Stekkerblok in stekkerblok.


Op 1 juli 2019 23:25:12 schreef maartenbakker:
Is dat verlengsnoer niet per ongeluk 1,5mm^2?

Verhip, daar zou je wel eens gelijk kunnen hebben! :+

Hoe dan ook, niet die dunne meuk die mensen kopen om een paar € te besparen. En méér dan zat voor hier aanwezige apparatuur.

Op 1 juli 2019 14:47:14 schreef Sine:
Bij "ons" mag het ook niet, stekkerblok in stekkerblok is verboten.

Correctie "ist verboten"? :-)

Toen ik bij Philips zat had je ook die stekkerblok gestapo's rondlopen.
Die deden dat altijd na werktijd en trokken gewoon alles eruit wat na de eerste zat.
Of er nu een werkende computer of testopstelling in duurtest aan hing, dan had je gewoon pech.

En we hadden echt wel goede kwaliteit stekkerblokken, aangegoten stekers en 2.5 mm2 kabels met dekseltjes op de WCD's. Kon prima want daar hing niet zo veel aan.

Oh ja: de &!(@%^!@ schakelaars. Een keer een paar blokken in Rosmalen gekocht, ik wilde er een in een 19" rack bouwen en die schakelaar wilde ik er al zowiezo uithalen (om te voorkomen dat je die per ongeluk uitzet). Nou niet echt nodig, toen ik er een pakte en de schoevendraaier er in wilde zetten viel die al uit elkaar. De rest van de balk zag er trouwens wel goed uit.

Henri's Law 1: De wet van behoud van ellende. Law 2: Ellende komt nooit alleen.

Tja die vuistregel is bedacht voor leken. De brandweer schrijft ook dat dit niet aangeraden is, want dat kan 'kortsluiting' veroorzaken. Ik heb ooit dezelfde discussie gehad met een keurder voor brandveiligheid in een studentenhuis. Die vond het niet goed dat er een draden wirwar was rondom onze router / tv / radio. Er werd daar niet eens doorgelust en de wirwar werd veroorzaakt door datakabels, maar er werd al meteen me termen als kortsluiting gegooid.

Over doorlussen, ik doe het gewoon mits het verbruik niet te hoog wordt. Als de contactdruk te laag zou zijn o.i.d, dan komt dat niet door het doorlussen, maar was het inpluggen in eerste instantie al het probleem. Als het echt een probleem zou zijn, moeten ze het maar verplichten dat de stekkerdozen individueel zijn afgezekerd, zoals bijv in Engeland gebeurd.

Spanning staat en stroom gaat!

Ik huur deze ruimte. het pand is afgelopen dec van eigenaar gewisseld. De nieuwe eigenaar heeft deze elektra-controle-figuur ingehuurd.

[Bericht gewijzigd door rew op 2 juli 2019 08:25:32 (32%)]

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/
Jinny

Golden Member

Ik kwam enige tijd terug in een telefooncentrale van een bedrijf met iets van 15 werkplekken, alle met pc, monitor enz..
Die waren uit een wcd doorgelust via een keur aan Action, bouwmarkt, Hema, enz stekkerdoosjes.
Daar heb ik dan een praatje gemaakt met meneer de directeur en het zaakje aangepast met bij iedere plek een Wieland tafelwcd en een 2.5 qmm doorluskabel waar die Wielands uit gevoed werden.
Iedereen gelukkig. (er was een brandveiligheidskeuring in aantocht, en die zouden geheid zeuren over die spaghetti aan doosjes)

Hoe doen vrouwen op TV dat toch? Wakker worden met prachtig glanzend haar en mooi gestifte lippen..... Wanneer ik wakker word heb ik een coupe 'Leeg geroofd vogelnest' en een incidenteel straaltje kwijl..
mel

Golden Member

Als ze weten dat die keuring er aan komt, halen ze die zooi gewoon weg...Is de keuring achter de rug, is het weer precies dezelfde zooi...

u=ir betekent niet :U bent ingenieur..

onlangs een bar storing gehad waar heel de rommel met verlengkabels zat, stuk of 6 koelingen, 3 min vaatwas, 2 koffiemachines, boiler enz. sommige kabels degelijk 1,5mm2 spul, maar waar het vermogen zat had men het dunste frutkabeltje met schakelaar gebruikt.

