Inductie kookplaat - 4 pits 7.2KW

//

[Bericht gewijzigd door Moopieboo op maandag 28 december 2020 20:12:25 (100%)

Zoals je zegt zijn het twee verschillende fasen en dan kan het wel met 1 nul.
Je hebt blijkbaar een krachtvoeding liggen en kun je het vermogen misschien ook over drie fasen verdelen, kun je een foto van het aansluitgedeelte van de kookplaat maken?

Als je een 3-fasen perilex hebt met 400V tussen de fases, heb je slechts 1 nul nodig.

In jouw geval kun je dus uit met een 4 aderige kabel van 2.5mm². Dan is het dus simpel: 2 fases, 1 nul en een aarde. Meet altijd even voor de zekerheid na of het klopt!

Spanning staat en stroom gaat!
Toeternietoe

Dubbelgeïsoleerd

Als je in je woning een 3 fase aansluiting hebt dan moet je fornuis ook op 3 fasen aangesloten worden.
Dat zijn dan 3 verschillende fasen!
Dan heb je naar je perilex 3x een fase, 1x de Nul, en 1x de Aarde

In NL is een zg 1 fase kookgroep gebruikelijk als je een 1 fase aansluiting heb.
Dat is eigenlijk een dubbele groep, die gekoppeld is.
Daar heb je 2 fasen (dezelde fasen, je hebt immers een 1 fase aansluiting) 2 x de Nul en 1x de aarde.

Om uitspraken te doen zul je dus eerst moeten weten of te fornuisaansluitng als 1 fase kookgroep, of een echte 3 fase groep gemaakt is.

Daar waar een schakeling rookt, vloeit de meeste stroom (1e hoofdwet van Toeternietoe)

https://www.klusidee.nl/Forum/userpix2/111078_1440611503801446484515_1.jpg

2 fasen worden belast

in principe heb je aan een 4 aderige genoeg
L1 L2 N Aarde

Er zit een handleiding bij waarin ze zo lekker vaag zijn over de elektrische aansluiting. Het komt niet verder dan 2x16A of 1x32A. Het laatste is in Nederland uitgesloten, het eerste geeft aan dat 3-fasig aansluiten niet kan. Dus 2-fasig aansluiten.
Het is niet duidelijk of de nul gescheiden kan worden dus het is onzeker of 2x dezelfde fase ook kan. Maar als je een 3-fasen voeding hebt moet je dat niet doen.

Op 16 mei 2018 19:52:51 schreef KlaasZ:
Er zit een handleiding bij waarin ze zo lekker vaag zijn over de elektrische aansluiting. Het komt niet verder dan 2x16A of 1x32A. Het laatste is in Nederland uitgesloten, het eerste geeft aan dat 3-fasig aansluiten niet kan. Dus 2-fasig aansluiten.
Het is niet duidelijk of de nul gescheiden kan worden dus het is onzeker of 2x dezelfde fase ook kan. Maar als je een 3-fasen voeding hebt moet je dat niet doen.

Toch is de mijn ook als 2 fase aangesloten volgens linker schema.
Echt duidelijke uitleg staat er inderdaad niet bij, wel een symbool van een monteur met steeksleutel als hint dat die er bij gehaald dient te worden.
Overigens kan ik mijn 4 pitten niet gelijk op full power zetten.
De aansluitwaarde is wel 7,2 kw, zul je dus niet meemaken dat dit ook daad werkelijk eruit getrokken wordt max opname is ~ 6,2 kw , laat dat nu net 3,6 kw x 1,73 zijn.

Shiptronic

Overleden

Door de fase verschuiving van 120° tussen de fases kan je met 1 Nul toe.

Bij de gewraakte kookgroep zit alles op 1 fase, en heb je die verschuiving niet en moet je dus ook 2x een Nul aansluiten.

Wie de vraag stelt, zal met het antwoord moeten leren leven.

Ik heb gewoon de installatie-handleiding er bij gepakt en die zegt:

Duidelijk toch? (*)

Peter heeft het handige plaatje wat bij concurrenten in de handleiding staat. Zo (linker helft) moet je het aansluiten! En zo'n 4x2.5 moet genoeg zijn. In de stoppenkast moet dan wel L1 en L2 op verschillende fasen zijn aangesloten. Dubbelcheck dat door voorzichtig de spanning tussen L1 en L2 te meten: Ongeveer 400V, niet "ongeveer nul".

Het grappige van een driefase systeem is dat als je 1 fase gebruikt de nul maximaal bijvoorbeeld 16A te verduren krijgt. Ga je naar 2 fasen, dan wordt de maximale stroom door de nulleiding... 16A. Ga je ook de derde fase gebruiken, dan blijft weer de maximale stroom door de nulleiding 16A (nu dus als 1 OF 2 maar niet alledrie de fasen maximaal belast worden!).

Vandaar dus dat bij een driefase aansluitmogelijkheid je met 2.5mm2 toe zou moeten kunnen.

(*) Edit: Ik zie nu dat ik een oudere versie van die handleiding op het internet had gevonden. Bovenstaand plaatje is plaatje 5, een vergelijkbare staat in de nieuwe versie onder nr. 4. In de nieuwe versie staat er ook een monteur bij getekend en dat je jezelf beter niet kan electrocuteren.....

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/

De meeste kookplaten zijn bedoeld voor de Europese markt en daar voldoet de hierboven gelinkte tekening meestal: 3-fasen, waarvan er 2 gebruikt worden, met 1x nul, of een 1x32A aansluiting.

In NL komt echter 2x16A ook voor. En dan kloppen ze beide niet, maar moet je met een dubbele nul werken (of de nul met 4mm2). De nul krijgt bij een 1-fase installatie met 2x16A namelijk (tot) 32A voor z'n kiezen en dat kan niet met een 2.5mm2.

Met 2x2.5mm2 kan dat wel. In theorie loop je wel een risico: Als er onverhoopt 1 nul zou losschieten of kabel defect is, komt de volle stroom door de overgebleven nul.
In de praktijk gebeurt dit nauwelijks, en als het zou gebeuren: Je kookplaat staat eigenlijk nooit langdurig op dermate hoog vermogen dat je meer dan die 1 16A gebruikt, dus daarom wordt het vaak wel zo aangesloten als er geen gescheiden nul is.
Gescheiden nul is het mooist, dan valt er bij een dergelijke storing gewoon een deel van de plaat uit.

Heel formeel is een kookplaat waarin maar 1 enkele NUL aanwezig is gewoonweg niet geschikt voor gebruik op een enkelfasige aansluiting op de Nederlandse markt.