Kooktoestel van 10,95 KW

Goedemiddag,

Wij hebben een tweedehands kooktoestel aangeschaft en kwamen erachter dat deze een perilex stekker heeft. Ik had had hier nog nooit van gehoord en wist het verschil niet tussen 1-fase en 3-fase stroom.

Op dit moment hebben wij een 1-fase aansluiting in de meterkast. Nu las ik dat de kosten nogal kunnen oplopen - afhankelijk van de situatie - om de juiste aansluiting te realiseren.

Na het open schroeven van de perilex stekker zag ik dat beide fase en nul draden maar naar één kant van de stekker liepen. (zie foto)

Betekent dit dat het hier gaat om een 2 fase aansluiting? En heeft dit invloed op de eventuele kosten om dit kooktoestel aan te kunnen sluiten?

Wij wonen in een appartementencomplex waarin de meterkast zich buiten de voordeur bevindt.

In de bijlage vindt u foto's van de meterkast, de stekker, het label achterop het kooktoestel en het kooktoestel zelf.

Ik hoop dat iemand mij enige uitleg kan geven omdat ik hier zelf totaal geen verstand van heb.

Alvast bedankt!

Jochem

Golden Member

Ik vind het wel vreemd dat dit zo is aangesloten in de stekker. Is dit een nieuw toestel?

edit: Sorry, ik lees nu pas "tweedehands toestel".

In Nederland hebben we op een perilex ofwel "echte" 3 fasen (3 fasen en 1 nul op de pennen) ofwel een dubbel uitgevoerde 1-fasige aansluiting (2 fasen en 2 nullen op de pennen) die vaak fornuisgroep of kookgroep wordt genoemd. Het hoeft zeker niet zo te zijn dat je een dure aanpassing moet doen voor wat betreft je netaansluiting. Het zou wel kunnen dat er een kookgroep moet komen met een nieuwe kabel tussen meterkast en keuken.

Het is een gastoestel voor wat betreft de pannen. Is de oven geheel elektrisch of op gas? Het door jou genoemde vermogen van 10,95kW hoeft niet op het elektrisch verbruik te slaan. Op het typeplaatje staat bij 220/230 VAC namelijk nog 0,008 kW. Dat klinkt me als niet meer dan een elektrische ontsteking en misschien nog een klokje oid. Maar dan zou je oven niet elektrisch zijn, en om eerlijk te zijn zie je dat tegenwoordig nog maar zelden.

Zie ik nu 2 aparte kabels in die stekker samengevoegd zitten? Zijn het misschien in feite 2 toestellen, met 2 snoeren waar iemand 1 stekker aan vast heeft gemaakt? In dat geval zou je ook even het typeplaatje op de oven moeten zoeken.

[Bericht gewijzigd door Jochem op 24 september 2018 16:25:55 (32%)]

Heb geduld: alle dingen zijn moeilijk voordat ze gemakkelijk worden.
StijnN

Golden Member

Als ik op het typeplaatje naar het elektrisch vermogen kijk dan is dit 0,008 kW. Ofwel 8 Watt, waarschijnlijk alleen het lampje in de oven.

Ofwel zowel het koken als de oven op gas.

A person who never made a mistake never tried anything new.

zijn het niet wat te dikke draden dan voor die 8W?

die oven lijkt dikkere kabels te hebben, ventilator ofzo?

[Bericht gewijzigd door fcapri op 24 september 2018 16:28:45 (69%)]

ik hou van werken ..., ik kan er uren naar kijken
Jochem

Golden Member

Ja maar kijk naar de verschillende diktes van de aders in die stekker. Als je het mij vraagt gaat het gewoon om 2 toestellen, en zijn er 2 kabels in de stekker samengevoegd. Maar dat lijkt me toch iets dat je vermeldt als je zo'n vraag stelt...?
De dikke aders zouden er ook niet aan zitten bij 8 watt. (edit: wat fcapri intussen ook al schreef).
Afijn, dan zou het typeplaatje van de foto alleen het gasfornuis betreffen en moet de vraagsteller even het plaatje van de oven opzoeken.

Als het inderdaad 2 kabels zijn dan zal die oven wel onder de 3,6kW blijven en kan het gewoon op enkelfasig 16A. Ik zou dan wel elke kabel gewoon weer z'n eigen stekker geven.

Heb geduld: alle dingen zijn moeilijk voordat ze gemakkelijk worden.

