Verdwijnt ook de hobbyist?

Anoniem

Naar aanleiding van het topic EOO failliet
https://www.circuitsonline.net/forum/view/141811
stelde ik me de vraag of de elektronica hobbyist ook niet aan het verdwijnen is.

Het valt op als elektronica-shops uit het straatbeeld verdwijnen
maar ongemerkt houden er ongetwijfeld ook hobbyisten mee op.

En of er opvolging is valt te betwijfelen.
Zeker als je weet dat in scholen de technische opleidingen zelfs niet meer doorgaan bij gebrek aan geintresseerden.

In de jaren 70/80 was iedereen geintresseerd in techniek.
Iedereen las tijdschriften, bouwde daaruit schakelingen na,...
Meestal zonder te weten hoe het werkte of waarom het niet werkte
maar leer-en nieuwsgierigheid zorgden dat je steeds meer inzicht kreeg en weer verder borduurde.

Tja, dat is nu eenmaal de wereld in verandering ...

maartenbakker

Golden Member

De enige vraag is of de opvolging er hetzelfde uitziet (retorische vraag). Maar hoe zit dat met scholen waar gebrek aan animo is? Dat klinkt zorgelijker, want hoe voorzien we dan onze tamelijk grote maakindustrie?

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

Er is nog steeds interesse in techniek, alleen niet meer zo in de elektronica. Die zitten allemaal met de koptelefoon op de hele dag achter een laptop te typen.

Op 10 augustus 2018 12:53:19 schreef anoniem015:
Iedereen las tijdschriften, bouwde daaruit schakelingen na,...
Meestal zonder te weten hoe het werkte of waarom het niet werkte

Dat laatste heb ik niet zo ervaren. Een voorbeeld: in de jaren '60 heb ik de transistorversteker Sicilion gebouwd die gepubliceerd was in Radio Bulletin. Daar werd bijna per component uitgelegd wat die component daar deed en waarom juist voor dit type was gekozen. Behalve dat het een goed ontwerp was, was zo'n artikel dus ook nog heel leerzaam.
Tegenwoordig kijk ik in de bibliotheek dat blad nog wel eens in en vaak zie ik dan schakeling waar het hart wordt gevormd door een microcontroller. Er is ook een lijst met programmeercode bij, maar wat ik dan mis is de uitleg regel voor regel wat de bedoeling is. Daar ga ik me dan ook maar niet meer in verdiepen.

Wat wel een feit is, de belangstelling van de studenten voor techniek loopt behoorlijk achter bij de behoefte van de industrie. Er is meer belangstelling voor het verschuiven van informatie dan voor de techniek die dat mogelijk maakt.

Het internet is een zegen voor de techneut, nog nooit eerder kon deze zich esoterische kennis zo makkelijk eigen maken zonder een lidmaatschap van de vrijmetselarij :P

Ik had nog nooit van EOO gehoord en koop al jaren geen onderdelen meer bij winkeltjes in een winkelstraat, ik koop überhaupt bijna niets meer in een winkel.

Tegenwoordig zijn er zoveel mogelijkheden om een technische hobby te bedrijven dat dit ook bijdraagt aan de verdunning van bepaalde hobby's, dat is geen armoede dat is rijkdom.

This is the world we know best, the world of madness

dat ervaar ik ook.
ik weet nog 1 electronica shop zijn waar ik de laatste 5jaar misschien 2x ben langs geweest.
1x omdat ik in de buurt was en ik van die kleine print schakelaartjes nodig had (dewelke hij niet had)
1x omdat ik een transistor nodig had uit een schakelende voeding van een surround systeem. een transistor dat hij niet kende en ook niet kon aangeraken.

beide keren ben ik door aliexpress geholpen. ik vrees eerder dat de hobbyist niet zozeer meer op school zit en in electronica winkels, maar op forums (facebook) en webshops

ik hou van werken ..., ik kan er uren naar kijken

Ik denk dat de hobbyist niet zozeer verdwijnt (al worden het er misschien wel wat minder), maar dat het onderwerp een beetje verschuift; analoge radioverbindingen en HF hebben al lang geleden hun charme verloren voor veel jongere hobbyisten, ik denk dat er nu veel meer met Arduino's, Raspberry Pi's en ESP32-achtige controllers wordt gespeeld.

