Pioneer SX-636 (1975) - gekraak op links kanaal


Ok, het is om zeep, ik geef het op. Bij het terugzetten van de eindtransistoren heb ik de fout gemaakt het toestel aan te zetten voordat ik de transistoren met de vijzen terug had vastgeschroefd, waardoor collectors niet waren verbonden. (behuizing = collector)

Gevolg --> twee rookpluimpjes en een knisperend geluid (zie foto markering 1) en meteen daarna twee doorgebrande zekeringen (markering 2).

Ik wist dat de kans groot was dat ik het toestel verder zou beschadigen eerder dan het gerepareerd te krijgen, maar het laten herstellen (voor veel geld vermoedelijk) was ook geen optie. Bovendien heb ik wel plezier beleefd aan dit avontuurtje en ben ik blij dat ik nu een soldeerbout en een multimeter in huis heb. Veel wijzer ben ik niet geworden wat elektronica betreft, maar ik heb in geval wel een les geleerd.

Bedankt allemaal voor jullie denkwerk en de tijd die jullie namen om me te helpen. Excuses voor de eventuele teleurstelling. Spijtig dat ik niet meer verstand heb van elektronica; ik zou mijn gading hier wel vinden op dit forum ;-)

Wie interesse heeft mag het toestel komen halen (Goetsenhoven - Tienen). Misschien krijgt iemand van jullie het - ondanks mijn geprul - alsnog aan de praat. Laat maar iets weten dan.

PS:

Op 20 augustus 2018 18:59:16 schreef Kruimel:
Overigens valt me op dat in het schema dat ik heb het andere type transistoren zijn, namelijk 2SD371 en 2SB531 ipv de transistoren die jij hebt staan. Gebruiken we hetzelfde schema?

Heeft misschien te maken met de verschillende versies die er bestaan. Zelfde schema ja.

pa3gws

Golden Member

Valt toch wel mee lijkt er op dat er twee weerstanden zijn uitgefikt.
Dus twee verse weerstanden en twee verse zekeringen en op naar de volgende rookwolken. :-p

Ik ben gestopt met roken nu mijn schakelingen nog.

Ik denk dat het precies andersom was: doordat je de schroeven niet goed vast had zijn de schroeven of de poten van de transistors tegen het (geaarde) koellichaam gekomen. Het hoeft niet einde verhaal te zijn, want het kortsluiten van de voedingsspanning (wat hier is gebeurd) is niet altijd dodelijk (wel voor de zekeringen). Je mag van geluk spreken dat ze er zaten, want dat is niet altijd zo in versterkers. Ik zou gewoon proberen een set nieuwe zekeringen te monteren en kijken of het aan gaat. Voor de veiligheid kan je eventueel eerst 500mA of 1A zekeringen plaatsen of (nog beter) een weerstand (of gloeilamp) op deze plek om de stroom te beperken zonder de boel te roosteren.

Als je eerst de suggestie van bandje 66 had gevolgd en had gecontroleerd of de transistoren geïsoleerd waren van het koellichaam had je dit gemerkt, dus raad aan dat de volgende keer te doen. Het kan ook wat waard zijn om de isolatie te vervangen, want die mica dingen hebben de neiging nog wel beschadigd te raken bij het demonteren en hermonteren. Bovendien is opgedroogde warmtegeleidende pasta niet meer goed bruikbaar.

Ik wil aannemen dat het nog te redden valt, maar ik geloof dat mijn kennis van elektronica te beperkt is om dit tot een goed einde te brengen, zelfs met jullie hulp. Het kost me uren opzoekwerk om zelfs maar één van jullie posts te begrijpen. En hoe meer ik opzoek, hoe meer ik moet erkennen dat dit me boven de pet gaat. Bovendien heb ik geen zekeringen, isolatie, warmtegeleidende pasta, mica plaatjes, enzovoort ... in huis.

Het fascineert me erg, maar andere prioriteiten dienen zich aan. Misschien maak ik er een hobby van na mijn pensioen ;-)

Mijn besluit staat vast. Dus nogmaals, als ik er iemand plezier mee kan doen ... Het zou leuk zijn om dit verhaal hier dan verder te volgen.

Best jammer, Heb je niet een transistor verkeerd gemonteerd per ongeluk?

Nu zullen ze wel stuk zijn vast. Weet niet in welke hoek je van Nederland zit, Misschien is er wel iemand die hem wil overnemen of fiksen voor je. ZO duur hoeft het niet te zijn meestal.

Savardon,

Ik wil wel naar de SX-636 pioneer versterker kijken/ repareren, voor je.
En heb veel ervaring in het maken/repareren van versterkers.

