Warme/koude gloeidraad

Ik heb een kookplaat van 1200W aangepast met een solid state relais en een microcontrollerregeling. Nu kan ik het vermogen beter regelen voor recepten die lang op een zacht pitje moeten pruttelen. Maar ik heb mijn twijfels over de gekozen schakeltijd, een dutycycle tussen 0 en 5s.

Wat zou een geschikte schakeltijd zijn voor een pwm regeling? Ik lees dat gloeilampen bij het inschakelen aanzienlijk meer stroom trekken omdat de weerstand in koude toestand dan lager is. Ik neem aan dat voor de gloeidraad van een verwarmingselement hetzelfde geldt, met dat verschil dat de gloeilamp sneller afkoelt omdat de gloeidraad vrij opgehangen is. Er is dan eerder weer sprake van een koude toestand.
Ik heb echter geen idee bij welke temperatuur men over warm of koud kan spreken. Zijn er grafieken beschikbaar voor deze eigenschap, weerstand tegen temperatuur uitgezet voor metalen?
Als ik de schakeltijd korter maak dan wordt de resolutie slechter en langer geeft een hoger electriciteitsverbruik en mogelijk meer slijtage.
In het kort gezegd, ik heb geen idee waar ik mee bezig ben!
Wie kan er iets zinnigs over zeggen?

een aan uit regeling is een zeer trage pwm. Een fase aansnijding met een triac is een vrijwel traploze regeling. Synchroniseer de trigger met het lichtnet (de nuldoorgang dus) en regel de breedte van de startpuls van 0 tot 100 %
In de (theater)-verlichting) regelen de dimmers meerdere kilowatts op dezelfde manier. Een uP maakt het dan mogelijk om de regelkarakteristiek lineair te maken. Die zal voor een verwarmingselement waarschijnlijk anders zijn als voor een lamp.

Ik ben vergeten te vermelden dat ik een SSR heb van een type dat in de nuldoorgang schakelt. Faseaansnijding is hier dus niet van toepassing.
Ik was niet van plan om de schakeling aan te passen, slechts het programma in de controller. Ik wil de timing dus aan gaan passen als ik weet welke schakeltijden geschikt zijn.

Ik denk dat het wel afhankelijk is van de soort kookplaat.
Inductie, Halogeen of ouderwetse verwarmingselementen.
Bij de laatste is het regelen het makkelijkst. De verwarmingsdraad is bij lange na geen gloeidraad. Het temperatuursverschil aan/uit is bjn een gloeilamp vele malen hoger.
Regelen met een aan/uit, faseaansnijding, of pwm zal nauwelijks verschil maken.

Daar waar een schakeling rookt, vloeit de meeste stroom (1e hoofdwet van Toeternietoe)
Sine

Moderator

Dat soort vermogens fase aan- /afsnijden of PWM-en is niet zo fijn voor het net.

Gewoon aan/uit is prima.

Angaben sind wie immer ohne Gewähr.

Gewoon periode sturing gebruiken. Ik heb 160 kW heaters staan 0-100% load regeling is 0-2seconden. Dus 1% load is 1 x per 2 seconden 1 periode aan.

Geeft veel minder gedoe en ellende op je sinus dan een fase aansnijding.

Ik denk dat 5 seconden wel goed is. Zoals gezegt kan je het niet vergelijken met een gewone gloeidraad.

Wat je wel zou kunnen doen is de weerstand van de verwarmingsspiraal meten bij verschillende temperaturen. Dat doe je eigenlijk gewoon door de stroom en spanning te meten bij een bepaalde gemeten temperatuur. Deze temperatuur wel zo dicht mogelijk bij de spiraal zelf meten. Er verwacht echter dat de weerstand verschillen klein zijn en dan maakt de pwm duur ook niet zo veel uit. Hoe groter het verschil in weerstand hoe groter de stress bij inschakelen.

Een gloeidraad van een gloeilamp heeft een hele lage weerstand in de koude toestand en het inschakelen veroorzaak dat ook veel stress in het materiaal.

