Hulpmiddelen

ritmeester

Golden Member

Aangezien er geen topic bestaat met hulpmiddelen die wij gebruiken c.q. maken voor ons werk en hobby begin ik dit topic.

Misschien dat een moderator dit topic kan wijzigen in een andere titel net zoals de “Vergelijking van PCB fabrikanten” of in een andere categorie plaatsen.

PROTOTYPE;

Ik moet X units maken voor een bedrijf wat doet in beveiliging. Deze units bestaan uit twee printplaten die samen komen in een ABS kastje. Op een van deze printplaten zitten 36 3mm frosted LEDs die in het deksel van dit ABS moeten komen.

De foto’s zeggen veel bij deze inbreng ! Dus eerst bekijken :-)

Aangezien dit deksel hoge randen heeft bestaat de kans dat ik met de soldeerbout de randen raak waardoor het deksel niet meer past op de grondplaat. Buiten dat kan ik dit niet meer verkopen.

Dus aan de slag om een mal te maken waardoor mijn werk een stukje eenvoudiger wordt. Aangezien ik de X en Y maten al heb van de LEDs was het simpel om een mal te frezen in plexiglas die de juiste positie van de LEDs heeft. Zo kan ik de printplaat goed solderen en alle LEDS zitten precies in de juiste positie.

Om de boel uit te lijnen heb ik twee paspennen gedraaid van 3.6mm (mounting holes PCB) Hiermee zit de printplaat altijd haaks op de LEDs. Om de printplaat ook vlak te houden op de mal heb ik twee strookjes plexiglas van 4mm dik gebruikt en boutjes en moertjes om de printplaat te vlakken.

(4mm dik; de LED voet is 1mm en de LED Spacer is 3mm)

Na deze uitgevoerde eerste test valt de printplaat met LEDs precies in de gaten in het ABS kastje. En dat is wat ik wou hebben :-)

O ja, beplakking op het deksel laat ik op maat maken door een stickerbedrijf. Deze plak ik eerst op het deksel en ga dan de gaten voor de 3mm LEDs frezen.

(Onderstaande foto's zijn .jpg foto's, dus lijnen zijn niet altijd evenredig.)

I love it when a plan comes together !
Waarom niet gewoon SMD LEDs achter een sticker met transparante vakjes? Pick-and-place bestaat al een tijdje.
Een manager is iemand die denkt dat negen vrouwen in één maand een kind kunnen maken
Ik snap niet wat je met dit warrig verhaaltje wilt aantonen of bereiken.

[Bericht gewijzigd door grotedikken op 15 maart 2019 23:27:22 (13%)]

Het ziet er netjes uit hoor. Wel bewerkelijk om te maken. Misschien kun je iets doen met een 3D printer?

Of anders een transparante deksel en een dun folie met gaatjes dat je over de print legt. Dit om de bouwtijd wat te bekorten.
Zou een klein tft schermpje niet véél flexibeler, goedkoper en geavanceerder zijn?

Alhoewel, klein, voor de arbeid die hier inzit hang je een tablet of 27" aan de muur.
Volgens mij is het idee van het topic om met elkaar te delen welke handigheden/hulpmiddelen de leden van CO gebruiken om bepaalde zaken te fabriceren. Om op die manier ideen en handigheden met elkaar uit te wisselen.

Het verhaal in de OP zou daar een voorbeeld van moeten zijn?

Op zich vind ik als relatief beginneling dat wel een interessant idee.

[Bericht gewijzigd door Robvansuilen op 16 maart 2019 09:40:56 (12%)]

Met vriendelijke groet, Rob
Op 16 maart 2019 09:34:37 schreef K7Jz:
Zou een klein tft schermpje niet véél flexibeler, goedkoper en geavanceerder zijn?

Alhoewel, klein, voor de arbeid die hier inzit hang je een tablet of 27" aan de muur.

Waarom moet het altijd geavanceerder? Misschien is het enige wat deze LEDs doen, aangeven of een bepaalde sectie van een gebouw onder alarm staat of niet. LEDs verbruiken voor een goede lichtopbrengst niets meer tegenwoordig, maar een TFT'tje dat altijd aan zal moeten staan, verbruikt dus het hele backlight voor het laten oplichten van wat stipjes en mogelijk de beschrijving van wat het stipje dan betekent.

Maar uh ritmeester: ik waardeer het initiatief, soms lees je van die dingen met een hoog 'potver, waarom ben ik daar niet opgekomen' gehalte, maar in dit geval haakte ik al snel af.

Dit omdat ik over het draaien van metaal lees (hoe graag ik het ook zou willen, ik heb er de apparatuur niet voor) en het frezen van plexiglas met X en Y coördinaten.

Het is misschien een inspiratie voor mensen om het op andere manieren op te lossen, maar het klinkt alsof er een enorm machinepark voor handen is.

Daarnaast snap ik deze passage niet:
"Om de boel uit te lijnen heb ik twee paspennen gedraaid van 3.6mm (mounting holes PCB) Hiermee zit de printplaat altijd haaks op de LEDs."

Naar mijn mening heb je de print echter zo parallel mogelijk met je frontplaat liggen. Zou hij haaks zijn, dan zou de print 90 graden gedraaid zijn. Dit interpreteer ik vooral zo vanwege headers die bij 'haaks zijn' de pinnen in een hoek van 90 graden met het soldeervlak hebben liggen. Het maakte het verhaal voor mij in eerste instantie verwarrend, omdat ik de haaksheid nergens op de foto's terug zag.

