Repeater voor GSM/4G


Op 18 augustus 2019 17:13:51 schreef bobbes1:
Je bent met een repeater niet aan het zenden.

Oh?

Het zendsignaal van je telefoon wordt versterkt via een externe antenne naar de gsm mast verstuurd.

En hoe stuurt ie dat door dan? Via een kabel of via de ether? Juist, dat laatste, en dat heet "zenden".
De repeater heeft een ontvanger en zender aan boord die aan elkaar gekoppeld zijn. Het ontvangt je mobiel, en zendt dat weer door.

"We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them" - Albert Einstein

Ik gebruik een repeater sind 1997 en nog noooooit problemen gehad. Als je een telefoon via een repeater aanmeld dan wordt echt een veel zwakker signaal van dezelfde telefoon niet door de mast geaccepteerd. Larie dus.

Bobbes. Welke repeater gebruik jij?

Nihil est verum, quod non probatur primo.
Frederick E. Terman

Golden Member

Op 18 augustus 2019 18:20:05 schreef Ledlover:
Nouja, de passieve 'repeater' mag en kan natuurlijk gewoon :)

Op 16 augustus 2019 12:47:36 schreef rew:
[...]/dat/ gaat denk ik niet zo werken, [...]
de straling van een zender verspreid zich over een enorm volume van "ruimte". Een antenne pakt daar een heel klein deel van op en maakt daar elektrische stroompjes van. Het ontvangen vermogen zal dan in de micro, nano, pico of femtowatts liggen. Ontvangers kunnen daar dan mee omgaan. Maar een zender moet in de miliwatts tot watts de antenne in sturen wil je dat meer dan een paar meter verder nog kunnen ontvangen.

@rew's intuitie waarschuwt terecht. Door de passieve repeater heb je nu twee 'etherpaden', zodat bij normale antennes de totale demping veel te groot zou worden. Toch is het niet onmogelijk; maar hier wel wat onpraktisch denk ik.

Ik vind dit zelf een interessante opgave, dus vergeef me mijn rekenarij; dat is mijn dingetje.
Allereerst dit: het is niet nodig, twee aparte antennes te nemen en die aan elkaar te verbinden met kabel. Je kunt ook gewoon een spiegel maken. Immers, alle signaal dat op de ene antenne valt, willen we meteen ook weer uitzenden - en dat is wat een spiegel doet.
Als onze ontvanger (de telefoon) zich 20 meter van de top van de mast van @Evarist bevindt, en we werken met een golflengte van ca. 33 cm (900 MHz), dan blijkt dat we een spiegel van ca. 3,0 x 4,4 m nodig hebben.
Dat is flink, en vangt heel veel wind. Al zou hij wel van gaas mogen zijn.

Hoe komen we aan die maten? Zie de schets onderaan dit bericht. Punt B is het eindpunt, rechts.

Als uit de verte (punt A) een signaal aankomt bij punt B, dan blijkt dat alle energie die we in punt B opvangen, overeenkomt met een 'gat' van een bepaalde grootte. Zouden we letterlijk zo'n gat in een muur hebben, dan zou de veldsterkte daarachter in B ongeveer evengroot blijven, als het gat maar groot genoeg zou zijn.

Andersom gedacht, als we in plaats van het 'gat' juist een spiegel nemen, dan kaatsen we dus evenveel signaal terug, als normaal in B aangekomen zou zijn - als de spiegel groot genoeg is.

Willen we om een hoekje, dan moet de spiegel schuin staan. Omdat je er dan ook schuin tegenaan kijkt, lijkt hij in de ene richting kleiner. Om dat te compenseren moet de spiegel in die richting wat langer gemaakt worden. Dus geen cirkel meer, maar een ellips.

Keramisch, kalibratie, parasitair: woordenlijst.org

Hoi Everist, ik gebruik deze repeater. Dus alleen 900 Mc band vanwege de grote afstand naar de GSM mast. Op de 1800 Mc band ontvang ik zelfs met een repeater vrijwel niets. Afstand is dan echt te groot. Inwendig zie je duidelijk dat er twee versterkers antiparrallel staan met aan beide zijden een filter voor scheiding van upload en download. Output is ongeveer 4 Watt

Bobbes, dankje.
En welke antennes gebruik je?
Heb je geen merk en type?

[Bericht gewijzigd door Evarist op 18 augustus 2019 20:36:16 (23%)]

Nihil est verum, quod non probatur primo.

