ESD polsbandjes


Je eigen spullen merken met verschillende kleuren tape/krimpkous? Werkt net schroevendraaiers ook

Ha Freakert,

Om de bandjes te laten bedrukken dat weet ik niet hier heb je er een met de tester ingebouwd.

Ze zijn er in alle kleuren.

Groet,
Henk.

Everything should be as simple as possible, but not simpler.
Thevel

Golden Member

Op 3 juni 2019 21:01:57 schreef Freakert:
of opgegeten ofzo.

Ik eet ze regelmatig, beetje zout en peper hmmmmm, of een beetje sambal erbij heerlijk... :) ;)

Jochem

Golden Member

Op 3 juni 2019 21:01:57 schreef Freakert:
Had op ali idd rode gevonden.

Ik zou er als werkgever niet blij van worden als mijn werknemers hun eigen aliexpress polsbandjes gaan gebruiken op de werkvloer...

Heb geduld: alle dingen zijn moeilijk voordat ze gemakkelijk worden.
Tidak Ada

Golden Member

Roze bandje, regenboog bandje?
Of heb je liever Micky Mouse of een met bloemetjes? >:)

Transparant kan ook aardig zijn; zien "de anderen" niet zo snel liggen....

Even serieus:
Uit hygiënisch oogpunt is het gebruik van andermans bandje niet zo verstandig.
Ooit en studentenjob bij de ICI gehad, en daar kreeg ik om die reden een eigen paar lashandschoenen, die mocht ik na de 14 dagen werken, om bovenstaande reden, gewoon mee naar huis nemen. Heel handig bij de BBQ en andere hete karweitjes.

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----------------------> TUBECOLLECTORSASSOCIATION@yahoogroups.com

Op 3 juni 2019 21:40:47 schreef Thevel:
[...]Ik eet ze regelmatig, beetje zout en peper hmmmmm, of een beetje sambal erbij heerlijk... :) ;)

Vooral de rode zijn overheerlijk, smaakt naar kip :P

u=ir betekent niet :U bent ingenieur..
Tidak Ada

Golden Member

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----------------------> TUBECOLLECTORSASSOCIATION@yahoogroups.com

Op 4 juni 2019 09:53:34 schreef Jochem:
[...]Ik zou er als werkgever niet blij van worden als mijn werknemers hun eigen aliexpress polsbandjes gaan gebruiken op de werkvloer...

Nu gebruiken we dit soort bandjes:

Die ali bandjes zullen niet veel erger zijn gok ik.
Maar mocht iemand weten waar ik zoiets in andere kleuren kan krijgen en van goede kwaliteit bestel ik er gewoon nog wat.

Have fun in this life!

Geef gewoon ieder z'n eigen setje van die blauwe. Schrijf de namen er op en stel lijfstraffen in als iemand andermans bandje gebruikt (ESD pistool om bij het onderwerp te blijven). Problem solved. :7

[Bericht gewijzigd door flipflop op 4 juni 2019 19:59:30 (13%)]

"We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them" - Albert Einstein

Waarom moet het gehele bandje een eigen look hebben?
Maak een eigen ontwerp voor een clip-over voor een bestaand standaard bandje en print dat 3d uit.
Clip-overs of hoesjes zijn al decennia een geliefd gadget om jezelf te onderscheiden van de massa mocht je jezelf niet herkend voelen.
Maar ja, als dat teveel werk is moet je het gewoon met je eigen identiteit doen.

Op 4 juni 2019 12:56:15 schreef Freakert:

-knip-

Die ali bandjes zullen niet veel erger zijn gok ik.
Maar mocht iemand weten waar ik zoiets in andere kleuren kan krijgen en van goede kwaliteit bestel ik er gewoon nog wat.

Tsja, misschien kun je er een nike logo, patroon of tekst oid op laten zetten bij zo'n borduur bedrijf dat ook logo's op petjes zet. Al weet ik niet of het esd deel dan nog werkt.

Freakert, hou je maar bij de polsbandjes die ter beschikking gesteld worden en daar is een heel goede reden voor.
Herinner je nog de antistatische strips voor auto's die jaren geleden in trek waren?
Er waren er met een metaalstrip in,die werkten voor zover de strip bij stilstand de straat raakte. Er waren er ook uit geleidend rubber, die werkten ook. Maar het merendeel van de el-cheapo namaakzooi werkte voor geen meter. Het was gewoon plastic of rubber, vaak voorzien van een mooie bliksemopdruk, dat wel.