Dat lijkt me niet perse slecht, maar veel van die hobbyisten leren wellicht minder van elementaire elektronica dan wij graag zouden zien.

Is het echt zo dat de animo op scholen zoveel gedaald is? Heeft iemand daar cijfers of andere referenties voor? Ergens is dat natuurlijk wel zorgelijk, maar wellicht dat degene die alsnog een technische studie gaan volgen het dan ook daadwerkelijk interessant vinden en gemotiveerd zijn om er goed in te worden, ik heb meer dan genoeg "dat leek me wel gemakkelijk geld verdienen" kloothommels gezien.

Daarbij: betere arbeidsvoorwaarden voor degenen hier die er wel hard voor werken, het interessant vinden, en daadwerkelijk goed worden in hun vak!

Een manager is iemand die denkt dat negen vrouwen in één maand een kind kunnen maken

ik heb op school nog gewoon electronica gevolgt (je had ook electriciteit en electro-mechanica).
5jaar later bestond die richting niet meer en was het electronica-electriciteit en electro-mechanica.

het is dus normaal dat die richting alsmaar dalen op scholen, er is ook weinig op componentbasis dat nog hersteld wordt

ik hou van werken ..., ik kan er uren naar kijken
janbep

Golden Member

Mensen die iets tastbaars en controleerbaars kunnen maken werden en worden ondergewaardeerd .
De jongelui is verteld dat je daar moe en vuil van wordt en beter consultant , coach of een of ander manager kunt worden .
Bij www.djoamersfoort.nl merken we dat de belangstelling sterk naar ICT is verschoven en daar zijn de jongelui erg goed in .
De animo om iets te maken en vooral afmaken is sterk afgenomen

Lambiek

Special Member

Op 10 augustus 2018 14:22:03 schreef SparkyGSX:
Is het echt zo dat de animo op scholen zoveel gedaald is?

Ik heb geen cijfers, maar zo links en rechts hoor je dat wel ja.

...., ik heb meer dan genoeg "dat leek me wel gemakkelijk geld verdienen" kloothommels gezien.

Helaas ik ook ja, en als het dan toch niet zo makkelijk lijkt te zijn ga je toch gewoon iets anders doen. Wat na een poosje ook weer mislukt.

Daarbij: betere arbeidsvoorwaarden voor degenen hier die er wel hard voor werken, het interessant vinden, en daadwerkelijk goed worden in hun vak!

Ja, was dat maar waar. Maar zelfs dat wordt bij een hoop bedrijven niet gewaardeerd, tenminste ze laten het niet blijken.

Als je haar maar goed zit, GROETEN LAMBIEK.

De winkel op de hoek is verdwenen. Logisch ook, want ze kunnen nooit alle mogelijke onderdelen verkopen en dus op voorraad houden. Daar komt bij dat een weerstand in 1950 25 guldencenten kostte, dus de omzet heeft de inflatie niet bijgehouden. Je kunt er niet meer van leven.

Voorts kost zelfbouw meer dan kant en klaar kopen, dat was in het verleden omgekeerd, denk aan de vele radioontvangers die Amroh in Radio bulletin publiceerde.

Iemand die iets nabouwt wil een print. Een print maakt experimenteren vrijwel ondoenlijk. Bovendien kun je met een losse print en zelf de onderdelen erbijzoeken geen 100% passende onderdelen vinden. Vooral trimmers en condensatoren zijn te groot of te klein.

Dus kitje kopen en trots beweren dat je het zelfgebouwd hebt, zonder dat je weet wat je deed; werkt het niet dan met een vergrootglas je soldeerverbindingen nalopen. Toen die ontwikkeling begon kon je de afloop voorspellen.

Met de huidige SMD trend is het voor beginners trouwens ondoenlijk geworden iets in elkaar te knutselen.

Printen met discrete componenten kon je nog een tijd slopen om bijvoorbeeld aan de H serie TTL te komen, met de SMD zie ik dat ook niet meer zitten, dus einde hobby in zicht, tenzij je het bouwen van een kitje met voorgesoldeerde SMD als hobby ziet.