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Op veel verdeeldozen staat het wel op de onderkant: Niet doorkoppelen.
Of in het Duits: nicht hintereinander stecken.

nou, op duits spul staak vaker de term "nur fur wechselstrom "

waar rook was, werkt nu iets niet meer

nee, juist made in china, t merk is al duits :)

waar rook was, werkt nu iets niet meer

'Hier' ook 'gered' van zo een onveilige situatie met wat doorgeluste verlengkabels/dozen door een facilitair manager. Onder het mom van 'geen van de voorzieningen was gekeurd / het meeste was zelf gemaakt / voldoet niet aan de NEN3140 / doorlussen van verlengkabels en dozen is onveilig / etc.' moest eea maar aangepast worden. Nu wordt er in kantoor niets gekeurd (is voor gekozen), is wel zelf gemaakt (maar niets mis mee), NEN3140 niet echt iets kunnen vinden, onveilig valt ook te betwisten. Vervolgens worden er ook nog wazige verdeelblokken met schakelaar besteld en voorzien van een NEN3140 sticker. Rest van kantoor wordt dan weer niets mee gedaan, overal grote kluwen voedingskabels en netwerkkabels onder- en achteraan de bureau's...

Voor de schakelaars die je niet wilt heb ik een oplossing: Zet hem "aan" en doe er wat van die brede pak-tape over. Dan is het ineens helemaal niet makkelijk om hem uit te zetten.

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/

weg met die nooit gebruikte schakelaars, ellende dingen zijn dat. blok ligt jaren op de vloer, schakelaar komt vol stof te zitten, want afsluiten doen ze niet. 1x schakelen en t vuil spolt over de contacten heen. gewoon blokken nemen zonder schakelaar.

poetsers hebben ook een hekel aan die snoeren onder een bureau, poetsen ze omheen, wordt een vuile berg snoeren. even met wat tyraps onder t bureau hangen en weg is die toestand. soms kom je er nog opladers van gsm's in tegen die men al 8 jaar niet meer heeft..

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Mee eens, ik heb nog nooit een stekkerblok gekocht om iets mee aan of uit te schakelen, maar zit wel met het gezeik als zo een ding dan defect raakt.

Turbokeu

Golden Member

Dit lijkt me te veel... :)

Hahaha!
Doet me denken aan de situatie in bepaalde burelen op onze vorige locatie...
Dit was een jaren '60 gebouw met WCD's, telefoon- en netwerkaansluitingen langs de buitengevels.
Door de toendertijd nogal explosieve personeelsuitbreiding in bepaalde diensten werden er steeds maar meer bureau's bijgeplaatst langs de binnenmuren en onstonden er ook dergelijke situaties.
Alle snoeren op de grond tussen burelen onderling waren wel verwerkt in daarvoor voorziene zelfklevende rubberen goten die al snel niet meer zelfklevend werden en dat werdt dan meestal amateuristisch met kleefband opgelost.
Ook waren er wegens nijpend tekort aan netwerkaansluitingen overal kleine 4 tot 8-poorts netwerkswitches onder de burelen bevestigd (met elk hun netadaptertje).
Je ziet het al komen...
Als we dan een telefoontje kregen dat er in een bepaald bureel bepaalde gebruikers geen netwerkverbinding meer hadden wisten we het al: Ofwel (ongewild) de netadapter uit het stekkerblok onder het bureau getrapt, ofwel vrijwillig de netadapter verwijderd om "toch maar zijn smartphone te kunnen opladen"...|:-(

Is een beetje hetzelfde als het je-moet-de-haspel-uitrollen gerucht. Het is inderdaad een issue dat een opgerolde haspel met zware verbruiker afgerold dient te worden ivm opwarming.

Ik bezat vroeger een zware Karcher K520MX (tot 200 bar en 3kW) hogedrukreiniger.
Wegens ongebruik (en het feit dat 1 keer op 2 de 16A groepsautomaat er bij het inschakelen door vloog) heb ik deze maar doorverkocht aan een zoon die er juist ééntje zocht.
Een paar dagen later belt mijn zoon mij op: "Pa, ik ben mijn terras aan het hogedrukreinigen en de Karcher is er opeens mee gestopt. Ik krijg hem niet meer aan de gang..."
Na eventjes nadenken vraag ik mijn zoon: "Heb je de Karcher aangesloten via een haspel? Probeer eens direct in een WCD."
Na een paar minuten later belt mijn zoon me terug: "Pa, ik heb het gevonden! Direct in een WCD werkt de Karcher, heb dan naar de (20m lange) kabelhaspel gekeken. Ik had die maar een paar meter afgerold en nu is die aan het roken en half gesmolten!"
Zo zie je maar...

