Hoe aan te sluiten?!

Dit topic is gesloten


Bestaande aansluitingen gaat me prima af, maar wil nu een extra lamp installeren. Hoe moet ik verder gaan?

Welkom op Circuitsonline.
Zonder onbeleefd over te willen komen, maar: "Overal afblijven en een elektricien bellen" lijkt gezien de situatie op de foto een redelijk antwoord.

begin maar met aanleggen als het hoort, GEEN losse VD door de muur steken, verkeerde kleuren draad, geen grondplaat onder de schakelaar gebruikt. stuk ymvk halen en het daar mee maken, ook een wartel erbij maken op die lasdoos. gat achter de schakelaar door de muur en de draden via de lasdoos aansluiten op de lamp.

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Zit daar echt blauw, bruin en zwart in één lasdop?!? Valt nog mee dat er geen groen-geel bij zit, dat zou het plaatje compleet maken!

De nieuwe lamp aansluiten is simpel: bruin (fase) naar de schakelaar, dan vanaf de schakelaar met zwart (schakeldraad) naar de lamp, en de lamp tussen zwart en blauw (neutraal), waarbij je moet opletten dat die fasen en neutraal samen van één groep komen.

Ik zou die rommel echt aanpakken, hier gaan echt ongelukken van komen. Als dit gedaan is door een vorige eigenaar/bewoner, zou ik de rest van de installatie laten inspecteren, goed kans dat er meer dergelijke en nog ergere wantoestanden zijn.

[Bericht gewijzigd door SparkyGSX op 28 oktober 2018 15:07:51 (65%)]

Een manager is iemand die denkt dat negen vrouwen in één maand een kind kunnen maken

Met de huidige stand van zaken omtrent bekabeling doe ik al om en nabij de 20 jaar.....dus zal het ongetwijfeld ergens goed gaan.... maar zonder al te kritisch blik vanuit electro monteurs, of eigen ideeën, hoe verbind ik deze draden zodanig dat 1 simpele lamp het gewoon doet.....anders vraag ik m'n stiefpa wel, die heeft tenslotte dit rotzooitje bij elkaar gebracht. en met rotzooitje bedoel ik dus iets wat jarenlang prima heeft gewerkt....dus aub gewoon even makkelijk bericht geven omtrent welke draad waar, anders helaas.

wellicht dat iemand een beetje kan photoshoppen en draadkleur kan intekenen vanaf waar tot waar.

Aangezien er op de foto duidelijk te zien is dat er in de lasdoos in een lasdop 3 verschillende kleuren zitten, is er maar een conclusie mogelijk: rotzooi. Zoals ook al eerder is aangegeven. Dus als je geen verstand van zaken hebt niet ons vragen om je shit op te lossen. Straks maak je ons medeverantwoordelijk als er ongelukken gebeuren. Even voor je info: groengeel is Randaarde, Blauw is Neutraal, Bruin is Live en zwart is een schakeldraad. Op je foto is niet af te lezen of de N ook daadwerkelijk N is, maar kan nu ook L zijn of een schakeldraad. Vraag je stiefpa maar. Als jij al 20 jaar van dit soort rotzooi levert heb je hier in ieder geval niks te zoeken

Sine

Moderator

Beste Richard,

Alles aan wat je nu aan het verknopen bent is een schoolvoorbeeld van hoe het ab-so-luut niet moet.

Dat je al 20 jaar weg komt met dit soort constructies is een wonder te noemen.
Holy hell.

dus aub gewoon even makkelijk bericht geven omtrent welke draad waar

Ok, die twee zwarte en bruine beet pakken (spanning er af uiteraard) er uit trekken en in de vuilnisbak deponeren. Makkelijker kan ik het niet maken.

Draad hoort in buis, wil je geen buis gebruiken gebruik dan (geschikte) kabel, zo los door de muur raggen is een no-no.

Top mensen! echt geweldig goede hulp! wat een leipo's hier. Weet ik meteen wat voor mensen hier komen. Enfin fijn dat jullie je frustraties hebben kunnen lozen ipv hulp kunnen bieden. oppervlakkige sukkels, serieus hoor, slaat werkelijk nergens op. maar raad eens?!?! het is al gelukt! en ongetwijfeld dat dit voor de komende 20 jaar ook werkt. laterz

mel

Golden Member

Dan ga je lekker de volgende 20 jaar door met prutsen, of vraag het
je stiefpa...
IK ben ik ieder geval blij dat ik niet naast je woon...
Te brandgevaarlijk...

u=ir betekent niet :U bent ingenieur..

gaat misschien goed tot aan een eventuele volgende bewoner. Het zijn geen leipo's hier maar mensen die weten waar ze mee werken. dat heb jij dus duidelijk niet.

Dit soort mensen is dus de reden dat het in veel landen verboden is om nog iets aan de electra te doen. Daar moet je dus verplicht een vakman inschakelen om een lamp op te hangen.

Tja,

Sommigen vinden zich nu eenmaal al een electraspecialist als ze het licht aan krijgen zonder het huis af te laten branden... ;)
Als je later die blauwe draad met de fase erop nog eens aanraakt, dan wordt je er meteen aan herinnerd (wellicht eenmalig) waar die kleurtjes voor zijn...

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - www.arcovox.com

ik steek altijd zonder te kijken de straat over, en ik ben nog nooit doodgereden, wat zeiken jullie nou!

Een manager is iemand die denkt dat negen vrouwen in één maand een kind kunnen maken
mel

Golden Member

De TS vraagt om advies, en als dat dan gegeven word, dan neemt hij het dus niet ter harte...
Waarom kom je dan op een forum?
We zijn best behulpzaam maar aan zulke rotzooi werken we niet mee.
Erger nog , Als je zegt hoe het dan aangesloten moet worden, en er gebeurd iets, dan zijn wij, als adviesgevers verantwoordelijk...

u=ir betekent niet :U bent ingenieur..

Met dat laatste zal geen enkele rechter meegaan denk ik. Voor de rest eens.

"We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them" - Albert Einstein
Semtexx

Golden Member

Die zien we nooooooit meer TE-RUG!
(en dat is misschien maar beter ook)

Als je alles volges je eigen idee maakt hoef je ook geen hulp meer te komen vragen, geen elektricien die daar nog kaas van maakt zonder alles door te gaan zitten meten
Dus die vraag die je stelde viel ook niet te beantwoorden vanaf 2 fotos

Ik kan wel janken .......
Als je nu aangaf dat je in de 2e of 3e klas van het VMBO zat dan kon ik je vraag wel begrijpen, maar al 20 jaar in het vak en dan deze vraag stellen?
En dan de uitvoering............

[Bericht gewijzigd door GJ_ op 28 oktober 2018 19:15:15 (17%)]

Daar waar een schakeling rookt, vloeit de meeste stroom (1e hoofdwet van Toeternietoe)

We zullen maar hopen dat de TS alleen zichzelf om zeep helpt, en niet iemand anders, of een heel appartementencomplex in brand zet met deze beunhazerij.

Een manager is iemand die denkt dat negen vrouwen in één maand een kind kunnen maken
GJ_

Moderator

TS is weg, de rest gaat nergens meer over.

Dit topic is gesloten