inductiekookplaat werkt maar voor de helft


hoeft niet, hangt ervanaf hoe de igbt is doorgeslagen, heb ook al gehad dat 1 voeding niet opkwam van 2 pitten. het relais wat de AC op de brugcel schakelde kwam niet in, lag toen ook 1 zo'n ixys igbt in sluiting.

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Op 18 april 2019 22:05:20 schreef Rene1967:
Testman bedankt voor je reactie. Kun je me in simpele woorden uitleggen hoe ik die IGBT door moet meten?? Ik heb een multimeter en weet hoe die werkt, maar ik weet niet hoe ik zo'n IGBT door moet meten.

De "zwarte blokjes met 3 pinnen" die tegen die metalen koelblok geklemd zijn.
Die kun je met de multimeter op stand "weerstand" uitmeten.
Om te weten hoe een goeie meet kun je zo een blokje meten aan de rechterprinplaat die wel nog werkt.
En zo al die blokjes met 3 pinnen meten.
Soms ook een losse soldering aan de achterkant van de print, aan de relais of bruggelijkrichter ofzo, kun je visueel zien.

Ik heb inmiddels de igbt's gemeten en die geven allemaal ongeveer dezelfde waarde aan dus die zijn in mijn ogen goed. De printplaat heb ik met een vergrootglas bekeken, maar kan aan de solderingen niets zien. Die voedings elco's zitten naast de hulpvoeding linksonderop??

zowel die helemaal links als die 2 meer in t midden onder.

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Heb net de printplaten verwisselt links en rechts, maar dan verandert er niets. Dan gaan de bedieningspanelen links en recht branden als de stekker in het stopcontact gaat, daarna gaan ze uit. Druk ik dan op de aan/uit knop gaat gewoon het rechter bedieningspaneel aan en als ik hem bedien +/- gaat de ventilator rechts draaien. Het linker bedieningspaneel blijft dan uit. Kan dus de conclusie wel trekken dat het niet in de voeding/printplaat zit het probleem. Zou het dan toch in het linker bedieningspaneel zitten of word de boel uitgeschakeld als bv de ventilator niet kan draaien of een van de verwarmingselementen sluiting maakt?? Zal die ventilator morgen eens meten/testen??

als de fan een 2 draads model is, dan wordt er niks gemeten. heb je steeds getest in de keuken? check dan zeker de voeding van de printen, beide krijgen aparte 230V.

waar rook was, werkt nu iets niet meer

ik heb de bedrading van stekker naar beide printplaten gemeten en die is goed. De fan heeft inderdaad maar 2 draadjes. De printplaat kan ik nu wel uitsluiten lijkt me nu ik ze gewisseld heb en het probleem gelijk blijft. Heb de verwarmingselementen nog niet doorgemeten/onderling vergeleken wat weerstand waarde.

BVZ

Golden Member

Op 20 april 2019 14:08:09 schreef Rene1967:
ik heb de bedrading van stekker naar beide printplaten gemeten en die is goed. De fan heeft inderdaad maar 2 draadjes. De printplaat kan ik nu wel uitsluiten lijkt me nu ik ze gewisseld heb en het probleem gelijk blijft. Heb de verwarmingselementen nog niet doorgemeten/onderling vergeleken wat weerstand waarde.

Meet toch eens of er daadwerkelijk 230V op elke print binnenkomt.

NB: Volgens mij heb ik dezelfde kookplaat en bij die van mij zijn alle pitten exact gelijk aan elkaar. Die kun je dan dus ook even van kant laten wisselen.

als elke pit een temperatuursensor in de kern heeft, dan kan het ook nog daaraan liggen, toestel denkt dat ie overtemp heeft. meet de sensoren eens na. netvoeding meet je niet door draden door te meten, zit er een rotte verbinding ergens, dan komt die er pas bij lopend vermogen uit.

waar rook was, werkt nu iets niet meer
BVZ

Golden Member

Op 20 april 2019 14:36:50 schreef testman:
als elke pit een temperatuursensor in de kern heeft, dan kan het ook nog daaraan liggen, toestel denkt dat ie overtemp heeft. meet de sensoren eens na.

Dan verwacht ik wel dat hij uitschakelt, maar op de pit waar de defecte sensor zit een 'H' in het display weergeeft.

ik ken miele platen met ego sturing, maar die hebben bijna 24/7 een H in beeld staan. tik je met je knokkels op de pit gaat vaak de H meteen weg. los contact in de sensor of de bedrading..

een knop die ingedrukt blijft op de besturing kan ook, immers draait die print niet mee doorgaans..

waar rook was, werkt nu iets niet meer

In de inductiepitten zitten vaak 2 thermometers. eentje is een ntc/ptc om de temperatuur te meten (o.a. voor de H indicatie)> De andere is een thermische zekering. Als deze doorgesmolten is wil de boel niet starten.

probeer anders eens een voor een de pitten en bedienpanelen van links naar rechts om te steken. Dan zou je de boosdoener moeten vinden.

