ontwerp filter voor nette accuspanning auto

ok, beziggeweest met het filter. Er zat een wat grotere 16 volts elco in. Niet gebulbed ofzo. Heb die vervangen door een 25 volts. Er zat nog een elco in, een 50 volts. Nu zou die dus ipv max 15 volt, 24 volt ofzo aankunnen. Kan alleen m'n hu er niet uitkrijgen, dus kan het niet testen. Was trouwens best ff werk om dat filter los te krijgen.

groet

kun je trouwens met een capaciteits multimeter die maar tot 100uF gaat ook een grotere kapotte elco testen?

[Bericht gewijzigd door Mark1978 op 22 juli 2019 12:26:53 (14%)]

Ja natuurlijk, zolang de fluxcapacitor maar aan de mr fusion vast zit.

TonHek

The fastest way to succeed is to double your failure rate.

getest en kan dus niet. Met een speciale multimeter kan dat wel. De spoel van de jsd 3001 is dus 16,6mH. Als je daar met die 2200uF de kantelfrequentie van berekent, kom je neer op 80hz. Dus dan zou je die dynamoruis niet eens moeten horen.

De nieuwe radio heeft er veel minder last van.

Las een stuk over een chinese autoradio die ook aanbleef terwijl het contact eraf was. Die knakker heeft dus gewoon zelf de printplaat uit de radio gehaald en in een oven gedaan. Dus een reflow/resolder. Hij zegt dat het waarschijnlijk aan een slechte soldering ligt.

[Bericht gewijzigd door Mark1978 op 22 januari 2020 07:40:41 (32%)]

Het is de EMI die de storing veroorzaakt in de autoradio. Heb een hdd en als ik daar een andere hdd te vlak bij monteer raakt het ding ook van slag. Enige remedie is de autoradio op een andere locatie in te bouwen in de auto.

Twee harddisken vlak bij elkaar gemonteerd hebben geen invloed op elkaar (of je hebt de boel verkeerd in elkaar gebeund... ;) )
Dat hebben we al heel lang gedaan en er zijn nooit problemen.
EMI is het al helemaal niet, want ze zitten in een geaarde metalen behuizing.

Bij de versterker is het ook geen EMI, maar het zijn voedingsspanningsfluctuaties door digitale signalen die je hoort.

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - hard en software ontwikkeling: www.arcovox.com

Het is niet alleen een versterker. De eigenlijke versterker is maar 1 chip, de tda7388. Verder is het meer een kleine computer met display en al. Denk dat jij het wat meer hebt over een standaard pioneer of sony radio cd speler. Het is wel wat apart, gewoon digitale hoogfrequente geluidjes door de speakers. Nogmaals, in de oldtimer van de buur heeft die er geen last van. De chinezen zeggen dat het zo hoort. Denk trouwens dat de eigenlijke productie van zo'n radio maar 5 dollar is. Dus dat kan gewoon bijna niet goed werken. Maar wel mazzel als het dat wel doet.

Zat me te bedenken, de rechtervoorspeakers kraakt bij veel bas. Dus de linkervoorspeaker doet dat niet. Het kan ook nog zijn dat een kapotte rechtervoorspeaker de piepjes veroorzaakt in de radio. Was wat aan het kijken naar andere speakers, maar kan er niet echt wijs uit worden wat nou goede speakers zijn. Het makkelijkste zou zijn naar een nabijzijnde carhifizaak te gaan, daar speakers te luisteren, het type opschrijven en vervolgens op het internet te bestellen. Begin echt te geloven dat die rechterfrontspeaker de boosdoener is.

mvg,

Mark1978

je hoort het ook alleen als je in de auto zit, dus wellicht zit het probleem in je stoel..

maar serieus? Hoe moeilijk is het om te bedenken dat het mogelijk is om even je speaker af te koppelen en te kijken of het probleem weg is?
of begin jij altijd lukraak onderdelen te vervangen

Op 21 februari 2020 00:39:48 schreef Arco:

EMI is het al helemaal niet, want ze zitten in een geaarde metalen behuizing.