Gewoon met de ohmmeter de weerstand van de kookplaat meten als deze koud is.
De weerstand bij 1200W kan je eenvoudig berekenen. Uit deze twee gegevens kan je bepalen of je hinder hebt van een lage weerstand bij koude kookplaat.
Persoonlijk denk ik van niet.

Bezoek mijn neefjes' site: www.tinuselectronics.nl
Shiptronic

Golden Member

PID regelaar er aan hangen? kosten geen drol. daar kan je zelf niet voor gaan klussen.

Wie de vraag stelt, zal met het antwoord moeten leren leven.

Volgens mij zijn de " speciale" weerstanddraadsoorten ( constantaan ,kanthal enz. ) ooit uitgevonden om de weerstandverandering zo klein mogelijk te houden bij temperatuur verandering.

Dus in koude toestand is de stroom hetzelfde dan in warme toestand.

Gr.F_S

[Bericht gewijzigd door F_S op 9 februari 2019 19:35:07 (15%)]

Dus in koude toestand is de stroom hetzelfde dan in warme toestand.

Dat verwacht ik eigenlijk ook dat er maar weinig verschil is. Maar er is wel altijd een verschil.

Op 9 februari 2019 19:30:46 schreef F_S:
Volgens mij zijn de " speciale" weerstanddraadsoorten ( constantaan ,kanthal enz. ) ooit uitgevonden om de weerstandverandering zo klein mogelijk te houden bij temperatuur verandering.

Dus in koude toestand is de stroom hetzelfde dan in warme toestand.

Gr.F_S

Voor een kookplaat is een "speciale" dure weerstandsdraadsoort niet nodig. Weerstandsdraad van waaibomenmateriaal voldoet. De "speciale" dure weerstandsdraadsoorten gebruik je voor weerstanden waarbij je niet wilt dat de waarde daarvan afhankelijk is van de temperatuur. Een toepassing daarvoor zou vermogenselectronica kunnen zijn, bijvoorbeeld zenders.

Bezoek mijn neefjes' site: www.tinuselectronics.nl
vergeten

Golden Member

Op 9 februari 2019 14:45:47 schreef benleentje:
Een gloeidraad van een gloeilamp heeft een hele lage weerstand in de koude toestand en het inschakelen veroorzaak dat ook veel stress in het materiaal.

Het is in principe juist maar heel laag zou ik het niet willen noemen, dan denk ik aan een paar ohm.

Even wat gemeten aan een gloeilamp 230-240v/60watt, "koude" weerstand bij 20,5 °C = 64,6 Ω.

Theoretische inschakelstroom dus 227v/64,6 Ω= 3,51 ampere en dat is maar heel erg kort!

De "warme" brandstroom bij 227v = 242mA, vermogen is dus 54,9 watt.
Dan is de warme weerstand bij 227v/0,242A = 938 Ω

De warme weerstand is een factor 14,5 hoger dan de koude weerstand.

Doorgaans schrijf ik duidelijk wat ik bedoel, en toch wordt het wel eens anders begrepen.

Veel keramiekovens gebruiken toch echt kanthal als weerstanddraad en "waaibomendraad" als weerstanddraad bestaat niet echt ,meestal zijn dit toch redelijke legeringen.

Gr.F_S

Kan. Als kookplaatbakker zou een kleine temperatuurscoëfficient niet mijn belangrijkste ontwerpcriterium zijn.
Van de andere kant, als je een 1200W kookplaat maakt met gloeilampdraad, dan is het opgenomen vermogen bij inschakelen ca 17,5kW. Dat is geen optie. Daarbij ga ik uit van de meting van @vergeten.

[Bericht gewijzigd door ohm pi op 9 februari 2019 22:56:06 (47%)]

Bezoek mijn neefjes' site: www.tinuselectronics.nl

@vergeten is dacht dat ik een keer 4Ω had gemeten aan een gloeilamp. Maar dat kan dus ook 40 Ω geweest zijn.

meestal zijn dit toch redelijke legeringen.

Ik snap niet helemaal wat je bedoelt. Zelfs koperdraad heeft een temperatuur coëfficiënt ongelijk aan 0. Er bestaan denk ik geen materialen waarbij de tempco precies 0 is.

