Led lamp "Baltimore" van de Action aansluiten / IP65

GJ_

Moderator

Op 28 januari 2019 12:56:48 schreef Arco:
Vaak zie je ook de misvatting dat als je alleen artikelen met CE markering gebruikt in apparatuur, dat het 'samenbouwsel' dan ook automatisch voldoet...
Dat hoeft totaal niet waar te zijn...

Nee, dat slaat idd nergens op. Ik zie die misvatting gelukkig ook nooit voorbij komen.

Tidak Ada

Golden Member

Op 28 januari 2019 11:20:53 schreef EricP:
GD, moet je nou werkelijk elke keer weer vertellen hoe geweldig Europa is en welke 'zegeningen' het ons gebracht zou moeten hebben?

Producten waren vroeger gewoon beter van kwaliteit. Punt. Als ergens kema keur op stond, dan zat het ten minste redelijk in elkaar. [....]

Toen..... waren er nog geen China dinge. :P
Maar je zult over en poosje wel merken dat de EU zo gek nog niet is zodra je invoerrechten moet gaan betalen en lang moet wachten als je spul uit de UK moet hebben en ook, als jij je zin krijgt, weer een half uur of meer moet wachten als je naar een van de buurlanden wilt (douane en marechaussee) of daardoorheen wilt rijden (Tol) en dat is nog maar het eerste wat ik kan bedenken.
(Stop jij soms Viagra onder je rechter oksel? >:)).

@GJ_:
ErikP verdient geen c in zijn naam. Een k is voldoende

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - †
EricP

mét CE

Op 28 januari 2019 15:04:50 schreef Tidak Ada:
[...] Toen..... waren er nog geen China dinge. :P

Toen was het Japan wat de brol produceerde. Die hebben ons inmiddels links en recht ingehaald op veel vlakken qua techniek.

Maar je zult over en poosje wel merken dat de EU zo gek nog niet is zodra je invoerrechten moet gaan betalen en lang moet wachten als je spul uit de UK moet hebben en ook, als jij je zin krijgt, weer een half uur of meer moet wachten als je naar een van de buurlanden wilt (douane en marechaussee) of daardoorheen wilt rijden (Tol)

Die tol heb je nu ook al. Duitsland is ook hard bezig om ook binnen de EU alles tol op haar wegen te gaan laten betalen. Voor het vrachtverkeer is dat al zo. Dat heeft dus niks met de EU te maken.
Ik geloof niet dat er iets uit de UK komt wat ik gebruik en ik heb nog nooit zoveel met douane te maken gehad als toen Schengen ontstond - als je met een bootje in een buitenlandse haven kwam, dan zag je doorgaans helemaal niemand. Nu wel. Want het is een buitengrens en ze moesten die douaniers blijkbaar ergens kwijt... En het enige wat ze doen... is papieren bekijken. En dan gaan ze weer.

en dat is nog maar het eerste wat ik kan bedenken.

Wij zullen wel niet meer zo snel van die EU af komen - alhoewel er steeds meer mensen zijn die er uiterst kritisch over zijn. Overigens is Noorwegen wederom een prima voorbeeld van hoe het ook kan: niet als een mak schaap mee strompelen met de EU. Geen gedonder met een euro. Wel meedoen met dingen die potentieel zinnig zijn (zoals bijvoorbeeld een douane unie). Vooralsnog zie ik heel vele voordelen voor de Engelsen. Om te beginnen baas in eigen water en eigen huis. En als je wat samen wilt, dan kun je dat afspreken. En is het niet in je voordeel, nou dan niet.

ErikP verdient geen c in zijn naam. Een k is voldoende

Klagen bij mijn ouwe lui :+

Maar volgens mij waren we nog steeds bij een lamp. Met een aardaansluiting die niet aangesloten is, geen dubbel geisoleerd teken, een CE markering. En een TS die zich af vroeg hoe dit aan te sluiten...