Als buitenantenne gebruik ik een 23 dB yagi antenne van RF-solutions.(https://nl.farnell.com/rf-solutions/ant-yag23/ant-gsm-yagi-23db-868mhz/dp/2133452?st=yagi%20antenna)
Binnen antenne is via ebay (https://www.ebay.com/itm/2G-3G-antenna-800-2500MHz-4G-antenna-Indoor-Ceiling-internal-Antenna-GSM-WCDMA/293133652583?hash=item4440209267:g:ZCMAAOSwF4ZdE2Lh)
De repeater die ik al 10 jaar gebruik vind je nu niet meer maar qua specificaties komt hij overeen met dit model: https://www.ebay.com/itm/80dB-Band-8-E-GSM-880MHz-Cellular-S...SwzG1c4iJz
Omdat ik voor in huis, terras en tuin totaal drie antennes gebruik zit er een splitter tussen https://www.ebay.com/itm/New-3-Way-Splitters-WiFi-3G-GSM-CDM...SwHQ9Wbj5c
Je ziet alles bij elkaar kan het flink oplopen dus vandaar dat ik reageerde op een repeater van 40 euro zonde van je geld.

Dankje, Bobbes, vrij duur spul, maar zonde als ze het moesten in beslag nemen.
Ik slaap er nog eens een nachtje over.

Nihil est verum, quod non probatur primo.
joopv

Special Member

Deze repeater werkt alleen op 2G. Data connectivity (Internet) zal terugvallen tot EDGE mode, en zal zal meestal onwerkbaar traag zijn. Misschien kan je nog net in text whatsappen.

Ik ben op het dak geweest, en daar heb ik geen betere ontvangst van de 4G. Een repeater zal dus geen soelaas brengen. Allicht moet ik met de antenne tot boven de bomen gaan maar dat kan 10..12m zijn.
Nochtans is er maar een afstand van 1.5km tussen de antenne en mijn domein.
De mast van Orange staat heel hoog (250m) op een berg in Fumay, met trouwens een mooi uitzicht op de kronkels van de Maas.

Nihil est verum, quod non probatur primo.
Tidak Ada

Golden Member

Op 18 augustus 2019 14:45:51 schreef Evarist:
[....]
Ik weet dat zenden op die frequenties illegaal is, maar wie maalt daarom. Er is kilometers in de omtrek geen mens te bespeuren, terwijl de repeater een klein bereik heeft.
{....]

Niets in de buurt?

Fépin 3,5km
Martiniz-sur-Meuse 6km
Hargnies 7km
Revin 8km
Les haut Rivières 12km
Gué-d'Hossus 12,5km
Gedine 16km
Couvin 16km
Vironval 16km
Rocroy 16km

Om zomaar wat plaatsjes te noemen.....

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----------------------> TUBECOLLECTORSASSOCIATION@yahoogroups.com

Andere provider geen optie? (je kunt op de kaart zien waar zendmasten staan)

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - www.arcovox.com
bprosman

Golden Member

Beetje off topic maar mijn ouders wonen in een buitengebied waarbij KPN tegenwoordig 4G modems levert om wat extra snelheid te halen.
Deze week een storing gemeld want er nauwelijks meer extra snelheid.

Conclusie, door al die extra 4G modems in dat gebied zijn die masten nu overbelast :-(

De jongere generatie loopt veel te vaak zijn PIC achterna.

Op 4 september 2019 17:36:01 schreef Arco:
Andere provider geen optie? (je kunt op de kaart zien waar zendmasten staan)

Ik begrijp dat Evarist aan de andere kant van de grens zit, België dus. Is daar ook zo'n kaart met antennes te bekijken?

[edit]
Er is wel iets, maar heel veel schiet je er niet mee op: https://www.test-achats.be/hightech/gsm/calculateur/carte-de...eau-mobile
Daaruit blijkt dat het bereik in die hoek knudde met een rietje is. Minder dan 0,5 Mbps.

Andere kaart met antennelocaties: http://www.sites.ibpt.be/
{/edit]

Don't Panic!

Op 4 september 2019 17:15:06 schreef Tidak Ada:
[...] Niets in de buurt?

Fépin 3,5km
Martiniz-sur-Meuse 6km
Hargnies 7km
Revin 8km
...

Inderdaad. Je moet wat huiswerk doen. Het kost wat moeite, maar dit is zeker doenbaar. Ik zal even mijn situatie schetsen, ze is al van een paar jaar geleden, en ondertussen is alles overgegaan op 900MHz LTE, maar voor de rest is het onveranderd.

Een aantal basisstations in de buurt kregen 2100MHz WCDMA, welke ik uiteraard wou hebben voor de internet verbinding.

Dus, alles begint met gegevens vergaren. Eerst bellen naar de provider, sommigen geven je plots, sommige geven dat niet.

