Magnetische velden

@HmH, sorry hoor, maar dit is dus niet goed. Als je van schakelaar 1 via schakelaar 2 naar de lamp gaat, dan hoort de nul ook via de doos van schakelaar 2 terug te lopen. Dat is gewoon goed vakmanschap, de toevoerende draad en de retourdraad horen via hetzelfde pad te lopen.

GJ_

Moderator

Zullen we vanaf hier weer gewoon on-topic gaan? En eerst even wachten of TS nog wat toe te voegen heeft?

Het topic is nu erg aan het ontsporen, en gezien het onderwerp kon dit nog wel eens veel erger worden. Ik heb dus een bezem klaargezet!!

Op 10 juli 2019 14:33:23 schreef KlaasZ:
@HmH, sorry hoor, maar dit is dus niet goed. Als je van schakelaar 1 via schakelaar 2 naar de lamp gaat, dan hoort de nul ook via de doos van schakelaar 2 terug te lopen. Dat is gewoon goed vakmanschap, de toevoerende draad en de retourdraad horen via hetzelfde pad te lopen.

Het is heel normaal dat je in een E installatie een aftakking maakt naar een (of 2 bij een wisselschakeling)schakelaar (s). In die aftakking zitten dan de fase en de schakeldraad.
Het circuit voor de fase is dan duidelijk anders dan die voor de Nul.
Misschien wel goed voor 2 fT (Femto-Tela).
Bij contactodozen zijn de circuits doorgaans wel hetzelfde.

Ik voel een bezem........

Daar waar een schakeling rookt, vloeit de meeste stroom (1e hoofdwet van Toeternietoe)

Op 10 juli 2019 10:39:46 schreef Chess 2:
(...) Afgelopen tijd ben ik door eigen metingen en die van een woonbioloog erachter gekomen dat vlak naast mijn huis een kabel ligt die magnetische velden geeft met waarden die oplopen tot 3000nT.
Helaas komen die velden mijn huis binnen en fluctueren de hele dag. (...)

Dat fluctueren, dat intrigeert me dan weer. De last op distributiekabels verandert dan wel een beetje over de dag, maar het woordje fluctueren vertaal ik dan weer naar snelle veranderingen.
Hoe is de woonsituatie? In de nabijheid van een spoor of tramtracé?
Of is er weet van het bestaan van een trafo en/of schakelhuis?

Gewoonlijk, ik heb het in een vorige post al uiteengezet, en iedereen hier weet dat ook, heffen de velden rond bij elkaar liggende aders zich op.
Je meet gewoon niks rondom een distributie of hoogspanningskabel.

Edit: maar ik zou niet graag in Delft of Zoetermeer naast een hoogspanningshuisje wonen: https://www.ad.nl/delft/grote-stroomstoring-in-delft-na-expl...~a8b1ede5/

Dwergeindsluiting. Elk jaar ploft er wel ergens eentje.

Lijkt mij toch sterk dat ondergrondse kabels dit verschijnsel veroorzaken, doorgaans zijn fase(n) en nul in dezelfde kabel verwerkt, zodat deze elkaar opheffen, en bovendien zit er nog een aardscherm omheen welke de straling absorbeert. Een ander verhaal wordt het bij voeding voor tram of trein, daar gaat de stroom steeds in dezelfde richting. Bij mijn oudste zus kwam ook dit verschijnsel voor, hetgeen zich openbaarde in vertekening en kleur vervalsing in het TV beeld. Dat heb ik opgelost met een ijzeren plaat van 2mm onder de TV. Is de straling gevaarlijk, dan zeg ik nee, zij woont al meer dan 60 jaar in dat huis en is nog kern gezond.

Groetjes Hans.

Hoe het werkt is niet belangrijk, als het maar werkt!

Een ander verhaal wordt het bij voeding voor tram of trein

Precies. In Delft hebben ze in de TU wijk een heel nieuw gebouw neergezet, na metingen i.v.m. de invloed van de tram die daar in de toekomst moet gaan rijden. Ik dacht Technische Natuurkunde.

