Is een teslaspoel illegaal qua radiowetgeving??

Er lopen hier meerdere topics over teslacoils, dus het onderwerp is nog actueel. Het wordt als blikvanger vaak op evenementen gebruikt.

Hobby en schoolprojectjes gaande van prulletjes tot echt spectaculaire creaties.
Ik moest onlangs tot mijn schande toegeven dat ik heel wat van zelfs de essentie vergeten ben, maar 1 ding weet ik heel zeker, ze veroorzaken meer radiostoringen dan een nestje CBers. :-)

Ik heb het dan niet over de commerciele producten voor wetenschappelijke of speciale toepassingen, want dergelijke hf apparatuur, zelfs voor hf lassen van plastic, moet
aan strenge wettelijke bepalingen voldoen.

Voor complexe of volumineuze industriele apparaten gelden speciale regels omdat een samenstel van meerdere conforme units niet noodzakelijk in zn geheel ook ok is.

Dat betekent echter niet dat een hobbyist wel zomaar vanalles de ether mag ingooien. Net zomin als een niet vergunde persoon zelf geen radiozender mag bouwen/gebruiken. Ja, ik ken het verhaaltje van de dummyload wel, Of dat altijd aanvaard wordt is een ander verhaal, maar een teslacoil bouw je om te gebruiken. En die heeft geen dummy.

Coilers zijn soms goed onderlegde technici die soms maar lang niet altijd over geschikte apparatuur beschikken op precies vast te stellen op welke frequenties de coil werkt en hoeveel veldsterkte ze veroorzaakt in de near en far field. En het aandeel van de harmonischen en andere ongewenste straling. En de stabiliteit van de resonantiefrequentie is zoals elke LC oscillator verre van stabiel. Zeker als de capaciteiten echt heel klein en parasitair zijn,zoals bij een coil zonder toptoroid, zal de temperatuur, luchtvochtigheid en de nabijheid van voorwerpen of personen de frequentie beinvloeden. Ik denk dat kristalgestuurde coils sterk in de minderheid zijn.

Maar veel beginnende coilers zijn studenten die daar bijlange de kennis en de apparaten niet voor hebben, al kunnen ze wel een scoop van de school lenen of zo. Ze zijn al heel blij als hun ontwerp werkt en goede puntjes en afgunstige blikken oplevert.
Er zijn vandaag nog heel wat beschermde en noodfrequenties actueel.
Stel dat zo'n coiler zo'n noodfrequentie onbewust stoort. Of erger, een noodoproep met noodlottige gevolgen.
Bij herhaaldelijk gebruik zal het niet lang duren voor ze de RCD op bezoek krijgen. In Nederland zal dat met plisie zijn, in Belgie kunnen die zelfstandig optreden.
Wat zijn de gevolgen voor betrokkene? De spons erover? En wat is de verantwoordelijkheid van de school of universiteit die dergelijke eindwerken goedkeurt of misschien zelfs promoot?

In onze supercomplexe maatschappij kun je niet meer doen wat 100 jaar geleden geen probleem was.

De regelgeving wordt regelmatig bijgestuurd en is dermate complex dat het eigenlijk specialistenwerk is. Mijn idee daaromtrent is voor wat ik er nog van weet ondertussen meermaals achterhaald.

Maar voor wie betrokken is, lijkt het alvast een aandachtspuntje.
Misschien moeten de scholen AGT of BIPT maar eens raadplegen.
Misschien hebben ze dat al gedaan, of willen ze net geen slapende honden wakker maken, een ambtenaar die gewekt wordt bijt dubbel zo hard. :-)

Ik ben een notoire onzinverkoper, want wat ik beweer past vaak niet in ieders kraam.
chuckie

Honourable Member

Ambtenaren bijten niet, daar zijn ze veel te lui voor..
Daarom huren ze voor veels te veel geld derden in..

HF vind ik Harry Potter gedoe, ik blijf daar maar verre van.
Waarom ik wel reageer, we hebben in Rosmalen jaren achtereen een TC gehad op de stand, waar we geen enkele keer een klacht over hebben ontvangen.

