OLED TV....kan niet (goed) tegen zonlicht?


Precies, niemand zegt dat hitte goed is

De discussie is of die 3 weken die wij zomer noemen genoeg is
Hoeveel hitte mag een tv hebben voordat de levensduur korter wordt dan de gebruiksduur

Een SSD net genoeg koelen dat hij niet thermal throttled is eigenlijk hetzelfde, als je die 30 graden houdt gaat hij waarschijnlijk ook 30jr mee
Maar dat is doelloos dus plak je er zo'n zielig heatsinkje op dat hij 90 graden blijft

Samsung heeft onlangs een serie M.2 drives gehad, waar men vergeten was de thermal throttle in firmware aan te zetten...
(Bij intensief continu gebruik viel 'ie uit.)

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - hard en software ontwikkeling: www.arcovox.com

Op 19 juli 2019 13:54:02 schreef grotedikken:
[...]

@tidak. Hoewel eiwit aan de basis van het oled principe ligt, zal de praktische uitvoering toch wel iets robuuster zijn dacht ik. Al denk ik ook dat oleds en hitte geen vriendjes zijn.
Misschien kun je als fervent elektronicus op een fosforrijk dieet overgaan en proberen zelf je oleds te fabrikeren. :-)

Het gaat mij ook om de mogelijke fotogevoeligheid van eiwitten, zoals in Caseïnedruk en mogelijk ook in gomdruk (beiden UV-A gevoelig), niet alleen de warmte. Nabij UV-A gaat gemakkelijk door venster glas heen.

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - http://www.tubecollectors.org/
Turbokeu

Golden Member

NVMe M.2 SSD worden ook aardig heet, en dat wil je liever niet.
De levensduur wordt minder en ze gaan dan ook minder snel werken en lijden dan aan NVMe Thermal throttling.

Dat heb ik ook ondervonden.
Mijn PC op het werk (een Dell Optiplex 3050) was oorspronkelijk uitgerust met een 250GB 2.5" SATA SSD. Ik kwam er al snel achter dat er tevens een ongebruikt (SATA + NVMe) M.2 slot op het main board voorzien is (de recentere Optiplex 3060's die we nu inkopen zijn trouwens origineel voorzien van een 250GB M.2 2280 SATA SSD, de 2.5" disk bay is vrij).
Snel met toestemming van mijn baas een 250GB Samsung EVO 960 NVMe M.2 2280 SSD besteld en gekregen.
Na het clonen van de originele SSD op de EVO 960 de BIOS opstartvolgorde aangepast en herstart.
De opstarttijd (tussen Dell logo en W10 inlogscherm) is van ca. 15-20 sec naar 4-5 sec gegaan (let er op dat de "fast startup" optie van W10 bij ons via GPO vrijwillig gedisabled is).
Enige nadeel: de temperatuur van de EVO 960 loopt bij intensieve diskoperaties - ik gebruik continu CrystalDiskInfo ter monitoring - gemakkelijk op tot 50-55°C, met bijhorend riedeltje als hij 50°C bereikt (25-35°C voor de originele 2.5" SSD).

Die van mij zijn allemaal voorzien van een dik koellichaam. Ik bescherm mijn dure SSD dus alweer tegen de hitte...

Dat is een goed idee... Eens kijken of ik ergens een geschikt koellichaam en thermische lijm kan vinden.

Mijn vorige privé laptop (een Lenovo T520 overgenomen van mijn jongste zoon) was door hem reeds voorzien van een bijkomende 240GB mSATA SSD (bootdisk) in het mSATA slot (géén M.2) naast de originele 2.5" 500GB hard disk.
Nadien is deze 500GB disk verhuisd naar de DVD bay via een Lenovo adapter en vervangen door een Samsung EVO 840 480GB SATA SSD (beiden data disks).
De 480GB SSD werdt softwarematig om het uur gesynct naar de 500GB disk én naar mijn DS712+ Synology NAS.