In mijn oud huurhuisje heb ik ook een chronisch gebrek aan WCD's.
Twee WCD's in eetkamer en woonkamer, drie in de keuken, één in de badkamer en de twee slaapkamers.
Ik ben dus verplicht bijna overal stekkerblokken met snoer en (tweevoudige "domino's") zonder snoer te gebruiken.
Ik heb wel het geluk dat ik, na de stopzetting van mijn BVBA in 2010, veel materiaal geërfd heb waaronder goede kwaliteit stekkerblokken zoals de volgende:

Oorspronkelijk verkocht onder de merknaam Vynckier, nu ABB (heb er een vijftal).
Met een platte schroevendraaier te openen (2 schroeven) en binnenin zeer goed opgebouwd. Het snoer is vervangbaar en voorzien van een goede trekontlasting. De kinderbeveiliging is totaal niet van het "bouwmarkt/Aldi/Action" type die je er "met de voet moet instampen".
https://w3.cebeo.eu/images/artimage/all/5232.jpg

Nog beter zijn de Legrand aluminium stekkerblokken met de gekende Mosaic modules (daarvan bezit ik er een 10-tal, niet allemaal in gebruik):
https://www.legrandservices.nl/product/073422
https://media.legrandservices.nl//2018/1/20180118_176120_2.jpg
Deze worden geleverd zonder snoer (de mijne zijn daarbij nog doorlusbaar (symmetrisch aan beide zijden) en voorzien van 90° WCD's, geen 45° die het moeilijk maken met inpluggen van bvb. netadapters en klik aan/klik uit modules).
Spijtig genoeg niet goedkoop...

I love watching conspiracy theorists use the airtight logic of the argument from incredulity: "Well I don't understand how it works so it can't be real!!!"

Die laatste link werkt bij mij nie... ;(

Tijd voor een nieuwe computer.
Of je provider netjes betalen.
https://www.legrandservices.nl/product/073422 werkt gewoon bij mij.

Bezoek mijn neefjes' site: www.tinuselectronics.nl
Wie de vraag stelt, zal met het antwoord moeten leren leven.

Interessant, ik ga eens op onderzoek uit. Het werkt hier echt niet, maar in elk geval een deel van de rest van het internet wel.

Bij doorlussen van meerdere verlengsnoeren bestaat het risico dat je één van de snoeren overbelast. Stel: je steekt een verlengsnoer van 2,5mm² in een wcd, en steekt daarin weer een snoer van 1mm² voor bijv. een koffiezetapparaat (800W), da's dik zat. Dat gaat prima (hoewel het snoer van 1mm² eigenlijk niet juist beveiligd is met de 16A zekering in de kast). Nu komt je collega van een bureau verder met een laserprinter (300W), en het snoer daarvan redt het niet tot in jouw verlengsnoer. Mazzel, hij heeft nog een verlengsnoer van 2,5mm². Probleem opgelost! Omdat hij toch stroom bij z'n bureau heeft lijkt hem een waterkoker (2000W) voor thee wel makkelijk. Moet samen kunnen op 2,5mm². Totaal verbruik (800+300+2000=3100W) zit nog onder de limiet van de 16A zekering (3800W) maar ik denk dat dat stukkie 1mm² het knap zwaar krijgt....
Het lijkt een vergezocht verhaal maar geloof me: ik ben ze tegengekomen.
Ik hanteerde als TD-er bij ons op de zaak de regel dat ALLE verlengsnoeren (minimaal) 2,5mm² moesten zijn, om ver(r)assingen te voorkomen.

Es wäre gut Bücher kaufen, wenn man die Zeit, sie zu lesen, mitkaufen könnte. (Arthur Schopenhauer) - The whole problem with the world is that fools and fanatics are always so certain of themselves, and wiser people so full of doubts. (Bertrand Russell)

dunne kabels is het grote probleem idd, aderhulzen niet nodig, zo de aders in een stekker. dat is prima als er 1 lampje aanhangt van zeg 60W, maar bij bouwkabels en verlengkabels voor klanten doe ik dat dus niet, gewoon hulzen erop. pas een oven weer in leven moeten brengen die met 14kW op een 1,5mm2 verlengsnoer zat, 3F voeding erop. dat snoer was niet de reden, maar de weggebrande VD die in t water zat midden in de buis, geen aardlek op die groep dus dat duurde even voor die eruit gaat.

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Ik weet nu niet of het eentje van legrand is maar veilig zou ik ze niet noemen. VDR er tussen geknutseld (mooie knal gaf die) en de kabel maar tegen het stopcontact aan gesoldeerd. Effe warme lijm er tegen, proper.

Veel te weinig tijd voor mijn projecten of heb ik er soms te veel? Laatste Project = = > Router lift

geen van legrand, mosaic spul ziet er anders uit. dit lijkt een blok waar men een andere aansluitkabel aan heeft gezet, zwart/wit is meer japans..

waar rook was, werkt nu iets niet meer