Anoniem

Nu Erik Protest zelf een CE label draagt dringt hij terecht aan om on-topic te blijven. Laten we dat dan maar doen.Staat in de Heilige schriften niet; "Zie dat zij in groten getale het ware geloof aannemen"? ;-)

De lamp is IP65 dat betekent volledig gesloten dus stofdicht en sproeiwaterdicht. Dit kan dus gebruikt worden in wasplaatsen, garages, badkamers en buiten.
De behuizing is volledig van kunststof zonder aanraakbare geleidende delen. Daarom moet de aardgeleider wel doorgetrokken worden naar het lichtpunt,omdat dit verplicht is,en omdat later een ander soort armatuur kan geplaatst worden.
Uiteraard kan die in dit geval niet aangesloten worden.
Dus als er geen doos in het plafond zit en de lamp direct op de kabel aangesloten zit, de aarddraad niet afknippen maar in de armatuur in de middelste klem steken. Dat staat netjes afgewerkt.
Waarom de aarddraad niet doorgetrokken is binnen de armatuur, is logisch de aarde is hier niet van toepassing, evenmin als er andere identieke of gelijkaardige lampen worden bijgeplaatst..
Je kan natuurlijk een scenario bedenken waarbij achteraf een compleet andere lamp op de bestaande aangesloten wordt. Als die lamp wel een aarde nodig heeft, dan moet je gewoon een klein stukje geelgroene draad bijfoefelen tussen de twee middelste klemmen. Zo'n heksentoer is dat niet. Misschien was het beter geweest dat de fabrikant dit voorzien had, maar verplicht is dit niet.En het gaat over echt budgetmateriaal. Misschien dat in een armatuur van 4x die prijs wél een aarddraadje doorgetrokken is.

En er wordt hier ook gesproken over dubbel geisoleerd, maar volgens mij slaat dit label vooral op het aanraken van spanningvoerende delen van apparaten in vochtige ruimtes,zoals haardrogers en scheermachines en is bij een plafondlamp niet van toepassing. Het gaat bovendien om een spatwaterdichte uitvoering die geen metalen delen bevat. Dus geen spijkers bij laag water zoeken.

Tidak Ada

Golden Member

Doorlussen naar en tweede lamp met eigen schakelaar is ook een mogelijkheid. Tweede schakeldraad op het midden contact van de lustreklemmetjes....

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - †
Anoniem

Daarom heeft men die middelste klem niet bedraad. Dan kan je nog alle kanten uit.
Er is blijkbaar beter over nagedacht dan sommigen durven denken.

Lambiek

Special Member

Op 28 januari 2019 16:55:52 schreef grotedikken:
Het gaat bovendien om een spatwaterdichte uitvoering die geen metalen delen bevat. Dus geen spijkers bij laag water zoeken.

Op 26 januari 2019 13:42:36 schreef Vaas:
Ik heb ook zo'n lamp....

De bak is voorzien van een ledtrip met 80 ledjes, deze is weer op een dunne aluminium plaat bevestigd.

De strip wordt gevoed met gevoed met jawel.....280VDC

Op 26 januari 2019 10:25:51 schreef Lambiek:
Kan het mis hebben, maar voor mij ziet het er allemaal als kunststof uit. En er zit nergens een aarde "ook niet verborgen" aangesloten op de kroonsteen. Maar als het allemaal kunststof is hoeft dat ook niet.

Als je haar maar goed zit, GROETEN LAMBIEK.
EricP

mét CE

Op 28 januari 2019 16:55:52 schreef grotedikken:
Nu Erik Protest zelf een CE label draagt dringt hij terecht aan om on-topic te blijven. Laten we dat dan maar doen.Staat in de Heilige schriften niet; "Zie dat zij in groten getale het ware geloof aannemen"? ;-)

Nou je het zo zegt... Dat hele EU gedoe is een religie. En net zoals bij een religie worden afvalligen door de profeten voorgehouden dat ze hel en verdoemenis (of de bij de betreffende religie horende varianten daarvan) te wachten staat. :+

... Heel verhaal over de lamp ...

Wel grappig om te zien dat we het uiteindelijk gewoon eens zijn - ik beschreef dat een paar posts eerder al: aarde gewoon aansluiten. Klaar.

Op 28 januari 2019 17:07:28 schreef grotedikken:
Daarom heeft men die middelste klem niet bedraad. Dan kan je nog alle kanten uit.
Er is blijkbaar beter over nagedacht dan sommigen durven denken.

Had ik toch weer gelijk: er staat CE op, DUS het is goed :+

Op 28 januari 2019 16:55:52 schreef grotedikken:
De behuizing is volledig van kunststof zonder aanraakbare geleidende delen. Daarom moet de aardgeleider wel doorgetrokken worden naar het lichtpunt,omdat dit verplicht is,en omdat later een ander soort armatuur kan geplaatst worden.

