4-weg audio schakelaar

Alleen berichten met de trefwoorden “breadboard” worden getoond. Alle berichten tonen

Graag wat advies over een elektronische schakelaar die ik wil bouwen.

Toepassing:
De 4-weg schakelaar dient om één enkel gitaarsignaal te splitsen naar 1 tot 4 uitgangen, waarbij aan elke uitgang een versterker is aangesloten. De bedoeling is om de omschakelingen met discrete componenten te doen. Mijn ervaring met traditionele schakelaars is dat er soms een hoorbare schakelklik is en ook een hinderlijke vertraging. Daarbij heb ik tot nu toe alleen 2-kanaals schakelaars gezien en niets voor 4 kanalen.

Functionaliteit:
Elk kanaal moet apart in-en uitgeschakeld kunnen worden, en bij een ingeschakeld kanaal moet een LED gaan branden. In een volgende versie wil ik een optie inbouwen om de kanalen "mutual exclusive" te maken, dus bij het selecteren van een kanaal schakelen de andere drie kanalen uit.

Lang geleden op de MTS heb ik wel een en ander over digitale technieken geleerd maar dit is de eerste keer dat ik zo iets als dit probeer te bouwen. Veel is copy en paste van wat ik op het internet kon vinden. Voor de logica heb ik de CD4013 gekozen en de CD4066 als schakelaar voor de audio.
Het stuurgedeelte voor één kanaal, inclusief de LED, heb ik op een breadboard gebouwd en dat werkt. Daar loop ik wel tegen een paar zaken aan waar ik graag wat advies wil:
1. In eerste instantie heb ik een schema gevolgd waarbij de CLK ingang van de 4013 logisch 1 was bij inschakelen. Dit door de CLK via een 100k weerstand aan de 9V te hangen. Met de drukschakelaar werd de CLK aan aarde gelegd en dus 0. Dat werkt dus niet, ondanks dat er diverse schema's op het net te vinden zijn die dit zo doen. Vervolgens de zaak aangepast zodat CLK bij inschakelen 0 is en dan werkt het wel. Nadeel is dat op deze manier bij het inschakelen alle vier kanalen aan staan. Is het mogelijk om Q en inverse Q om te draaien zodat bij opstarten de audio schakelaars uit staan?
2. Voor een eerste test heb ik een paar maak-schakelaars (Normally open) gekocht https://www.banzaimusic.com/Momentary-Soft-Touch-SPST-NO.html. Zoals te verwachten is er sprake van dender dus vandaar de 0,1uF condensator. Dat helpt, maar de schakelactie is voor mij niet betrouwbaar genoeg. Iets te langzaam of te snel indrukken van de schakelaar maakt dat de boel niet omschakelt. Een mogelijke optie is om verbreekschakelaars (NC) te gebruiken maar misschien weet iemand een betere oplossing.
3. Het analoge deel heb ik nog niet gebouwd of getest maar commentaar is welkom. Omdat de aangesloten apparatuur toch een eigen volumeregelaar heeft denk ik niet dat het nodig is om er een potmeter voor te gebruiken. Een 10k weerstand zal waarschijnlijk voldoende zijn.

vergeten

Golden Member

Ik ben geen digitale expert maar wat ik nog mis in het schema zijn ontkoppel c'tjes (voeding) dichtbij de 4013 en de 4066.

Of heb je die op het breadboard/testschakeling wel geplaatst.

Persoonlijk zou ik aan de slag gaan met een IC wat daarvoor is ontworpen een 74HC(T)4052 bijvoorbeeld maar er zijn er vast nog meer.

Doorgaans schrijf ik duidelijk wat ik bedoel, toch wordt het wel anders begrepen.