Magnetische velden

Hallo,...ik heb een vraag over magnetische velden.

Afgelopen tijd ben ik door eigen metingen en die van een woonbioloog erachter gekomen dat vlak naast mijn huis een kabel ligt die magnetische velden geeft met waarden die oplopen tot 3000nT.
Helaas komen die velden mijn huis binnen en fluctueren de hele dag. De Rijksoverheid adviseert 400nT te vermijden.
Huizen rondom dit soort velden worden door de overheid zelfs opgekocht. Ik heb in de meeste huizen of bedrijfspanden niet meer dan 6onT gemeten.

Kunnen deze meetwaarden door terugleverende stroom van zonnepanelen komen op het elektriciteitsnet, waardoor de spanning te hoog wordt? Of een verouderd netwerk of trafo's?

Groet Chess 2

GJ_

Moderator

Op 10 juli 2019 10:39:46 schreef Chess 2:
Huizen rondom dit soort velden worden door de overheid zelfs opgekocht.

Nou, dat is dus snel opgelost. Bieden ze ook een beetje een fatsoenlijk bedrag?

Over wat voor een kabel gaat het?

Het ligt iets genuanceerder (er vanuitgaande dat de gemeten velden een frequentie hebben van 50 Hz).

De Europese Unie heeft - in een aanbeveling (1999/519/EG Europese Gemeenschap ) - een referentieniveau van 100 microtesla voor bescherming van leden van de bevolking vastgelegd.

Gemeenten en netbeheerders worden geadviseerd nieuwe situaties te voorkomen waarin kinderen langdurig worden blootgesteld aan een veldsterkte die (jaargemiddeld) hoger is dan 0,4 microtesla.

Bron: https://www.rivm.nl/hoogspanningslijnen/magnetische-velden

Oftewel, onder de 100 microtesla is prima maar voor nieuwe situaties gaan we proberen om onder de 400 nanotesla te blijven.

[Bericht gewijzigd door Mr. SnuGGelS op 10 juli 2019 10:54:08 (17%)]

Het zijn dezelfde magnetische velden maar dan van hoogspanning.Daar zijn richtlijnen voor. Voor kabels onder de grond nog niet.

Er is geen onderscheid tussen ondergrondse en bovengrondse kabels. Het gaat om de ruimte waar het publiek (iedereen behalve getrainde monteurs) zich voor langere tijd kan bevinden.

Van 100 uT naar 0,4 uT
Klopt dat wel, dat is een factor 250!!

En dan het verhaal van de TS, 3000 nT = 3uT. Dat valt reuze mee als je van 100 uT uit gaat, maar is veel te hoog als je van 0,4 uT uit gaat.

Daar waar een schakeling rookt, vloeit de meeste stroom (1e hoofdwet van Toeternietoe)

Kunnen deze meetwaarden door terugleverende stroom van zonnepanelen komen op het elektriciteitsnet, waardoor de spanning te hoog wordt? Of een verouderd netwerk of trafo's?

Een magneetveld krijg je als er een stroom door een geleider loopt. Zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Hendrik_Lorentz

Waar die stroom gemaakt wordt of waar die vandaan komt interesseert het ontstane magnetische veld echt niet. Alleen de richting zou interessant kunnen zijn ware het niet dat er hier over wisselstroom gepraat wordt en dus ook dat niets ter zake doet. Jou huisaansluiting kan een maximaal vermogen aan. En of dat nu van binnen naar buiten gaat of andersom (eigenverbruik) maakt niet uit. Ga je over dat maximum heen dan ploeft gewoon je hoofdzekering er uit.

Een verouderd netwerk en te hoge spanningen zijn ook niet relevant in dit geval.

De sterkte van het magneetveld is heel kort gezegt evenredig met de stroomsterkte.
Zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Lorentzkracht

De kwaliteit van het netwerk enzo komt niet voor in de wetten Lorents.

En verder:

Afgelopen tijd ben ik door eigen metingen en die van een woonbioloog erachter gekomen dat vlak naast mijn huis een kabel ligt die magnetische velden geeft met waarden die oplopen tot 3000nT.

Wat is een woonbioloog? Bestaan die mensen echt? Of is het een soort van Dr. Clavan? En hoe is er gemeten? Met wat voor toestel? En is er vroeger gemeten zonder die zonnecellen om te kunnen vergelijken? En zijn er gedurende een periode een reeks vergelijkende meting gedaan. Zonder een reeks serieuze meetwaarden valt er niets zinnigs over te zeggen. Net zo min als er iets te zeggen valt over hoe gevaarlijk een magneetveld is.

GJ_

Moderator

Op 10 juli 2019 11:11:48 schreef Ex-fietser:
Wat is een woonbioloog? Bestaan die mensen echt? Of is het een soort van Dr. Clavan?

Vrijwel alle woonbiologen zijn parawetenschappers. De enigen die beter worden van hun consulten zijn zij zelf. Ze zijn m.i. dus dom/goedgelovig of het zijn oplichters.

Elektropathogene belasting wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van elektriciteitsleidingen en elektrische apparatuur in de woning.