Bij een gloeidraad in een lamp lijkt me het ook niet de bedoeling dat het verschil in weerstand 14,5x is maar blijkbaar is dat toch het beste voor die toepassing. Je hebt wel draad nodig die pas bij zeer hoge temperatuur smelt.

Met redelijke legeringen bedoel ik natuurlijk dat men een legering maakt die voor een bepaald temp. gebied de beste tempco heeft ,natuurlijk tegen redelijke kosten.

Gr.F_S

Frederick E. Terman

Golden Member

Zelfs bij dezelfde draad zou het verschil in weerstand in warme en koude toestand in een kookplaat veel kleiner zijn dan in een gloeilamp. De kookplaat wordt immers geen 2700 graden Celsius.

Keramisch, kalibratie, parasitair: woordenlijst.org
Tidak Ada

Golden Member

Mijns inziens zou je met een nuldoogags schakelend relais het beste kunnen regelen door he aantal perioden aan en uit te tellen tussen 0% aan en 100% aan. Beenk wel dat het rendement bij lage temperaturen lager tot zeer laag is.
Zoek proefondervindelijk waf de beste minimum temperetuur (zeg 100°C) voor je toepassing is en ga daarvan uit en bepaal het bijbehorende aantal perioden aan en uit. Ga ook uit van de minimale omgevingstemperatuur die in de praktijk voor zal komen.
Deze methodiek wordt bijvoorbeeld ook bij weerstandslassen (o.a. Puntlassen) gebruikt. Geeft de kleinste netvervuiling en is gemakkelijk met een controller te realiseren.

[Bericht gewijzigd door Tidak Ada op 10 februari 2019 00:35:05 (15%)]

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----------------------> TUBECOLLECTORSASSOCIATION@yahoogroups.com
vergeten

Golden Member

Op 9 februari 2019 23:27:37 schreef Frederick E. Terman:
Zelfs bij dezelfde draad zou het verschil in weerstand in warme en koude toestand in een kookplaat veel kleiner zijn dan in een gloeilamp. De kookplaat wordt immers geen 2700 graden Celsius.

Natuurlijk niet! :)

Ik heb gemeten met een gloeilamp omdat die makkelijk voor handen was.

Eenzelfde soort meting koud weerstand, versus warm, kan natuurlijk ook worden gedaan met een soldeerbout, tosti-ijzer, strijkbout, kookplaat of iets dergelijks.
Als het maar een "ohmse" verwarmende belasting is.

Dat geeft de TS misschien een realistischer beeld.

Doorgaans schrijf ik duidelijk wat ik bedoel, en toch wordt het wel eens anders begrepen.

Op 9 februari 2019 13:35:09 schreef hennep:
Als ik de schakeltijd korter maak dan wordt de resolutie slechter

Dat is alleen waar als je niet goed genoeg nagedacht hebt over de aansturing. 5 seconden zijn 500 halve periodes (zo'n relais kan per halve periode schakelen). Stel nou dat je 5% van het vermogen wilt hebben, dan zou je het relais dus voor 25 halve periodes aan moeten zetten, en 475 halve periodes uit. Echter, die 25 halve periodes hoeven niet achter elkaar te liggen! Je kunt ook steeds 1 halve periode aan en 19 halve periodes uit kunnen doen.

In de buurt van 50% vermogen (elke tweede halve periode aan) wordt de resolutie wat slecht als je steeds hetzelfde aantal wilt herhalen, maar dat is prima op te lossen met dithering. Dat betekend dat je bijvoorbeeld aan-uit-aan-uit-aan-aan-uit-aan etc. doet (dus met één extra "aan"). De software daarvoor is ook heel simpel: elke halve periode tel je het gewenste vermogen op bij een totaal (zeg, 6%), en steeds als het totaal groter of gelijk is aan 100, zet je het verwarmingselement voor die halve periode aan, en trek je 100 af van het totaal. Met deze getallen zou je na 17 halve periodes voor de 100 komen, op 102, en omdat je het totaal niet op 0 zet, maar er 100 vanaf trekt, blijft die afrondingsfout van 2 bewaard voor de volgende keer.

