Communicatie Radio in Trekker bouwen


Een accubewaking lijkt me wel belangrijk! Bedankt voor het aanbod.

De radio is puur voor nood, ik wil er 2 aanschaffen, 1 voor in huis ook nog.

Dus de beste optie is een converter van 24V naar 12V en 10A?

240diesel

Golden Member

Met alle respect, dan zijn 2 prepaid mobieltjes toch een factor 20 goedkoper, en simpeler?

Of moeten we het meer zoeken in de sfeer van "preppen", iets met stront en ventilators ;-)

Je openingspost is voor een deel wel vaker toegepast, ook op fabrieks-uitgevoerde vrachtwagens (oude Dafs) dan zat er een serie/paralel-relais welke naar behoefte de spanning selecteerde.
Daar kan je serieus vuurwerk mee beleven.

Daar zou ik dus niet aan beginnen, veel te ingewikkeld en niet vrij van risico's.

[Bericht gewijzigd door 240diesel op 21 juli 2019 22:27:41 (46%)]

vergeten

Golden Member

Op 21 juli 2019 22:13:21 schreef Damibr:
Dus de beste optie is een converter van 24V naar 12V en 10A?

Ik zou het toch andersom doen, van 12v (Trekker) ----> 24v RT-3600.

Doorgaans schrijf ik duidelijk wat ik bedoel, toch wordt het wel anders begrepen.

Preppen zit zeker in de gedachten!

Idd 12v naar 24v!

Na een beetje zoeken ben ik dit tegen gekomen.

https://www.omvormer-omvormers.nl/contents/nl/p517_OMVORMER-12-VOLT-NA…

Ziet er veel belovend uit.

240diesel

Golden Member

Zeker omdat het alleen voor nood is lijkt dit een goede keuze.

puur voor nood, en dan zo'n antiek bakbeest erin zetten. dan lijkt me een modern ding erin zetten verstandiger, die toch direct op 12V werkt zonder de nukken van 40 jaar oude techniek.

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Op 21 juli 2019 22:13:21 schreef Damibr:
De radio is puur voor nood, ik wil er 2 aanschaffen, 1 voor in huis ook nog.

Als je ze nog moet kopen waarom dan niet iets zoals een 27MC bakkie of portofoon?

Shiptronic

Golden Member

Je kan de trekker ook 24V maken, dynamo startmotor en een paar lampjes is ook niet veel werk. Maar waar ga je die radio inbouwen? de typen guldner die ik ken zit nu niet echt een cabine op :)

Wie de vraag stelt, zal met het antwoord moeten leren leven.

Er zijn een paar factoren, degelijkheid (moet tegen stoten kunnen), zendvermogen moet zo hoog mogelijk zijn, het gehele systeem moet compact zijn en het zendbereik wil ik zo groot mogelijk hebben.

Een militaire radio heeft al die punten, vandaar zo'n oud beest, de trekker is ook niet de jongste 1958.

Je vergeet nog 1 belangrijk punt bij die militaire radio: Hij moet bedient worden door getrainde professionals die weten wat ze met dat ding kunnen en mogen.

Groet, Henk
Shiptronic

Golden Member

Ik zou voor mezelf meer vertrouwen in zo'n Bami porto hebben, maar deze zal iets verder komen.

Wie de vraag stelt, zal met het antwoord moeten leren leven.

Begin er gewoon niet aan, als het voor nood is.

Ken jij de precieze frequenties van de CB kanalen uit je hoofd? Nee? Dan ga je in nood met wat pech 'naast' een kanaal zitten, en kunnen de mensen die een gewone 40 kanaals bak hebben, jou niet goed horen (en jij hen niet).

Zendamateurs hoor je normaal niet op 28MHz - die vertonen zich daar alleen bij goede condities. Hun noodnetten zitten elders. Bovendien moet je de noodfrequenties vrijhouden voor gebruik door de goed georganiseerde gebruikers.

Daarnaast is het zendvermogen amper van belang op die frequentie. Je komt tot de horizon en (bijna) niet verder. Om tot de horizon te komen, heb je genoeg aan de legale 4w. Kom je er wel maar is het te zwak, dan kan je eventueel nog een goedkope 'stoof' er achter zetten. Heb je zo 25w, kan je al genoeg mee.