De T520 is nu sinds een jaartje vervangen door een Lenovo T540p (ook overgenomen van mijn zoon).
Kwam oorspronkelijk met een 2.5" 480GB Samsung EVO 840 die al snel verhuisde naar de DVD bay als data disk en vervangen door een 2.5" 240GB EVO 860.
Vermits de T540p ook een M.2 SATA slot bezit (oorspronkelijk bezet door een ongebruikt M.2 2242 formaat WLAN kaartje) heb ik toen een 240GB M.2 2242 Transcend SSD aangeschaft (M.2 2242 SSD's zijn nogal dungezaaid).
Werkte oorspronkelijk perfect behalve dat de Transcend regelmatig zò heet werdt (+60-65°C!!! - gezien het kleine formaat is deze SSD dubbelzijdig bestukt met geheugenchips) dat ik regelmatig BSOD's ondervond...:-(
Ik moet wel zeggen dat het M.2 slot, samen met het Wifi kaartje, in een héél kleine uitsparing onderaan met minimale ventilatie zit.
Dus noodgedwongen teruggekeerd naar de vorige situatie...(2.5" 240GB + 480GB SSD)

I love watching conspiracy theorists use the airtight logic of the argument from incredulity: "Well I don't understand how it works so it can't be real!!!"

Op 19 juli 2019 16:50:50 schreef maartenbakker:
Het gaat potentieel mis op het moment dat je gaat extrapoleren vanuit bestaande kennis. In zoverre snap ik de reliekredenatie wel.

Nog altijd beter dan dat je gaat redeneren vanuit niet bestaande kennis ;-) De natuurwetten ontdekt door Newton, Celcius , Wien... zijn na honderden jaren nog steeds onverminderd geldig.

Daar staat tegenover dat hitte gewoon voor veroudering zorgt, dus dat het plausibel is dat je zo'n toestel niet heet moet stoken.

Dat is ook mijn mening en dat de veroudering veel sneller gaat naarmate de temperatuur stijgt. En dat bij temperaturen die dicht bij de bovengrens liggen de kans op een voortijdig effect dat niet enkel aan veroudering te wijten is een pak groter wordt.
In een veranda of vlak achter glas wordt de kamertemperatuur, bij een zomerse dag makkelijk 30°C de zon die brandt op een zwarte plaat zoals een moderne ultraplatte tv doet dan de temperatuur tot boven de 60° oplopen en zo'n scherm heeft geen geforceerde koeling dacht ik.
Dan komt daar nog de dissipatie van de leds en andere elektronica bij.

Ik heb vandaag even gebabbeld met een vriend die tv handelaar is en wél op de hoogte van de modernste tv's en die raadt ten stelligste af een oled tv net zoals andere tv's, te plaatsen in de vlakke zon , met dezelfde argumenten die ik reeds aangehaald heb.

Sorry DK, maar je kunt een semiprofessioneel processorbord met een dikke ventilator erop niet vergelijken met een tv.

Rust roest, en nog geen klein beetje, ik kan er van meespreken.

Voor de duidelijkheid en omdat het topic ietwat aan het ontsporen is (en ja dat mag natuurlijk wel ;) ) maar toch nog even terug naar de basisvraag :

Is een paar uur zon (in de zomer, per zonnige dag) op een 55 inch OLED scherm dat staat tegen een muur tegenover een raamwand (op circa 4 meter afstand) achter glas schadelijk?

Dat het niet goed is om een apparaat / welk apparaat dan ook buiten vol in de zon te zetten of vlak achter het glas vol in de zon te zetten weet /wist ik ook wel.

Meningen over dat wat ik vraag / vroeg verschillen dus nogal.

Maar nogmaals mijn dank voor al het advies en de tips gegeven!

Ja die koelingen voor zo een SSD zijn echt wel goed, temp gaat nu nooit meer boven de 40 graden.
Ervoor was dat wel even anders, soms had ik bijna 80 graden bij kopiëren van bestanden.
En de snelheid blijft nu constant, geen throttling meer te zien.

Op mijn werk zeggen ze dat die paar uren zon, wel al genoeg kunnen zijn om de kunststof aan te tasten. Word plakkerig als lijm, of kan korrelen, broos. En ook verkleuren, veelal ook krijg je microscheurtjes in de plastic behuizing.
Daarom gebruiken ze dan dus Alu.

@DK: Ach OK, doe dan dus maar de zielige koeling weg van je CPU en GPU, dat is net hetzelfde.

A good housewife opens the fridge-door at zero cross point of AC cycle.

