Ringkern trafo Sony TA FE910R

Straatvondst. Kap zat los. Mist een knop.

Toch ff in kijken natuurlijk. Doet niks met testlamp, en ook niks op 220.
Eindversterkerprint is heel mooi los te schroeven en los te koppelen en de mosfets lijken intact. Mijn Peak atlas herkent ze iig als mosfets.

Kom erachter dat het stekkertjes van het netsnoer op de print los zit. trok hem gewoon van de print. Ok vastgezet. Zou dat het zijn?

Nog niks. Op de trafo komt wel 220. Hm. secundair niks.
Trafo losgehaald.

https://i.postimg.cc/nMzywh16/P1070595.jpg

https://i.postimg.cc/TLH4XncB/P1070596.jpg

https://i.postimg.cc/LYhxvnMD/P1070597.jpg

Als ik heb zo bekijk is ier aan gesoldeerd en is 1 primaire draad aan de verkeerde pin gesoldeerd. Zover ik kan zien gaat die naar binnen en zit daar onder plakband naast een andere losse draad. Geen verbinding meetbaar. Is dit voor een eventuele zekering bedoeld ?

Tussen wat ik denk dat de echte primaire aansluitingen zijn zit een ohmse weerstand en secundair ook.

Secundair is een zwarte en 2 bruine draden die allebei ten opzichte van de zwarte draad de zelfde ohmse weerstand meten. Gaan in een stekker zo op de versterker/ gelijkrichtprint.

Gewoon de draad aan de - wat ik denk juiste pin - solderen en inpluggen maar ?

Intussen het plakband voorzichtig losgesneden en twee losliggende draden bleek gezichtsbedrog. Blijkbaar toch iets van een zekering ofzo ? Zometeen de mantel eens openknippen... Maar waarom dan ding dan naar binnen vouwen ?

https://i.postimg.cc/NLC3h2G1/P1070608.jpg

Ok. Ontdekt. Solderingen aan de trofo waren blijkbaar wel origineel. Thermische zekering.
https://i.postimg.cc/HjSqGZ4Z/P1070610.jpg

https://i.postimg.cc/rz45CSrs/P1070604.jpg

https://i.postimg.cc/4Y2KTd9j/P1070599.jpg

https://i.postimg.cc/sMLPsyQH/P1070598.jpg

Die kekke metallic rode elna's meten bar slecht. Meer dan 20% slechter...

Heb er een paar uitgesoldeerd om los te meten...

Zal een interne zekering in zitten, had ik ook eens in een Denon (topic hier), daar was de thermische zekering kapot, en dat zie je aan de buitenkant niet. Overbruggen kan, maar het is niet gezegd dat die andere aansluiting niet gewoon voor 110-120V~ is. Als je dat aansluit staat er opeens wel 2x zoveel spanning op je versterker (en trek je er een zekering uit). Je kunt hem secundair afkoppelen en met de gloeilamp aansluiten en dan zou het in elk geval evident moeten zijn of je überhaupt nog iets van die trafo kan verwachten. Meet de secundaire spanning dan eens en vergelijk die met de elcospanning. Die zou iets van 1,8x de gemeten wisselspanning per wikkeling moeten zijn. Een vervangende trafo hoeft je uiteindelijk ook de kop niet te kosten. Ik zou eens een service manual zoeken en kijken wat de gespecificeerde spanning zou zijn.

Welk meetinstrument gebruik je voor elco's? Er zijn er best een aantal die er sowieso 20% of meer naast zitten onafhankelijk van het merk elco. Ik zou die niet meteen bij het vuil zetten. Kan je later altijd nog controleren, het heeft ook niet voor elk component meteen een invloed.

PS Ik zou voortaan foto's uploaden naar uploadarchief.net en niet naar postimg.cc, want nu wordt ik achtervolgd door reclames van aantrekkelijke Aziatische dames uit mijn buurt. Geen zin in voor de volgende keer... :(

aargh. sorry. Wordt er ook ziek van dat elke keer de upload formule wijzigt, of ineens niet meer beschikbaar is. Dacht dus weer een aardige methode te hebben gevonden... Maar dat is dus de adder. Van deze kant merk je niks van aziatische dames...