Ondanks dat daar een paar duizend man rondlopen met uitstekende sprieten aan alle kanten en een vreemd taaltje bezigen in een soort van stenentijdperk GSM...

Kan me dus haast niet voorstellen dat het kwaad kan.

Nogmaals, veel weet ik er niet van, het is geheel uit eigen waarneming en de organisatie is nog altijd blij met ons.

Ervaring is de naam voor de som der fouten die we gemaakt hebben--Oscar Wilde
Thevel

Golden Member

Op 3 maart 2019 17:07:15 schreef grotedikken:
Bij herhaaldelijk gebruik zal het niet lang duren voor ze de RCD op bezoek krijgen

Het zal heeeel lang duren dat de RCD op bezoek komt, de RCD bestaat al jaren niet meer.... :)

mvdk

Golden Member

Dis nou bijna zo'n zelfde antwoord als dat iemand hier van 220Volt of "het energiebedrijf" spreekt.
Natuurlijk is er nog steeds een dienst, of ze komen is vers 2.
Als ik googel op dat woord, voluit geschreven, is m'n eerste hit Agentschap Telecom...

Op 3 maart 2019 17:16:31 schreef chuckie:
Ambtenaren bijten niet, daar zijn ze veel te lui voor..

Chucky, dan heb je vast nog geen ambtenaar van dichtbij gezien die tijdens de koffiepauze een telefonische klacht moet optekenen. Brrrr.. :-)

Een elektrisch hf veld, alhoewel stationair, leidt altijd tot een zich voortplantende componente.
Helaas heb ik nooit de kans gekregen een teslacoil met luchtspoel eens goed uit te meten.

40 jaar geleden was een veel voorkomende radio/tv storingsbron ingebrande contacten van ketelthermostaten van CV gasketels. Minivonkjes dus. Maar de storing was tot soms een halve huizenblok ver hinderlijk. Het lijkt me dus onvermijdelijk dat zo'n coil met roterende vonkenbruggen nogal wat rf herrie veroorzaakt. Ik neem aan tot ver in het VHF gebied, al zal de hoogste waarde wel op de resonantiefrequentie liggen.
Dat werpt een nieuwe vraag op, gewoon uit interesse: Ik heb de CO coil op foto gezien en die werkt met een flinke zendbuis.
De frequentie zal dus wel enigzins stabiel en voorspelbaar zijn.
De ontwerpers kunnen vast vertellen of bij het ontwerp en tunen rekening is gehouden met mogelijke straling op beschermde frequenties.
Gezien ik vermoed dat het zendamateurs zijn, waarschijnlijk wel.

Ik ben een notoire onzinverkoper, want wat ik beweer past vaak niet in ieders kraam.

Alles wat RF stoort is strafbaar. Maar het maakt wel uit wat, of wie, er gestoord ;) wordt.

GJ_

Moderator

Op 3 maart 2019 17:16:31 schreef chuckie:
Ambtenaren bijten niet, daar zijn ze veel te lui voor..

reuze OT:

Als ik snel google zitten teslatransformatoren gewoonlijk nogal laag 50-500 kHz ? , dus is het gezien het formaat geen erg efficiente antenne. Er zullen afhankelijk van de uitvoering wel harmonischen zijn.
Een goede antenne zou ook niet gunstig zijn voor het effect ;)

Shiptronic

Golden Member

Op 3 maart 2019 17:16:31 schreef chuckie:

we hebben in Rosmalen jaren achtereen een TC gehad op de stand, waar we geen enkele keer een klacht over hebben ontvangen.

We zullen eens testen >:)

Wie de vraag stelt, zal met het antwoord moeten leren leven.

Ik ken enkel wat ambtenaren vanuit mijn tijd in de weegtechniek. Die ging je niet voor de zot houden, zowel praktijk als de administratie moest in orde zijn.

Ik hoorde wel verhalen van vroeger waarbij de ambtenaar gewoon het zegeltje kwam plakken.

Sine

Moderator

Op 3 maart 2019 17:07:15 schreef grotedikken:
Er lopen hier meerdere topics over teslacoils, dus het onderwerp is nog actueel. Het wordt als blikvanger vaak op evenementen gebruikt.

Definieer 'vaak', ik ken er geen hand vol.