De enige uitweg lijkt mij kant en klare printen zoals Raspberry Pi of van fabriekswege beschikbaar gestelde dure ontwikkelkits te programmeren tot units die doen wat je bedacht, dus de hobby gaat over in programmeren van kant en klare units bestaande uit ball grid array IC's.

Die zogemaamde grote vraag naar technici, dat is een vraag naar pijpenbuigers.

Op 10 augustus 2018 14:29:52 schreef fcapri:het is dus normaal dat die richting alsmaar dalen op scholen, er is ook weinig op componentbasis dat nog hersteld wordt

Waarom blijf jij toch altijd maar hangen op herstellingen? Het ECHTE werk zit nu in het ontwerpen van elektronica voor nieuwe toepassingen, en dat wordt volop gedaan in Nederland!

Uiteraard is het wel jammer dat het herstellen van apparaten grotendeels verleden zijn is, maar daar is weinig aan te doen; apparaten zijn te goedkoop en technici zijn te duur geworden.

Op 10 augustus 2018 16:19:27 schreef pokemon:
Met de huidige SMD trend is het voor beginners trouwens ondoenlijk geworden iets in elkaar te knutselen.

De enige uitweg lijkt mij kant en klare printen zoals Raspberry Pi of van fabriekswege beschikbaar gestelde dure ontwikkelkits te programmeren

Wat een onzin. Met de komst van de transistors zou het over zijn met de hobbyisten. Daarna toen de IC's kwamen. Toen kwam SMD, en zou het direct over zijn.

De enige die hierdoor stoppen, zijn de dinosaurussen die niet in staat zijn tot aanpassen, net als in het wild. Aanpassen of uitsterven, zo werkt het al miljoenen jaren.

Een PCB tekenen en laten maken was nog nooit zo gemakkelijk en goedkoop als nu. Ik heb een tijdje geleden leuk ontwerp gemaakt waar een aantal mensen graag een exemplaar van wilde hebben (een grote, schakelende dumpload voor het experimenteren met schakelende voedingen en motordrives), en daar boards voor besteld; voor 5 euro per stuk lagen ze op de deurmat.

Toegegeven, ball grid arrays zijn niet echt toegankelijk voor de meesten, al zijn er ook hobbyisten die zelfs dat nog voor elkaar krijgen. TSSOP en dergelijke packages zijn zelfs nog best met de hand te doen, zonder reflow oven. Daarnaast zijn er nog altijd through-hole componenten te koop, en ook daar kun je leuke schakelingen mee bouwen.

Juist die moeilijk SMD packages zijn vaak grote, gespecialiseerde IC's, en juist daarom zijn ze veel minder universeel inzetbaar. Voor microcontrollers en FPGA's zijn breakout boards beschikbaar die minder kosten dan een biertje op het terras.

Ontwikkelsoftware, simulatiepakketten, en een enorme hoeveelheid informatie, datasheets, application notes, etc. zijn gratis beschikbaar, letterlijk onder de toppen van je vingers. De beste tijd om elektronica hobbyist te zijn is NU!

Een manager is iemand die denkt dat negen vrouwen in één maand een kind kunnen maken

Op 10 augustus 2018 16:19:27 schreef pokemon:
Bovendien kun je met een losse print en zelf de onderdelen erbijzoeken geen 100% passende onderdelen vinden. Vooral trimmers en condensatoren zijn te groot of te klein.

Hoe komt het dan toch dat we het vroeger altijd wel passend kregen? En nu nog trouwens. Is de nieuwe generatie zo veel minder inventief dan wij ouwe ballen?

Op 10 augustus 2018 14:22:03 schreef SparkyGSX:
Ik denk dat de hobbyist niet zozeer verdwijnt (al worden het er misschien wel wat minder), maar dat het onderwerp een beetje verschuift; analoge radioverbindingen en HF hebben al lang geleden hun charme verloren voor veel jongere hobbyisten, ik denk dat er nu veel meer met Arduino's, Raspberry Pi's en ESP32-achtige controllers wordt gespeeld. (...)

Exactly! Een logische evolutie van techniek die enorm veel ingewikkelder wordt.

Vergelijk een 70 jaar oude buizenradio met een moderne internetradio van vandaag. De buizenradio is nog relatief makkelijk 100% te doorgronden: je moet begrijpen hoe de componenten werken, hoe het geluidssignaal ge(de)moduleerd wordt.