Zeg dus ook niet zomaar ESD bandje.
Er bestaan vele uitvoeringen naargelang het gebruik.
Het is de bedoeling dat de statische elektriciteit voldoende maar geleidelijk afgevoerd wordt.

Te weinig geleiding is niet effectief, te grote geleiding kan tot schokken leiden, of zelfs gevaarlijke situaties. Een plotse statische ontlading kan door inductie gevoelige elektronica verstoren, of zelfs stukmaken en zonder dat die elektronica aangeraakt wordt.. Indirecte ontlading noemt dat.
Sommige bandjes bestaan uit geleidend rubber met een hoge weerstand, andere hebben een metaalstrip, soms zit de ontlaadweerstand in het aansluitpunt op de werkbank, soms in de bijgeleverde draad of ook wel in het bandje zelf. Of een combinatie. Er is vanalles op de markt, naargelang het gebruik.

Afhankelijk van wat je doet, kan het bijvoorbeeld erg gevaarlijk zijn een ESD band die niet voldoet te gebruiken. Stel dat je tijdens je werkzaamheden mogelijk met gevaarlijke spanningen kunt in aanraking komen ,en je hebt een bandje om je pols dat wat al te goed geleidt naar de aarde...daar hoeft geen tekeningetje bij dacht ik.

Als het voorgeschreven is dat jullie werken met zo'n bandje aan zal dat zeker noodzakelijk zijn. Ga je nu zelf iets gaan gebruiken dat je selecteert, eerder op het mooi dan op de functie, dan loop je enerzijds risico dat het aangeschafte spul niet effectief is, en je dus schade veroorzaakt, of dat het niet veilig is en je zelf risico loopt.
Zeker als dergelijke opzichtig versierde hebbedingetjes te koop zijn op dubieuze webshops tegen bodemprijzen gaat het vaak om namaak met voorgenoemde risico's vandien..
Kwaliteitsspul zal eerder sober van uiterlijk zijn. Het is namelijk iets wat uitsluitend functioneel is en niet dient om collega's te imponeren of te verleiden of ter verhoging van je persoonlijke status.

Je moet dus eerder naar de functionaliteit en veiligheid kijken dan naar het uiterlijk.
Kijk ook uit voor polsbandjes met nikkelstroken in. Die kunnen allergische reacties veroorzaken door het zweten. Niemand gaat iets drinken met een collega met een blits armbandje maar die onder de pukkels zit ;-)

Rust roest, en nog geen klein beetje, ik kan er van meespreken.

-

[Bericht gewijzigd door Arco op 5 juni 2019 15:36:03 (99%)]

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - www.arcovox.com

Bandjes in allerlei modekleuren of met bloemetjes erop vind ik niet erg professioneel. En werking en uitstraling vind ik belangrijkste.
(als er bij jullie 'buitenstaanders' komen kijken, zullen die niet erg onder de indruk zijn van 'flower-power' bandjes... ;) )

Ik heb rode gehad, zie je regelmatig (hoofdzakelijk op praktische gronden: die lichtblauwe worden heel snel vuil...)

https://images.weidinger.eu/products/800.487-erdungsband-7-bordeaux.jpg

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - www.arcovox.com

Op 5 juni 2019 15:22:02 schreef grotedikken:
- heel verhaal -

Het is inderdaad wel de bedoeling dat het werkt zoals het hoort te werken.

Ali bandje wat ik besteld heb kostte wel 95 cent, als dat uiteindelijk niks blijkt jammer en in de kliko.

Maar vandaar dat ik ook hier de vraag stel, hier zitten mensen die (hopelijk) wel weten wat goed spul is.

Was ook niet op zoek naar flower power bandjes of iets in die richting. Gewoon zwart bandje is voor mij al genoeg. Helemaal leuk zou zijn om daar een streepje rondom en een logotje in het midden op te laten borduren ofzo.

Nu alleen nog zoiets zien te vinden

Have fun in this life!

Al de bandjes werken toch doordat de clip die erop zit aan de achterkant van metaal is, welke je huid raakt? De 1M Ω weerstand naar het aardpunt is volgens mij niets meer dan een standaard weerstand. Ik denk dat je prima het elastiek voor een andere kan vervangen, het is geen rocket science. Het enige punt van kritiek is door Arco al aangedragen.