High met Henk

Special Member

bedenk even dat je dan een nul leider hebt die een extra lang pad aflegt.

Ik heb in mijn woonkamer 2 wisselschakelaars.

1 voor lamp voorin woonkamer en 1 voor achterin

moet dus met 6 draden dan door 1 pijp..... Niet heel handig. Makkelijkste oplossing was dus de nullen loskoppelen.

E = MC^2, dus de magnetische compatibiliteit doet kwadratisch mee???
GJ_

Moderator

Op 10 juli 2019 15:41:53 schreef Zoef de Haas.: is de straling gevaarlijk, dan zeg ik nee, zij woont al meer dan 60 jaar in dat huis en is nog kern gezond.

Duh. Ik geloof ook niet dat die straling gevaarlijk is maar één zus is nog geen statistiek natuurlijk. Zo kent ook iedereen wel een tante die 50 sigaren per dag rookte en toch 92 is geworden.

Op 10 juli 2019 15:50:56 schreef High met Henk:...

niet afdwalen jij

Op 10 juli 2019 15:53:32 schreef GJ_:
[...]
niet afdwalen jij

Tis wel goed dat de bezem bij de hand blijft, maar wat ik in de startpost óók mis, is of de meting ook is gedaan met uitgeschakelde hoofdschakelaar.
Huishoudelijke apparaten strooien ook wel het een en ander..

Op 10 juli 2019 16:01:09 schreef mvdk:
[...]
Tis wel goed dat de bezem bij de hand blijft, maar wat ik in de startpost óók mis, is of de meting ook is gedaan met uitgeschakelde hoofdschakelaar.
Huishoudelijke apparaten strooien ook wel het een en ander..

en wat denk je van je mobieltje?

Het barst op en rond onze aarde van de straling. Verschillende soorten, machnetisch, licht, radio, tv,(electro-magnetisch).
Straling van atoomproeven en kenrncentrales, rontchenstraling, WiFi, etc.
Maar degene waar je je echt het meeste zorgen om moet maken is de straling die je mobieltje uitstraalt.
Die is het meest schadelijk van allemaal.
Maar (gelukkig) nog onschadelijk........

Daar waar een schakeling rookt, vloeit de meeste stroom (1e hoofdwet van Toeternietoe)

Ik vond deze wel 'grappig' om te lezen...:

"De invoering van 5G is dan ook te beschouwen als het grootste biologische experiment op de mensheid ooit,
zonder precies te weten wat de lange termijn-gevolgen hiervan zullen zijn voor de gezondheid van mens, dier en natuur."

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - www.arcovox.com
evelo

Golden Member

Er zijn plaatsen waar om praktische redenen het magnetisch veld veel hoger is dan in een gemiddelde woning.

Ik denk aan bepaalde bedrijven, medische toepassingen,...

Er worden allerhande maatregelen genomen om de werknemers te beschermen tegen schade maar het lijkt mij aannemelijk dat op de langere termijn er mensen zijn die meer en langer in een hoger dan gemiddeld magnetisch veld verbleven hebben dan andere mensen.

Als die mensen dan bepaalde gezondheidsproblemen vertonen dan zou dit toch boven water moeten gekomen zijn? Iedere krant en andere media kickt op zo'n nieuws.

Het zou natuurlijk kunnen dat magnetische velden een ongunstige invloed hebben op de gezondheid op de heel lange termijn.

Een zodanig lange termijn dat je tegen dan al lang dood bent...

Op 10 juli 2019 15:17:25 schreef mvdk:
[...]
Dat fluctueren, dat intrigeert me dan weer. De last op distributiekabels verandert dan wel een beetje over de dag, maar het woordje fluctueren vertaal ik dan weer naar snelle veranderingen.

