F-connector types

Tja, het is vast een simpele vraag, maar ik kon het nergens vinden. Misschien dat iemand het hier weet....

De f-connector kennen we allemaal: Bedoeld voor een fatsoenlijke CATV aansluiting.

Echter, bij het bestellen van een apparaat kom ik in de specs tegen dat er een F-connector (imperial) op zit.

Wat blijkt: Er is dus F metric en imperial.

Ik heb wel eens vaker een apparaat gehad waar de F-connector net niet goed opging (schroefdraad mismatch) dus dat zal vast 'de verkeerde' geweest zijn. Maar welke is nu gangbaar in NL?

Mijn vermoeden is de metric, aangezien we dat hier gebruiken, ik ook wel eens British kom als alternatieve naam voor imperial. Maar: Better safe than sorry.

Kan natuurlijk prima verloopkabeltjes maken, moet toch koppelen, maar hoe minder variabelen, hoe minder verwarring.

Hewlett

Honourable Member

Voor zover ik weet is een F connector altijd (indoor en outdoor verise) imperial met 8/32 UNEF draad. Female (indoor) connector specification staat hier: https://www.scte.org/SCTEDocs/Standards/ANSI_SCTE%2002%202015.pdf en de male: https://www.scte.org/documents/pdf/standards/ANSI_SCTE_123_2011.pdf
Draad specificatie 8/32 UNEF inclusief de verdere fysieke connector dimensies staan als "recommended" aangegeven. Voor zowel de indoor als de outdoor F connector geldt dit, er is dus ruimte voor een andere interpretatie met bijvoorbeeld metrische draad. Tja, waardeloze specificatie, het zijn dan ook waardeloze connectoren, dus dat past mooi bijelkaar :-)

HamRadio PA2HK // Keep Calm and Carry On.
Anoniem

Zelf ben ik ook nooit een F connector met metrische draad tegengekomen. En nooit een artikel die ze beschrijft.
Maar blijkbaar bestaan ze toch:
https://www.aliexpress.com/item/Metric-F-Connector-Plug-Male-Turn-Fema…
Gezien deze connector vooral voor sattv gebruikt wordt zie ik niet direct het nut in om nog maar eens een niet-compatibele connector op de markt te brengen waarvan je niet direct het verschil ziet, maar je de connector of erger, het apparaat met de female beschadigt als je de verkeerde monteert op je kabel.

Overigens ben ik het niet eens dat dit een waardeloze connector zou zijn. Een redelijk compromis tussen hoge bandbreedte, eenvoudig te monteren , prijs en robuustheid.

De klassieke "Belling-Lee" connector die decennia lang standaard was/is voor tv, is voor home satelliet onbruikbaar vanwege de te geringe bandbreedte.
Boven de 500MHz krijg je al hinderlijke reflecties zeker bij de goedkope haakse DHZ pluggen waarmee je makkelijk zelf kabeltjes kunt maken.

Een f connector kan makkelijk 2 GHz aan, en is compact, goedkoop en makkelijk te monteren. Dat laatste kan je bijvoorbeeld van een BNC connector niet zeggen. Of je moet de goedkope BNC connectoren met een schroefje bedoelen die dan ook weer geen hoge frequenties halen.