Natuurlijk niet. Goedkope rommel misschien wel, maar dan kan je evengoed een krokoklem op je polsuurwerk knijpen, nietwaar?
Misschien geen slecht idee? :-)
Het probleem is, dat als je zo'n ESDbandje de ganse dag draagt dat een metalen contactstrook vaak door het zweten tot irritatie en contactekseem leidt. Goede bandjes hebben een niet metalen strook rondom waarin geleidende koolstofvezels zijn genaaid.
Kijk maar eens op bijvoorbeeld Conrad, daar staat dat zelfs expliciet vermeld.
Het is natuurlijk onmogelijk de Freakert raad te geven als hij niet vermeldt wat voor werk hij doet en wat zijn opleidingsniveau is.
Kan hij door meten of deductie een geschikte band onderscheiden van een nep?
In ieder geval moet hij de specs kennen in het geval het om gevoelige apparatuur of onderdelen gaat of eventuele veiligheid issues.

Als mijn personeel bouten zou losdraaien met een tang omdat die een hip kleurtje heeft ipv met een geschikte sleutel, zou die toch een standje krijgen. Je wordt betaald om je werk te doen , mensen imponeren doe je maar in je vrije tijd. Een leuke koffietas kan natuurlijk, maar met gereedschap en werkmethodes moet je niet gaan op eigen houtje aanmodderen.vaak zijn dergelijke zaken verplicht door het kwaliteitssysteem en gedetailleerd beschreven in het Q handboek. Het personeel heeft dan niet het recht om zelf te gaan improviseren in een gekke bui. Tenzij het niet nauw steekt, of na toestemming van de verantwoordelijke.Hangt er vanaf waar je werkt. In een operatiezaal in een ziekenhuis zou het al helemaal niet kunnen.

Rust roest, en nog geen klein beetje, ik kan er van meespreken.

Ik flash firmware op en test voornamelijk LED drivers. Soms ook bijv componentjes vervangen op de print.

Heb verder geen opleiding in elektrotechniek maar al wel van kleins af aan ermee bezig (van kapotte apparaten uit elkaar slopen tot allerlei rc modelbouw spul in elkaar zetten en tegenwoordig wat met tesla coils bezig)

Ik zou vast wel kunnen meten hoe of wat als er een duidelijke uitleg ergens te vinden is, maar zou zelf niet verder komen dan meten of er een 1Mohm weerstand aanwezig is.

Maar ik begrijp dus dat er wat meer in zon blauw bandje verstopt zit dan alleen het metalen plaatje, een weerstand en een flexibel bandje (van esd proof stof?)?

Have fun in this life!
bprosman

Golden Member

heeft dan niet het recht om zelf te gaan improviseren in een gekke bui.

//Offtopic. Niet het recht maar op een gegeven moment ook niet meer in staat om buiten procedures om iets (meer ) te doen of te denken.
Heb hier dagelijks mee te maken en alle creativiteit wordt “eruit geramd” , vooral op momenten dat werkinstructies, protocollen, procedures noem het allemaal maar op niet het beoogde effect realiseren, dan is Leiden in last en mag iedereen weer massaal op een cursus “Uit je doos denken” :-(

De jongere generatie loopt veel te vaak zijn PIC achterna.

In uw geval lijkt het niet heel kritisch.
Ik zou het gewenste bandje vergelijken met het originele.
Klem het bandje rond een metalen buisje of zo wat qua dikte op je pols lijkt. Sluit het aan aan je aardpunt.
Meet met een universele meter de weerstand tussen je metalen buisje en het aardpunt. Tussen een 200 kOhm en 2 MOhm zit je goed, doorgaans wordt 1 MOhm gebruikt.
Een veel hogere waarde is niet effectief, een veel lagere waarde kan gevaar opleveren voor jezelf als er aanraakbare hoge spanningen in de buurt zijn..

Ik vind het persoonlijk geen goed idee om een uitgekiende werkmethode te gaan modden gewoon om op te vallen.
Gereedschap moet efficient zijn, niet persé mooi.
Verf dan liever je haar paars of je tanden zwart. :-)
Suc6 gegarandeerd.