Fluctueren betekent dalen en rijzen, golven, schommelen. (niet bepaald hoog frequent, eerder langzaam, geleidelijk) Door er door de interpretatie van het woord "fluctuatie" bij voorbaat reeds van uit te gaan dat dit "snel" gebeurt, kon je daarmee in deze analyse jezelf wel eens op het verkeerde been zetten.

@ Zoef de haas.
Daar gaan we weer. Je hebt het over straling. Dit misverstand is in andere topics al tot in den treure weerlegd.

Straling is een afgifte van energie die zich verspreidt.
Dit is enkel mogelijk bij wisselstroom.
EM straling bestaat altijd uit een elektrisch veld in combinatie met een magnetisch veld. En dit heb je enkel op voldoende afstand van de bron in relatie met de golflengte.
Bij 50 Hz is de golflengte 6000km.
Dus zitten we bij 50Hz op enkele meters afstand niet in de stralingszone maar in een zuiver stationair magnetisch wisselveld.
Als je het woord straling dat al pveral voor veel onnodige ongerustheid gezorgd heeft vervangt door 'veld'
kan ik je volgen. Bij een voedingslijn heffen de magnetische velden elkaar in principe op. Assymetrie doordat de draden onder elkaar hangen zorgt toch voor een resulterend veld bij pylonen. Bij grondkabels liggen de geleiders veel dichter bijeen en symmetrisch en is het strooiveld dus voor hetzelfde vermogen een pak kleiner.

Ik vraag me overigens af over welke meter de TS beschikt. En of hij er correct mee kan meten. Betrouwbare veldsterktemeters zijn niet goedkoop en bedoeld voor specialistische toepassing, en wie daarover beschikt stelt meestal geen zulke vragen. goedkope prullen deugen meestal niet.
Ik denk ook niet dat elektriciteitsmaatschappijen over de brug gaan komen op basis van verklaringen van alternatievelingen of wichelroedelopers.
Er zal echt een expert moeten aangesteld worden als je ongerust bent.

Rust roest, en nog geen klein beetje, ik kan er van meespreken.

Op 10 juli 2019 20:03:45 schreef herbert116:
(...)
Fluctueren betekent dalen en rijzen, golven, schommelen.
(...)

Ik wacht nog steeds, misschien net als de andere posters, op een vervolgbijdrage van de topicstarter, waarin e.e.a. een beetje preciezer word omschreven.
Maar het is een beetje stil geworden.

Op 10 juli 2019 14:03:55 schreef benleentje:
Google vertaald dit als volgt
Nucleus tabellarium colubae = de wikkelkern koerier ? Word ik ook niet veel wijzer van

:o tikvaudjuh: moest zijn: ‘Nucleus tabellarium columbae' = Magnetisch gevoelige kern in het brein van postduiven en andere trekvogels (Kern - post - duiven). In ons brein zit ongetwijfeld ergens een rudiment, maar is nog niet aangetoond.

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - http://www.tubecollectors.org/

Op 10 juli 2019 20:10:18 schreef grotedikken:
...maar in een zuiver stationair magnetisch wisselveld.

Een stationair wisselveld, wat moet ik me daar bij voorstellen?

Op 10 juli 2019 20:10:18 schreef grotedikken:
EM straling bestaat altijd uit een eletrisch veld in combinatie met een magnetisch veld. En dit heb je enkel op voldoende afstand van de bron in relatie met de golflengte.
Bij 50 Hz is de golflengte 6000km.
Dus zitten we bij 50Hz op enkele meters afstand niet in de stralingszone maar in een zuiver stationair magnetisch wisselveld..

Dit snap ik niet. Zal wel met quantummechanica te maken hebben. Als ik op 10.000km van een hoogspanningslijn zit, dan heb ik 'last' van straling, dwz ik merk dat er energie van de hoogspanningslijn naar mij toegezonden wordt, en als ik op 10km van dezelfde hoogspanningslijn zit, dan heb ik geen 'last' van straling, dwz ik merk niet dat er energie naar me toegezonden wordt. Hoe kan het dat er een groot gebied nabij de hoogspanningslijn energievrij is?

