Koelkast gaat meer koelen bij hoge omgevingstemperatuur

evdweele

Overleden

Een - voor mij - vreemd verschijnsel, waar de witgoedspecialisten vast wel een antwoord op hebben :-)

Vanmiddag wat rucola-sla uit de koelkast gehaald en daarvan waren een paar blaadjes bevroren.
Er lag een losse thermometer in een van de deurvakken en die wees 0 graden aan.
De Miele koelkast staat al 18 jaar met de thermostaat op +5° en dat is al die jaren stabiel gebleven.

Ik heb de regelaar van thermostaat nu een stukje teruggezet en een uur later was temperatuur +4° en twee uur later ook nog. De boel werkt dus wel.

Nu heb ik wel gehoord dat koelkasten en vriezers 's winters als het koud is niet meer werken, maar dat ze 's zomers in een keuken op het noorden beter gaan koelen was me onbekend.
Ik verwachtte dat ze slechter zouden werken omdat ze hun warmte minder goed kwijt kunnen.
Het is nu 30° in de keuken.

Mijn Bauknecht diepvrieskist die naast de koelkast staat heeft geen last van de warmte. Die staat al 30 jaar op -22° en dat is nu ook zo.

Techniek is ervoor gemaakt om ons in de steek te laten. Het blijft een ongelijke strijd tussen de techniek en de technicus.
Arco

Special Member

Heb ik hier ook, mijn koelkast staat normaal op ongeveer 6 graden, is nu 1.2 graden...
Vriesdeel ook hier gelijk gebleven op -21.5 graden. (Zanussi met 2 compressors. Temperatuur keuken is 29.2)

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - hard-, firm-, en software ontwikkeling: www.arcovox.com
Hubie

Special Member

Ik heb niet echt verstand van witgoed maar mss hangt er een sensor buiten de koelkast die de kamer temperatuur meet en de koelkast "ïets"te enthousiast aan het werk zet om te koelen.?

denk dat je net de deur open trok nadat de compressor af was geslagen, tussen dat moment en aanslaan zitten enige graden verschil. pas bij 8 graden aanslaan en afslaan tegen 0, zeker onderin is niets abnormaals.

tevens meet een gewone thermostaat met capilair tegen de leidingen in het apparaat, gaat pas uit bij een -25. omdat de omgeving warmer is heb je meer verlies en draait de compressor langer door nu. de thermostaat schakelt nog steeds bij -25 uit, maar ondertussen is het kouder in de koelkast, het duurt langer voor die temperatuur is bereikt.

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Dit is een normaal verschijnsel.
Bij een omgevingstemperatuur van 21 graden en een temperatuur van 6 graden in de koelkast zal de koelcompressor 15 graden verschil graden moeten wegwerken.
Wanneer de omgevingstemperatuur stijgt tot 36 graden is dit verschil 30 graden.
De compressor zal dus 2x zoveel energie moeten verplaatsen en zal dus veel langer moeten draaien voordat om voldoende koel te worden om het verschil weg te werken.

Normaal: (natte vingerwerk) buiten 21 en binnen 6 graden, dan moet de koelwand ca. - 9 graden moeten worden ( even geen rekening houdend met het verlies).

Nu: Bij een buitentemperatuur van 36 graden zal de koelwand -30 graden moeten worden om de boel op 6 graden te houden.

Dat betekent dus de achterwand -30 graden wordt i.p.v. -9.
Spullen die te dicht bij de koelwand liggen zullen dus snel bevriezen heb ook ik tot mijn spijt moeten constateren.

Anoniem

Op 27 juli 2018 18:10:09 schreef testman:
de thermostaat schakelt nog steeds bij -25 uit, maar ondertussen is het kouder in de koelkast, het duurt langer voor die temperatuur is bereikt.

Klopt. Thermostaat meet temperatuur aan verdamper dewelke tegenwoordig in de rug is ingebouwd. Door de hogere omgevingstemperatuur is de warmtestroom ook groter door de rugisolatie van de buitenkant naar de verdamper in de rug. Hierdoor zal het langer duren voordat de verdampertemperatuur laag genoeg is om de thermostaat uit te schakelen. Dat betekent ook dat de verdamper in de rug langer warmte zal opnemen langs de binnenzijde zodat het kouder wordt in de koelkast.
Vroeger toen de verdamper nog zichtbaar tegen de rug in de koelkast hing was dit niet het geval omdat de warmtestroom door de rugisolatie de verdamper niet rechtstreeks bereikte.

Heb hier identiek hetzelfde verschijnsel tijdens deze warme dagen.

Op 27 juli 2018 18:14:33 schreef Brainbox:
Spullen die te dicht bij de koelwand liggen zullen dus snel bevriezen heb ook ik tot mijn spijt moeten constateren.