Dit is altijd het beste. Ook omdat je dan de antennehoogte kan vragen, in dit geval 60m. Met deze gegevens kan je in Google Earth het pad controleren.

Jammer genoeg staat er een vervelend stuk rots tussen... :(

Dit is een onoverkomelijk probleem, ik kan mijn antennehoogte niet verder dan een meter of 10-12 krijgen. In de Google Earth benadering ben ik van 10m uit gegaan.

Provider twee dan maar. Nu bleek het dat deze provider, die op dat moment trouwens ook de beste verbinding gaf, geen dekkingskaarten wou delen. Nou ja. Ook goed. Dan is het gewoon een kwestie van rond fietsen/rijden en nota's nemen. Wardriving, heet dat naar het schijnt.

Deze jongen gaf een goede verbinding. Een schatting gemaakt van de antennehoogte, (driehoeksmeetkunde uit de lagere school) en hiermee naar huis.

Tweede basisstation gestalkt in Google Earth, en vervolgens een doorsnede van het pad gemaakt.

Dit scheert rakelings (met een paar meter marge) over een rots, maar dat zou moeten werken.

Suffering from wiseass oneliner blackout
Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - www.arcovox.com

Vanuit mijn huis ziet dat zo uit:

En afstandsgewijs valt het nog redelijk mee

Hou er wel rekening met dat dit over 2100MHz gaat, dus behoorlijk wat gain nodig, dus heb ik van een metalen pijp een "cantenna" gemaakt.

Vooraleer ik het dak op kruip, wil ik weten waar we mee bezig zijn, dus probeer ik even vanuit het dakvenster. Het uitrichten is echt een kwestie van fracties van een graad in twee dimensies. Dat viel wel te verwachten, maar het kost echt behoorlijk wat moeite. Met kompas, engelengeduld, een waterpas en een gradenboog lukt het echter wel.

En DC-HSPA+ geeft makkelijk 20Mbps.

Suffering from wiseass oneliner blackout

En zo zag het gemonteerd uit:

Bomen maken weinig verschil uit, en ik "schiet" recht aan een bos in. Je hebt ook behoorlijk goede kabel nodig om die 10m aan 2100MHz te overbruggen en je gain niet kwijt te geraken.

Zicht vanop de grond

Ondertussen is dit vervangen door twee ortogonaal gepolariseerde circular quads voor LTE. De lagere frequentie en MIMO zorgen voor een betrouwbaardere link.

Suffering from wiseass oneliner blackout
Tidak Ada

Golden Member

Ha Bert,

Hoe werkt dat met die profiel vlakken in GoogleEarth?
Ik kan het niet vinden in mijn versie (2018) kan ik dat niet vinden.
Gebruik jij soms de 'Pro'-versie? Die werkt te traag op mijn systeem met Win-7
Inderdaad heb in daarom mijn vorige post geen rekening met het landschapsprofiel gehouden. Het was ook maar een snelle posting

Groet,

T.A.

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----------------------> TUBECOLLECTORSASSOCIATION@yahoogroups.com

Op 4 september 2019 17:15:06 schreef Tidak Ada:
[...] Niets in de buurt?

Fépin 3,5km
Martiniz-sur-Meuse 6km
Hargnies 7km
Revin 8km
Les haut Rivières 12km
Gué-d'Hossus 12,5km
Gedine 16km
Couvin 16km
Vironval 16km
Rocroy 16km

Om zomaar wat plaatsjes te noemen.....

Ik zit in Viroinval, en daar staat een Proximusmast maar daar heb ik nog nooit verbinding mee gehad in mijn domein. (door de bergen en bossen)
Mijn domein ligt aan de linkerzijde van de baan die van Frankrijk naar België loopt, tot voor de eerste bocht.
https://www.google.be/maps/place/08170+F%C3%A9pin,+Frankrijk...2678?hl=nl

Op 4 september 2019 17:36:01 schreef Arco:

Andere provider geen optie? (je kunt op de kaart zien waar zendmasten staan)

Van de Belgische providers is geen spoor te bekennen op die plaats. De 4 Franse operators zijn soms wel te ontvangen, terwijl Orange FR de sterkste is. De 4 providers in Fumay staan trouwens op 1 mast.
De Belgische masten kan je zien op zendmasten.be

De dichtsbijgelegen Proximusmast staat op 2km in het noordwesten van Oignies-en-Thièrache.

Het enige wat zou kunnen helpen zou een hoge mast zijn, die hoger komt dan de bomen, maar ik weet niet wat gemeente gaat zeggen over zo’n mast in natuurgebied.