Geopathogene belasting bestaat uit twee soorten, namelijk natuurlijke en technische.

Geo betekent aarde en dus eigenlijk ook de energie die uit de aarde en de kosmos komt. Vroeger noemde men deze energie aardstralen, omdat de energie vanuit de kosmos de aarde binnendringt en vervolgens dezelfde aarde ook weer verlaat. De wichelroedelopers van destijds dachten dat deze energie uit het binnenste van de aarde kwam; vandaar de benaming aardstralen. Tegenwoordig spreken we van aardnetten; het zogenaamde ortogonaal- en het diagonaal net, van onderaardse waterlopen en breuken in de aardkorst. Met behulp van een lecherantenne zijn we in staat deze energieën te lokaliseren en vervolgens te neutraliseren.

Voor elke kwaal of probleem is er een instant oplossing zelden naar verbanden kijkend of mogelijke opstapeling van factoren. Veelal ontstaan door alleen naar de fysieke werkelijkheid te kijken. Maar ALLES heeft zijn oorsprong in het niet fysieke….

Wat is een woonbioloog? Bestaan die mensen echt? Of is het een soort van Dr. Clavan? En hoe is er gemeten?

Daar had ik ook nog nooit van gehoord...
Ik denk dan eerder aan professor Walter de Rochebrune...

https://i.ytimg.com/vi/VOsbyukMcso/maxresdefault.jpg

Veldsterke meten is simpel; heel fijn ijzerpoeder uitstrooien. Als er zich patronen vormen is het veld te sterk... ;)

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - www.arcovox.com

Met wat voor instrument kan je zulke kleine magneetvelden meten?

Het eerste wat ze doen om je bang te maken, is alles in nT schrijven. Dan krijg je lekker grote getallen.

Het magnetisch veld van de aarde zélf bijvoorbeeld is 50 µT ongeveer, maar in 'woonbioloog-eenheden' dus 50 000 nT. Aaaiii!!! Gevaarlijk, want meer!

Keramisch, kalibratie, parasitair: woordenlijst.org

Wanneer krijgen we dan de picoTesla?... :)
Deze meter zou tot 10nT moeten kunnen gaan... https://www.ebay.com/itm/Electromagnetic-EMF-Magnetic-Electr...1677616942

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - www.arcovox.com

Met behulp van een lecherantenne zijn we in staat deze energieën te lokaliseren en vervolgens te neutraliseren.

GJ, wil je dat nooit meer doen, nu zit alles onder de thee :)

Ik heb een fluxgate meter gerepareerd voor iemand die magneetvelden in kaart brengt in locaties waar een electronen microscoop wordt gebruikt (meestal voor de plaatsing)

Het probleem is niet zozeer de meter. Ook al is het een behoorlijk fancy 3 as fluxmeter met heel geavanceerde software. De reden waardoor hij over de hele wereld dit werk doet is de interpretatie van de meetgegevens. Wat ik van hem begreep zijn magneetveld metingen alleen bruikbaar als je er een 3D model van hebt. De analysering daarvan is het moeilijkste deel. Met een 1 dimensionale meting kun je eigenlijk niks. Net als een compas reageert het ding op alle magneetvelden en net als een compas raakt het bv van slag van metalen voorwerpen. De eerste stroom meters waren omgebouwde compassen.

Ik heb zelf ook een fluxgate probe die magneetvelden kan meten als gevolg van stroom door traces. De gevoeligheid Dat ding slaat al op hol als je er naar kijkt. Je kunt het als heel gevoelig compas gebruiken. Het is voor mij een heel handig ding maar de metingen juist interpreteren is een heel ander verhaal. Maar door hem net in de verkeerde richting of te dicht bij bv een stuk metaal te houden gaat de meting alle kanten op. Het kan al vanaf een paar mA door een trace meten en doet DC tot 5MHz. Er zitten filters in want hogere frequentie componenten kunnen en zullen fouten introduceren.

Woonbiologen is oplichterij maar ik weet nu al dat je dat niet wil geloven.....

www.pa4tim.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook oud en exotisch
High met Henk

Special Member

hmmm wel een leuke...
magneet velden gedragen zich niet rechtlijnig en laten zich makkelijk afbuigen. dus ook dat is een probleem

E = MC^2, dus de magnetische compatibiliteit doet kwadratisch mee???

Bij verlichting in huizen komt de nul naar de lamp regelmatig via een ander pad dan de geschakelde fase, en binnen de lus die daarmee gemaakt wordt kun je zomaar een veld van honderden tot zelfs duizenden nT krijgen, afhankelijk van het oppervlak van de lus (kleiner = sterker veld binnen de lus), en de stroom die daar loopt. Als je je echt zorgen maakt om dergelijke velden, zou ik de elektrische installatie van je huis in kaart brengen. Het helpt natuurlijk ook als je de stroom kleiner maakt, door zuinige lampen (spaarlampen/LED) te gebruiken, in plaats van gloeilampen. Bij stopcontacten hoort dit nooit te gebeuren, maar het kan geen kwaad om het te controleren.

Een manager is iemand die denkt dat negen vrouwen in één maand een kind kunnen maken

Ze bestaan echt die woon biologen. Er zijn zelfs bouwbiologen.