Perilex is een apart geval: bij mijn weten wordt dit voor 1 fase gebruikt (maar op twee zekeringen, dus feitelijk te vergelijken met iets met twee reguliere stekkers die op aparte groepen wordt aangesloten). En dan is er een 16A en een 25A versie (herkenbaar aan hoe de aardepin eruit ziet (90 graden gedraaid of niet).

Maar het wordt ook gebruikt voor huisaansluitingen met 3 fasen.

Dat één pin niet aangesloten zit, is dit mijns inziens ook heel erg vreemd.

En zoals hierboven al aangegeven zou ik even alle apparaten even nakijken, desnoods openschroeven om te kijken hoe het daar aangesloten zit en typenummers googlen voor bv. aansluitschema's. Sowieso alles even goed tot de bodem uitzoeken (maar daarom kom je ook hier, dus daar ben je duidelijk al mee bezig).

Edit na bestuderen foto en herlezen bericht Jochem:

Op 24 september 2018 16:29:31 schreef Jochem:Als je het mij vraagt gaat het gewoon om 2 toestellen, en zijn er 2 kabels in de stekker samengevoegd. Maar dat lijkt me toch iets dat je vermeldt als je zo'n vraag stelt...?

Als ik de foto's zo zie lijkt het op een dubbele installatie

- Gaskookplaat met een vermogen van 10kW op gas (verbruik staat er ook bij in m3), met een elektrische ontsteking van 8 watt
- Oven (vermoedelijk wel elektrisch)

En toevallig hebben ze beide in 1 kabel aangesloten... Ik zie in je stekker ook een dunne draad (gasplaat?) en een dikkere kabel (oven?)

Vermoedelijk zit er nog ergens een separaat typeplaatje van de oven.

Exact wat @jochem ook zegt

Mijn gok: Het is zoals gezegd een gasstel met ontsteking en een elektrisch oventje. Men had bij de vorige eigenaar enkel een perrilex in de buurt en heeft deze hier voor 'misbruikt'.

Kijk dus even naar het vermogen van de oven. Ik gok iets rond de 3600W. In dat geval kun je er waarschijnlijk het beste een gewone 230V groep bij zetten die uitkomt op een normaal stopcontact.
De oven en kookplaat geef je dan alle 2 een eigen normale stekker.

Overigens: ik vind de kleurcodering in de meterkast (met name die middelste automaat) erg apart. Zijn dit draden die zwart geworden zijn door hitte?

Spanning staat en stroom gaat!

Het is me niet helemaal duidelijk waar de elektra voor is.
Is je oven ook op gas, of is deze elektrisch?
Het kan zijn dat de elektra is voor de lampjes op de oven en voor de vonkontsteking.
In dat geval kan het allemaal op een gewone wandkontaktdoos (met randaarde)
2 draden onder 1 klem of schroef valt altijd onderde categorie pruts-en-klungel.

Daar waar een schakeling rookt, vloeit de meeste stroom (1e hoofdwet van Toeternietoe)

Heel erg bedankt voor jullie reacties. Sorry voor het feit dat ik niet volledig genoeg was in het geven van informatie. Dit heeft mede te maken met mijn onkundigheid. Het kooktoestel bestaat inderdaad uit twee apparaten waarvan de elektriciteit wordt samengevoegd. De afbeelding van het label dat ik had bijgevoegd was te vinden achter op het fornuis. Er zit op het fornuis een elektrische ontsteking en ik vermoed dat daar die 0,008 Kw opslaat.

In de bijlage vinden jullie het label dat in de oven zelf te vinden is. De dunnere draad is inderdaad afkomstig van de gasplaat en de dikkere komt uit de oven. De gasplaat heb ik overigens losgemaakt en zit nu alleen nog aan de oven vast door middel van de bewuste perilex stekker. Dus het zijn zeker twee losse apparaten.

Ik was hiernaast niet op de hoogte van het feit dat het vermogen van 10,95 kW niet op het elektrisch verbruik hoeft te slaan.

En de gasaansluiting zit trouwens alleen aan het fornuis vast en ik heb deze ook al even aangesloten gehad. Doordat ik weinig begrijp van het label dacht ik dat het eerste label betrekking had op het gehele apparaat.

Daarnaast was het erg moeilijk om het type kooktoestel op internet te vinden. Ik gok dat het minstens tien jaar oud is en na lang zoeken lijkt het het volgende type te zijn: Foster Cucinotta 7155042

Dit is overigens nergens terug te vinden op het apparaat. Ik heb letterlijk elk nummer of tekst die ik zag staan op verschillende manieren proberen te googlen.