De TS wil het armatuur aansluiten met een snoer, en hij laat een snoer met randaardestekker zien. De grote vraag blijft: is dit armatuur dubbelgeïsoleerd of niet. Indien dubbelgeïsoleerd dan mag er helemaal geen snoer met randaarde aan. Indien niet dubbelgeïsoleerd, waar moet die aarddraad dan aan vast?
Dat het armatuur helemaal van kunststof is indien gesloten, dat zegt niks. Als je de doorzichtige kap er af haalt kan het best zijn dat er wel aanraakbare delen zijn. Kortom, het is een vaag ding wat in geen enkele categorie valt.

Sine

Moderator

Natuurlijk wel, op het moment dat het een aardklem heeft is het geen klasse 2 apparaat, maar dan kan het nog wel als zodanig zijn uitgevoerd.

Ik vermoed dat er inderdaad een strip tegen de onderkant zit en dat die domweg door die 'kroonsteen' heen vastgeschroefd zit.

Anoniem

Grappig hoe een simpel topic dat in 1 post kan opgelost worden ontaardt omdat 1 persoon steeds weer moet fulmineren tegen iets waarvan hij het hoe en waarom niet voldoende begrijpt. En onbekend is onbemind. ;-)

Als de TS er niet meer aan uitraakt, even een korte samenvatting.

1) De armatuur is geheel in kunststof, stof en spatwaterdicht en kan
eigenlijk overal veilig gebruikt worden behalve onder water en in permanent zeer vochtige omgevingen en ruimtes als een sauna.

2) Door deze constructie is een aardaansluiting onmogelijk en onnuttig.

3) De spanningvoerende draden dienen aangesloten te worden aan de klemmenstrook met de 4 draden.
Twee daarvan lopen naar de lamp, de andere twee naar de andere klemmenstrook waarop je dan eventueel een tweede gelijkaardige lamp in parallel kunt op aansluiten. De bewering dat die dubbele draad zou dienen om een schakelaar tussen te plaatsen is uit de lucht gegrepen.
Want dan zouden aan één zijde twee kabeldoorvoer wartels moeten zitten.
Gezien de klemmen gewoon aan weerszijden doorverbonden zijn, maakt het eigenlijk geen verschil als je de lamp aan de andere zijde aansluit.

4)De blauwe draad van je snoer aan de blauwe en de bruine of zwarte aan de andere klem.
Alhoewel onnodig, sluit je de aardingsdraad aan aan de middelste ongebruikte klem.
De draadjes van het snoer over een halve cm ontbloten , stevig in elkaar draaien en in de klem steken. De wartel stevig aandraaien, klaar. Zorgen voor een beetje speling, dus dat de draadjes van je snoer niet strak gespannen zijn tussen klem en wartel.

5) Het gebruik van adereindhulsjes zou ik bij klemmenstrookjes zonder vijsjes afraden. Als je geen daarvoor geschikte tang hebt, kan de druk van de klemmen onvoldoende zijn om te voorkomen dat de draad uit het hulsje glipt.

6)Ik ken je toepassing niet, maar moet erop wijzen dat dergelijke vast opgestelde lamparmaturen doorgaans niet aangesloten worden met een snoer met stekker. Tenzij het voor een aquarium of zo is.

Op 30 januari 2019 10:08:03 schreef grotedikken:
Alhoewel onnodig, sluit je de aardingsdraad aan aan de middelste ongebruikte klem.

Nee. Je moet eerst vaststellen of die middelste klem inwendig ergens aan vast zit. Maar dat kan alleen de TS vertellen.
Als die klem verbonden is met een metalen montageplaat, dan de aarddraad daar aansluiten.
Als die klem nergens aan vast zit, dan mag er niet eens een snoer met aarde aan. Je mag niet de indruk wekken dat een apparaat geaard is als dat niet zo is.

Arco

Special Member

Je ziet bij die goedkope armaturen vaak dat ze uit het metalen deel een stripje uitstansen van 3mm breed en een paar cm lang wat aan een kant los is.
Dat buigen ze dan meteen het kroonsteentje in en zetten het daar vast...

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - hard-, firm-, en software ontwikkeling: www.arcovox.com

Zie je eigenlijk bij alle armaturen. En dan staat er ook een duidelijk aardeteken bij. Geen misverstand mogelijk.
Bij dit armatuur staat er alleen maar een E bij, wat mogelijk Earth betekent, maar geen zichtbare verbinding. De bal ligt nu dus helemaal bij de TS, maar die heeft al een poosje niks laten horen.