Voorbeeld met 70% vermogen:
Stap Totaal Element
1 0 uit (opstartgedrag)
2 70 uit
3 140 aan (totaal is 40 na deze stap)
4 110 aan (dus -100)
5 80 uit
6 150 aan
7 120 aan
8 90 uit
9 160 aan
10 130 aan
11 100 aan
12 0 uit
13 70 uit
14 140 aan
15 110 aan (terug naar stap 5; dit patroon herhaalt zich)

Het patroon herhaalt zich na 10 stappen (de kleinste gemene deler van 70 en 100), en van die 10 stappen zijn er 7 waarin het element aan was.

Een manager is iemand die denkt dat negen vrouwen in één maand een kind kunnen maken

Elektuur had ook zoiets gedaan om een 230V 1F synchroon motor toch te kunnen dimmen. Als je er steeds systematische een halve of meer periodes er tussen uit haalt verander je ook de frequentie van het over gebleven signaal.

Echter zoals gezegd luistert dat voor een verwarmingselement niet zo nauw en is de periode tijd niet zo van belang afkoelen en opwarmen gaat door de enorme massa toch erg traag. Vandaar dat ik al zei dat die 5 seconde geen enkel probleem moet zijn.

Op 10 februari 2019 01:24:57 schreef SparkyGSX:
[...]Dat is alleen waar als je niet goed genoeg nagedacht hebt over de aansturing.

Als ik er niet over nagedacht had, dan had ik de vraag niet gesteld en de aansturing gelaten zoals het was.

De weerstand van het element gemeten in koude toestand is 40 ohm. Ik reken dan 1323W uit als vermogen bij inschakelen.

Ik heb besloten om de pwm periodetijd terug te brengen van 5s naar 100ms, 10 halve perioden. Daarmee schakel ik in stappen van 10% vermogen. (de resolutieverlaging die ik eerder bedoelde). De stappen tussen de tientallen verdeel ik over 10 pwm perioden. Zo haal ik gemiddeld toch een dutycycle in hele procenten.

De aansturing ziet er grafisch dan zo uit:
iedere 1, is een lichtnet periode aan
iedere 0, een lichtnet periode uit

code:


