Nicd-Nimh lader


maartenbakker

Golden Member

Dat is een zekering.

Ik zou als eerste de elco's verdenken. Meten zonder ESR-meting geeft geen betrouwbare indicatie. Je zou de boel ook eens lekker warm kunnen stoken met de haardroger. Doet hij het dan beter, dan zijn er elco's rot. Maakt het niets uit dan weet je eigenlijk nog niet zoveel meer.

Verder zie ik prut op de print, dat kan eventueel bruin geworden lijm (bisonkitachtig) zijn, die is corrosief en geleidend en moet je dan wegschrapen.

"The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

vanwaar de verdenking dat deze lader niet goed meer is? als de nicd cellen niet meer willen kan dat ook zijn omdat ze gewoon rot zijn. als de led van de lader groen blijft, kan dat komen door te lage klemspanning van de cellen. met de hand op 1V per cel brengen wil weleens helpen. als de interne weerstand erg slecht is kappen dergelijke laders ook wel af, eindspanning is al bereikt.

waar rook was, werkt nu iets niet meer

die 2 4,7µF hebben een ESR van ca 1Ω
De grote elco van 470µF 0,01Ω

edit
Als ik de lader aansluit gaat de LED even aan en gelijk weer uit
Geen rood of groen
Ook niet als het accupack wordt opgeladen

[Bericht gewijzigd door ZeHa op 7 augustus 2018 15:28:05 (43%)]

de led zit in een stel houders, vaak een hol blikken buisje. soms maakt dat slecht contact.

ik zou zeggen, meet de hulpspanning van het ic eens, kan zijn dat die al niet klopt.

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Op 7 augustus 2018 15:33:51 schreef testman:
de led zit in een stel houders, vaak een hol blikken buisje. soms maakt dat slecht contact.

ik zou zeggen, meet de hulpspanning van het ic eens, kan zijn dat die al niet klopt.

Jij bedoeld de LM393?

[Bericht gewijzigd door ZeHa op 7 augustus 2018 15:44:57 (45%)]

Ik denk van het grote laad ic (zal wel iets als een BQ2xxx van TI zijn)

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - www.arcovox.com

Op 7 augustus 2018 15:48:49 schreef Arco:
Ik denk van het grote laad ic (zal wel iets als een BQ2xxx van TI zijn)

Dat 16 polig IC daar kan ik niks op lezen helaas
Heb je een link naar een vergelijkbaar laad ic?

maartenbakker

Golden Member

ESR klinkt goed. Het gaat duidelijk om een schakelende voeding, IC kan een algemeen PWM type zoals SG3524, TL494 o.i.d. zijn of een dedicated type voor laders zoals hierboven al genoemd. Ik heb helaas niet direct linkjes maar met een datasheet is de pinout snel te verifiëren.

Pulsen geven, "hikken", doen schakelende voedingen vooral bij overbelasting of bij een defecte diode, elco, senseweerstand. De elco's lijken goed. Als de prut op de print inderdaad hard en donker geworden bruine prut is met onderliggende onderdelen eventueel wat geoxideerd dan is dat ook nog steeds een mogelijkheid.

"The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

Op 7 augustus 2018 16:15:11 schreef maartenbakker:
Als de prut op de print inderdaad hard en donker geworden bruine prut is met onderliggende onderdelen eventueel wat geoxideerd dan is dat ook nog steeds een mogelijkheid.

Ga morgen die print maar eens schoonmaken

Kan ook dat de accu defect is. Meet je 2 Volt op het accupack?

Dat vroeg ik me ook al af. En: Wat voor accu is het precies, spanning, aantal cellen, etc. foto(!)

Don't Panic!
HenkR

Golden Member

Als ik de foto van de onderkant van de print bekijk lijkt het er op dat de middelste poot van de LED los zit. Dit verklaard het niet branden van de led.
@ Maartenbakker: schakelende voeding lijkt me stug met die grote gewikkelde trafo.

