Philips 3D Led TV 42PFL7008K/12: LED knipperd 2x

maartenbakker

Special Member

Op 30 november 2018 19:34:24 schreef ronny530:
Met excuus maar een verfbrander gebruiken om storing te zoeken en te vinden is voor mij helemaal nieuw.

Om de storing te zoeken, maar ook om hem (tijdelijk) te verhelpen.

Het idee erachter is dat een BGA slecht contact maakt met de print (er zijn trouwens ook flipchips met intern slechte contacten die daar ook op reageren, nVidia was er een tijd berucht om) en dat je hem er opnieuw opbakt. Ik zeg bakken, of rehotten, omdat het geen echt solderen of reflowen is.

Mijn excuses trouwens aan m nagelhout, want ik had eerst ook de indruk dat hij rehotte, maar ik begreep later dat hij wel echt reflowde.

In volgorde van effectiviteit:
- rehotten (warmstoken met oven of verfbrander, in principe niet heet genoeg om echt van reflow te spreken - geschikt voor diagnose of tijdelijke oplossing.
- reflowen (met normaal heteluchtstation voor kleine chips of rework station voor grote chips, met gebruik van flux en heet genoeg om het tin te laten vloeien)
- reballen (chip eraf, nieuwe balletjes erop en opnieuw op de print solderen met normaal heteluchtstation of rework station)

In geval van twijfel of defect natuurlijk een nieuwe chip plaatsen voor zover verkrijgbaar. Voor flipchips met intern slechte aanhechtingen zoals de genoemde nVidia chips, is dat de enige duurzame oplossing.

"The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

Voor mij was het ook nieuw, maar @maartenbakker legt duidelijk uit hoe en waarom het werkt, dank daarvoor!

Het is me nu in elk geval duidelijk dat het moederbord niet helemaal lekker (meer) is. Typisch dat zoiets na een jaar gebreken gaat vertonen, ik zou denken het werkt of het werkt niet. Het is niet aan slijtage onderhevig. Of zou regelmatige opwarming zoiets kunnen veroorzaken?

Dit moederbord heeft het welgeteld een jaar volgehouden nadat het vorig jaar al eens vervangen is. Inmiddels weet ik dat ik het zelf niet kan herstellen maar is zo'n moederbord nog te fixen of het voordeliger een nieuw moederbord te plaatsen?