Tikkend geluid speakers

Ik heb een harman kardon avr 365 en ik heb laatste tijd een soort tikkend geluid uit de speakers. Net alsof er dan een vonkje overspringt dat soort geluid. Het is niet er hard maar je hoort het geregeld. Ook hoor ik heel af en toe 3 of 4 maal per avond een piep. Het is wel iedere keer een andere speaker.
Ik weet verder niet hoe ik dit moet uitleggen maar misschien is er iemand die begrijpt wat ik er mee bedoel, en weet misschien waar het aan ligt zodat ik het kan verhelpen.
Alvast vriendelijk bedankt.

Reinhold Korst
High met Henk

Special Member

Netvervuiling.

Koelkast die aan of uitspringt ofzo

to all newbies: RTFM/D of google eens (p.s. RTFM/D = Read the f*cking manual/datasheet).

Dat tikkend geluid is hoogst waarschijnlijk een schrikdraadinstallatie die bij jou in de buurt die overslag heeft, maar die piep is iets anders.

De spanning is te snijden, welke mes moet ik daarvoor gebruiken?
Shiptronic

Golden Member

Uitgedroogde elco's in de voeding / filter?

edit, kwam dit nog tegen : harman kardon avr 365 https://www.manualslib.com/manual/1408556/Harman-Kardon-Avr-365.html

[Bericht gewijzigd door Shiptronic op 19 mei 2019 03:30:42 (27%)]

Wie de vraag stelt, zal met het antwoord moeten leren leven.

Toevallig onlangs een platenspeler aangesloten? (je weet wel, zo'n ding waar je van die grote ronde zwarte platen op kunt afspelen :-) )

"We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them" - Albert Einstein

Vonkje over spring geluid is dat duidelijk begrenst tik geluid of klink het ook schurend? Soms is het een transistor maar kan ook een slechte weerstand zijn of potmeter.

De fout is te onderzoeken met een condensator van 100n die aan een kant aan het chassis zit. Met de andere kant van de C sluit je de signaalweg van de diverse trappen kort. Zo is te localiseren waar het geluid ophoud, in de trap ervoor zit dan de fout. Meestal zit het in de pre-amp maar als het ook optreedt met gesloten volume pot heb je al een indicatie. Er zijn vele wegen om fouten te vinden. Op deze manier is maar één C nodig.

Link van het schema erbij is inderdaad kat in het bakkie. Dat maakt het voor de absolute beginners easy :-)https://www.youtube.com/watch?v=iCJLOXqnT2I
@flipflop Houd wel van een geintje zo te lezen. Heb je ook zoiets staan?

Leuk spul en erg $$$$

Hehe, nee, heb ik niet. Platen heb ik nooit veel gehad, CD kwam op tijd op. Wel mooi om zelf te bouwen lijkt me.

"We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them" - Albert Einstein

tikkend geluid kan ook de puls uit een smps voeding zijn die je hoort over de kabels van externe apparaten. vooral bij analoge ingangen heb je dat.

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Ik heb de afgelopen dagen gekeken naar storings bronnen en verschillende apparaten de stekker er uit getrokken. Maar heb hier geen verandering in kunnen vinden.
Alle ingangen die ik gebruik zijn hdmi en verder geen analoge ingangen.
Een platenspeler die ik heb kan niet worden aangesloten omdat daar geen ingang voor op zit, het geluid komt er heel zacht uit.

Reinhold Korst

Het tikkende geluid komt uit alle aangesloten speakers? Met het volume teruggedraaid? Heb je zelf al gemeten aan de output van de DAC? De kast moet toch echt open om de fout te zoeken. Hier staat een compleet schema:
https://elektrotanya.com/harman_kardon_avr365-230_rev0.pdf/d...ad.html#dl

De kast open maken ga ik zeker niet doen, dan kan ik hem beter direct bij het oud ijzer gooien. Maar dat tikkend geluid is verschillend over de speakers te horen niet gelijktijdig op alle speakers.
Ik zal dus iemand in mijn omgeving moeten zoeken die hierna wil kijken.

Reinhold Korst

Wellicht is er een audioman/vrouw hier actief die in de buurt zit en kan helpen. Of een oproep plaatsten in de sectie vraag&aanbod op dit forum. Succes!

maartenbakker

Golden Member

Herman Karton hoort in het oudpapier thuis :P

Maar zonder gekheid, het gaat om enigszins werkbare ontwerpen gecombineerd met een matige tot slechte bouwkwaliteit. Zowel externe storing als intern een doorslaand onderdeel zou heel goed kunnen. Elco's zijn vrij berucht, maar ik weet niet zeker of dat deze storing kan geven.

Om externe storingen uit te sluiten zou je er eventueel nog een goed netfilter tussen kunnen hangen. Probeer ook alle HDMI-bronnen volledig los te koppelen en 1 voor 1 aan te sluiten en in te schakelen, voor het geval het uit een van die apparaten komt.

"The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

het kan ook een probleem zijn met ontstoring van de pwm of klasse D eindtrap. die krijgen na verloop van tijd weleens last van de warmte rondom de eindtrap met bijbehorende problemen.