Nog een puntje: in een verhaal dat jij geheel snapt, maar anderen niet, werkt het bij mij heel slecht om een heel verhaal te houden en dan pas alle foto's te plaatsen, want ik moet vervolgens de juiste foto bij het verhaal gaan zoeken.
http://www.m-voorloop.nl --- Ik? Welnee! Ik zit nog lang niet achter de germaniums.
Ik gebruik led spacers. Makkelijk, altijd de goede positie en hoogte, en kosten bijna niets...
https://www.technobotsonline.com/images/thumbnails/280/403/detailed/5/Ext-2110-420_vyqb-ir.jpg?t=1442662416
Zo lang je geen snel wisselende waardes hebt, kan een klein e-paper display ook: gebruikt in rust niets.
(of een transflective lcd, dat werkt ook zonder background lighting)
Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - www.arcovox.com
Ik vind de ledjes oplossing bewerkelijk om te maken maar wat betrouwbaarheid en energiegebruik een hele goede oplossing.

Het is voor een alarm systeem. Wat is een gebruikelijke leeftijd voor dergelijke systemen? 10, 20 of 30 jaar? Dat is wat ik vaak zie.

Hoeveel oled, tft of andersoortige schermen zullen het zolang uithouden? En als er na 10 jaar een stuk gaat? Kun je dan nog gewoon een 1 op 1 nieuwe vervanger kopen? Waarschijnlijk wordt het hele systeem dan enkele reis kliko. Terwijl je in het systeem van de TS over 10 jaar misschien een keer een ledje moet vervangen. En die zijn dan echt nog wel te koop hoor.

Van al die leuke ideeën met beeldschermen is de houdbaarheid nu niet echt geweldig. Of je moet aan plc en beeldscherm technologie van grote firma's als siemens, rockwell enz. gaan denken. Die verzinnen ter zijner tijd gewoon alternatieven met de dan geldendende technologie zodat de oude systemen operationeel kunnen blijven.
Hoewel er talloze argumenten kunnen zijn om te kiezen voor een grafisch scherm, is er m.i. weinig mis met het gebruik van LEDs voor een dergelijke toepassing.

Wat ik onhandig vind aan deze oplossing, is dat het through-hole LEDs zijn, die handmatig gesoldeerd moeten worden, voor iets wat blijkbaar een kleine serie is voor een professionele toepassing. De term "prototype" suggereert ook dat het later in grotere aantallen geproduceerd moet worden, en dan is zoiets al helemaal niet handig meer.

Het lijkt me veel handiger om SMD LEDs te gebruiken, met een frontplaat met rechthoekige of vierkante uitsparingen op de plaats van de LEDs. Je kunt elk hokje dan met 2 of 4 LEDs uitvoeren, zodat je wat redundantie hebt, en het uitvallen van één enkele LED geen noodzaak voor reparatie geeft.

Er bestaan zelfs SMD LEDs die richting de PCB schijnen; als je onder die LED een vakje laat frezen door de PCB fabrikant (dat kost doorgaans zo weinig dat ze niet de moeite nemen het op de rekening te zetten), kun je de PCB, met een sticker erop, direct als front voor het doosje gebruiken!
Een manager is iemand die denkt dat negen vrouwen in één maand een kind kunnen maken
Kun je ook optisch oplossen. Mentor is gespecialiseerd in allerlei soorten 'lightguides'...
https://www.mentor-bauelemente.de/en/components/ll-flexible_..._tht_leds/

Dan kun je gewoon smd leds gebruiken.
(ik doe wel altijd krimpsok om de guides zelf, anders krijg je snel last van 'bleeding', zeker bij aggressieve kleuren zoals blauw)
Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - www.arcovox.com
Had dit niet beter onder "show your projects" gestaan?

Ik zie niet goed hoe de beschrijving van deze heel specifieke constructie "hulpmiddelen" of tips biedt die andere zelfbouwers te pas kunnen komen.

Een heel mooi en degelijk uitziend ontwerp, maar het lijkt toch weer een beetje een ontwerpfilosofie "op grootmoeders wijze". In 1980-90 zou ik het ook zo aangepakt hebben, maar we zijn ondertussen alweer 30 jaar verder. Leuk en goed gemaakt voor thuis, maar voor een professionele commerciele alarmcentrale???
ritmeester

Golden Member

@grotedikken

Op één of andere manier laat je dit onderwerp niet los.

Feit is dat dit ontwerp met LED's precies is wat de klant wil en het werkt verdomd goed.

Maar hoe is het met jouw ontwikkeldingen? Laat eens wat zien hoe jij hulpmiddelen maakt. Ik ben zeer benieuwd :-)
I love it when a plan comes together !
Dat de klant LEDs wil is één ding, maar het lijkt me sterk dat de klant perse through-hole LEDs wil.

De klant wil waarschijnlijk iets wat onder alle realistische lichtomstandigheden in één oogopslag eenduidig af te lezen is. Daarbij wil de klant waarschijnlijk iets wat betrouwbaar is, en zo goedkoop als het kan.

Op die laatste 2 punten vind ik jouw oplossing suboptimaal; je hebt nu geen redundantie; ook goede LEDs gaan wel een stuk. Met SMD LEDs zou je, zoals gezegd, meerdere kleine LEDs in hetzelfde vakje kunnen zetten, en die redundantie maakt het veel betrouwbaarder, omdat een enkele defecte LED geen probleem is. Daarbij TH, zeker dubbelzijdig zoals je nu hebt gedaan, al heel snel duurder om te produceren dan een enkelzijdig bestukt SMD ontwerp.

Voor het gegeven board is het best een mooi hulpstuk hoor, maar het beste hulpstuk is het hulpstuk dat je niet nodig hebt.
Een manager is iemand die denkt dat negen vrouwen in één maand een kind kunnen maken