Op 19 juli 2019 18:51:39 schreef CrossFireX:
Overigens is ASUS geen low end troep!!! Je moet zelf maar geen low end kopen! Ik gebruik al jarenlang altijd ASUS Workstation moederborden, Rotsstabiel, NOOIT problemen. Elk merk verkoopt ook low end troep.

ASUS en rotsstabiel in een zin LMAO, nee. De Crosshair VII die ik nu heb is mijn eerste ASUS mobo sinds 2010 en ook de allerlaatste, mijn god wat een KUT bord is dat. Zelden zo veel problemen gehad met buggy BIOS'en of brakke software!

Wil je echt rock solid hardware, koop een moederbord van SuperMicro. *hoopt stiekem dat ze ooit een SuperMicro Gaming AM4 bord uitbrengen*

Heeft een MRT34 in z'n linkerzak!

sorry maar dan heb je het punt echt totaal niet begrepen

wat wil je bereiken door een SSD te koelen naar 40 graden?
dan kunnen er 2 dingen gebeuren
1. je haalt het maximale aantal schrijfbewerkingen
2. je gooit hem na een jaar of 5 toch weg omdat nieuwe ssd's 10x sneller zijn
in beide gevallen was je beter af met je goedkope flut heatsinkje,
alle temperaturen waarbij geen throttling is voldoen, er is verder niks te winnen
een ssd verder koelen betekent dus alleen dat je teveel betaald hebt voor je koeler

bij CPU en GPU koel je niet vanwege levensduur, koeling is relatief goedkoop om meer prestatie's eruit te persen
je kunt dus met goedkopere onderdelen je doel bereiken
daarom loopt mijn cpu expres op 80 graden, maximale prestatie's en hopelijk gaat hij defect na 5 jaar en 1 dag, dan is hij optimaal gebruikt, je hebt niks aan onderdelen weggooien die mogelijk nog 10 jaar goed waren
een dure cpu met een goedkope koeler is direct weggooien van je rekenkracht
en ook GPU throttling begint al bij een graad of 30, terwijl een casefan een paar euro kost

Op 20 juli 2019 18:59:38 schreef DK:

bij CPU en GPU koel je niet vanwege levensduur, koeling is relatief goedkoop om meer prestatie's eruit te persen
je kunt dus met goedkopere onderdelen je doel bereiken
daarom loopt mijn cpu expres op 80 graden, maximale prestatie's en hopelijk gaat hij defect na 5 jaar en 1 dag, dan is hij optimaal gebruikt, je hebt niks aan onderdelen weggooien die mogelijk nog 10 jaar goed waren
een dure cpu met een goedkope koeler is direct weggooien van je rekenkracht
en ook GPU throttling begint al bij een graad of 30, terwijl een casefan een paar euro kost

80 graden? Welke chinese rotzooi van een koeler gebruik jij in godsnaam? Zelfs mijn Haswell i5 werd niet zo warm onder Prime95 en die had nog intlel's rotzooi onder de IHS.

Mijn Ryzen 2600, 0.5V undervolt onder een Corsair H100 GTX na een half uurtje BeamNG'en:
https://i.imgur.com/K5Oe4ID.png

Heeft een MRT34 in z'n linkerzak!

kan beter aan jou vragen waarom koop je een ryzen 2600 om hem vervolgens te undervolten en koud te houden?
waarom niet gewoon 0,2V erop en een 0,5Ghz erbij
of gewoon een 2400 en overclocken? goedkoper voor dezelfde prestatie

edit @ hieronder,
het gaat niet om de APU ja of nee, die gebruik je toch niet, maar die 4c met een stevige overclock presteert dermate goed dat je het verschil niet merkt, helemaal niet in GTA V, GTA gebruikt niet eens 6 cores, zeker als je een zware videokaart hebt
maar waarschijnlijk doe je nog iets anders, voor alleen gta koop je al geen ryzen, al lijkt de ryzen 3000 serie beter te worden in gaming

@topic
en de geschatte levensduur van een OLED ligt (volgens de fabrikant) op 100000u / 30jr.
dus praktisch gezien heb je echt gewoon pech als hij kapot gaat, niemand gebruikt een tv zo lang
jammer genoeg zijn ze nog niet lang genoeg op de markt om dit cijfer ook werkelijk te verifiëren, aan de andere kant zijn er ook nog niet genoeg kapot gegaan om dit cijfer te ontkrachten