Groet, Henk

De leds zitten zo te zien aan pin 10/11 van het ic, zou kloppen met de Benchmarq/TI bq2004: http://www.ti.com/product/BQ2004

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - www.arcovox.com
HenkR

Golden Member

Op 7 augustus 2018 18:56:18 schreef Arco:
De leds zitten zo te zien aan pin 10/11 van het ic, zou kloppen met de Benchmarq/TI bq2004: http://www.ti.com/product/BQ2004

Een schakelende voeding achter een gewikkelde voedingstrafo? wat is de reden om een schakelende voeding achter een voedingstrafo te zetten?

Groet, Henk

Minder warmte?... Efficiency?...
Het zal het ic worst zijn waar of hoe de spanning gemaakt wordt zolang die klopt...

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - www.arcovox.com

het kan ook de afgaande draad zijn die niet aanraakveilig is, stekker met open contacten bijv. een smps geeft een 100-130V aan lading door de c tussen primair en secundair. deze constructie van een smps achter een trafo zie ik vaker bij oa intercom voedingen, geen koppeling met de 230V..

waar rook was, werkt nu iets niet meer

't Is een switcher (non-isolated), er is geen primair en secundair. (daar is de gewone grote trafo voor).

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - www.arcovox.com
maartenbakker

Golden Member

@HenkR: vrij duidelijk een switcher, zie de mooie grote spoel naast de gekoelde tor of IC, 2 diodes, elco's.

Als ik de foto nog eens goed bekijk is er inderdaad sprake van het soort lijm dat ik dacht. Na verwijdering (zou relatief makkelijk moeten zijn) even alle weerstanden die eronder of ertegenaan zaten, doormeten. Door de oxidatie zijn dat goede kandidaten voor onderbrekingen of hoogohmigheid.

"The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

Als 't een BQ2004 is, zal het wel vergelijkbaar zijn met het datasheet schema:

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - www.arcovox.com
maartenbakker

Golden Member

Dat is een mooi uitgangspunt om zelf een schema uit te tekenen inderdaad. Voor zover nodig om het mankement te verhelpen natuurlijk, of gewoon als oefening.

"The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

De LED is weer uit zichzelf aangegaan
Heb voor alle zekerheid de aansluitingen doorgesoldeerd
Prut eraf gehaald.

Het accupack is heel erg slecht
Was 1,8V
Is nu wel opgelden naar 6,8V

Even een verbruiker erop gezet en hij wordt weer snel ontladen

Hier een paar foto's van het pack

Ook hier staan geen gegevens op
Open maken betekend slopen
Ik vermoed dat er in het accupack 6 nimh cellen zitten

Als het accupack bijna vol is loopt het verbruik van de lader op naar 13watt

Zal wel een enkeltje millieustraat worden

Heb op het IC de volgende spanningen gemeten te beginnen bij 1 naar 16 t.o.v. massa punt grote afvlakcondensator
1,13
0,85
5,05
0,2
5,05
5,05
5,05
0,8
5,05
0,2
5,05
5,05
2,8-5,05
1,8
5,05
5,05

Iedereen dank voor jullie bijdrage

Harrie

dan denk ik dat de accu's idd om zeep zijn, nimh cellen kunnen niet tegen liggen in lege toestand. het pack is miss wel te openen met een kleine hamer, op de lijmnaad tikken..

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Waren toch maar 5 cellen maal 1,2 = 6V

op zich logisch met een lader van 7V

Met een verbruiker (load) van 0,6 watt aan het 'opgeladen accupack' daalt de spanning van 6,5V in 30 minuten naar 4,65V

Mvg
Harrie

HenkR

Golden Member

Op 8 augustus 2018 01:15:42 schreef maartenbakker:
@HenkR: vrij duidelijk een switcher, zie de mooie grote spoel naast de gekoelde tor of IC, 2 diodes, elco's.

OK ik vond het een vreemde constructie achter een "normale"trafo.

Arco en testman ook bedankt voor de uitleg.

Groet, Henk

Op 7 augustus 2018 16:31:38 schreef Zonnepaneeltje:
Kan ook dat de accu defect is. Meet je 2 Volt op het accupack?

Dat dus inderdaad!
Lader krijgt de schuld terwijl de accu de schuldige is.

Don't Panic!