Ontwerp keuze componenten


eerst alles op een broodbord monteren en testen

via fritzing tevens aan het uittekenen om indien alles correct functioneerd, een pcb zelf te maken en deze uitvoerig in testrun laten.

in het algemeen een aantal kleine projectjes in mijn hoofd zitten dat ik wil uitbouwen. als ik iets bouw wil ik altijd iets verder denken en niet zomaar iets overnemen van het net. Zoals uw schema met waarden, je kan het overnemen en maken maar dan snap je de logica niet en ook niet waarom deze componenten erin zitten. Hoe ze deze hebben geselecteerd ? Tevens als er dan een defect optreed zal ik mss in staat zijn te zoeken welk component defect is.

Heb je ooit iets gesoldeerd? Zo niet, dan zou ik er geen prio van maken om de uitvoering zo klein mogelijk te maken of alles te begrijpen. Begin met een gaatjesprint en TH componenten en bepaal door metingen wat er logisch is en wat niet. Begin bijvoorbeeld met de volgende onderdelen:

Ik heb links toegevoegd naar de site van Baco, waar je deze dingen goedkoop en snel kan krijgen (geen belangen in, wel sympathie voor). Met deze middelen zou je de schakeling die nijhuisr noemt succesvol moeten kunnen bouwen. Reken er op dat je nu nog geen voeding hebt om de schakeling te voeden.

Pas als je dit voor elkaar krijgt zou ik een print gaan ontwerpen. Fritzing is niet de manier waarop je leert hoe PCBs horen te worden ontworpen, het lijkt bedoeld om ons te laten verleren hoe je op de juiste manier een print leert ontwerpen. Als je wil weten hoe dingen werken, leer KiCAD, dat is 10x moeilijker, maar 100x keer leerzamer.

[Bericht gewijzigd door Kruimel op 12 juni 2019 23:20:26 (11%)]

Op 12 juni 2019 22:56:23 schreef KOZZEN:
eerst alles op een broodbord monteren en testen

Je hoeft niet alles te testen op een breadbord of het werkt. Deze super simpele schakeling werkt gewoon.

Wil je onderzoek doen kijk dan in het data sheet van de 817C.
Daar staan alle parameters die je nodig hebt voor deze schakeling.

Thevel

Golden Member

Op 12 juni 2019 22:06:43 schreef nijhuisr:
80mA is gangbaar voor een 5VDC relais. In het schema staan alle waarden, ook voor de optocoupler. BC547 kan prima.

BC547 kan maar 100mA hebben, het kan dus wel maar als je toch moet bestellen neem dan een BC517 darlington (hoge versterking)
Afhankelijk van het merk kan BC517 500mA of meer hebben, door de hoge versterking kan de basis weerstand naar 10k of hoger.

Kruimel :

in het verleden nog pcb zelf gesoldeerd en dergelijke dus niet totaal vreemd voor me maar waren dan meestal kits

in schooltijd eveneens elektronica gehad maar das al een "paar" jaar geleden ;-)

bedankt voor de tip ivm softwarekeuze, had deze een paar dagen geleden gedownload maar nog niet verder naar gekeken.

ivm voorstel : relay OMRON zal er ééntje moeten zijn voor 220V uitgang => omron G5LE-14 DC5 ? andere componenten zullen dan ook veranderen veronderstel ik ?

nijhuisr :

is het volledige concept, is niet enkel deze relaismodule maar het geheel dat ik eerst zal opzetten

De Omron G5LE-14 DC5 schakelt bij 79mA.
Dus je kunt nog steeds een BC547 of BC517 gebruiken.

Ok, fair, dat ding dat ik suggereerde gaat maar tot 125V~, is dus niet geschikt. In verband met de stroom zou je een BC337 kunnen gebruiken, die kunnen tot 800mA aan en zijn goed te krijgen, anders een BD139, die wat overkill is, maar op elke hoek van de straat te vinden zijn. Een BC517 lijkt me meer geschikt voor de situatie dat je denkt tekort te komen aan basisstroom. Hier zou ik eerder bang zijn dat de lekstroom van de optocoupler de transistor teveel stroom laat lekken.

De suggestie om op gaatjesbord te werken kwam meer omdat ze sneller te krijgen zijn om mee te testen (de hele BOM had je in 2 dagen ofzo gehad). Solderen op zo een print is net zo als solderen op een "echte" print. Daarna kan je wel gaan ontwerpen op PCB, maar op zich kan je hier ook wel mee beginnen als je toch een CAD programma aan het leren bent.

