Op 14 juli 2018 21:33:38 schreef SparkyGSX:
Als je een gasaansluiting hebt en wilt houden, zou ik ook op gas blijven koken. Inductie went wel sneller dan andere vormen van elektrisch koken (al is een keramische plaats ook niet slecht hoor), maar elektriciteit kost voorlopig 4x zoveel per Joule (eenheid energie) dan gas. Wellicht is de koppeling naar de pan bij inductie efficiënter, ik denk niet dat het 4x efficiënter is, en het grootste deel van het jaar gaat de rest van de warmte ook niet verloren, je stookt dan wat minder.
Het heeft m.i. pas echt nut als je helemaal van het gas af gaat; dus elektrisch verwarmen (warmtepomp), elektrische boiler of warmtepomp voor je heet water, en dan ook elektrisch koken. Als je dat niet doet, blijf je toch het vast recht betalen voor die gasaansluiting.
Daarbij: hoe zwaar is je elektrische aansluiting nu? Als dat 1x 25A of 1x 35A is, zul je die moeten laten verzwaren. Dat kost je eenmalig een bom duiten (hoeveel ligt eraan wat ze precies moeten vervangen).
Ik kook sinds een jaar op inductie.
Gas is per energie eenheid goedkoper dan elektra. Echter is inductie veel efficienter dan gas
Gashoofdbrander is meestal ~ 2 kW, Inductie Maxpower 1,8 kW. Echter koot de pan met aardappels in de helft van de tijd.
Puur sec zal gas wel iets goedkoper zijn.
Wel is een inductieplaat duurder dan een gasplaat in aanschaf.
Als je de gasmeter ook weg laat bespaar je flink op vastrecht.
Voordeel van inductie
Is veiliger
Geen verbrandingsgassen in de keuken.
Inductie uit, is geen energie meer.
Inductieplaat is zeer eenvoudig schoon te houden.
Daarnaast is energie door koken maar een marignaal van je hele energie verbruik.