@Bprosman, niet iedereen is gecharmeerd van een ISO werkmethode. Toegegeven,er wordt soms overdreven tot in het absurde, maar in veel omgevingen kun je tegenwoordig niet anders meer.
In 1917 was het normaal dat je been afgezaagd werd in een vuil veldhospitaal tussen de ratten,men vond het toen niet heel erg dat de helft van de patienten er in bleef, maar tegenwoordig willen we dat niet meer.

[Bericht gewijzigd door grotedikken op 5 juni 2019 22:35:09 (12%)]

Rust roest, en nog geen klein beetje, ik kan er van meespreken.

Op 5 juni 2019 22:20:30 schreef grotedikken:
In uw geval lijkt het niet heel kritisch.
Ik zou het gewenste bandje vergelijken met het originele.
Klem het bandje rond een metalen buisje of zo wat qua dikte op je pols lijkt. Sluit het aan aan je aardpunt.
Meet met een universele meter de weerstand tussen je metalen buisje en het aardpunt. Tussen een 200 kOhm en 2 MOhm zit je goed, doorgaans wordt 1 MOhm gebruikt.
Een veel hogere waarde is niet effectief, een veel lagere waarde kan gevaar opleveren voor jezelf als er aanraakbare hoge spanningen in de buurt zijn..

Zal morgen eens meten wat de huidige bandjes doen

Op 5 juni 2019 22:20:30 schreef grotedikken:
Ik vind het persoonlijk geen goed idee om een uitgekiende werkmethode te gaan modden gewoon om op te vallen.
Gereedschap moet efficient zijn, niet persé mooi.
Verf dan liever je haar paars of je tanden zwart. :-)
Suc6 gegarandeerd.

Er mee opvallen hoeft van mij dan ook weer niet. Doel is vooral herkenbaarheid zodat ik altijd mijn eigen bandje om kan doen.

Verder vind ik het altijd wel leuk om ergens mijn eigen draai aan te geven(mits de werking er niet door belemmert word natuurlijk), gewoon omdat het kan.
De wereld zou maar een saaie plek zijn als iedereen hetzelfde doet :)

Have fun in this life!

Iedereen techneut of niet, heeft zn eigen werkwijze.
Maar de gereedschappen die gebruikt worden , is (meestal) wel gewoon standaard..

u=ir betekent niet :U bent ingenieur..

Ook de werkwijze is vaak opgelegd en met reden.

In het bedrijfsrestaurant hoorde ik eens de discussie tussen twee installateurs van verdeelkasten voor telecom.

De kabels worden getermineerd in een klemmenblok waarin de draadjes geklemd worden. Het inbrengen gebeurt met een speciaal stukje gereedschap. De ene had dit laten liggen in zn kastje en had ontdekt dat je dat evengoed met een plastic bankkaart of zo kon doen.
Hij was ontzettend fier op zichzelf en zei: jaja, een goede soldaat trekt zn plan.
Wat hij niet wist is dat je daarmee de contacten ietwat forceert en dat dit na enkele maanden aanleiding geeft tot slechte contacten die moeilijk op te sporen en te verhelpen zijn. Dit geknoei heeft het bedrijf veel meer gekost, dan dat hij even teruggereden was.

In bedrijven zijn mensen die uitvissen hoe je het meest efficient werkt. Degene die het uitvoeren zijn zich niet altijd bewust van het waarom en betwisten dit soms of negeren een en ander. Soms hebben ze gelijk door hun grotere praktijkervaring, maar meestal niet.

Rust roest, en nog geen klein beetje, ik kan er van meespreken.
evelo

Golden Member

Als zo'n ESD polsbandje een belangrijk stuk gereedschap is dan zou je toch denken dat inspectie en controle van die bandjes onderdeel vormt van het kwaliteitssysteem?

En als je ze moet gaan zoeken als je ze nodig hebt dan kost dat geld aan de baas. Aantal werknemers x aantal keer zoeken x minuten zoektijd x uurloon = ... geld.

Mogelijk kan je scoren bij de baas maar dan wel met iets meer argumenten dan enkel het kleurtje van de bandjes :)

MNM(tm)

Golden Member

Op 5 juni 2019 15:35:36 schreef Arco:
Ik heb rode gehad, zie je regelmatig (hoofdzakelijk op praktische gronden: die lichtblauwe worden heel snel vuil...)

[afbeelding]

Die rode worden net zo snel vuil, alleen zie het minder snel. ;)

Fan van Samsung (en repareer ook TV's). :)