Marantz Philips. en Nad,s bv T 773 ben ik momenteel mee bezig.

De slechte elco,s vervangen bv 4x 12000uf/80v stonden bol.
en losse solderingen aan de voeding print.

En heb het schema van de SX-636, Locatie N-Holland.

Bandje 66.

[Bericht gewijzigd door bandje 66 op 21 augustus 2018 23:05:50 (21%)]

M-i-c-h-e-l

Golden Member

Zonde van die sluiting, maar dat hoort er nou eenmaal bij (ik bedoel: zo nu en dan een foutje maken).

Ik heb best interesse om de versterker te helpen repareren, als verzending een optie is.

Op 21 augustus 2018 14:04:35 schreef Saverdon:
Ik wil aannemen dat het nog te redden valt, maar ik geloof dat mijn kennis van elektronica te beperkt is om dit tot een goed einde te brengen, zelfs met jullie hulp. Het kost me uren opzoekwerk om zelfs maar één van jullie posts te begrijpen. En hoe meer ik opzoek, hoe meer ik moet erkennen dat dit me boven de pet gaat. Bovendien heb ik geen zekeringen, isolatie, warmtegeleidende pasta, mica plaatjes, enzovoort ... in huis.

Het fascineert me erg, maar andere prioriteiten dienen zich aan. Misschien maak ik er een hobby van na mijn pensioen ;-)

Ok, soms moet je je verlies erkennen, ik wou dat ik dat zo makkelijk kon... O-)

Mijn besluit staat vast. Dus nogmaals, als ik er iemand plezier mee kan doen ... Het zou leuk zijn om dit verhaal hier dan verder te volgen.

Vind ik sympathiek, er zijn duidelijk al een paar kandidaten en ik kijk naar het vervolg van het topic vooruit.

Even weg geweest. Unit net verzonden. Zou binnen enkele dagen moeten aankomen bij Bandje 66 (als 'cadeau').

Bandje 66, hopelijk kan je hem fixen en houd je ons op de hoogte.

Ik heb ook nog zo'n ding liggen die heb ik werkend gekregen.

https://ibb.co/dnUSyU

Werkzaam bij de voedselbank. http://www.static-repair-arnhem.nl

Maar die transistoren zijn geen complementaire paren meer... Wat heb je daarmee allemaal uitgevoerd? :?

Jammer dat hij is overleden.

Ik heb hier een SX-434 staan. Deze is van mijn vader geweest (die hem ooit nieuw heeft gekocht). Hij heeft in een heel ver verleden de aan/uit schakelaar zo aangepast dat deze alleen nog de speakers stuurde. Het schijnt dat het 220 deel van deze schakelaar nogal wat problemen veroorzaakte.

Opgeruimd, wat is dat?

Op 28 augustus 2018 22:58:50 schreef GoldCaptain:
Ik heb ook nog zo'n ding liggen die heb ik werkend gekregen.

https://ibb.co/dnUSyU

Dat is een behoorlijk slagveld...

Op 1 september 2018 20:58:03 schreef JBHC:
Jammer dat hij is overleden.

Ik heb hier een SX-434 staan. Deze is van mijn vader geweest (die hem ooit nieuw heeft gekocht). Hij heeft in een heel ver verleden de aan/uit schakelaar zo aangepast dat deze alleen nog de speakers stuurde. Het schijnt dat het 220 deel van deze schakelaar nogal wat problemen veroorzaakte.

Netschakelaar is heel eenvoudig te vervangen door een nieuw model van een paar euro.

[Bericht gewijzigd door Dominic op 2 september 2018 10:09:42 (52%)]

Bij de SX-434 is de speakerselector ook de netschakelaar. Dat is niet een eenvoudig te vervangen schakelaar van een paar euro.

Opgeruimd, wat is dat?

Jawel hoor, als we het hebben over het eerste model, de open enkel deck's keuzeschakelaar van Alps waar achterop de ronde netschakelaar zit dan kun je die op diverse sites nog gewoon kopen. Sterker nog als ik me niet vergis is een dergelijke moderne schakelaar gewoon nog nieuw samen te stellen/te verkrijgen.

Alps (en Noble) hebben ze voor zover ik weet nog daar heb ik er enkele jaren geleden een van gekocht om mijn Fisher 122 te herstellen die dezelfde schakelaar gebruikt.

[Bericht gewijzigd door Dominic op 2 september 2018 23:15:29 (15%)]

Saverdon,

Ik heb vandaag de SX-636 bij de post ontvangen en is goed aangekomen.
En ben er aan begonnen.
En vond al 2 transistors 2SA 777 1 defect en 1 nog goed, en er waren 2,
weerstanden 22ohm 1/2 watt verbrand aan het rechter kanaal.