De woonbioloog adviseert bij het creëren van een zo natuurlijk en gezond mogelijk binnenklimaat. Het betreft woningen, kantoren, gebouwen, fabrieken en stallen. Uw regionale EMV-specialist is woonbioloog, niet te verwarren met bouwbioloog (gespecialiseerd in nieuwbouw). De sterkte van kunstmatige elektromagnetische velden, wateraders en aardstraling wordt bepaald door te meten. Binnen de woonbiologie wordt hier studie van gemaakt en advies gegeven om u te kunnen beschermen tegen straling.

En zo'n meting door een woonbioloog kost ook nog eens zo'n 3 a 400 euro.
Dat geld kun je denk ik beter besteden aan korte vakantie.

Ik denk dat TS wat last heeft met zijn 'Nucleus tabellarium columbae’

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - http://www.tubecollectors.org/

Op 10 juli 2019 12:23:20 schreef SparkyGSX:
Bij verlichting in huizen komt de nul naar de lamp regelmatig via een ander pad dan de geschakelde fase,

Als dat zo is, dan is dat een installatiefout.

Ik zou ook zo gauw niet weten hoe dat zou moeten. Naar het lichtpunt en naar de schakelaar loopt bij mij, en in andere huizen die ik weleens gezien heb, steeds maar één buis.
Heen- en teruggaande draden zitten dus altijd bij elkaar, en zullen ook geen uitwendig veld kunnen veroorzaken.

Keramisch, kalibratie, parasitair: woordenlijst.org

Bij verlichting in huizen komt de nul naar de lamp regelmatig via een ander pad dan de geschakelde fase,

Is dat dan geen aardlek?

Ik kan me best zo'n situatie voorstellen. Stel je hebt twee inbouwdozen rug aan rug, dunne, zachte muur. Beide inbouwdozen hebben een buis naar het lichtpunt in een centraaldoos. Dan is het heel verleidelijk om 5mtr bruine draad uit te sparen door een gaatje in beide dozen te maken, met een stukje buis zelfs. Dan heb je alleen maar een schakeldraad in de buis naar de lamp. Het hoort niet. Maar het zal vast wel gebeuren.

En wat betreft het probleem van TS: ik ben zelf een keer met een apparaatje naar De Ruiter in Bergschenhoek gestuurd. Ze gingen de hoogspanningscabines overnemen, want een eigen 2MW aansluiting. Maar ze hadden wat eigenaardige verschijnselen, computers die raar deden, en als computers raar gaan doen, dan voelen de mensen die er mee werken zich ook niet op hun gemak.
In de traforuimtes onder het kantoor, niets. In het stationnetje er vlak naast, niets. Maar tegen de achterwand van de traforuimte had ik wat op de meter. Mag ik daar eens meten? Omgelopen, daar stond de hoofdverdeler, en gaf m'n instrument serieuze waarde's aan. Maar dat was hun eigen installatie, dat was niet interessant.
Dat die mensen van De Ruiter zich destijds niet happy voelden, kreeg voor mij pas later een duidelijker plaatje. Het bedrijf is inmiddels overgenomen door Monsanto, en later weer door Bayer.
Genoeg om je ziek van te voelen.
Denk trouwens ook dat die stromen die daar door een verkeerde aarding in combinatie met derde harmonischen liepen, ook niet echt gezond zijn.

Heb dit verhaal hier al eerder gepost, btw.

[Bericht gewijzigd door mvdk op 10 juli 2019 13:55:23 (57%)]

Google vertaald dit als volgt
Nucleus tabellarium colubae = de wikkelkern koerier ? Word ik ook niet veel wijzer van

Op 10 juli 2019 13:44:14 schreef mvdk:
Ik kan me best zo'n situatie voorstellen. Stel je hebt twee inbouwdozen rug aan rug, dunne, zachte muur. Beide inbouwdozen hebben een buis naar het lichtpunt in een centraaldoos. Dan is het heel verleidelijk om 5mtr bruine draad uit te sparen door een gaatje in beide dozen te maken, met een stukje buis zelfs. Dan heb je alleen maar een schakeldraad in de buis naar de lamp. Het hoort niet. Maar het zal vast wel gebeuren.

Precies wat je zegt, het zal wel eens gebeuren, maar het hoort niet. In een buizenstelstel mogen alleen maar vertakkingen voorkomen en geen lussen, juist om dit soort verleidingen te voorkomen.

En wat de zaak van de TS aangaat, ik zie nog niet wat nou precies zijn probleem is.

High met Henk

Special Member

denk eens gewoon aan een wisselschakeling met lamp in midden kamer en 2 schakelaars aan 1 muur (of 1 kant)

dan loopt de fase naar schaeklaar 1, langs de muur maar schakelaar 2 en dan weer naar midden kamer en vanuit daar vaak weer richting schakelaar 1 ergens....

kun je al een lus hebben van paar m2

E = MC^2, dus de magnetische compatibiliteit doet kwadratisch mee???

Ik heb er niet veel verstand van, maar zo hoor je een wisselschakeling niet te maken...