede ervaring met hobby-ist. Door blikseminslag defecte Steca's prima gerepareerd.

Hey
kan iemand mij vertellen welke waarde deze 4 weerstandjes hebben
deze zijn doorgebrand bij mij en kan dus niets meer aflezen
alvast bedankt

hobby-ist

Honourable Member

@Kaizen,

Voortaan graag je eigen topic aanmaken. Wordt meer gewaardeerd hier..
De weerstanden zijn 0.1 Ohm elk.

Als je er met de reparatie niet uitkomt kun je hem bij mij aanbieden.
Mijn email vind je als je mijn alias hobby-ist aanklikt.
Ik bied trouwens ook statiegeld op dit type omvormers, ook als ze total-loss zijn. Zelfs brand en waterschade maakt me niet uit.
Ik kan er altijd nog wel iets mee, al is het maar een deel van de behuizing.

If you want to keep peace, prepare for war

Hoi
alvast bedankt voor het snelle antwoord
als ik er niet uit geraak mag u hem altijd hebben
heb hem voor nieuw gekocht maar werkte niet
groeten
marc

hobby-ist

Honourable Member

Als ik u was zou ik de omvormer direct naar mij opsturen.
Voor enkele tientjes krijg ik hem weer draaiend.
Hij brengt op marktplaats (in werkende toestand) tot wel 100-160 euro op....
Ik heb ook de juiste onderdelen liggen en veel ervaring aan dat ding.
Als de reparatie niet goed is uitgevoerd kan het zijn dat hij weer uit elkaar klapt, en als je pech hebt gaat ook nog de microprocessor nog defect. Dan rol je echt in de prijzen..

Ik heb geleerd dat dingen zelf proberen te repareren leuk is, en je kosten kan besparen. Maar sommige dingen kun je beter overlaten aan anderen, mits je juiste prijs, ervaring, en eventueel garantie...

If you want to keep peace, prepare for war