Koude lucht is zwaarder en zakt naar beneden waardoor het onderkant in een koelkast kan vriezen.
Warme lucht is lichter en stijgt. Daarom hangt de verdamper vanboven omdat hij daar het meeste warmte kan opnemen.

Net zoals wij eigenlijk wel genoeg hebben van de hoge temperaturen heeft een koelkast dat ook want de koelkast kan de warme lucht niet kwijt maar doet wel zijn best om het binnenin de koelkast de temperatuur op peil te houden. Met uw koelkast is niets mis maar als u zelf beslist om de temperatuur te veranderen van + 5 naar + 4 duurt het nog een hele tijd voordat die temperatuur is gehaald.

een koelkast heeft een hekel aan deze temperaturen, in de hete zomer van 2003 heb ik meerdere koelkasten gehad van atag die overleden, werden niet meer koud. dingen waren wel een 25+ jaar oud, steeds de onderste van 2 ging stuk, want die kon z'n warmte minder goed kwijt. die dingen hadden nog een massief plastic randje zoals een 8mm tochtstrip, geen 2 cm brede rand als tegenwoordig welke zichzelf zet naar de ondergrond.

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Op 27 juli 2018 17:31:39 schreef evdweele:

Nu heb ik wel gehoord dat koelkasten en vriezers 's winters als het koud is niet meer werken, maar dat ze 's zomers in een keuken op het noorden beter gaan koelen was me onbekend.
Ik verwachtte dat ze slechter zouden werken omdat ze hun warmte minder goed kwijt kunnen.

Naarmate het warmer wordt gaat de koelkring beter koelen. Klinkt wat raar, maar bij een koelkast met capillair is de inspuitdruk de belangrijke factor, en niet de temperatuur van het ingespoten koelmiddel. (ondanks het feit dat het capillair daar zit om dat tegen te gaan) Hoe hoger de druk, hoe krachtiger het koelmiddel in de verdamper ingespoten wordt en hoe meer koeling. Van wat is die druk afhankelijk? van de temperatuur van de condensor, die nu bloedheet staat. Vandaar dat ze beter koelt. (uiteraard is er een limiet, als de condensor te heet wordt gaat het geheel kapot, om andere redenen)

Blijft de vraag waarom de thermostaat niet reageert om dit tegen te gaan. Tweeledig antwoord : 1) hij voelt een stukje van de buitentemperatuur (bewust om de kastverliezen op te vangen, uiteraard wordt het beneden dan kouder, en in dit geval te koud 2) er zit een aan uit cycli ingebakken in het thermostaat, een systeem dat prioritair werkt tov de juiste temperatuur.

evdweele

Overleden

Bedankt voor alle reacties. Het is me nu een stuk duidelijker geworden.

Techniek is ervoor gemaakt om ons in de steek te laten. Het blijft een ongelijke strijd tussen de techniek en de technicus.
Tidak Ada

Golden Member

Plaats die thermometer eens op en ander hoogte. Boven in de kast is het zeker warmer, evenals vlak bij de koelwand, achterin.
Professionele en betere koelkasten hebben een ventilator voor luchtcirculatie.

Ook kan je rare verschijnselen krijgen bij kasten met één compressor voor koel- èn vriesruimte. Nooit kopen!

Wij hadden vroeger een BOSCH kast met een ventilator. Dat was goed te merken! Helaas zit die sinds we een nieuwe keuken hebben er niet meer in (inbouwkast, ook BOSCH) :(
Ventilatie heeft een klein nadeel: schimmels en bacteriën verspreiden zich gemakkelijker, maar dat is goed in de hand te houden door schimmelkazen, fruit en vlees goed verpakt te bewarn.
Achteraf inbouwen zie ik niet zitten in verband met de isolatie, die dan doorboord zou moten worden (-> condens in de isolatieruimte). ;(

[Bericht gewijzigd door Tidak Ada op zaterdag 28 juli 2018 14:10:28 (16%)

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - †

ALS de voeler van de thermostaat zeg halverwege zit tussen de koelkast en buiten.

Dan is het in de koelkast 6 graden, buiten 20 graden en de voeler meet 13 graden. Jij draait aan dat ding totdat het netjes 6 graden in het midden van de koelkast wordt. Wordt het nu buiten de koelkast 30 graden, moet ie de koelkast koelen tot -4 om dezelfde 13 graden bij de voeler te krijgen.

Natuurlijk is "halverwege" overdreven. Het rekent lekker makkelijk voor het voorbeeld. Met ongeveer 10 graden opwarming buiten meet jij een graad of 4 koeler binnenin, dus de voeler meet meer-koelkast en minder-buiten.

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/