Ha grotedikken,

Ja dat denk ik van wel je genereert een heel intens elektrisch veld en dat valt binnen wetgeving.
Vergeet niet met een goeie opstelling ga je de wereld rond.
Nu heb je ook speelgoed het laatste topic dat was een klein model meer als voldoende voor de klas deze modellen zijn leerzaam.... als ook een klein beetje begrepen wordt wat de bedoeling erachter is/was.
Anders blijft het speelgoed en dat was niet de insteek van Tesla jammer dat het experiment vroegtijdig gestopt is :o
Maar ja geen dollars meer en als je tegen een geldschieter zeg dat het gratis energie levert aan de mensen dan is er niemand die wil investeren gratis en een geldschieter dat kan niet samengaan toen niet en nu niet :(
In der tijd had ik een behoorlijke opstelling zo'n 30jaar terug een stukje grond van 200m2 een paar keer gebruikt.
Het is best wel gevaarlijk je moet alles in de gaten houden dat is alleen niet te doen en het is net wat je zeg dan trek je een mooie vonk van 1m....1.5m maar wat ga je dan meten alles raakt overstuur |:(
Een puls generator met twee van die weckflessen condensatoren zelf maken.

Groet,
Henk.

Everything should be as simple as possible, but not simpler.

Op 3 maart 2019 19:22:11 schreef Sine:
[...]

Definieer 'vaak', ik ken er geen hand vol.

Als je de foto's en filmpjes op het web bekijkt lijkt het ook niet echt obsolete alhoewel die vonkentrekkerij toch een demo uit de beginperiode van de elektriciteit was. Naar het schijnt is de beroemde foto van Tesla midden tussen de ontlaadingen zelfs een vroege photoshop poging. Op speciale toepassingen na is de teslaspoel nooit algemeen gebruikt geweest, al had de uitvinder een eeuw geleden al futuristische plannen om op die wijze draadloze verlichting te voorzien en nog veel verder gaande ideeën. Uiteindelijk schijnt hij helemaal gek te zijn geworden.

Wat heet "vaak"?
Ik ken ook maar enkele zendamateurs maar lees vaak dat zendamateurisme en CB een sterke revival heeft, maar dat zal dan op frequenties zijn die ik niet kan ontvangen. :-) Misschien is mijn buur wel een coiler? vandaar geen ontvangst :-)

Het lijkt toch wel op studenten een zekere aantrekkingskracht te hebben.
Wat ik me eigenlijk afvroeg is of dergelijke projecten echt goedgekeurd worden door de scholen als eindwerk. En als rekening houdend met de risico's de scholen dan ook deels verantwoordelijk kunnen worden gesteld?

Ik ben een notoire onzinverkoper, want wat ik beweer past vaak niet in ieders kraam.

Een collega van me had vorig jaar een leuke solid-state Tesla coil gebouwd. Na het testen in de achtertuin, wat allemaal goed verlopen was, werd het toch wel erg warm in huis, en bleek deze thermostaat te zijn vastgelopen. Na een power cycle werkte hij weer. Ik ben benieuwd wat voor veld zo'n ding vast laat lopen.

Een manager is iemand die denkt dat negen vrouwen in één maand een kind kunnen maken
Sine

Moderator

@GD, je screef dat ze vaak op evenementen gebruikt worden, nu ben ik toch erg benieuwd hoe veel evenementen je weet waar zo'n ding gestaan heeft.

Wat scholen betreft, je kunt je ook teveel afvragen ;)

@Sparky,
Jep, mijn centrale afzuiging is er ook niet blij mee :)

[Bericht gewijzigd door Sine op 3 maart 2019 20:51:16 (15%)]

McAwesome

Golden Member

Ik ken persoonlijk niemand die zwaargewond is geraakt of die is overleden door het bouwen van een teslaspoel. Eventuele problemen met officiële instanties inclusief plisie zijn mij ook niet bekend.
Het zal dus allemaal wel meevallen als je je gezond verstand gebruikt.

Ik heb hier ook een teslaspoel staan, maar als die vijf keer per jaar aan staat voor een paar minuten zal dat veel zijn.