Op 20 juli 2019 19:11:53 schreef DK:
kan beter aan jou vragen waarom koop je een ryzen 2600 om hem vervolgens te undervolten en koud te houden?
waarom niet gewoon 0,2V erop en een 0,5Ghz erbij

Omdat ik al sinds deze zomer geen GTA V meer speel, de bCLK 5% geOC'ed is en lagere voltages = koeler. Ryzen houdt ook heel erg van koelere temperaturen voor Precision Boost (Overdrive)

2400G? Waarom zou ik een APU willen op een top-end X470 bord? En 6c/12t > 4c/8t

@topic: hoe zit dat nou met de levensduur van OLED, is die net zo goed als normale LED backlight of is het eveneens planned obsolesence troep?

Heeft een MRT34 in z'n linkerzak!
joopv

Golden Member

Op 20 juli 2019 13:21:30 schreef Max1966:
Voor de duidelijkheid en omdat het topic ietwat aan het ontsporen is (en ja dat mag natuurlijk wel ;) ) maar toch nog even terug naar de basisvraag :

Is een paar uur zon (in de zomer, per zonnige dag) op een 55 inch OLED scherm dat staat tegen een muur tegenover een raamwand (op circa 4 meter afstand) achter glas schadelijk?!

Ik zou gewoon de vraag aan de fabrikant of de vertegenwoordiger stellen. Hier op het forum krijg je geen eenduidig antwoord.

maartenbakker

Special Member

Op 20 juli 2019 20:10:31 schreef joopv:
[...]Ik zou gewoon de vraag aan de fabrikant of de vertegenwoordiger stellen. Hier op het forum krijg je geen eenduidig antwoord.

Het antwoord van de gemiddelde fabrikant is meestal niet beter. Iets met klantenservicedrones.

Op 20 juli 2019 18:59:38 schreef DK:
bij CPU en GPU koel je niet vanwege levensduur, koeling is relatief goedkoop om meer prestatie's eruit te persen

Dit, samen met de lofzang op Asusachtigen doet ernstig vraagtekens boven m'n hoofd oplichten. Die Asuservaringen wil ik nog wel van je aannemen want ik kan me niet veroorloven om een merk dat ik ontslagen heb al snel weer opnieuw uitgebreid uit te proberen (nouja, met Asus heb ik dat nog 2 keer gedaan omdat het zo uitkwam - 1 keer haalde hij bij licht gebruik zijn levensduur, het andere bord kwam totaal niet in de buurt). Ik sta nu op het punt om Gigabyte te ontslaan, maar dan schuif ik op naar MSI.

je kunt dus met goedkopere onderdelen je doel bereiken
daarom loopt mijn cpu expres op 80 graden, maximale prestatie's en hopelijk gaat hij defect na 5 jaar en 1 dag, dan is hij optimaal gebruikt, je hebt niks aan onderdelen weggooien die mogelijk nog 10 jaar goed waren
een dure cpu met een goedkope koeler is direct weggooien van je rekenkracht
en ook GPU throttling begint al bij een graad of 30, terwijl een casefan een paar euro kost

Nu kan ik je echt niet meer volgen. Je laat je CPU op 80 graden lopen om (op de koeling kennelijk) te bezuinigen, maar vervolgens zeg je dat je niet op de koeling moet bezuinigen omdat je rekenkracht weggooit en meld je dat GPU throtteling op 30 graden begint.

Op 20 juli 2019 19:13:52 schreef AWDebiel:
@topic: hoe zit dat nou met de levensduur van OLED, is die net zo goed als normale LED backlight of is het eveneens planned obsolesence troep?

Geen van beide. OLED is geen backlight maar zijn actieve pixels. Waar LED-backlight nogal de neiging heeft door te branden als je het op de hoogste instelling laat staan, is de slijtage van OLED's meer geleidelijk. Lichtopbrengst loopt wat terug, pixels branden in, etc.

P.S. Underclocken voor minder warmteproductie en een langer leven is wel degelijk nuttig. Ik speel nu met de gedachte om een draadscheurder te underclocken en te gebruiken in plaats van een duurdere EPYC. Een server moet 10 jaar mee kunnen, dus dan wil je niet in de onderzekerheid leven of je nu net wel of net niet binnen de designparameters blijft van 5 jaar op 80 graden draaien en na 4 jaar boze klanten krijgt.