Een legaal bakkie kost minder dan waar jij nu mee bezig bent.

https://nl.aliexpress.com/item/32823879973.html?spm=a2g0o.detail.10000…

https://ae01.alicdn.com/kf/HTB1pgmia5zxK1Rjy1zkq6yHrVXaR.jpg

Gewoon zo'n ding bestellen. Heeft bij mij een paar jaar goed gewerkt om 24 spul in de auto te voeden als de kachel ventilator, de ruitenwisser en de kleine verlichting zoals rem, knipper en stadslicht. Dim en grootlicht niet.

Ik had wel twee van die dingen parallel staan en een grote buffercondensator toegevoegd.

Maar om diverse redenen zou ik niet zo'n zender gaan gebruiken. Het is gewoon illegaal en het mag dus niet. Voor nood heb je er niets aan. Er is namelijk niemand die daar luistert. Je kunt dus niemand om hulp vragen.

De meeste van deze zendontvangers zijn bij uitdiensttreding onklaar gemaakt door bepaalde onderdelen te verwijderen en die te vernietigen. Er zijn echter wel werkende exemplaren die op de juiste manier hersteld zijn. Alleen zijn die zeldzaam. Er zijn ook gehobby-de werkende exemplaren. Misschien zijn die ook goed maar dat weet je nooit helemaal zeker.

Je moet veel mazzel hebben om twee nog orginele werkende exemplaren te vinden.

En ja twee mobiele telefoons is echt goedkoper en makkelijker.

Op 22 juli 2019 00:01:43 schreef Ledlover:
Ken jij de precieze frequenties van de CB kanalen uit je hoofd? Nee?

Lekker boeiend.
Één RT-3600 staat thuis en één op de trekker.
Alle twee stem je af op 67.75 MHz en babbelen maar.

Bezoek mijn neefjes' site: www.tinuselectronics.nl
Frederick E. Terman

Honourable Member

Op 21 juli 2019 19:46:00 schreef Damibr:
Dynamo van de trekker(12v) -> laadstroom verdeler -> 2x 12V accu's
De 2 accu's in serie gezet(maakt 24V) -> Radio

Je zou twee aparte accu's kunnen nemen en die parallel (met een 'laadstroomverdeler') opladen.
Om de radio te gebruiken moet je de accu's dan van het laadcircuit af halen, en ze in serie zetten om 24 V te maken.
Dan heb je dus een (forse) omschakelaar nodig: 1) laden; 2) radio.
Je kunt dan óf laden, óf met de radio spelen. Niet tegelijk.

Het is natuurlijk vreselijk leuk zo'n oude radio weer aan de gang te krijgen (even los van de wet), maar voor veiligheid heb je er niets aan. Er zijn dan immers geen tegenstations.

Keramisch, kalibratie, parasitair: woordenlijst.org

Z'n "home base" heeft er toch ook een! Spreken gewoon een kanaaltje af en gaan met die banaan. Waar dat precies in de band zit maakt niks uit, het is voor nood. :-(

@TS, je bent niet verstandig bezig. Hartstikke illegaal wat je doet. Pak gewoon een paar 27Mc bakkies, die zijn degelijk genoeg en is gewoon binnen de wet.

"We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them" - Albert Einstein

Ik weet uiteraard dat het niet mag, maar wat niet weet wat niet deert. En nogmaals het is voor nood, niet "ff" leuk naar de radio luisteren.

Ik hoef ook met niemand anders te praten dan mijn home base, en misschien vang ik wel wat op maar dat maakt me niet uit. De reden dat het zendvermogen zo groot mogelijk moet zijn is omdat het gelegen is in heuvel en bos achting gebied.

Frederick E. Terman

Honourable Member

Keramisch, kalibratie, parasitair: woordenlijst.org
bprosman

Golden Member

@Fet , die portofoons hadden wij destijds op de camping (gehuurd van PTT), daar kon je als bedrijf gewoon een vergunning voor aanvragen.

