3x Philips FX551a buizenradio 1955

Beste forum leden.

Mijn naam is Rick, en samen met onze oldtimer club sparen we alles wat “oud” is.
Bij verschillende leden van ons staan dan ook vanzelfsprekend oude buizen radio’s voornamelijk van Philips.
Mijn oog viel dan ook snel op het model Philips FX551A omdat die lekker compact is en met de 800 ohm lekker warm en diep geluid heeft wat goed klinkt met onze muzieksmaak “Rockabilly”.

Via marktplaats aan een FX551A/90 gekomen die er behoorlijk triest bij stond. Geen LP speler en radio niet werkend. Toch gekocht en als ik er niks aan had, had de rest wel iets aan de onderdelen. Bij een kennis neergezet dat die er ff naar kon kijken maar door tijdgebrek (we sleutelen veelal aan Amerikaanse auto’s heb ik hem weer opgehaald want het duurde me te lang.

Heb van hem een Philips BX433A02 meegekregen want die had een soortgelijk binnenwerk en een losse LP speler uit een koffer model die precies in het bestaande gat paste. Thuis geprobeerd over te zetten maar zonder resultaat. (letterlijk binnenwerk overschroeven en klaar) wisselen van buizen ect begin ik niet aan geen kennis van.
Toen na 3 jaar zeuren van een andere kennis een werkende overgekocht (ook een FX551A, werkend in de zin van: LP speler werkt en kwam goed geluid uit) en zodoende dat ding grijs gedraaid de afgelopen week met alle LP’s die ik nog van ons pap had. (veel te jong overleden en een Rockabilly drummer geweest)

Nou had dat goed werkende meubel al 3 maanden niet gedraaid en eerste dagen heb ik hem rustig warm laten worden en niet te gek mee gedaan, maar hij had behoorlijk wat stof verzameld. De volume knop maakte slecht contact en je moest echt een punt vinden dat die mooi de bass meepakte dus klein beetje contact spray aan de binnenkant gespoten en ging het al wat soepeler met harder en zachter zetten of af en toe een keer tikken buitenkant op de knop deed wonderen.

Achterwand zat er toch niet meer op dus heb een dag later handschoentjes aan gedaan en ben voorzichtig te werk gegaan. 1 buisje eruit beetje blazen en stof rondom de buis weg krijgen en buisje terug geplaatst en zo naar de volgende buis. Dus niet volle gas de stofzuiger erop maar echt voorzichtig want ik weet hoe breekbaar het kan zijn.

Echter steek ik daarna de stekker er in en er komt geen geluid meer uit. Je hoort het geluid van de naald (als je je oor erbij houd) maar verder gebeurt er niks en ook het gekraak van de volume knop was weg. Als ik hem uit zet bromt die nog even na dus de speaker enzo is niet kapot.

Ik heb toen de Philips BX433A02 ernaast gezet en de LP speler daar in gestoken en kwam gewoon geluid uit dus de LP is niks mee aan de hand.

dingen die er al mis mee waren: Geen schaalverlichting en geen radio ontvangst (belangrijkste was toch de LP speler.

Balen dat het is, dat ik nu dus in de stilte toch maar weer mijn Spotify moet aanzetten om Rock n Roll te luisteren kwam ik op Marktplaats (alsof ze het weten) weer een FX551a tegen en heb hem meteen gekocht.

Hierbij deed de schaalverlichting het en een paar weken geleden (vertelde de vrouw die hem verkocht) deed de radio het nog. Er zit een nieuw speaker doek voor, achterwand zat er netjes op, van binnen helemaal stof vrij en schoon. de LP speler draait en klikt aan en uit met de stang, echter geen brom (dus naald vervangen gok ik)
maar dat was het dan ook…

Kort samengevat:

Philips FX551a/90 (trieste model)
-Lampen branden (kattenoog ook)
-Losse LP speler uit een LP koffer
-Geen geluid en radio
-Binnenwerk kabeltjes enzo afgebroken en ziet er dramatisch uit.

Philips FX551a (was werkend)
-Lampen branden (kattenoog ook)
-Lp speler werkte perfect maar na buisje eruit, blazen, buisje terug, niet meer
-Geen schaalverlichting
-Geen radio
-Volumeknop was zoeken, na veel gekraak en gedoe pakte die hem wel nu niet meer.