De internetradio van vandaag daarentegen... je hebt processors, firmware, netwerkstacks, wifi-protocollen, streaming servers, decompressiealgoritmes, dsp's, dac's, lcd-display, ... Allemaal ingewikkelde dingen, die op hun beurt ook weer uit ingewikkelde dingen bestaan. De wifi-tranceiver in zo'n ding is 100x op zich al ingewikkelder dan de fifties buizenradio, en dat is nog maar 1 deel van het geheel. Dit is onmogelijk nog volledig te doorgronden door 1 persoon.

In dat opzicht kan je het de moderne hobbyist niet kwalijk nemen om met high level componenten te werken om een radio te bouwen. Men neme een raspberry pi, een usb dac, een losse versterker, luidspreker en display. Alles aan elkaar knopen, wat software schrijven, et voila: een radio anno 2018.

Ik heb de laatste 10 jaar juist een heropleving van de hobby gezien. Projecten als Arduino / rpi en de vele kant-en-klare modules hebben de hobby op een moderne manier weer bereikbaar gemaakt, en da's mooi.

Deze evolutie zie je trouwens ook in andere technische takken: bv. in de ICT wordt vandaag ook vooral zéér high level gewerkt, men schrijft software in high level frameworks, gebruik makende van kant-en-klare componenten. De bits en bytes zijn zéér veraf ergens in een vage cloud.

maartenbakker

Golden Member

Op 10 augustus 2018 16:19:27 schreef pokemon:
Die zogemaamde grote vraag naar technici, dat is een vraag naar pijpenbuigers.

Kan me slecht voorstellen dat ze bij de grote maakindustrie zoals ASML en VDL alleen nog maar pijpen.

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."
buckfast_beekeeper

Golden Member

Met de komst van de SMD werd er ook al geopperd dat de hobby zijn beste tijd had gehad.

Aan de interesse van de jeugd gaan we spijtig genoeg niet zoveel kunnen veranderen. In de hoofden leeft nog altijd dat je er niet bij hoort als je geen latijn hebt gestudeerd.

edit:

Op 10 augustus 2018 16:51:49 schreef SparkyGSX:

Een PCB tekenen en laten maken was nog nooit zo gemakkelijk en goedkoop als nu. .......
Daarnaast zijn er nog altijd through-hole componenten te koop, en ook daar kun je leuke schakelingen mee bouwen.

........

Ontwikkelsoftware, simulatiepakketten, en een enorme hoeveelheid informatie, datasheets, application notes, etc. zijn gratis beschikbaar, letterlijk onder de toppen van je vingers. De beste tijd om elektronica hobbyist te zijn is NU!

idd. In het verleden was je pakken geld kwijt aan een boek met data, nu staat elke sheet gratis on-line.

In de plaatselijke shop kon je een aantal standaard zaken hebben. Iets anders nodig? Te bestellen mijnheer en af te nemen met x stuks. Nu even on-line zoeken en je bestelt zowat alles per stuk.

Printje etsen? Ofwel startte je van een transparant van een tijdschrift of je kon zelf gaan tekenen. Nu Gerbers naar de andere kant van de wereld en enkele dagen later ligt je professionele gemaakte print op de mat.

Bij de komst van de SMD was het einde van de TH in zicht. Vandaag weten we dat het echt niet zo snel gaat. Dat er een after TH tijd komt is wel zeker. Maar zeker niet voor morgen.

[Bericht gewijzigd door buckfast_beekeeper op vrijdag 10 augustus 2018 18:34:27 (70%)

Van Lambiek wordt goede geuze gemaakt.
Lambiek

Special Member

Op 10 augustus 2018 16:19:27 schreef pokemon:
Voorts kost zelfbouw meer dan kant en klaar kopen,....

Maar als je iets speciaals wil "voor jou toepassing" en dat is er niet, zal je het zelf moeten maken. En dat zoiets dan iets meer kost, dat is dan maar zo.

Iemand die iets nabouwt wil een print. Een print maakt experimenteren vrijwel ondoenlijk.

Er is altijd nog vero board of ander print materiaal, dus in mijn ogen niet ondoenlijk. En denk eens aan zelf etsen, er zijn nog genoeg mensen die dat doen.