"The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

standaard cpu overklokken:
klok omhoog, tot cpu instabiel,
cpu voltage opschroeven (met gevolg extra hitte), cpu weer stabiel,
klok omhoog, en herhaal
dit kun je eigenlijk gewoon blijven doen tot je cpu meer hitte aanmaakt dan je koeling afneemt, ik zet hem op 80°, maar je kunt hier eigenlijk elke temperatuur van maken, gewoon een balansspel tussen aangemaakte cpu-hitte en koelcapaciteit van je koeler
(cpu > 100 graden is einde oefening, en heel slecht voor de levensduur, en allerlei andere problemen)

en een goede cpu koeler is relatief goedkoop en best vaak te hergebruiken, goedkoper dan een betere/snellere/duurdere cpu op stock clocks die hetzelfde presteert
dus een dure cpu kopen, en hem op stock laten draaien, is geld weggooien

een gpu werkt heel anders, die heeft intern gpu boost etc die zelf zijn clock omlaag gaat brengen als hij heter wordt, enige wat je daarmee kunt doen is koud houden

pc wordt toch niet ouder dan 5 jaar, dus totaal geen nuttige reden om hem half in te zetten, en weg te gooien met nog 10 nog nuttige levensjaren op de teller
en zelfs op 80 graden redden ze het tot nu toe nog allemaal, dus misschien kun je nog wel verder persen

en nee dit hele verhaal gaat niet op voor servers, die worden met hele andere uitgangspunten gebouwd
je bouwt pc's met verschillende doeleinden met verschillende componenten en settings die daarbij horen
esxi / cad / video-editing doe ik nog een beetje, maar EPYC's gaan toch wel buiten mijn gebied hoor,
ik bouw geen voltallige serverparken, blijft hobby, ben al blij om zo nu en dan een waterkoeling loop te buigen

op het punt om Gigabyte te ontslaan

Gigabyte heb ik geen ervaring mee
MSI heb ik een enkeling in omloop, te weinig om daar conclusies aan te binden, dusver geen problemen

maar om toch on-topic te blijven,
vrijwel elke woonkamer in nederland vangt ergens gedurende de dag toch wel een hoop zonlicht binnen? of heeft hier niemand ramen? het is vrij moeilijk om een tv zonlichtvrij te houden. of is het normaal om diep achter je gordijnen weggedoken te zitten?

Op 20 juli 2019 20:21:38 schreef DK:
maar om toch on-topic te blijven,
vrijwel elke woonkamer in nederland vangt ergens gedurende de dag toch wel een hoop zonlicht binnen? of heeft hier niemand ramen? het is vrij moeilijk om een tv zonlichtvrij te houden. of is het normaal om diep achter je gordijnen weggedoken te zitten?

Dit argument kan ik niks mee.

Je kunt prima een hele hoop zonlicht in je kamer binnenkrijgen terwijl er maar een fractie daarvan op je TV terechtkomt.

Directe instraling is heel wat anders dan zijdelings wat zonlicht ontvangen. Probeer het maar eens uit met een PV-paneel.

maartenbakker

Special Member

@DZ wat jij "half inzetten" noemt, is de spec waarbij de fabrikant redelijkerwijs garandeert dat hij heel blijft. Je moet dus maar hopen dat je de 5 jaar (vrij arbitrair, een thuiscomputer kan ook wel tot 10 jaar mee met wat upgrades) gaat halen. Je hebt er duidelijk geluk mee gehad, misschien ben ik een beetje conservatiever.

Als ik een gamingcomputer lever, is overklokken alsnog op risico van de gebruiker. Vooraf overgelokt leveren is misschien iets voor de toekomst, maar dat gaat toch wat testen vergen om de garantietermijn een beetje rendabel te houden.

Verder vind ik het hele computergebeuren toch niet helemaal off-topic... Ik vind het wel grappig om te zien dat het met computers toch makkelijker is om types of onderdelen te vinden waar nog fatsoenlijke overdimensionering is toegepast, in tegenstelling tot het meeste bruingoed.

