Creeren van voedingsspanningen voor LiPo (3S)

Beste CO'ers,

Ik had het idee om voor het laden van een LiPo-accu (3 cells) een 3-tal MCP73833 IC's 'boven elkaar' te zetten. Ik zal dan wel ook 3 geïsoleerde 5v voedingsspanningen moeten hebben. Nu had ik het idee om 15V, 10V en 5V spanningen te genereren en het verschil te gebruiken voor het voeden van de IC's. Is dit überhaupt een optie danwel gaat dit ooit werken? Dus voor het eerste IC gebruik ik 15V voor Vdd en 10V als GND en zo verder met de rest...
Of heeft iemand anders goede tips hiervoor? ALvast bedankt,

Een B3 lader werkt min of meer zo, maar deze heeft een voedingsspanning van 5 volt per chip en die zijn volgens mij gescheiden maar worden na het gelijkrichten in serie gezet.
Even zo'n ding uit China halen en nameten ;)

https://i.imgur.com/e0MVVQDl.jpg

Dat kan niet werken, want je sluit de uitgangen kort.

Kijk maar maar de 73833 in het midden, de + van die cel hangt via de - vam de cel aan de Vdd vam het IC.

GMT+1

Hoe progger denkt dat de boel aangesloten wordt, weet ik niet, maar die kortsluiting is het probleem niet. Je hebt gelijk. Ook dat nog!

Op 11 juni 2018 11:16:59 schreef the chat:
Nu had ik het idee om 15V, 10V en 5V spanningen te genereren en het verschil te gebruiken voor het voeden van de IC's.

nee dit werkt meestal niet.

Stel we hangen een op te laden 3S accu aan je voeding. De bovenste regelaar trekt 200mA uit de 15V, maar levert die effectief terug aan de 10V. Omdat de regelaar daaronder ook 200mA trekt, hoeft de voeding op de 10V niets te leveren.

Maar is nu het laden van de middelste cel zo'n beetje klaar... dan moet de voeding ineens op de 10V energie gaan opnemen. DAT gaat niet fijn....

Wat je zou kunnen doen is het volgende. Je maakt een spanningsdeler met drie dezelfde weerstanden. Vervolgens gebruik je twee als "spanningsvolgers" geschakelde opamps om de binnenste twee punten op de gewenste spanning te houden. Nu kan je gewoon het geheel tot 12.6V laden.

Als je geen power-opamp kiest, dan met je nog met twee torretjes zorgen dat je de opamp wat meer "power" geeft.
Een-na-laatste plaatje van: https://www.allaboutcircuits.com/technical-articles/how-to-buffer-an-o…

Een extra weerstandje tussen de output van de opamp en Vout kan met de stabiliteit helpen. eventueel zeg je iets van: Als die torren inkomen, dan is het foute boel: De balanceer-stroom is te groot, en dan kan je ledjes laten branden of de hoofd-laad-stroom wat gaan dimmen.

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/