Anoniem

Op 30 januari 2019 11:58:18 schreef KlaasZ:
[...]Nee. Je moet eerst vaststellen of die middelste klem inwendig ergens aan vast zit. Maar dat kan alleen de TS vertellen.
Als die klem verbonden is met een metalen montageplaat, dan de aarddraad daar aansluiten.
Als die klem nergens aan vast zit, dan mag er niet eens een snoer met aarde aan. Je mag niet de indruk wekken dat een apparaat geaard is als dat niet zo is.

Maakt toch helemaal niks uit. Er is aan de armatuur geen enkel aanraakbaar metalen deel. De bewering dat "als je de kap eraf haalt" eerder in het topic is eveneens .uit de lucht gegrepen. Het betreft een ledarmatuur zonder verwisselbare lampen. De kap zal er dan wel niet zonder breken af gaan zoals bij een tl .
Is de middelste klemverbonden met een metalen plaatje ergens binnen in, des te beter, dan is dat meteen geaard. Is hij niet verbonden, dan zal het ook niet nodig zijn.Ik zou gewoon de aarddraad verbinden. baat het niet, het schaadt ook niet.
Gezien de volledig kunststoffen omhulling en de waterbestendigheid vind ik het nonsens daarover te gaan filosoferen.
er wordt hier voortdurend geklaagd en gezaagd over teveel opgelegde regels en vervolgens gaat men er zelf over gaan pezeweven en op alle slakken zout leggen. :-(

Lambiek

Special Member

De TS is misschien inmiddels wel gefrituurd, door die gevaarlijke bak. :+

Als je haar maar goed zit, GROETEN LAMBIEK.

Op 30 januari 2019 12:49:11 schreef grotedikken:
Is hij niet verbonden, dan zal het ook niet nodig zijn.Ik zou gewoon de aarddraad verbinden. baat het niet, het schaadt ook niet.

Je gaat hier gewoon voorbij aan het feit dat dat domweg verboden is.

Lambiek

Special Member

Op 30 januari 2019 12:49:11 schreef grotedikken:
Gezien de volledig kunststoffen omhulling en de waterbestendigheid vind ik het nonsens daarover te gaan filosoferen.
er wordt hier voortdurend geklaagd en gezaagd over teveel opgelegde regels....

Precies.

Weet je wat ik gevaarlijk vind, die stalen muurlampen. Die zitten aangesloten met een tweeling snoer met snoerschakelaar. Daar zit helemaal geen aarde aan, als je het over gevaarlijk heb is dat het.

Op 30 januari 2019 13:27:01 schreef KlaasZ:
Je gaat hier gewoon voorbij aan het feit dat dat domweg verboden is.

Er is zo veel verboden. :)

Als je haar maar goed zit, GROETEN LAMBIEK.
GJ_

Moderator

Op 30 januari 2019 13:27:01 schreef KlaasZ:
[...]
Je gaat hier gewoon voorbij aan het feit dat dat domweg verboden is.

Domweg verboden geloof ik niks van. Kun jij een wet produceren waar dat staat?

Arco

Special Member

Je mag in een dubbel geisoleerd apparaat toch wel RA hebben?
Je kunt de RA ook nodig hebben voor overspanningsbeveiliging tenslotte (tegen bijv. schade door bliksemontlading)

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - hard-, firm-, en software ontwikkeling: www.arcovox.com

Op 30 januari 2019 13:41:28 schreef GJ_:
[...]Domweg verboden geloof ik niks van. Kun jij een wet produceren waar dat staat?

Weet jij uit je hoofd waar staat dat je niet op de stoep mag fietsen?

Op 30 januari 2019 13:48:00 schreef Arco:
Je mag in een dubbel geisoleerd apparaat toch wel RA hebben?

Nee.

GJ_

Moderator

Op 30 januari 2019 13:59:28 schreef KlaasZ:
[...]Weet jij uit je hoofd waar staat dat je niet op de stoep mag fietsen?

Dat staat niet in de wet, was dat een strikvraag? :-) Er staat alleen in waar je verplicht wel moet fietsen.
Maar er bestaat geen wet die verbied die aardedraad vast te zetten.

Arco

Special Member

Dus ongeacht of een apparaat klasse II is (geen aanraakbare delen die aarde nodig hebben), moet ik er toch klasse I op zetten?

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - hard-, firm-, en software ontwikkeling: www.arcovox.com
Lambiek

Special Member

Waarom?

Een klasse II apparaat blijft een klasse II apparaat, dus waarom zou je daar dan klasse I op gaan zetten.

Als je haar maar goed zit, GROETEN LAMBIEK.