Bovendien kun je met een losse print en zelf de onderdelen erbijzoeken geen 100% passende onderdelen vinden. Vooral trimmers en condensatoren zijn te groot of te klein.

Onzin, zijn allemaal standaard maten.

Dus kitje kopen en trots beweren dat je het zelfgebouwd hebt, zonder dat je weet wat je deed; werkt het niet dan met een vergrootglas je soldeerverbindingen nalopen. Toen die ontwikkeling begon kon je de afloop voorspellen.

Je spreekt nu voor jezelf neem ik aan.

Met de huidige SMD trend is het voor beginners trouwens ondoenlijk geworden iets in elkaar te knutselen.

Zou niet weten waarom.

Printen met discrete componenten kon je nog een tijd slopen om bijvoorbeeld aan de H serie TTL te komen, met de SMD zie ik dat ook niet meer zitten,....

Je kunt ook met de tijd meegaan natuurlijk.

De enige uitweg lijkt mij kant en klare printen zoals Raspberry Pi of van fabriekswege beschikbaar gestelde dure ontwikkelkits te programmeren tot units die doen wat je bedacht, dus de hobby gaat over in programmeren van kant en klare units bestaande uit ball grid array IC's.

Dat ben ik niet met je eens, dat er meer controllers gebruikt worden is wel zo, maar er komen nog andere componenten genoeg bij kijken.

Als je haar maar goed zit, GROETEN LAMBIEK.
M-i-c-h-e-l

Golden Member

Op 10 augustus 2018 17:31:40 schreef subsonik

Vergelijk een 70 jaar oude buizenradio met een moderne internetradio van vandaag. De buizenradio is nog relatief makkelijk 100% te doorgronden: je moet begrijpen hoe de componenten werken, hoe het geluidssignaal ge(de)moduleerd wordt.

De internetradio van vandaag daarentegen... je hebt processors, firmware, netwerkstacks, wifi-protocollen, streaming servers, decompressiealgoritmes, dsp's, dac's, lcd-display, ... Allemaal ingewikkelde dingen, die op hun beurt ook weer uit ingewikkelde dingen bestaan. De wifi-tranceiver in zo'n ding is 100x op zich al ingewikkelder dan de fifties buizenradio, en dat is nog maar 1 deel van het geheel. Dit is onmogelijk nog volledig te doorgronden door 1 persoon.

Op zich heb je gelijk dat er meer kennis nodig is om een complexer apparaat te doorgronden. Aan de andere kant, het apparaat bestaat nog steeds uit componenten waarvan je de input en output van kan leren kennen.

Als ik een schakeling bouw waar een weerstand in zit, hoef ik ook niet 100% te weten wat er in die weerstand gebeurt. Het gedrag kennen onder bepaalde omstandigheden is genoeg.

Hobbyisten oude stijl en winkeltjes om de hoek verdwijnen niet. Het worden er wel minder en ze veranderen. Erbij komen hobbyisten nieuwe stijl en dito winkels, meestal Arduino en Pi met aanverwante onderdelen.

maartenbakker

Golden Member

Op 10 augustus 2018 16:19:27 schreef pokemon:
Met de huidige SMD trend is het voor beginners trouwens ondoenlijk geworden iets in elkaar te knutselen.

Printen met discrete componenten kon je nog een tijd slopen om bijvoorbeeld aan de H serie TTL te komen, met de SMD zie ik dat ook niet meer zitten, dus einde hobby in zicht, tenzij je het bouwen van een kitje met voorgesoldeerde SMD als hobby ziet.

Is er een reden dat je geen SMD wilt solderen? Voor incidentele reparaties aan wat grovere apparaten kon je dat prima met een soldeerbout en een pincet. Voor de modernere apparaten voeg je een voorraadje gelflux, een microscoop, een miniboutje en een heteluchtstation toe aan je arsenaal. Hetelucht was >40 jaar geleden (!!) bij de introductie van SMD wat zeldzamer, maar nu dusdanig verkrijgbaar en betaalbaar dat het ontbreken daarvan geen excuus meer kan zijn. Het lossolderen van SMD-componenten voor hergebruik gaat trouwens ideaal met hetelucht.