000% UIT
001% 1000000000 0000000000 0000000000 0000000000 0000000000 0000000000 0000000000 0000000000 0000000000 0000000000 
002% 1000000000 1000000000 0000000000 0000000000 0000000000 0000000000 0000000000 0000000000 0000000000 0000000000 
003% 1000000000 1000000000 1000000000 0000000000 0000000000 0000000000 0000000000 0000000000 0000000000 0000000000 
004% 1000000000 1000000000 1000000000 1000000000 0000000000 0000000000 0000000000 0000000000 0000000000 0000000000 
005% 1000000000 1000000000 1000000000 1000000000 1000000000 0000000000 0000000000 0000000000 0000000000 0000000000 
006% 1000000000 1000000000 1000000000 1000000000 1000000000 1000000000 0000000000 0000000000 0000000000 0000000000 
007% 1000000000 1000000000 1000000000 1000000000 1000000000 1000000000 1000000000 0000000000 0000000000 0000000000 
008% 1000000000 1000000000 1000000000 1000000000 1000000000 1000000000 1000000000 1000000000 0000000000 0000000000 
009% 1000000000 1000000000 1000000000 1000000000 1000000000 1000000000 1000000000 1000000000 1000000000 0000000000 
010% 1000000000 1000000000 1000000000 1000000000 1000000000 1000000000 1000000000 1000000000 1000000000 1000000000 
011% 1100000000 1000000000 1000000000 1000000000 1000000000 1000000000 1000000000 1000000000 1000000000 1000000000 
012% 1100000000 1100000000 1000000000 1000000000 1000000000 1000000000 1000000000 1000000000 1000000000 1000000000 
013% 1100000000 1100000000 1100000000 1000000000 1000000000 1000000000 1000000000 1000000000 1000000000 1000000000 
014% 1100000000 1100000000 1100000000 1100000000 1000000000 1000000000 1000000000 1000000000 1000000000 1000000000 
015% 1100000000 1100000000 1100000000 1100000000 1100000000 1000000000 1000000000 1000000000 1000000000 1000000000 
016% 1100000000 1100000000 1100000000 1100000000 1100000000 1100000000 1000000000 1000000000 1000000000 1000000000 
017% 1100000000 1100000000 1100000000 1100000000 1100000000 1100000000 1100000000 1000000000 1000000000 1000000000 
018% 1100000000 1100000000 1100000000 1100000000 1100000000 1100000000 1100000000 1100000000 1000000000 1000000000 
019% 1100000000 1100000000 1100000000 1100000000 1100000000 1100000000 1100000000 1100000000 1100000000 1000000000 
020% 1100000000 1100000000 1100000000 1100000000 1100000000 1100000000 1100000000 1100000000 1100000000 1100000000 
021% 1110000000 1100000000 1100000000 1100000000 1100000000 1100000000 1100000000 1100000000 1100000000 1100000000 
022% 1110000000 1110000000 1100000000 1100000000 1100000000 1100000000 1100000000 1100000000 1100000000 1100000000 
023% 1110000000 1110000000 1110000000 1100000000 1100000000 1100000000 1100000000 1100000000 1100000000 1100000000 
024% 1110000000 1110000000 1110000000 1110000000 1100000000 1100000000 1100000000 1100000000 1100000000 1100000000 
025% 1110000000 1110000000 1110000000 1110000000 1110000000 1100000000 1100000000 1100000000 1100000000 1100000000 
026% 1110000000 1110000000 1110000000 1110000000 1110000000 1110000000 1100000000 1100000000 1100000000 1100000000 
027% 1110000000 1110000000 1110000000 1110000000 1110000000 1110000000 1110000000 1100000000 1100000000 1100000000 
028% 1110000000 1110000000 1110000000 1110000000 1110000000 1110000000 1110000000 1110000000 1100000000 1100000000 
029% 1110000000 1110000000 1110000000 1110000000 1110000000 1110000000 1110000000 1110000000 1110000000 1100000000 
030% 1110000000 1110000000 1110000000 1110000000 1110000000 1110000000 1110000000 1110000000 1110000000 1110000000 
031% 1111000000 1110000000 1110000000 1110000000 1110000000 1110000000 1110000000 1110000000 1110000000 1110000000 
032% 1111000000 1111000000 1110000000 1110000000 1110000000 1110000000 1110000000 1110000000 1110000000 1110000000 
033% 1111000000 1111000000 1111000000 1110000000 1110000000 1110000000 1110000000 1110000000 1110000000 1110000000 
034% 1111000000 1111000000 1111000000 1111000000 1110000000 1110000000 1110000000 1110000000 1110000000 1110000000 
035% 1111000000 1111000000 1111000000 1111000000 1111000000 1110000000 1110000000 1110000000 1110000000 1110000000 
036% 1111000000 1111000000 1111000000 1111000000 1111000000 1111000000 1110000000 1110000000 1110000000 1110000000 
