Vooraleer de fantasie op CO weer eens helemaal op hol slaat zou Faloude eerst eens moeten specifieren wàt hij precies wil doen.
Een batterijtester die àlles aankan is niet geschikt voor een eerste projectje.
Een tractie accu vergt totaal andere middelen dan een knoopcelletje.
Elke soort batterij heeft specifieke eigenschappen.
Een Nimh accu is geen Li-ion.
En wat heb je er (als beginner) aan om de capaciteit te meten van een niet-oplaadbare cel? Als ie na de test leeg is moet je hem dan toch weggooien.
De ladingstoestand van een loodaccu is een studie op zich en kan mits juist geinterpreteerd aan de klemspanning afgelezen worden. Zowel onbelast , belast of onder lading kun je bepaalde conclusies trekken uit de spanning.
Bij een Ni-cd accu en opvolgers zegt de spanning veel minder over de ladingstoestand. Daar is een accu vol als hij onder lading warm wordt.
Maar als ik de post van Faloud lees, lijkt het te gaan over kleine batterijtjes gebruikt in allerlei draagbaar en handheld spul.
Met wat ervaring kun je van niet oplaadbare cellen aan de onbelaste spanning al zien of hij nog bruikbaar is. Een nieuwe koolstof-zink cel heeft 1.55V, een alkaline 1.6V.
Zakt die spanning onder de 1.45v , mag je zeggen dat ie leeg is.
Al is dat afhankelijk van de toepassing. Bij grotere verbruikers die wat stroom vergen speelt de inwendige weerstand van de batterij een grote rol en die neemt toe naarmate de batterij leger wordt.
Maar ook dat gedrag is niet helemaal gelijk voor bijvoorbeeld een koolstof-zink cel en een alkalinecel, de verbeterde versie daarvan.
Voor dat soort testen neem je dus best een meerstandenschakelaar en een
aantal weerstanden die de te verwachten verbruikers vertegenwoordigen.
Hou er ook rekening meer dat met dezelfde weerstand een 9V batterijtje
6x zoveel stroom trekt als een 1.5V batterij.
Bij sommige toepassingen zijn batterijen door die inwendige weerstandstoename op een moment niet meer bruikbaar voor stroomverslinders, terwijl ze voor een klokje of een AB nog prima functioneren. Sommige toepassingen als leds met een omvormertje ingebouwd zuigen de batterij leeg tot op de bodem. Waarschijnlijk bedacht door een belasting-inspecteur in z'n vrije tijd
Kortom, dit is moeilijker dan je verwacht had en voor je met het bouwen van je projectje start moet je dus eerst de grenzen bepalen van wat je met dat instrument wil gaan doen.