Ik vind in het algemeen de toenemende regelgeving zowel lokaal, nationaal als op Europees niveau meer dan ergerlijk en ik word daar zelfs triest van. Zelfs gewone burgers zijn vragende partij om vanalles en nog wat te laten verbieden.

Ik vind dat het nog wel leuk mag blijven. Angst is ook een slechte raadgever...

Trouwens, als we de Europese regeltjes naar de letter zouden volgen moeten commercieel verkrijgbare bouwpakketten met vintage componenten (bv. nixieklokken) ook maar uit de handel genomen worden wegens het gebruik van niet ROHS-compliant componenten... In principe mogen die alleen gebruikt worden voor hobbybouwsels en het herstellen van oude apparatuur welke deze componenten bevat.

Belgium is primarily known for the saxophone, mediocre chocolate and world class paedophilia. - Go woke, get broke.

Ha McAwesome,

Daar kan ik in mee gaan maar.... het gaat er denk ik om dat je aan de veiligheid van je zelf maar zeker van anderen denk.
Als je zo,n 2meter spoel heb staan en je buur heeft een pacemaker dan ben je niet blij als er iets gebeurt door jou toe doen 8)7
Als ik een experiment uitvoer let ik altijd op de veiligheid met een Tesla generator doe ik niets meer mee al lang niet die ken ik nu wel.
En gratis energie is een illusie maar Tesla heeft uiteraard wel meer ideeën gelanceerd die we nu gebruiken of gaan gebruiken.

Maar ik ben het zeker met je eens dat er weinig ruimte is om ideeën te verwezenlijken zeker op technisch niveau overal is wel een regeltje voor zo er zelfs dat de regels elkaar tegenspreken :S

Groet,
Henk.

Everything should be as simple as possible, but not simpler.

Ik maak me er weinig druk om. Waarom?

1. een teslaspoel staat meestal maar een paar minuten aan. De storing is dus zeer tijdelijk.
2. Zoals al eerder gezegd, werken ze op 50-500khz, met een paar uitschieters naar enkele MHz. Dat betekent dat je 'antenne' ongelooflijk inefficient is, waardoor de reikwijdte beperkt is.

Ik heb nog nooit het geratel van een teslacoil op de radio gehoord. Waar ik wel last van heb, zijn afzuiginstallaties, (voorheen) plasmaTV's, allerhande cheapo schakelende voedingen e.d.

Een vonkbrug kan natuurlijk zeer breedbandig storen, en de ontladingen ook, en de antenne hoeft niet bepaald efficiënt te zijn om met een paar kilowatt ingangsvermogen een significante hoeveelheid rommel op een hogere frequentie te brengen.

De vraag is: wat is het risico precies? Het eerste slachtoffer zal Digitenne zijn; dat stopt al te werken als je een flinke scheet laat. Lekker belangrijk. Andere voor de hand liggende risico's zijn communicatie van luchtvaart en hulpdiensten. Als de brandweer een paar straten verderop minutenlang niet meer onderling kan communiceren, kan dat absoluut ernstige gevolgen hebben. Er zijn grote luchtvaartongelukken gebeurd door één enkel gemist bericht (in combinatie met uitzonderlijk veel pech en een paar menselijke fouten).

De potentiële gevaren zijn er dus wel, maar risico is een kans keer een gevolg. Hoe groot is die kans dan? Dat is moeilijk in te schatten.

Als je zomaar een beetje in de lucht gaat schieten is de kans dat je iemand raakt ook heel klein, maar toch vinden we dat niet acceptabel in dit land.

Een manager is iemand die denkt dat negen vrouwen in één maand een kind kunnen maken

Elektron920,
Je mag niet vergeten dat ik al heel wat jaartjes niet meer actief ben op radiotechnisch gebied en daardoor niet alles meer even helder zie als weleer. En deze constructie proberen te bevatten als radiobron is erg ongewoon.

Er wordt steeds opgemerkt dat een coil geen efficiente radiostraler zou zijn vanwege de kleine afmetingen tov de golflengte..