En op de koelplaat de 4 transistors verwijderd en na gemeten de Q 2SC 1030 2x en Q 2SA 756 2x en zijn nog goed.
De transistors met nieuwe mica plaatjes voorzien, en nieuwe koelpasta, en

weer gemonteerd de diode D5 STV3H meet goed 2x en ook D4 W06A is goed.

De 2Sa 777 en de weerstanden 22 ohm worden vervangen.

Bandje 66

Kruimel,

Ik ben de SX-636 aan het repareren van Saverdon.

Je had gelijk van C7.

en vond elco C7 220uf/ 6v defect en was lek, ook de 2 weerstanden 22 ohm 1/2
watt verbrand aan het rechter kanaal.

Ook weerstand R35 10 ohm was ook verbrand en worden vervangen.
Gelukkig zijn de 4 transistors op de koelplaat 2x 2SC1030 en 2x 2SA 756 nog

heel na meten met de transistor tester.

Bandje 66

Ok, gunstig om te horen dat de power transistoren nog goed waren, anders moet je de boel opnieuw gaan ontwerpen, nameten en instellen. Kan je nog aan de 2SA777 komen? Ik dacht een vergelijkbare te hebben met de 2SA1013, maar die heeft meer capaciteit en is trager. Ik heb het schema niet bekeken of het op dit punt uitmaakt, maar misschien is een ander type hier geen probleem. Misschien is een BD140 te gebruiken, ik weet hiervan alleen niet de grootte van de C-B capaciteit (al zit ik met de gedachte dat die vroeger wel in de datasheet stond).

Op 13 augustus 2018 20:25:48 schreef Saverdon:
Ik heb absoluut geen verstand van elektronica, maar heb er wel mijn missie van gemaakt op deze oude Pioneer receiver terug aan de praat te krijgen.

Het linkse kanaal werkte helemaal niet. Ik heb de zekering achteraan vervangen en nu komt er wel geluid door. Om de zoveel tijd komt er echter fel gekraak op het kanaal.

Iemand had me gezegd dat het misschien aan de condensatoren lag. Ik heb deze met succes vervangen, (eerste keer in mijn leven gesoldeerd) maar het gekraak blijft.

Opvallend is dat het zelfs kraakt met enkel een speaker aangesloten (ongeacht welke bron geselecteerd is).

Iemand een idee wat ik nog kan proberen?
Online vond ik een service manual --> als bijlage

Eigenhandig verwijderd iemand vond het niet relevant.

[Bericht gewijzigd door Herman - Belgie op 22 februari 2019 22:29:46 (48%)]

" Niemand is volmaakt. Wij maken allemaal fouten, omdat we mensen zijn geen machines " Herman

Volgens mij moet je het topic nog eens lezen, elk van de suggesties die je doet is volgens mij al eens genoemd en inmiddels irrelevant. De versterker is van de originele eigenaar naar een ander overgegaan nadat hij een reparatiepoging had gedaan en wordt nu de schade van een mislukte reparatiepoging hersteld. Geen topics kicken als je niets toevoegt alsjeblieft.

Bandje 66,

Heb je de versterker uiteindelijk terug aan de praat gekregen?

Groeten,
Sam

Saverdon,

De Pioneer SX 636 doet het weer, de transistors op het koelblok worden niet
meer warm/heet.

Alle elco,s vervangen op de zekering/voeding print en de weerstanden 22 ohm,
vervangen en geeft nu mooi geluid soms nog wat gekraak op het linker kanaal
Maar dat komt als je aan de Bass knop draait wordt dat erger ook de keuze,
schakelaar bv tape 1 of 2 in drukt gekraak.

En nog de printen na solderen, en nog transistors en elco,s na meten in op
de voor versterker print.
De schakelaars ga ik de contacten van binnen reinigen.

Bandje 66

Foto's? :9~

Wat betreft het kraken zou ik even kijken rond C13, C21 en C23, ik denk dat die een beetje zijn gaan lekken.

kruimel,

Op de AF-AMP print AWK-035-0 waren de elco,s C13 4,7uf C21 en C23 4,7uf/25,
verlopen.

Ook C9 en C10 100uf/16v lek en C31 100UF/35V lek.

En de 4 transistors Q 11 2SC 1344 hebben zwarte pootjes en ook de 2 2SA 726,
Transistors hebben zwarte pootjes, daardoor kunnen wellicht storingen of,
Gekraak in het geluid komen.

Bandje 66

Ah ok, ik had niet begrepen dat je die al had vervangen, excuus. :X