Toyota Auris radio vervangen, welke kabels aansluiten?

Hoi!

Ik wil het standaard navigatie systeem vervangen voor een ander 2din multimedia systeem. Ik heb behoefte aan usb en bluetooth om muziek te streamen vanaf mijn telefoon, en navigatie gebruik ik niet.

Nu heb ik zitten kijken, en begrijp dat ik daar een ISO verloopstekker voor nodig heb (bijvoorbeeld deze).

Op de foto hieronder is de huidige situatie van de aansluitingen in het systeem zoals present in mijn auto (Toyota Auris 2009). Met de ISO verloop stekker zou ik alleen de 2e en 3e aansluiting vanaf links voor de kijker kunnen aansluiten.

Ik heb geen idee waar de andere stekkers voor dienen, weet iemand dat? en vervolgens, hoe ga ik met al die aansluitingen om met een aftermarket autoradio waar ik zulke aansluitingen niet op zie.

pa3gws

Golden Member

Ik vrees dat het niet zomaar te vervangen is gezien het display ook voor andere doeleinden wordt gebruikt.
En de uiteindelijke radio nog verder weg zit ingebouwd.
Zo is het in ieder geval bij een Yaris.

Ik ben gestopt met roken nu mijn schakelingen nog.

Ik/wij hebben sinds enige tijd ook een zo'n karretje, prima ding, het enige nadeel is idd de ingebouwde radio.
Die van ons begint nu steeds meer mankementen te vertonen dus ik wil 'm ook heel graag vervangen door een "normale" maat radio.
De radio display heeft (in mijn geval) geen andere functies.

Maar veel verder ben ik er ook nog niet mee maar dat gaat wel gebeuren.
Ik heb 'm wel gedemonteerd gehad, er zal ws een slijper en zaag aan te pas moeten komen om het passend te krijgen.

Aanvulling/o wacht even, het gaat hier om een Auris (dat is geen tiepfout ?) wij hebben een yaris, van 2010 dacht ik, iig (gelukkig) geen ingebouwde navigatie.

pa3gws

Golden Member

Op 19 november 2018 14:40:11 schreef Kees frees:
De radio display heeft (in mijn geval) geen andere functies.

Weet je dat heel zeker?
Mijn Yaris uit 2000 had o.a. de buitentemp en klok in het display.
En mijn huidige Yaris uit 2009 heeft dat ook.

Ik ben gestopt met roken nu mijn schakelingen nog.

Om een niet Toyota (Matsushita/Panasonic) radio in de basis te laten werken heb je inderdaad ISO verloopkabels voor jouw Toyota Auris nodig. Menige webstore heeft hier wel een zoektool voor en vaak is het 1 soort verloopkabel voor alle typen Toyota's uit een bepaalde bouwperiode.

Daarnaast heb je mogelijk nog stuurwielbediening wat een aparte connector is. Hiervoor heb je een stuurwielbediening verloopset voor Toyota nodig. Ook weer vrij makkelijk te vinden.

Geeft de originele radio in jouw Toyota Auris bepaalde info van de auto weer dan hoef je dit niet altijd compleet kwijt te zijn. Er zijn bepaalde autoradio's welke "Af-Fabriek Uitlezing" ondersteunen middels een simpele interface. Als dit echt nodig is moet je dit vooraf wel goed onderzoeken.

Niet minder belangrijk, je nieuwe 2DIN radio zal niet naadloos aansluiten op het dashboard, daarvoor heb je een dashboard montagepaneel nodig. Deze past als een lijst om de radio en sluit daarmee naadloos op het dahsboard aan.

(Voorbeelden uit de hyperlinks zijn zo maar voorbeelden die ik zo snel via Google vond. Ik heb zelf goede ervaringen met de Duitse webshop ARS24.)

Kies bij een nieuwe autoradio bij voorkeur een goed merk en geen Chinese Android rommel. Veel van dat spul werkt geinig maar ontvangst- en geluidskwaliteit zijn vaak ondermaats en de resetknop is prominent aanwezig.
Denk daarnaast ook aan features aan DAB+ ontvangst, Android Auto/Apple Carplay, achteruitrijcamera en kantelbaar scherm i.v.m. spiegeling van de zon.

Bezoek anders ook eens een Toyota (Auris) forum om daar eventueel meer informatie en ideeen op te doen.

Bij mijn Prius zat al een iso verloop vanwege een Parrot carkit, maar toen ik uiteindelijk een eigen radio erin heb gezet, moest er een weerstand in één van de pluggen uit de radio worden ingesoldeerd omdat anders de hele airco niet meer schijnt te werken ;)

Dus het kan best wat voeten in de aarde hebben. Een specifiek forum is daar geschikter voor omdat dit flink specialistisch kan zijn. Overigens zijn er voor de Prius wel schema's beschikbaar over welke aansluitingen er op die stekkers aanwezig zijn, maar dit is wederom specialistische informatie die je vaak zelf op verschillende forums bij elkaar moet sprokkelen.

Meestal zit er geen geschakelde +12V meer in de kabelbundel, de radio wordt dan met de canbus aan/uit gezet. Met een aftermarket radio heb je wél een geschakelde +12V nodig, om 'm aan/uit te laten gaan met het contactslot.

Dus check dat eerst, naast de functies die je eventueel kwijtraakt (stuurwielbediening, maar daar zijn ook interfaces voor) zoals al eerder vermeld.

meer over car audio: www.12vhifi.nl