Dat is wel heel kort door de bocht. Onder EMI wordt verstaan het verstoren van een apparaat door elektromagnetische verschijnselen in de breedste betekenis van het woord.
Een geaard metalen kastje(in een auto????) houdt niet tegen dat ongewenste signalen zich via de signaal of voedings bekabeling kunnen verspreiden. En natuurlijk via de antenne, want hij heeft het over een radio. Maar dat is makkelijk te controleren.

Maar...als....Mark1978 ....bijna ...een jaar....nodig...heeft ..om ...tot ...het besluit... te ....komen dat hij nog geen stap verder is, na alle goede raad, suggesties en oplossingen die hij hier al gekregen heeft door de inzet van velen, dan vrees ik dat een oplossing nog niet voor morgen is

Misschien helpt een kaarsje branden voor de Heilige Rita, patrones van de hopeloze gevallen.

Rust roest, en nog geen klein beetje, ik kan er van meespreken.
bprosman

Golden Member

Het makkelijkste zou zijn naar een nabijzijnde carhifizaak te gaan, daar speakers te luisteren, het type opschrijven en vervolgens op het internet te bestellen.

Als iemand de moeite neemt om voor jou een , of meerdere sets speakers uit te pakken en te laten luisteren gun hem/haar dan ook die paar tientjes winst. Daar moet ook een kachel branden.

De jongere generatie loopt veel te vaak zijn PIC achterna.

Hoi,

het probleem zit hem nu ergens anders. De rechtervoorspeaker is iets kapot. Heeft verder niets te maken met het gepiep. Maar, heb het idee dat rechtsvoor de speaker nu meer bas geeft, of gewoon bas doorgeeft, wat de linkervoorspeaker dus niet doet. Het zijn 10 cm speakers en het kan haast niet anders of het geluid wordt daarvoor in de speaker gefilterd. Dat filter is denk ik kapot, waardoor die het bas doorlaat en de speaker kan dat niet hebben. Wat voor component kan dat zijn? Bestaat er iets als een doorgeslagen condensator? En geleidt die dan ineens alle frequenties? Dus dat er in serie met de speaker een condensator zit. Want dan hoeft ik alleen de condensator te vervangen en werkt het weer. Anders moet ik gewoon beide 10 cm speakers vervangen. Heb er al wat op het oog. Trouwens dat gepiep is nu wel weg. Heb er een jaar geleden al een andere radio ingezet.

Een fijne dag!

Mark1978

maartenbakker

Special Member

Maar je redenaties zijn nog steeds even overhaast. De enige conclusie op dit moment kan zijn dat er of links of rechts iets niet goed is. Kijk eerst eens of er inderdaad filters aan de speakers zitten en of je er iets aan kunt zien.

Autospeakers zijn vaak ongefilterde breedbanders, of een laag-breedbander met een klein tweetertje met een condensator in serie met het tweetertje. Meer bassen geven is dan vrij onwaarschijnlijk, maar minder hoge tonen of meer vervorming zou ook kunnen.

Maar misschien zit het in jouw auto anders, dus kijk eens hoe het zit.

"The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."
bprosman

Golden Member

Voor die speaker met te weinig laag (+) en (-) misschien omgedraaid ?

De jongere generatie loopt veel te vaak zijn PIC achterna.

hoi, ja die speaker is kaduuk. Kapotte speakers geven meer bas blijkt. Alles trilt mee rechts. Er zit idd geen extra filter op die speaker. Voor € 25 heb je bij correct rotterdam een setje pioneer 4 inch speakers. In die speakers zit dan nog verschil als je ze vergelijkt. De een gaat van 35 hz tot 25khz, de ander van 75 tot 25khz. Kan me eigenlijk niet voorstellen dat er wat lage tonen betreft zoveel verschil zit bij zulke kleine speakers. Het mooie van dashboard speakers is wel dat je de hoge tonen dus echt van voren hoort ipv als ze in de deur zitten van opzij. De bas haal ik van achter.
+ en - omgedraaid, ja kan, zal er eens naar kijken.

* + en - zijn ok.