[Bericht gewijzigd door maartenbakker op 20 juli 2019 23:30:58 (20%)]

"The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

Op 20 juli 2019 23:26:49 schreef maartenbakker:
Verder vind ik het hele computergebeuren toch niet helemaal off-topic... Ik vind het wel grappig om te zien dat het met computers toch makkelijker is om types of onderdelen te vinden waar nog fatsoenlijke overdimensionering is toegepast, in tegenstelling tot het meeste bruingoed.

Omdat als Dell/HPe/IBM/Lelnopo oid gaan klooien met low-quality rotzooi in hun servers ze hele boze klanten krijgen. Zelfde als Intel met hun Smeltdown, dat heeft ook een behoorlijke impact gehad in de serverwereld.

Kon ik maar een laptop krijgen met serverkwaliteit die niet een Toughbook is...

@DK: Undervolten != underclocken, Ryzen/Zen is zo efficient dat underclocken helemaal niet nodig is, undervolten bij Zen 2 heeft zelfs ook een averechts effect. Enne, draadjesscheurder http://i.fok.nl/s/emo.gif

Heeft een MRT34 in z'n linkerzak!

Op 20 juli 2019 20:21:38 schreef DK:
standaard cpu overklokken:
klok omhoog, tot cpu instabiel,
cpu voltage opschroeven (met gevolg extra hitte), cpu weer stabiel,
klok omhoog, en herhaal
dit kun je eigenlijk gewoon blijven doen tot je cpu meer hitte aanmaakt dan je koeling afneemt, ik zet hem op 80°, maar je kunt hier eigenlijk elke temperatuur van maken, gewoon een balansspel tussen aangemaakte cpu-hitte en koelcapaciteit van je koeler

Ik ga deze topickaap die in tweakers thuishoort niet aanmoedigen en ik heb er onvoldoende verstand van..
Maar bovenstaande bewering lijkt me toch wel raar. Vooral dat het enkel een balansspel zou zijn tussen je dissipatie en je koeling lijkt me vreemd.
De onveranderlijke natuurwetten zeggen dat alle warmte-energie die geproduceerd wordt ook afgevoerd wordt.
Moest dit niet zo zijn, zou de temperatuur blijven stijgen tot dit evenwicht terug bereikt is.
Het is wel zo dat de verschillende warmteweerstanden die bestaan tussen de chip en de behuizing,behuizing en koelplaat en koelplaat en omgeving en net zo werken als de wet van Ohm. Meer energiestroom is hogere temperatuurval over de warmteweerstanden. Dus zelfs met een oneindig goede koeling kun je niet blijven doorgaan.

Rust roest, en nog geen klein beetje, ik kan er van meespreken.

Op 22 juli 2019 11:19:34 schreef grotedikken:
[...]
Ik ga deze topickaap die in tweakers thuishoort niet aanmoedigen en ik heb er onvoldoende verstand van.......

Het staat inmiddels inderdaad wel aardig ver af van mijn oorspronkelijke vraag. :/

Max, je vraag is moeilijk te beantwoorden.
Eerst spreek je van een tv die in het volle zonlicht achter een raam staat, na heel wat discussie lijkt de tv nu ineens
4m diep in de kamer te staan.
Zoiets kun je moeilijk op afstand interpreteren. de orientatie, raamgrootte, hoogte van de ramen, richting van de lichtinval, en vooral afstand tot het raam spelen een rol.
Iedereen weet dat een cactus het achter een zuidraam goed doet, maar achterin dezelfde kamer slierterig wordt.
Je hebt huizen met kleine ramen,maar je ziet tegenwoordig ook huizen en vooral appartementen die bijna over de hele omtrek van glas zijn.
Je zou met een IR thermometer de temperatuur van je scherm kunnen meten.

Het probleem met recente technologie is altijd dat het een hele poos duurt voordat de zwakke plekken gekend zijn, en dat die pas een bekend zijn als het product massaal verkocht wordt enkele jaren in gebruik is.
En tegen die tijd is er tegenwoordig al weer wat nieuws.
Maar het is net zo met behangpapier, stoffen overgordijnen en lederen salons.
Hoe meer ze in de felle zon staan hoe rapper versleten.

Rust roest, en nog geen klein beetje, ik kan er van meespreken.