037% 1111000000 1111000000 1111000000 1111000000 1111000000 1111000000 1111000000 1110000000 1110000000 1110000000 
038% 1111000000 1111000000 1111000000 1111000000 1111000000 1111000000 1111000000 1111000000 1110000000 1110000000 
039% 1111000000 1111000000 1111000000 1111000000 1111000000 1111000000 1111000000 1111000000 1111000000 1110000000 
040% 1111000000 1111000000 1111000000 1111000000 1111000000 1111000000 1111000000 1111000000 1111000000 1111000000 
041% 1111100000 1111000000 1111000000 1111000000 1111000000 1111000000 1111000000 1111000000 1111000000 1111000000 
042% 1111100000 1111100000 1111000000 1111000000 1111000000 1111000000 1111000000 1111000000 1111000000 1111000000 
043% 1111100000 1111100000 1111100000 1111000000 1111000000 1111000000 1111000000 1111000000 1111000000 1111000000 
044% 1111100000 1111100000 1111100000 1111100000 1111000000 1111000000 1111000000 1111000000 1111000000 1111000000 
045% 1111100000 1111100000 1111100000 1111100000 1111100000 1111000000 1111000000 1111000000 1111000000 1111000000 
046% 1111100000 1111100000 1111100000 1111100000 1111100000 1111100000 1111000000 1111000000 1111000000 1111000000 
047% 1111100000 1111100000 1111100000 1111100000 1111100000 1111100000 1111100000 1111000000 1111000000 1111000000 
048% 1111100000 1111100000 1111100000 1111100000 1111100000 1111100000 1111100000 1111100000 1111000000 1111000000 
049% 1111100000 1111100000 1111100000 1111100000 1111100000 1111100000 1111100000 1111100000 1111100000 1111000000 
050% 1111100000 1111100000 1111100000 1111100000 1111100000 1111100000 1111100000 1111100000 1111100000 1111100000 
051% 1111110000 1111100000 1111100000 1111100000 1111100000 1111100000 1111100000 1111100000 1111100000 1111100000 
052% 1111110000 1111110000 1111100000 1111100000 1111100000 1111100000 1111100000 1111100000 1111100000 1111100000 
053% 1111110000 1111110000 1111110000 1111100000 1111100000 1111100000 1111100000 1111100000 1111100000 1111100000 
054% 1111110000 1111110000 1111110000 1111110000 1111100000 1111100000 1111100000 1111100000 1111100000 1111100000 
055% 1111110000 1111110000 1111110000 1111110000 1111110000 1111100000 1111100000 1111100000 1111100000 1111100000 
056% 1111110000 1111110000 1111110000 1111110000 1111110000 1111110000 1111100000 1111100000 1111100000 1111100000 
057% 1111110000 1111110000 1111110000 1111110000 1111110000 1111110000 1111110000 1111100000 1111100000 1111100000 
058% 1111110000 1111110000 1111110000 1111110000 1111110000 1111110000 1111110000 1111110000 1111100000 1111100000 
059% 1111110000 1111110000 1111110000 1111110000 1111110000 1111110000 1111110000 1111110000 1111110000 1111100000 
060% 1111110000 1111110000 1111110000 1111110000 1111110000 1111110000 1111110000 1111110000 1111110000 1111110000 
061% 1111111000 1111110000 1111110000 1111110000 1111110000 1111110000 1111110000 1111110000 1111110000 1111110000 
062% 1111111000 1111111000 1111110000 1111110000 1111110000 1111110000 1111110000 1111110000 1111110000 1111110000 
063% 1111111000 1111111000 1111111000 1111110000 1111110000 1111110000 1111110000 1111110000 1111110000 1111110000 
064% 1111111000 1111111000 1111111000 1111111000 1111110000 1111110000 1111110000 1111110000 1111110000 1111110000 
065% 1111111000 1111111000 1111111000 1111111000 1111111000 1111110000 1111110000 1111110000 1111110000 1111110000 
066% 1111111000 1111111000 1111111000 1111111000 1111111000 1111111000 1111110000 1111110000 1111110000 1111110000 
067% 1111111000 1111111000 1111111000 1111111000 1111111000 1111111000 1111111000 1111110000 1111110000 1111110000 
068% 1111111000 1111111000 1111111000 1111111000 1111111000 1111111000 1111111000 1111111000 1111110000 1111110000 
069% 1111111000 1111111000 1111111000 1111111000 1111111000 1111111000 1111111000 1111111000 1111111000 1111110000 
070% 1111111000 1111111000 1111111000 1111111000 1111111000 1111111000 1111111000 1111111000 1111111000 1111111000 
071% 1111111100 1111111000 1111111000 1111111000 1111111000 1111111000 1111111000 1111111000 1111111000 1111111000 
072% 1111111100 1111111100 1111111000 1111111000 1111111000 1111111000 1111111000 1111111000 1111111000 1111111000 