[Bericht gewijzigd door meander op 21 april 2019 02:35:45 (24%)]

Spanning staat en stroom gaat!

Goedemorgen allemaal en fijne paasdagen. Ik heb vanmorgen de bedieningspanelen links en rechts gewisseld en nu start de linker zijde netjes op en doet rechts niets. Dus kan zelf geen andere conclusie trekken dan dat het bedieningspaneel defect is??

yep, maar kan haast niet veel wezen??

Dat weet ik niet. Kan wel wat meten bij gewone elektronica, maar van smd techniek heb ik geen kaas gegeten.

BVZ

Golden Member

Op 22 april 2019 09:51:12 schreef Rene1967:
Dat weet ik niet. Kan wel wat meten bij gewone elektronica, maar van smd techniek heb ik geen kaas gegeten.

'smd' geeft slechts de vorm van de behuizing aan, niet de achterliggende techniek.

Voordeel in deze situatie is wel dat je 2 identieke printen hebt, waarvan er 1 prima werkt. Je kunt dus onderling wat spanningen vergelijken.

Post evt. eens wat foto's van zowel de boven- als onderzijde van die 2 bedieningspaneeltjes, wellicht herkent iemand wat storingsgevoelige onderdelen.

De linker en rechter zijn niet hetzelfde. Hier 2 foto's van het linker bedieningspaneel.Degene die stuk.

BVZ

Golden Member

Waarom niet gelijk de foto's van de rechterkant?

Ik vraag me nu bv af waarom die ene toets zo zwart is t.o.v. de andere toetsen en dus of dat normaal is. (Lijkt me niet, maar het antwoord hou je verborgen.)

Dat is de lichtval ze zien er allen hetzelfde uit

BVZ

Golden Member

Op 22 april 2019 19:51:32 schreef Rene1967:
Dat is de lichtval ze zien er allen hetzelfde uit

Luister...

Ik wil bijna net zo graag als jij de oorzaak achterhalen, ik heb, zoals ik al eerder vermeld heb, immers dezelfde kookplaat (die werkt echt super) en die van mij is ook al bijna 10 jaar oud ofzo. Die gaat er dus ook een keer mee ophouden, en alle kennis over potentiële problemen is dus mooi meegenomen.

Nu is foto's plaatsen altijd wat arbeidsintensief, maar als je gewoon beide bedieningspaneeltjes naast elkaar legt en 1 foto neemt, ze beiden omdraait en nogmaals 1 foto neemt heb je qua foto's plaatsen EXACT evenveel werk als wat je er nu in gestoken hebt. En hebben wij veel meer info.

En nee, ze zijn niet gelijk aan elkaar, ze zijn qua layout aan elkaar gespiegeld. Elektronisch gezien zijn ze echter wel 100% gelijk vermoed ik.

(De kwaliteit van de foto's is overigens beroerd maar als je dat niet kunt verbeteren dan is het maar zo, dan moeten we roeien met de riemen die jij hebt. Al gaat de oplossingskans dan wel omlaag omdat zelfs componentwaarden niet leesbaar zijn.)

Ik lees het morgen wel, nu filmtijd.

de print hoeft niet gelijk te zijn, soms zit er een timer en kinderslot oid op 1 kant van de bediening..

ik zou overigens eens proberen de hulpvoeding warm te stoken, en dan voeding erop zetten. zou me niet verbazen dat het probleem de hulpvoeding is die toch niet goed start, met warmte wil deze vaak wel..

waar rook was, werkt nu iets niet meer
BVZ

Golden Member

Op 22 april 2019 20:36:09 schreef testman:
de print hoeft niet gelijk te zijn, soms zit er een timer en kinderslot oid op 1 kant van de bediening..

Klopt, maar in dit geval zit er linksboven op de linkerprint een timerknop, en rechtsboven op de rechterprint de ON/OFF knop. Past perfect in het plaatje van een gespiegelde layout.

Zit er maar op 1 van beide prints een on/off knop? Is het dan de print zonder on/off knop die niet wil starten? In dat geval kan het ook wel eens mis gaan in de communicatie tussen die 2.

Omdat beide kanten op een aparte groep zitten zijn de besturingen doorgaans galvanisch gescheiden. Om onderling toch te communiceren zit er vaak een verbinding tussen met optocouplers. Zo kan de ene print de andere wakker maken als er op de aan/uit knop wordt gedrukt.

Misschien zou je het hier eens kunnen zoeken nadat je hebt uitgesloten dat er geen voedingsprobleem is.

Spanning staat en stroom gaat!

Er gaat van de rechter printplaat een kabel naar de linkerprintplaat en dan gaat die kabel naar het linker bedieningspaneel. Die kabel er tussen heb ik er al tussen uit gehaald dus het bedieningspaneel bij de rechter printplaat aangeplugd. Op verzoek heb ik een foto van beide bedieningspanelen en zover ik kan zien zijn ze verschillend!

Ben er inmiddels ook achter dat er een master en slave printplaat is en dat de rechter bediening de slave aanstuurt. Als ik de andere printplaat slave maak dan werkt de die kant.