De kookplaat is op gas en heeft alleen een elektrische aansluiting voor de ontsteking. Dit is het dunne snoer. De oven zit op het dikke snoer en is zo te zien elektrisch en enkel fase. Elk een eigen stekker moet zowiezo. Maak een foto van de typeplaat van de oven voor alle zekerheid. Voor je dingen gaat kopen eerst even gas op de kookplaat zetten. Er staat op de typeplaat dat hij voor nederlands aardgas is ingesteld, maar hij kan zijn omgebouwd voor butaan of propaangas. Als dat zo is zal hij niet gaan branden op aardgas. De inspuiters voor propaan en butaangas zijn kleiner dus er kan niets gebeuren.

Groet, Henk

Op 24 september 2018 16:37:44 schreef r-p:

Dat één pin niet aangesloten zit, is dit mijns inziens ook heel erg vreemd.

---

En excuus want dit was op de foto niet goed te zien maar het zijn 2 pinnen die niet aangesloten zijn

Dubbele post....

[Bericht gewijzigd door HenkR op 24 september 2018 18:34:24 (96%)]

Groet, Henk

Op 24 september 2018 18:32:22 schreef HenkR:
De kookplaat is op gas en heeft alleen een elektrische aansluiting voor de ontsteking. Dit is het dunne snoer. De oven zit op het dikke snoer en is zo te zien elektrisch en enkel fase. Elk een eigen stekker moet zowiezo. Maak een foto van de typeplaat van de oven voor alle zekerheid. Voor je dingen gaat kopen eerst even gas op de kookplaat zetten. Er staat op de typeplaat dat hij voor nederlands aardgas is ingesteld, maar hij kan zijn omgebouwd voor butaan of propaangas. Als dat zo is zal hij niet gaan branden op aardgas. De inspuiters voor propaan en butaangas zijn kleiner dus er kan niets gebeuren.

Ja dat is gecontroleerd en hij brandt dus wel inderdaad. Ik heb zojuist een foto van het typeplaatje van de oven geplaatst.

Die is elektrisch en kan gewoon op een normaal stopcontact. 2,5 kW is geen probleem.

Groet, Henk

Dat is heel erg fijn en heel erg bedankt!

Ik heb dan alleen nog een vraagje over het label uit de oven. Wat houdt het pn kW precies in dan? En het is dus niet zo dat de 1,8 Grill kW hier nog bij opgeteld moet worden? (Just to be sure) haha

Weer dubbel

[Bericht gewijzigd door HenkR op 24 september 2018 19:14:19 (90%)]

Groet, Henk

De oven is 2,5 kW en de grill is 1,8 kW. De oven en de grill zul je nooit tegelijk gebruiken vandaar dat je met 2,5 kW moet rekenen.Pn is Pnominaal. Dat is de rekenwaarde.

Groet, Henk

Als extraatje zou ik de gasslang ook vervangen. Het rubber droogt uit en moet na een bepaalde datum vervangen worden. (Staat op de slang zelf) met een rvs slang ben je hier overigens gelijk van af : rvs droogt niet uit.

evdweele

Overleden

rvs droogt niet uit

In die rvs slang zal toch wel een binnenslang zitten neem ik aan. De gevlochten slang van de vaatwasser is ook niet alleen die gevlochten buitenkant.

Techniek is ervoor gemaakt om ons in de steek te laten. Het blijft een ongelijke strijd tussen de techniek en de technicus.

Aha,
Dan kan het allemaal op een gewone WCD (Stopkontakt)
Plaats (of laat plaatsen) een dubbele wcd met randaarde.
Dan voorzie je elk apparaat van een goed snoer met bijbehorende steker.
Zo hoef je je meterkast ook niet aan te passen.

Daar waar een schakeling rookt, vloeit de meeste stroom (1e hoofdwet van Toeternietoe)

Op 24 september 2018 18:32:42 schreef JBSKY:En excuus want dit was op de foto niet goed te zien maar het zijn 2 pinnen die niet aangesloten zijn

Zelf niet goed genoeg gekeken. Ik zie het nu. En daarmee is inderdaad duidelijk dat de Perilex geen enkel nut heeft, want je gebruikt hem nu als een gewone 230V stekker. Want de aarde zit in de 16A positie dus de Perilex doet nu niets wat een normale 230V~ stekker niet ook zou kunnen (namelijk 1 fase 16A 230V~ aanbieden). Uiteraard wel op de juiste manier, dus via twee stekkers.
(Zie ook inmiddels toegevoegde advies van dubbele WCD van Toeternietoe ;) )

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTxWLpaOWMZzwBy7kzCeSSjxpLM1Us_OQ9PSvaYliUt1NpJA0EM