Anyway, is er iets specifieks dat je wil weten? Je snapt de logica niet, maar is er iets dat op dit moment er uit springt dat je niet weet, en verklaard wil zien. Anders kunnen we elk stroompje en dingetje voorrekenen om te ontdekken dat je eigenlijk niet geïnteresseerd bent in 80% ervan.

Op 13 juni 2019 17:32:30 schreef KOZZEN:
nijhuisr :

is het volledige concept, is niet enkel deze relaismodule maar het geheel dat ik eerst zal opzetten

Ok duidelijk.

Mijn Tip is wel om eerst eens de elektronica basis te vatten en vanuit daar verder werken.

Dus zaken zoals transistors en weerstanden en diode's.

Helemaal hier gaan uitschrijven hoe je tot bepaalde waarde kan komen in een schakeling ga ik niet doen helaas.

nijhuisr :

op http://www.hobby-electronics.info/ een cursus terug gevonden met de basis in verwerkt, die ik nu tevens aan het doornemen ben. Alles uitschrijven hoeft dus niet.

Ok, ideaal! Laat maar weten als je daar tegen een probleem aan loopt, bij concrete problemen kunnen we waarschijnlijk meer van dienst zijn. :)

kruimel :
bedankt

dit weekend neem ik het schema,uw componentenkeuze, datasheets bij de hand om te kijken hoe je aan deze componenten komt.

Eens de berekeningen (aan de hand van methode rbeckers) aan het bekijken ivm voorstel onderdelenlijst kruimel :

Gaatjesbord
5mm LED rood (IN1, IN2)
CNY17-4 (U1, U2)
1kΩ koolfilmweerstand 1/4W (R1, R4)
470Ω koolfilmweerstand 1/4W (R2, R3)
BC547 (Q1, Q2)
1N4148 (D1, D2)
Omron G5V1 (K1, K2)

relais :
rated current van de G5V-1 5VDC is 30mA

transistor BC547B :
ICM / IBM 200mA maw voldoet aan de 30mA
versterking hFE = 200
30 mA / 200 = 0,15mA

ivm opto coupler naar welke waarde moet daar gekeken worden ?
output collector current IC ?

In dit geval stelde ik de CNY17-4 voor omdat die te krijgen was, de datasheet vind je hier. Op pagina 3 staat een tabel met de ;'current transfer ratio' (CTR) die aangeeft wat de overdrachtratio is tussen de LED stroom en de stroom door de fototransistor. In dit geval geeft de "-4" in het typenummer aan uit welke 'bin' het component komt. Bij 10mA is de CTR dus tussen de 160 en 320%, wat wil dus zeggen dat de optocoupler stroom versterkt. Bij 1mA is het minder, dus daar zal je in dit geval rekening mee moeten houden.

maw zal ik multimeter moeten plaatsen op uitgang van arduino om de stroom te weten. doordat er 4 relais komen, de stroom delen door 4 om deze per uitgang te weten. En indien deze groter is dan 1mA een weerstand parallel plaatsen tot ik 1mA zou uitkomen.

Of heb ik het verkeerd voor ?

Het wordt wel een beetje lastig zo wat helemaal niet hoeft.

Een I/0 pin van de arduino kan wel 20mA leveren bij 5VDC, laat gewoon 10 mA lopen door de LED van de opto en de fototransistor in de opto geleid maximaal, genoeg om een transistor te laten werken.

Je hoeft dus helemaal niet de stroom te meten, je kan dit keurig berekenen.

Daarnaast, waarom moet het gescheiden worden met een opto coupler?
Zoals Kruimel ook al vroeg in zijn post. We boorduren nu verder op een onnodig "moeilijke" schakeling

Met 20mA kun je prima met alleen een transistor een relais aanzetten.

https://imagizer.imageshack.com/v2/800x600q90/921/qnM13i.jpg

uw advies opgevolgt

schema in bijlage uitgetekend op kicad, commentaar of verbeteringen altijd welkom ;)

Waarom zoveel identieke voedingsrails? Volgens mij kan je met één toe als ik het zo zie, zeker omdat ze dezelfde massa delen. Die pinnen waar die voedingen naartoe gaan lijken mij ingangen, en dan kan je ze ook wel aan de Vcc van de chip verbinden (al zie ik nog niet waarom).