Dat is echter bekeken vanuit het standpunt van een gestrekte halvegolfdipool waar resonantie optreedt bij twee lijnstukken van een kwartgolf.(of een veelvoud)

Zo'n coil is op zich al in resonantie en creëert een RF veld tussen de topaansluiting en de massa of aarde van honderdduizenden volts per meter.
Het is dan wel een stationair veld maar elk wisselend elektrisch veld wekt per definitie een magnetisch veld op dat weer een elektrisch veld opwekt en een zich uitbreidende radiogolf vormt.

Ik zie dus in mijn simpele gedachten die coil als een resonante antenne met een extreem hoge impedantie.
Maar ook zo'n veld wordt op voldoende afstand van de antenne aangepast aan de ruimteimpedantie van 120pi.

73 Ohm is op zich geen must om de antenneimpedantie aan te passen aan de vrije ruimte. Een middengolfantenne is ook bijlange geen 50of 75 Ohm en zelfs niet resonant. En een eindgevoede halvegolf zelfs 2500 Ohm.

Misschien is de verzwakking door de omgeving wel een stuk groter bij dergelijke extreem hoge impedanties, maar ik kan niet aannemen dat zo'n grote coil niet een pak ongewenste radiostraling uitstuurt. Vooral op de eigen frequentie, maar harmonischen en spurious op willekeurige frequenties zullen er ook wel bijzitten.
Alleen al als je ziet welke piekvermogens er in de primaire kring gepompt worden.
Zo selectief is een afgestemde kring nu ook weer niet.
Tis niet voor niks dat vonkenzenders op een gegeven moment algemeen verboden werden.

Ik be nog steeds niet overtuigd, storen coils nu echt niet, of willen de fanaten het niet geweten hebben?

Ik ben een notoire onzinverkoper, want wat ik beweer past vaak niet in ieders kraam.

Moet je eerdaags ook een vergunning voor een plasmabol hebben?... ;)

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - hard en software ontwikkeling: www.arcovox.com

Wie weet. Even kijken of er een CE label op staat. :-)

Ik ben een notoire onzinverkoper, want wat ik beweer past vaak niet in ieders kraam.

Als jij een plasmabol van een paar kW hebt die woest staat te stralen wel ja.

Ik zie eigenlijk niet in waarom een Tesla coil anders zou zijn dan een zelfgebouwde zender die op beschermde banden harmonischen staat te stralen, en ik denk dat iedereen het er wel mee eens is dat dat niet mag. Een Tesla coil bouwen en aanzetten mag van mij best, als je dat in een goede kooi van Faraday doet, of eerst bewijst (met een deugdelijke meting) dat hij binnen de regels voor radio emissies valt. Waarom zou zo'n ding een uitzondering moeten krijgen? Die krijg ik ook niet voor een willekeurige andere switchmode converter, motordrive, of wat voor high power schakeling dan ook.

Een manager is iemand die denkt dat negen vrouwen in één maand een kind kunnen maken

:Moet je eerdaags ook een vergunning voor een plasmabol hebben?... ;)

Of voor een supercap met parasitaire inductie...
:S

Ik heb wel eens een teslacoil-achtig apparaat gemaakt met een watt of 10 aan ingangsvermogen.

20m verderop zwak waar te nemen, 30m verderop totaal niet meer waarneembaar.
Op korte afstand echter genoeg veldsterkte om dat karakteristieke geknetter in je video-opname te maken.
Geen klachten vanuit de buurt gehad en ze weten me te vinden als er iets stoort :)

Wie heeft zin om uit te rekenen hoe ver je met 200w zou komen?

Wat ik hiermee bedoel - het is ongetwijfeld illegaal wegens de hoge veldsterktes. Maar in de praktijk kan je de handhavingskosten beter ergens anders in steken omdat de kans op daadwerkelijke overlast relatief klein is door het geringe aantal in werking zijnde teslacoils per vierkante kilometer op een bepaald moment. Ik durf mijn onderdelenvoorraad er om te verwedden dat in geheel nederland op het moment van posten, geen teslacoil aan staat :)
Als iemand het zo leuk vind om in de Haarlemmermeer een TC aan te zetten, dan gaan er vast wel alarmbellen rinkelen (en da's prima zolang het onderbrekertje maar netjes ontstoord is!) maar voor de rest? Leven en laten leven.