073% 1111111100 1111111100 1111111100 1111111000 1111111000 1111111000 1111111000 1111111000 1111111000 1111111000 
074% 1111111100 1111111100 1111111100 1111111100 1111111000 1111111000 1111111000 1111111000 1111111000 1111111000 
075% 1111111100 1111111100 1111111100 1111111100 1111111100 1111111000 1111111000 1111111000 1111111000 1111111000 
076% 1111111100 1111111100 1111111100 1111111100 1111111100 1111111100 1111111000 1111111000 1111111000 1111111000 
077% 1111111100 1111111100 1111111100 1111111100 1111111100 1111111100 1111111100 1111111000 1111111000 1111111000 
078% 1111111100 1111111100 1111111100 1111111100 1111111100 1111111100 1111111100 1111111100 1111111000 1111111000 
079% 1111111100 1111111100 1111111100 1111111100 1111111100 1111111100 1111111100 1111111100 1111111100 1111111000 
080% 1111111100 1111111100 1111111100 1111111100 1111111100 1111111100 1111111100 1111111100 1111111100 1111111100 
081% 1111111110 1111111100 1111111100 1111111100 1111111100 1111111100 1111111100 1111111100 1111111100 1111111100 
082% 1111111110 1111111110 1111111100 1111111100 1111111100 1111111100 1111111100 1111111100 1111111100 1111111100 
083% 1111111110 1111111110 1111111110 1111111100 1111111100 1111111100 1111111100 1111111100 1111111100 1111111100 
084% 1111111110 1111111110 1111111110 1111111110 1111111100 1111111100 1111111100 1111111100 1111111100 1111111100 
085% 1111111110 1111111110 1111111110 1111111110 1111111110 1111111100 1111111100 1111111100 1111111100 1111111100 
086% 1111111110 1111111110 1111111110 1111111110 1111111110 1111111110 1111111100 1111111100 1111111100 1111111100 
087% 1111111110 1111111110 1111111110 1111111110 1111111110 1111111110 1111111110 1111111100 1111111100 1111111100 
088% 1111111110 1111111110 1111111110 1111111110 1111111110 1111111110 1111111110 1111111110 1111111100 1111111100 
089% 1111111110 1111111110 1111111110 1111111110 1111111110 1111111110 1111111110 1111111110 1111111110 1111111100 
090% 1111111110 1111111110 1111111110 1111111110 1111111110 1111111110 1111111110 1111111110 1111111110 1111111110 
091% 1111111111 1111111110 1111111110 1111111110 1111111110 1111111110 1111111110 1111111110 1111111110 1111111110 
092% 1111111111 1111111111 1111111110 1111111110 1111111110 1111111110 1111111110 1111111110 1111111110 1111111110 
093% 1111111111 1111111111 1111111111 1111111110 1111111110 1111111110 1111111110 1111111110 1111111110 1111111110 
094% 1111111111 1111111111 1111111111 1111111111 1111111110 1111111110 1111111110 1111111110 1111111110 1111111110 
095% 1111111111 1111111111 1111111111 1111111111 1111111111 1111111110 1111111110 1111111110 1111111110 1111111110 
096% 1111111111 1111111111 1111111111 1111111111 1111111111 1111111111 1111111110 1111111110 1111111110 1111111110 
097% 1111111111 1111111111 1111111111 1111111111 1111111111 1111111111 1111111111 1111111110 1111111110 1111111110 
098% 1111111111 1111111111 1111111111 1111111111 1111111111 1111111111 1111111111 1111111111 1111111110 1111111110 
099% 1111111111 1111111111 1111111111 1111111111 1111111111 1111111111 1111111111 1111111111 1111111111 1111111110 
100% AAN
Tidak Ada

Golden Member

Bedenk wel dat de regeling uit jouw tabel niet lineair is door het PTC effect. "Stand 5" zal dus niet het halve vermogen vertegenwoordigen. Als dat geen bezwaar is, gewoon zo doorgaan.

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----------------------> TUBECOLLECTORSASSOCIATION@yahoogroups.com

Dat effect is absoluut niet belangrijk.
In de praktijk staat er een pan op een kookplaat en draai ik de potmeter zover dat de inhoud net een beetje kookt. Hoeveel vermogen er in wordt gestopt, geef ik nu weer dmv. een led die knippert in het ritme van de 5s pwm. Een ruwe indicatie die ik precies zo in stand houd.
De oude situatie was een draaiknop op de kookplaat waarin waarschijnlijk een bimetaalregeling met een vrij grote hysteresis zit. De inhoud van de pan stond afwisselend veel te sterk te koken of ogenschijnlijk niets te doen behalve een beetje dampen.
Als ik een digitale regeling had waarvan ik precies het vermogen op een display zou willen weergeven dan zou ik mezelf voor de gek houden maar zo gecompliceerd hoeft het niet te zijn.