Bezoek mijn neefjes' site: www.tinuselectronics.nl

Op 10 juli 2019 18:23:46 schreef evelo:
Als die mensen dan bepaalde gezondheidsproblemen vertonen dan zou dit toch boven water moeten gekomen zijn? Iedere krant en andere media kickt op zo'n nieuws.

Dat is een punt wat ik in andere topics ook al heb genoemd. Heb zelf bij een energiebedrijf gewerkt en voor mijn werk kwam ik ook in hoogspanningsstations. Maar ik had collega's die daar elke werkdag de hele dag zaten. De fasedraden liggen daar meters uit elkaar, dus er zijn veel plekken waar het veld van een fase niet wordt gecompenseerd door de andere fasen.
Als de mensen die daar werken een verhoogd risico lopen dan was dat allang bekend geweest. Maar dat is dus niet zo.

Op 10 juli 2019 11:19:38 schreef GJ_:
[...]Ze zijn m.i. dus dom/goedgelovig of het zijn oplichters.[...][...][...]

Klopt niet. De klanten zijn dom/goedgelovig en zij zijn oplichters.

Bezoek mijn neefjes' site: www.tinuselectronics.nl

Op 10 juli 2019 16:10:37 schreef Toeternietoe:
Maar degene waar je je echt het meeste zorgen om moet maken is de straling die je mobieltje uitstraalt.
Die is het meest schadelijk van allemaal.
Maar (gelukkig) nog onschadelijk........

Echt waar joh? Dat betwijfel ik ten zeerste; de gevaarlijkste zijn, naar mijn idee, de straling van Radon die in je kruipruimte blijft hangen als de ventilatie daar niet goed is, en de UV straling van die gigantische nucleaire reactor 150 miljoen kilometer verderop.

Een manager is iemand die denkt dat negen vrouwen in één maand een kind kunnen maken
evelo

Golden Member

Inderdaad UV-straling van de zon wordt dan weer onderschat.

Bij verplaatsingen met het vliegtuig is de hoeveelheid straling ook hoger dacht ik?

Eens checken hoeveel bouwbiologen er kiezen voor een verre zonnige vakantiebestemming?

Op 10 juli 2019 22:51:20 schreef evelo:
Eens checken hoeveel bouwbiologen er kiezen voor een verre zonnige vakantiebestemming?

Niet boeiend. Die geloven zichzelf niet. Die lichten alleen anderen op en van dat geld gaan ze gewoon per vliegtuig naar zonnige vakantiebestemmingen.

Bezoek mijn neefjes' site: www.tinuselectronics.nl

Op 10 juli 2019 22:51:20 schreef evelo:
[....]
Bij verplaatsingen met het vliegtuig is de hoeveelheid straling ook hoger dacht ik?
[....]

Ongeveer de dosis van een X-thorax voor een Europese vlucht. Afhankelijk van de duur van de vlucht en de hoogte. In een Piper e.d. zit je beneden de grens.

Cabine personeel valt onder de categorie radiologische werkers en ondergaan een reguliere controle. Nog net geen badge nodig.

[Bericht gewijzigd door Tidak Ada op 10 juli 2019 23:26:44 (26%)]

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - http://www.tubecollectors.org/

Nu we het toch hebben over electro magnetische straling van een mobieltje, daar weet ik ook nog een voorval van. Ergens, ik weet niet meer waar, is een UMTS installatie gebouwd op een flat. Sinds die tijd kwamen er klachten zoals hoofdpijn, slapeloosheid, men hoorde stemmen en meer van dat soort ongemakken. Men heeft een gespecialiseerd bedrijf metingen laten doen en zij hebben vast gesteld dat metingen hebben aangetoond dat de klachten geen verband hielden met de installatie. Sterker nog, de installatie was nog niet eens in gebruik genomen!

Groetjes Hans.

Hoe het werkt is niet belangrijk, als het maar werkt!