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

Op 10 augustus 2018 17:35:43 schreef maartenbakker:
[...]Kan me slecht voorstellen dat ze bij de grote maakindustrie zoals ASML en VDL alleen nog maar pijpen.

Dubieus grapje. Akkoord. Die trekken als voortrekkers mensen uit de hele wereld aan net als destijds Kamerlingh Onnes. Dan kun je excelleren. Ik acht dat een uitzondering, geen trend.

Als ik een UV muggenlamp opentrek of een watt(uur) meter dan zit er een keurig gesoldeerde print in een behuizing met een paarklodders soldeer op de aansluitingen compleet met harssporen die kennelijk in een sociale werkplaats zijn aangebracht om van dat importhalfproduct een eindproduct te maken.
edit: (Om nog maar niet te spreken over het verhogen van de gloeistroom van de TL bij starten door een diode in serie te met de primaire van een trafo te zetten die via Greinacher de hoogspanning opwekt)

Kortom het gaat over de trend en de middelmaat niet over de uitzonderingen.

edit2:

Is er een reden dat je geen SMD wilt solderen? Voor incidentele reparaties aan wat grovere apparaten kon je dat prima met een soldeerbout en een pincet.

Het gaat hier over hobby, dus niet zozeer over repareren maar over ontwikkelen voor de gevorderde hobbyist, of nabouwen (zonder print) door de beginnende hobbyist.

[Bericht gewijzigd door pokemon op vrijdag 10 augustus 2018 19:36:19 (15%)

Ik ben opgegroeid in een huis waar weinig techniek aan bod kwam. Mijn vader had andere kwaliteiten en mijn moeder was als de dood voor elektriciteit. Het enige waar ze nog banger voor was, is gas, dus ze kookte elektrisch...

Ik ben pas bij een vriend (~16 jaar) in aanraking gekomen met electronica (condensatoren opblazen door er 220V~op te zetten...).

Afgelopen jaar techniek les gegeven aan groep 4, 5 en 6. Daar ook duidelijk gemerkt dat de kids er (meestal) niet mee in aanraking komen maar het wel heel erg interessant vinden.

Mijns inziens is het veel meer aanbieden een goede stap en daar ontbreekt het flink aan.

[offtopic]de lessen waren van een bedrijf die dit voor alle groepen aanbied en de materialen levert. Vervolgens worden de leraren (of ouders) verwacht deze lessen aan de kinderen aan te bieden. Dit bedrijf liet bij de materialen nog wel wat steken vallen... een elektromagneet maken met gelakt koperdraad is een prima idee, maar dan moeten ze geen kaal koperdraad leveren: rokende 4,5V batterijen en 1e graads verbrandingen zijn niet echt acceptabel...[/offtopic]

Jij voegt zelf het bijvoeglijke naamwoord "beginnende" toe. Nieuwelingen in onze hobby zullen niet direct eigen printen met SMD componenten ontwerpen, maar er zijn zoveel modules en shields beschikbaar, die in veel gevallen weinig anders zijn dan breakout boards voor IC's die je anders als beginner moeilijk kunt verwerken, dat het gemakkelijker is dan ooit om in deze hobby te beginnen.

Er is natuurlijk voor veel meer ontwikkeling in Nederland dan alleen ASML en VDL; er zijn talloze bedrijven die elektronica ontwikkelen voor onder andere automotive toepassingen, medische toepassingen, er zijn meerdere bedrijven die ontwikkelingen doen voor de luchtvaart, en ik ken zelfs een bedrijf dat meetapparatuur heeft ontwikkeld voor CERN.

Kortom: er zit meer dan genoeg in dit land, als je echt gemotiveerd en competent bent is er als hardware/embedded software ontwikkelaar echt genoeg uitdagend werk te vinden.

@r-p: veel kinderen vinden het inderdaad ontzettend interessant, maar helaas wordt er vaak veel te veel gericht op software en veel minder op andere technische vakken. In de VS gaan al een tijdje stemmen op dat "programmeren" en verplicht vak moet worden op de middelbare school, met de argumentatie dat de kinderen daardoor beter met computers om kunnen gaan. Dat is natuurlijk regelrechte onzin; ik verwacht eigenlijk dat bedrijven als Google, Facebook, etc., die dergelijke initiatieven altijd zwaar sponsoren, verzekerd willen zijn van een grote en daarmee goedkope nieuwe generatie programmeurs.