[Bericht gewijzigd door bprosman op 22 juli 2019 10:07:05 (30%)]

De jongere generatie loopt veel te vaak zijn PIC achterna.
mel

Golden Member

Ik had, toen ik nog in Vlaardingen woonde , een complete set bij Quakkelstein vandaag gehaald. En hij had ook de ontbrekende modules.
Toen de "amateurwereld" dat wist, was hij zo door zn voorraad heen . Ik heb geloof ik voor de helft van de Vlaardingse amateurs die sets gerepareerd en afgeregeld.... :S

u=ir betekent niet :U bent ingenieur..

Op 22 juli 2019 09:47:35 schreef Damibr:
Ik hoef ook met niemand anders te praten dan mijn home base, en misschien vang ik wel wat op maar dat maakt me niet uit.

Dat ontvangen is het probleem niet. Dat mag in NL. Het gaat pas mis als je gaat zenden. Jij hebt geen idee wat je aan het doen bent. Je maakt zomaar een flink vermogen op banden waar je helemaal niet thuis hoort. Waar je overlast veroorzaakt. Ik snap niet dat men hier zo laconiek reageert eigenlijk.

"We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them" - Albert Einstein
240diesel

Golden Member

Zal wel komen "omdat het niet tastbaar/zichtbaar is".
Hij zal vast de snelweg niet opdraaien met de trekker ;-) maar in de ether ziet hij er geen bezwaar in....

Maar preppers gaan uit van worst case geloof ik, dan zijn er alleen nog preppers over en is het toch niet zo druk meer in de ether.

Op CB mag je niet met zo'n ding zenden, maar ik maak me er weinig zorgen over overlast als je het wel doet. Op CB geldt tegenwoordig 'geen overlast = geen AT bezoek'

Als je de andere banden gebruikt (defensie gebruikt nog steeds stukken frequentieruimte waar jouw transceiver op kan zenden, zendamateurs houden zich meestal koest maar houden ook wel van een vossenjacht) kan je wel zwaar in de problemen komen.
Ten overvloede: roepen op legerfrequenties in geval van nood heeft geen zin, ze gebruiken allemaal digitale dingen en kunnen jouw signaal niet demoduleren.

Maar als het over preppen gaat (TS heeft dat bevestigd), dan lijkt het me aannemelijk dat je niet alleen met je huis wil communiceren, maar ook de optie wil hebben om andere stations in je omgeving aan te roepen. Het zou in ieder geval jammer zijn om die optie gewoon over boord te zetten puur door de gaafheidsfactor van een stuk legerapparatuur.

Dit toestel heeft een kanaalraster van 50KHz. Dat komt niet overeen met CB. Je kan maar 8 van de 40 kanalen 'een beetje' gebruiken want je zit 5khz naast de CB kanalen. De rest van de kanalen komt niet eens in de buurt.

Als je dus vaag het idee hebt, ook andere stations aan te willen roepen, verkoop deze zenders dan en koop een superdeluxe CB installatie, desnoods met een stoofje er achter.

Ten slotte - als je echt in de bergen woont/werkt, dan ga je met 30MHz ongeacht je vermogen niet ver komen. Als je geen vrij zicht hebt op je antenne, wordt je signaal gewoon geblokkeerd.
Men gebruikt in de bergen 'NVIS' - bijna recht omhoog zenden op veel lagere frequenties zodat je met de spiegelwerking van de ionosfeer je signaal via die spiegel voorbij de berg kan 'schijnen'.

Ik neem aan dat je de antennetuner RF3620 met bijbehorende besturingskabel en de antennedelen AS1730 en AT1095 ook hebt? Anders zal er van het vermogen (en dus bereik) niet veel over blijven... Ik meen me te herinneren dat het apparaat het ook niet wil doen zonder intercomunit IC3620 of audiounit AF3620, in combinatie met de voeding PP3620
Ik heb het apparaat onder mijn hoede gehad tijdens mijn diensttijd en ik kan je zeggen dat de door jou gebruikte term 'compact' hier niet echt op van toepassing is...

Of moeten we het meer zoeken in de sfeer van "preppen", iets met stront en ventilators ;-)

TS wil in dat geval contact op kunnen nemen met zijn thuisplaneet... ;)

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - hard en software ontwikkeling: www.arcovox.com