Op 22 juli 2019 11:54:58 schreef grotedikken:
Max, je vraag is moeilijk te beantwoorden.
Eerst spreek je van een tv die in het volle zonlicht achter een raam staat, na heel wat discussie lijkt de tv nu ineens
4m diep in de kamer te staan.
Zoiets kun je moeilijk op afstand interpreteren. de orientatie, raamgrootte, hoogte van de ramen, richting van de lichtinval, en vooral afstand tot het raam spelen een rol.
Iedereen weet dat een cactus het achter een zuidraam goed doet, maar achterin dezelfde kamer slierterig wordt.
Je hebt huizen met kleine ramen,maar je ziet tegenwoordig ook huizen en vooral appartementen die bijna over de hele omtrek van glas zijn.
Je zou met een IR thermometer de temperatuur van je scherm kunnen meten.

Het probleem met recente technologie is altijd dat het een hele poos duurt voordat de zwakke plekken gekend zijn, en dat die pas een bekend zijn als het product massaal verkocht wordt enkele jaren in gebruik is.
En tegen die tijd is er tegenwoordig al weer wat nieuws.
Maar het is net zo met behangpapier, stoffen overgordijnen en lederen salons.
Hoe meer ze in de felle zon staan hoe rapper versleten.

Eerst spreek je van een tv die in het volle zonlicht achter een raam staat, na heel wat discussie lijkt de tv nu ineens
4m diep in de kamer te staan.

Valt mee...dit is wat ik schreef (met later de toevoeging van hoe ver die muur vanaf het raam staat) :

Vanwege het flinke formaat konden we deze tv alleen kwijt voor een muur recht tegenover een raam / deur wand.

----

Zeker in de zomer staat de zon (op zonnige dagen) meerdere uren op die kant van het huis en zonlicht zal dan ook een tijd op de tv vallen.

Daar maak ik toch echt niet van dat de tv de hele dag direct achter het raam volop staat te bakken. :P

Hoe de discussie daarna ietwat afdwaalde en verder ontspon ben ik niet verantwoordelijk voor.

Maar wederom : iedereen hartelijk dank voor het meedenken, advies en tips geven wat mijn vraag betreft!

Hier toch even een waarschuwing voor mensen die een TV rechtstreeks in de zon plaatsen.

Ik heb / "had" een redelijke high-end Philips LED TV (48PUS7600). Deze ging in de lente kapot (geen beeld meer maar verder werkt alles inclusief geluid)). Het viel me toen al op dat de zon via het Velux dakraam direct op het scherm scheen, dus oververhitting leek me de meest logische oplossing. Voortaan dus opletten met TV aan als de zon er direct op schijnt dacht ik.

Welnu, het vervangende model is vorige week opnieuw kapot gegaan met exact hetzelfde defect. En opnieuw met de lagere zon die direct op het scherm schijnt. Verschil met vorige keer is dat het scherm deze keer uit stond en er blijkbaar toch oververhitting heeft opgetreden. Ik hield het niet voor mogelijk dat als de tv uitstond de zon zo krachtig zou zijn dat er opnieuw oververhitting zou optreden maar ik heb geen andere verklaring voor het gedrag, het is te toevallig dat dit defect optreed zodra de zon er (weer) direct op schijnt.

Ik ga nu zonwerende folie installeren op de ramen, spijt dat ik dit niet eerder heb gedaan.

Voor de OP en andere: er zijn hele goede en betaalbare zonwerende folies die neutraal /transparant zijn) en toch zo'n 40-60% van de zonne-energie verwijderen. Zodra je een situatie hebt waar de zon direct op de tv schijnt adviseer ik een dergelijke folie te installeren. De isolatiewaarde van het glas gaat ook omhoog.

maartenbakker

Special Member

Geen OLED dus niet heel erg relevant hier... Maar wat was er stuk aan? Het kan met alleen de info die je geeft bijvoorbeeld ook correlatie zonder causatie (lees 'toeval') zijn geweest.

Er zijn ook diverse manieren waarop een toestel stuk kan gaan terwijl het uitstaat, maar vaak kun je dat pas zien als je het aanzet en dan weet je niet of het stukging terwijl het uitstond of bij het inschakelen.

[Bericht gewijzigd door maartenbakker op 24 september 2020 11:33:19 (54%)]

"The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

Geen beeld kan ook LEDs defect zijn voor verlichting. Als het verkleurd beeld is kan ik me zonschade wel voorstellen