Philips FX551a (impuls aankoop toen de andere er mee kapte)
-Lampen branden (kattenoog niet)
-Schaalverlichting werkt
-LP draait stroef en geen brom (naald kapot gok ik)
-Vrouw eigenaar vertelde dat radio 3 maanden geleden nog deed
-Bij aankomst dus niet….

Nou is mijn vraag: ik woon dus in Eindhoven, of er iemand in de regio is, die naar mijn machines kan kijken?

Ik hoop dat iemand er naar kan kijken en dat het te maken valt!
Mijn dank ik groot voor het lezen van dit bericht!

Moeten ze alledrie gaan werken, of maak je er 1 van 3 kapotte?
Ik wil ze wel nakijken, maar dan moet je ze wel komen brengen.Zover is Eindhoven niet.

u=ir betekent niet :U bent ingenieur..

Ja eigenlijk wel, heb eerlijk gezegt zelf geen idee hoe het allemaal werkt. Wil wel graag laten kijken hoe levens vatbaar ze allemaal nog zijn. Zoals aangegeven denk ik dat het een buis is die niet goed terug zit bij degene waarvan ik de stof heb weggeblazen want die heeft het gewoon 5 jaar gedaan voordat ik hem kreeg van mijn kennis.

Waar bent u ergens woonachtig ? Kunt u een bericht sturen om een afspraak te maken? Mijn telefoon nummer en mail staan onderaan mijn originele bericht.

Mvg,

Hugo Welther

Moderator

Mailadres, woonplaats ed staan spamveilig in het profiel. Klik op de nick.
Ik zou je telefoonnr en mail adres weghalen uit je startpost.

De radio's weer laten spelen zal niet zo'n groot probleem zijn. De draaitafels (pick-up) zullen last van uitgehard vet hebben. Dit is ook op te lossen maar mechanisch meer werk.
Een groter probleem zijn de pickup elementjes. Het kristal wat daar in zit is vergaan na al die jaren.

Kontakt spray is killing, nooit meer gebruiken.

Neem het leven niet te serieus - je overleeft het toch niet. Elbert Hubbard (1856-1915)

Op 10 februari 2019 10:23:54 schreef Hugo Welther:
Mailadres, woonplaats ed staan spamveilig in het profiel. Klik op de nick.
Ik zou je telefoonnr en mail adres weghalen uit je startpost.

De radio's weer laten spelen zal niet zo'n groot probleem zijn. De draaitafels (pick-up) zullen last van uitgehard vet hebben. Dit is ook op te lossen maar mechanisch meer werk.
Een groter probleem zijn de pickup elementjes. Het kristal wat daar in zit is vergaan na al die jaren.

Kontakt spray is killing, nooit meer gebruiken.

Ik heb 1 werkende lp, en 2 die een nieuwe naald nodig hebben, de werkende lp heb ik in de andere meubels gestopt en bij 2 doet die niks, in de radio doet die het wel, vandaar wil ik samen met iemand de buizen nakijken aangezien 1 machine het eergisteren nog deed voordat ik hem een beetje stofvrij heb gemaakt.

u=ir betekent niet :U bent ingenieur..
Ledlover

Golden Member

Nog effe een waarschuwing:

Deze grammofoontjes zijn niet geschikt voor 'moderne' (>1964 ongeveer) stereo platen. Dat komt doordat de elementen vaak mono zijn. Daarnaast is de naalddruk torenhoog.

Dit zorgt er allebei voor, dat stereo-platen compleet uitgesleten raken na slechts enkele keren draaien. Met goedkope kwaliteit singletjes kun je ze zelfs letterlijk tijdens het spelen grijs zien kleuren van de slijtage.

Kortom: draai alleen de allervroegste (mono, hard 'duravinyl') LP's, en gewone 78 toerenplaten (met de juiste, groene naald).

Wil je toch wat modernere en stereo-platen spelen, monteer dan gewoon een platenspeler met een wat moderner element dat aan 4g naalddruk genoeg heeft. een extra, moderne arm op je platenspeler die afkomstig is van een doorsnee hifi platenspeler. Even goed op de afstand tussen middengat en het montagepunt van de arm letten.

Er zijn stereo-elementjes uit dit tijdperk, maar dan zit je nog steeds met de zeer hoge naalddruk.