Heb intussen de thermische zekering gevonden. Had ik ook alweer ge-edit in de post. Denk dus gewoon 220 naar wat er twee keer secundair uitkomt. Misschien straks ff testen. Los van de versterker.

[Bericht gewijzigd door R1476 op 11 februari 2019 18:54:21 (10%)]

Thuis heb ik een adblocker, op het werk staat het wel snel raar met een scherm vol Russische en Aziatische vrouwen. Ik kan me niet herinneren dat het uploadsysteem gewijzigd is trouwens, dat gebeurt echt niet elke dag. :)

Anywayz, als die zekering naar zijn grootje is moet je rekening houden met de kans dat er daadwerkelijk wat mis is, zeker als het een 133°C exemplaar is. Dat is niet niks en de trafo gaat dan zeker wat hebben. In het topic waar ik naar linkte heb ik de sluiting ook gevonden (geblakerde interne windingen).

een trafozekering gaat toch best vaak gewoon stuk, te triggeren door vaak achtereen te schakelen soms, de stroom welke die dingen aankunnen is niet zo hoog. ding doorverbinden, serielamp ertussen en zien of het ding verder werkt. met de lamp ertussen laten spelen voor een dag, werkt ie dan nog, een nieuwe thermofuse ertussen zetten.

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Ja aangezien de eindtrap in orde lijkt. En het netsnoer los op de print zat... Moet 'ie daar al gekwakkeld hebben. Daar gok ik op ;-) Ook omdat ik in deze toestand geen sluiting meet op de trafo.

Een keer klikken is een vergroot plaatje. Alleen met downloaden krijg je blijkbaar ongewenst visite. Dit is natuurlijk niet het enige forum...
Ik zal het niet weer doen...

[Bericht gewijzigd door R1476 op 12 februari 2019 06:20:06 (31%)]

Semtexx

Golden Member

Ik had onlangs een TA-F530ES op de pijnbank waarvan de thermozekering stuk was. Een maand daarvoor een Philips 930 versterker.

De toestellen waren beide verder prima in orde, in de kap geen sporen van hoge temperaturen. Bij een bepaalde reeks JBL subs gebeurt het vaker dat de thermozekering het loodje legt.

Als je de zekering KAN overbruggen, is het de moeite waard te proberen. Maar altijd een gloeilamp in serie, en het liefst de secundaire zijde voor de eerste test afkoppelen. Als er een winding in sluiting ligt loop je minder risico.

Tnx. Ik heb een thermische zekering van ebay geplukt. 1 euro. Ff wachten dus. Wil 'm wel testen met de lamp, maar ik heb er nu een 60 watt in zitten. Was laats met een 25 watt versterker met een 40 watt lamp al een probleem. Althans, de versterker bleef "hangen"met brandende lamp. Met dc op de uitgang. (3v) maar als het luidspreker drukschakelaartje werd ingedrukt was dat probleem weg en speelde hij bij opnieuw indrukken gewoon. Bleek het probleem het te lage wattage van de lamp ;-0)) Moet ff een 100 of meer watter opsnorkelen...
Was inderdaad van plan hem losgekoppeld te testen. Bedankt voor de tips.

Semtexx

Golden Member

Als je secundair los hebt, is een 25W lamp zelfs nog prima.

Precies, dat zou alleen een probleem moeten zijn als er een wikkeling in sluiting ligt, maar dan weet je meteen waar deze trafo naartoe moet. Let er wel op dat een onbelaste trafo soms lang doet over het remanente magnetisme weg te werken. Als de trafo op een verkeer moment in de netspanning wordt ingeschakeld dat kan de kern verzadigen door het remanente magnetisme van het punt van uitschakelen. Dan zal je lamp een tijdje (paar seconden) blijven branden en langzaam uitdoven. Dat is niet het gevolg van schade in de trafo.