tuinpoort met beveiliging

Bij ons op school hebben we een poort die in principe altijd dicht moet zijn. In de praktijk gebeurt het zeer veel dat de ouders deze niet dicht doen waardoor de kindjes op de parking raken. Het is een brede slappe tuinpoort, dus een mechanisch systeem met veer is te 'geweldig'.

Nu hadden we het idee om hier een beveiliging op te plaatsen waarbij -als de poort open is- er een signalisatielamp brandt en na bv een minuut een alarm in werking treedt.

Zouden hiervoor kant en klare oplossingen bestaan of maak ik best zelf iets.

Ik ben verre van gespecialiseerd in elektronica, maar een 12/24v circuitje maken zou net wel moeten lukken als ik een idee heb welke componenten ik moet gebruiken :)

- het zou weerbestendig moeten zijn
- ik kan eventueel een kabel door de muur trekken, maar een accu (met zonnepaneel) is misschien ook een oplossing.

Alvast bedankt voor de tips/hulp

bprosman

Golden Member

Als sensor zou ik op een "slappe tuinpoort" een Reed contact sensor gebruiken , dan heb je wat tolerantie.
Hoe zou dat alarm uit moeten gaan , als de poort weer gesloten wordt ?

De jongere generatie loopt veel te vaak zijn PIC achterna.
fred101

Golden Member

Ik zou ook een reed contact gebruiken (die worden ook gebruikt als deurcontact in alarm systemen dus die kan je zo kopen)
Daarmee start je een instelbare timer die een indicator (lamp, pieper etc) laat afgaan als het hek dan nog open staat.

Ik zou zelf naast een hek open detectie ook een lichtsluisje maken.

Ik zou een timer starten als het hek open gaat. Gedurende die tijd wordt de lichtsluis genegeerd. Als buiten die tijd de lichtsluis wordt geactiveerd dan gaat er een alarm af. (want dan gaat er waarschijnlijk een kind naar buiten)

Je kan ook twee lichtsluizen boven elkaar gebruiken. Dan zie je of er een volwassene of een kind naar buiten gaat. Hek open, 1 minuut later detectie van onderste lichtsluis betekent "hek is nog open en er is nu een kind op de parkeerplaats".

Simpeler, de waarschijnlijk toch aanwezige toezichthouder naast het hek zetten ?

Nog simpeler: Hek steviger maken en een veer erop.

Een electronisch alarm is mooi maar niet als het een halfslag hobby ding is wat in elkaar is gebakken door iemand zonder kennis en ervaring. Je gaat er op vertrouwen dus het moet fail-safe zijn. Als er een ongeluk gebeurd omdat het alarm faalde heb je waarschijnlijk een nog groter probleem.

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook maritieme en industriele PCBs

Als na een minuut het alarm afgaat, dan zijn de boosdoeners denk ik al lang weg. Die tijd is lijkt me lastig in te stellen om niet te veel "false positives" te krijgen maar ook nog effectief te zijn als ie wel vergeten wordt. (ik neem aan dat je de ouders wilt "opvoeden", zodat ze het hek niet meer open laten staan).

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/
bprosman

Golden Member

Eigenlijk zou het alarm meteen moeten gaan gedurende de tijd dat de poort "open" is, dat motiveert om hem zsm te sluiten.

De jongere generatie loopt veel te vaak zijn PIC achterna.

Bedankt allen voor de info. Het is niet de bedoeling dat er niemand door het poortje mag, alsook niet dat het werkt als verkeerslicht.

Het is gewoon een waarschuwingssysteem naar de auto's/voetgangers toe. Sowieso moeten ze voorzichtig zijn, maar het is een extra waarschuwing. We kijken ook voor een dodehoekspiegel, verkeersdrempels en Beugels.