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Ik ben nog even verder gegaan met tips hier.
Als ik gewoon radio of bleuray of Chromecast gebruik of de volume helemaal laag zet hoor ik deze tik niet. Dus mijn conclusie is alleen bij tv kijken hoor ik deze tik. Donderdag maar even een nieuwe hdmi kabel proberen of andere hdmi ingang.

Ik woon in Ter Apel als er iemand in mijn buurt wonen hou ik me aanbevolen.

Reinhold Korst
High met Henk

Special Member

Op 20 mei 2019 16:42:46 schreef Reinhold:
[...]
Alle ingangen die ik gebruik zijn hdmi en verder geen analoge ingangen.
[...]

Op 21 mei 2019 20:21:11 schreef Reinhold:
Ik ben nog even verder gegaan met tips hier.
Als ik gewoon radio of bleuray of Chromecast gebruik of de volume helemaal laag zet hoor ik deze tik niet. Dus mijn conclusie is alleen bij tv kijken hoor ik deze tik.
[...]

Wacht even.... Begrijp ik nu dat je de tik alleen hoort als je TV kijkt???
Ik had toch mogen aannemen dat je alle ingangen reeds gecontroleerd had VOOR je een vraag hier stelde?

Ik doe altijd eerst deductie (uitsluiten) voor ik fout ga zoeken...
Als ik zo te werk zou gaan bij mijn audiosetje.....

to all newbies: RTFM/D of google eens (p.s. RTFM/D = Read the f*cking manual/datasheet).

Ik hoor geregeld een tikkend geluid en aangezien het niet continu aanwezig is, is het moeilijk om uit te zoeken wanneer bij welke ingang het voor komt.

Maar naar 1 middag dvd kijken en 1 middag Chromecast ben ik er bijna van overtuigd dat het vanuit ingang komt waar de tv op zit aangesloten de tv komt.

Maar nu is het de vraag komt het vanuit mijn tv of de harman kardon set. Morgen weer een dag om daar mee aan de gang te gaan om deze op een andere ingang aan te sluiten.

Maar ik had ook bij mijn eerste post gezet dat ik af en toe een piep hoor vanuit de speakers en deze hoor ik vanuit alle bronnen. De hond gaat zelf de kamer uit als er weer een piep te horen is.

Reinhold Korst

Zo dan oscilleert er iets op de gehoorgrens. Dat is slecht voor de tweeters in het luidspreker systeem. Met een scope duidelijk te zien als de hond het hoort. Ik vond als kind die lijnfrequentie 15.625kHz van de zwartwit TV ook storend, kijk ook bekabeling van de luidsprekers na. Voldoend dik snoer goed vastgedraaid? Niet in de buurt van magnetron/DECT telefoon? Evt. idem dito van de naaste buren?

En je HDMI TV out naar de HaramK moet ook goed zijn. Ze zijn er zelfs met dikke ontstoorspoelferrite over de buitenmantel. Check ook even de input als je via Ziggo kabelkast kijkt. Alle info is belangrijk hoe meer hoe beter. Dan kunnen de specialisten met bijeen gebalde > 1000 jaar ervaring hier hun adviezen geven.

heeft de tv een geaard netsnoer, en zit dat ook in een geaard wcd? en geld dat ook voor andere apparaten die aan de versterker hangen?

waar rook was, werkt nu iets niet meer
maus0611

Golden Member

Probeer eens een andere TV, als een andere HDMI kabel niet helpt, het klinkt namelijk als een hoogfrequent piepende voeding die af en toe overslaat, wat tikkend geluid veroorzaakt. Kan tevens een losse soldering zijn ergens in of rond je TV setup.

Het tikkende probleem word waarschijnlijk veroorzaakt door het HDMI Board.
Ik had er met mijn AVR 265 ook last van.
Is overigens een bekend probleem bij deze recievers.
Waren toen ook diverse modificaties voor, maar werkten helaas niet.
De ene heeft er wel last van de andere niet.
In die van mij is al diverse malen een HDMI Board vervangen.
Het probleem is dan tijdelijk weg, maar komt dan weer terug.
Reciever maar de deur uit gedaan.
De HDMI boardjes zijn overigens wel elke keer onder garantie/coulance vervangen.

De combinatie tikkend geluid en af en toe een piep waarbij de hond de kamer uitloopt klinkt voor mij als een voeding die niet helemaal goed meer functioneert.

Om e.e.a. nog verder uit te sluiten zou je de set eens aan kunnen sluiten via een netfilter. Je kunt dan een (duur) netfilter met voldoende vermogen voor je hele A/V set nemen, of een filter met voldoende vermogen voor alleen je receiver (evt. inclusief TV).

dat getik heb ik ook bij mijn surround systeem thuis.
ik kan uren lang TV kijken, en ineens at random uit de speakers TIK - TIK - - - TIK TIK - TIK TIK TIK - TIK - - TIK.
niet alle speakers tegelijk maar willekeuring elk om beurt (enkel de 4 tweeters, de sub hoor je niet).

wie in mijn woonkamer zit en het probleem niet kent, denkt dat het buiten begin te regenen en dat je de regen op een metalen plaat hoort tikken.
surround systeem is via optische kabel verbonden met de TV. heb het probleem ook nog niet gevonden omdat het zo at random voorvalt.
heeft ook niks met het volume te maken, het geluid kan stil of luid staan, maar het getik blijft hetzelfde volume behouden

ik hou van werken ..., ik kan er uren naar kijken