[Bericht gewijzigd door Kruimel op 17 juni 2019 23:20:30 (38%)]

Henry S.

Moderator

Worden hier spanningsregelaars gebruikt als ingangsbuffers? Heel creatief... maar lijkt me niet de bedoeling, wat is de gedachte hierachter?

73's de PA2HS - ik ben een radiohead, De 2019 CO labvoeding.
maartenbakker

Golden Member

Weerstandje en klemdiode was te goedkoop en makkelijk zeker? :P

"The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

De ingangen zijn 12v, door een bestaande toestand niet mogelijk op 5v te brengen. Vandaar de omzetting telkenmale voor het binnenbrengen op de atmon. Zo te horen beter een weerstand en diode in de plaats zetten op de ingangen.

op volgende site enkele voorbeelden gevonden

https://electronics.stackexchange.com/questions/127525/reduc...-resistors

welke methode passen jullie voornamelijk toe en om welke reden ?

Ligt er een beetje aan waar de spanningen vandaan komen en wat de thresholds zijn en of ze (bijvoorbeeld) kunnen zweven of 'push-pull' zijn. Het voorbeeld dat je geeft is voor voedingsspanningen, en dat is iets anders dan bijvoorbeeld signaalspanningen in een auto of RS-232 logica. Die hebben allemaal hun eigen thresholds en eigenschappen die afhankelijk van de standaard of de situatie anders zijn. Voor logische ingangen (die een '0' of een '1' zijn) heet de omzetter die je nodig hebt vaak een 'level shifter', en zijn soms in geïntegreerde vorm te krijgen.

Een regel-IC is niet heel geschikt omdat die voornamelijk bedoeld zijn voor het stabiel houden van spanning, en daarmee het ingeangssignaal op een lastig te voorspellen manier beïnvloeden, en in sommige toestanden nog weleens willen oscilleren. Verder zal een belasting van 200nF voor snelle signalen niet heel bevorderlijk werken.

Meestal ge-/misbruik ik hier een Schmitt trigger inverter voor. Met een set weerstandjes kan de de inkomende spanning opdelen dat die wat lager wordt, en door de hysterese is de ingang niet zo gevoelig voor stoorspanningen. Een diode naar de positieve voeding kan vaak geen kwaad als je piekspanningen verwacht.

Anders gebruik ik ook nog wel transistoren, in dit geval vormt die ook een inverter, maar heeft niet de hysterese die de Schmitt trigger inverter ongevoeliger maakt voor storingen en zal daarmee niet geschikt zijn voor signaalbronnen die kunnen zweven.

Anyway, meer info over de signaalbron is zeker wat waard. Het kan soms mogelijk zijn de processor direct op de weerstandsdeler aan te sluiten, de ATMega-chips bevatten wel een bescherming op de ingang en een kleine hysterese als ik me goed herinner, maar het blijft natuurlijk een microprocessor. Ze dienen wel enigszins tegen de grote boze buitenwerekd beschermd te worden.

muur uitleg ivm ingangssignaal: voeding 12V is afkomstig van een logo voedingsmodule waarbij logo's via drukknoppen worden gestuurd. Hiervan zal ik bepaalde drukknopsignalen die tevens aangesloten zijn op logo (ingang) zal gebruiken als ingang voor het aansturen van mijn projectje.

De "lekstroom" van de ATMEGA328 input is minder dan 1 µA. Als de input 12V is en de arduino input 5V, dan is het spanningsverschil 7V. Dan mag er dus 7 MOhm tussen zitten en levert de 12V input genoeg om de input op 5V te krijgen.

Om niet op het randje te gaan zitten, deel je weestand door 10. Rond af naar beneden. Neem 470k.

Als er nu 14V op gezet wordt, gaat er 9V/470k = 19 µA lopen. De input (hoewel dat niet/slecht in het datasheet staat) kan max 1 of 10 mA aan stroom aan (de verkeerde kant op): Daar zitten we nog ruim onder, zo ver dat het niet opgezocht hoeft te worden.

Gewoon een 470k in serie met de input en je hebt je 12V inputs...

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/

Om o.a. aardlussen te voorkomen zou ik voor de 12V naar ATMEGA328 ingangen een weerstand en een optocoupler gebruiken.