Deurrelais wasmachine altijd heet. Mag dat?

Hallo allemaal,

Voor het eerst op dit forum, een goedenavond.

Mijn naam is Tonka, ik ben begin 40 en woon in de buurt van Utrecht.

Ik repareer veel graag zelf.. ben redelijk goed met hout, wat minder goed met electra, en motorblokken van auto's en motorfietsen kan ik redelijk goed uit elkaar halen en weer in elkaar zetten. Ze hebben het altijd weer gedaan, dus nou ja.. zal wel goed zijn he? :-)

Wat onderdelen openmaken om te kijken wat er aan schort, dat is ook niet zo ingewikkeld.. Zo ook bij onze AEG lavamat wasmachine uit 2009.

Deurrelais foutcode E40, ding losgehaald en jawel, zwartgeblakerde stekker.
Heb de kabeltjes gelabeld en losgeknipt en voorzien van nieuwe schoentjes.

Relais werkt weer, wasmachine ook. Maar dat zwartgeblakerde komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. Het valt mij op dat het relais (op de plek van de "pil" aan de binnenkant tegen het bi-metaal) altijd flink heet wordt. Aan de buitenzijde is het relais dan ook bruin gekleurd.

Hoort dat? Of is het relais kapot, waardoor ook de stekker verbrand is?

Iets zegt me dat het niet goed is en ik bestel graag voor een paar tientjes een nieuw relais.. maar is het daarmee opgelost?

Hoor graag van iemand die hier verstand van heeft..

Groeten,

Tonka

maartenbakker

Golden Member

Dat er een bi-metaal inzit is al een hint dat het heet MOET worden om te werken. De pil is een PTC element.

"The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

Ok, maar heet als in vingertop verbrandend heet? Oorzaak gevolg is mij niet helemaal duidelijk.. Het relais werkt prima nu de stekker vervangen is.

Hoeft niets bijzonders te zijn. Kabelschoentjes branden best wel vaak uit in wasmachines, zeker als er direct de stroom van een motor of element er doorheen gaat. Een faston die niet goed vast zit, wordt warm en verliest wat veerkracht, waardoor de overgangsweerstand groter wordt en de faston nog warmer.
Gewoon met een goede krimptang nieuwe schoentjes aanknijpen met een goede krimptang en afwachten of het wel goed blijft. Die platte krimptangen van de bouwmarkt is bagger en daarmee komt de fout zeker terug.
Er is ook een groot verschil in fastons. Het metaal van fastons uit goedkope assortimentsdozen is veel dunner als bijv fastons van AMP

Ok, tnx.

Wil graag een goede strip/krimptang kopen.

Iemand en suggestie?

Is dit wat?

https://www.allekabels.nl/krimptang/1049/1281517/kabelschoen...gJFGPD_BwE

En deze als striptang?

https://www.allekabels.nl/striptang/1603/1074594/striptang-u...rseel.html

[Bericht gewijzigd door Tonka op 3 juli 2019 20:46:12 (63%)]

https://www.circuitsonline.net/forum/view/93258

Hier kwam ik eenzelfde klacht tegen.

Daar staat dat de PTC 80 graden mag worden. Dus dat zal wel ok zijn dan.

De equilibriumtemperatuur zal wel vrij hoog zijn, anders gaat je deur ook niet open als de omgevingstemperatuur hoog is. Dat zou wel onhandig zijn... Bovendien zou enige vorm van oververhitting het verwarmingsmechanisme dempen omdat het pilletje dan een hogere weerstand krijgt. Er is een uitgebreid youtubefilmpje over deze dingen door Bigclive: https://www.youtube.com/watch?v=PIm7q_U3UEM. Best interessant om te kijken.

De oververhitting lijkt me ook door een slechte connector te zijn gekomen, als het contact in je deurrelais slecht was had die achteraf ook niet meer gewerkt. Het gebeurt best vaak dat die connectors defect raken, bijvoorbeeld ook in ovens. Het helpt overigens niet dat ze vervolgens de minimale dikte koper gebruiken voor de verwachte stroom. Voor de zekerheid kan je een nieuwe kopen en monteren als je daar zin in hebt om eventuele gevolgschade te vermijden.

Helaas kan ik je geen advies geven over een goede krimptang, ik maak niet genoeg verbindingen om er wat over te durven zeggen.

Deurslot heet worden op een bepaald plekje is het mogelijk, maar stekker heet worden dat mag niet.

Ik ben niet zo gek van die AMP stekkertjes,die zijn wat minder met continue stroom.

Tang is wel een goede hoor verder.

Ik heb een tang voor ongeisoleerde stekkertjes, vergelijkbaar met deze: https://www.tangencenter.nl/krimptangen/kabelschoentangen/kn...e-bouwvorm

Deze kunnen wat meer hebben en stekkertjes relatief goedkoop te verkrijgen van OA Conrad.