[Bericht gewijzigd door SparkyGSX op vrijdag 10 augustus 2018 20:24:24 (25%)

Een manager is iemand die denkt dat negen vrouwen in één maand een kind kunnen maken

Ja, je weet het niet.

Dat soort sponsoring wordt ook door managers bedacht niet door de mensen die hier schrijven, denk ik.

Van de andere kant toen de PC's net opkwamen, werd er ook in NL onderwijs in gegeven op basisscholen, meestal GW basic, zoiets; doodlopend pad, er waren zelfs onderwijsbevoegdheden "burgerinformatica", die bij wijze van ridderslag klaarblijkelijk werden uitgedeeld of gratis te grabbel werden gelegd voor docenten op LO en VMBO niveau.

maartenbakker

Golden Member

Die sponsoring wordt door managers bedacht, maar genoeg mensen die de geldstroom niet volgen en dat soort ideeen klakkeloos overnemen of als goed idee bestempelen.

Op 10 augustus 2018 18:53:59 schreef pokemon:
[...]

Het gaat hier over hobby, dus niet zozeer over repareren maar over ontwikkelen voor de gevorderde hobbyist, of nabouwen (zonder print) door de beginnende hobbyist.

Beginners kunnen tot in de lengte der jaren met bedrade onderdelen oefenen en als die echt niet meer verkrijgbaar zijn met SMD's met draadjes eraan. En SMD is ook echt geen zwarte kunst dus met een beetje oefening zal dat ook wel lukken; er is nu ook veel meer op Youtube te vinden dan toen SMD net nieuw was. Of je nou een soldeerstation koopt of een heteluchtstation, maakt ook niet zo heel veel uit voor een hobbyist en met een gewoon station met een extra dun puntje kom je ook heel ver - dat zou ik voor de echte beginner ook zonder meer aanraden, hetelucht is voor het ingewikkelde werk en het oogsten van onderdelen. En door de verschuiving van de hobby zitten veelgebruikte onderdelen op steekbare samenstellingen, dus zo gek was het idee van voorgesoldeerde componenten eigenlijk niet eens. Zoals je nu een ESP8266-module steekt, stak je vroeger een ECH81 in je knutselwerkje - daar had je geen puntlasapparaat en vacuumpomp voor nodig want die buis was al voorgemonteerd. Solderen deed je dan met de overige onderdelen, net zoals je nu periferie aan je Nanoduino etc. soldeert. En dat kan ook prima in SMD. Als je het niet te klein maakt, kom je voor dat zelf knutselen nog weg met een loupe of loupelamp, of als je goed zicht hebt zelfs zonder. Die microscoop is inderdaad vooral voor reparaties aan fabrieksapparaten, waar het allemaal nog wat dichter op elkaar zit en de onderdelen een paar maten kleiner zijn.

Maar zolang ze in China nog bedrade onderdelen gebruiken in de goedkope rommel, blijft dat hier ook nog wel verkrijgbaar. Over China gesproken, een ander mogelijk inspirerend hobbygebied is circuit bending. Daar kijken we als hobbyisten met iets meer kennis, min of meer terecht op neer. Maar het met iets meer kennis modificeren en aanelkaar koppelen van Chinarommeltjes kan nog steeds een dankbaar onderdeel van de hobby zijn. Voor een leek is het alsnog net alsof je kunt toveren.

Overigens moet je niet onderschatten hoezeer repareren en zelf bouwen aan elkaar gelieerd zijn. Door het een rol je soms in het ander. Misschien dat dat nog wel meer bij deze tijd gaat horen dan de afgelopen 20 jaar.

A propos, ECH81 doet me denken aan wat de echte verschuiving is... De radio is eigenlijk een beetje uit beeld verdwenen. Dat was natuurlijk ooit de noviteit waar de hele electronicahobby een beetje omheen gebouwd was - hoewel bladen als RB en Elektuur ook wel gewoon op de gadgettoer gingen. Gadgets zijn echter nog steeds actueel, ik verwijs terug naar wat ik al schreef over ESP's, Nanoduino's, Chinaspeeltjes, etc.

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."