Nihil est verum, quod non probatur primo.

Op 4 september 2019 22:05:39 schreef Tidak Ada:
Ha Bert,
Hoe werkt dat met die profiel vlakken in GoogleEarth?

Ik heb mijn versie al jaren niet meer geupdate, dus recent zal die niet zijn. Maar zo doe ik het:

en dan

en het resultaat is

Op 8 september 2019 17:25:19 schreef Evarist:
[...]
Ik zit in Viroinval, en daar staat een Proximusmast maar daar heb ik nog nooit verbinding mee gehad in mijn domein. (door de bergen en bossen)
Mijn domein ligt aan de linkerzijde van de baan die van Frankrijk naar België loopt, tot voor de eerste bocht.

Da's inderdaad een beetje een uitdaging. Is de lokatie hier beneden juist?

Indien ja, valt er wel iets te fabrieken, maar je gaat wat huiswerk moeten doen. Kan je in de winter met een verrekijker de mast zien? Dan gaat het zeker lukken.

Drie kilometer is een peuleschil.

Suffering from wiseass oneliner blackout

Op 8 september 2019 17:25:19 schreef Evarist:
[...]
De dichtsbijgelegen Proximusmast staat op 2km in het noordwesten van Oignies-en-Thièrache.

Ik heb wat zitten prutsen, en wat aannames gedaan. Hebben we het over deze antennesite?

Daar valt al mee te werken. OpenCellID bevestigt dat er toch al iets gaande is.

Wat cyberstalken met google maps levert het volgende op, een redelijke aanname van de antennehoogte. Jammer genoeg is dit al 10 jaar oud en dus waarschijnlijk incorrect, maar we kunnen toch al wat oefeningen doen:

20m antennehoogte aanneemende, kunnen we een Line-of-sight aanname doen naar dat willekeurige punt dat je ons gegeven hebt (49°59'58.72"N, 4°40'7.18"E)

En na het editen van de KML file is het duidelijk dat je een mast van 150m nodig hebt om site 2687 te kunnen halen. Dat stuk berg waar de N990 over gaat zit onder de voeten.

Het enige wat zou kunnen helpen zou een hoge mast zijn, die hoger komt dan de bomen, maar ik weet niet wat gemeente gaat zeggen over zo’n mast in natuurgebied.

Als je lokatie juist is, dan kan je een Belgische provider afschrijven, wegens berg. Maar ik neem aan dat je om privacyredenen een paar honderd meter verder woont dan aangegeven - hetgeen te begrijpen valt.

Suffering from wiseass oneliner blackout

Okee, dit is het laatste stukje CO voor vandaag. Ik ben nog even gaan rondcruisen op Google Earth en ik kwam deze mysterieuze mast tegen:

Mooi bovenaan op een berg. Misschien is dat de berg waar Evarist het over had?

Het ventje van google street view komt echter niet dichtbij genoeg om de antennes te kunnen zien, maar we kunnen weer een redelijke schatting maken. Laten we zeggen 40 meter.

Volgens monreseau.fr heeft Orange een bassistation onder die mast welke met LTE dekt:

Deze keer komen we met een antennehoogte van 10m best toe, 2km Line-of-sight. Nogmaals aangenomen dat Evarist in een boomhut woont.

Naar alle waarschijnlijkheid is dit een drie-sector-site welke een dode hoek heeft naar het mespunt van België toe, maar ik denk wel dat zoiets te overbruggen valt.

Dus nu is er nog 1 vraag die opgelost dient te worden. Welke van de vijf banden gebruikt Orange FR op die mast?

Laten we even wachten tot Evarist een wat meer precieze lokatie aangeeft, anders is al dit werk voor niks.

Suffering from wiseass oneliner blackout

Om maar even aan te geven hoe nauw het komt. Op de kaart vond ik in de buurt een chaletje met de naam "Whiskey Lodge", dus even proberen dacht ik.

Blijkt dat die nog meer pech hebben, een berg aan de Belgische kant en een vervelend stuk rots aan de Franse kant.

Die moeten dus 20 meter de hoogte in, wat al wat voeten in de aarde heeft. Een buis van een meter of 10 op je dak is al iets dat je goed vast moet binden en je een blauw oog geeft als het op je kop dondert.

De buur, 217m verderop bijvoorbeeld, heeft ook een rotsblok om tegen aan te kijken, maar die moet maar een meter of 12 de hoogte in.

Met wat geluk is dat rotsblok van hem of haar, en kan hij/zij de router vogelkastjesgewijs tegen een denneboom schroeven. Een paar meter PoE en klaar is Kees.

Moest je toch liever de router binnen houden, of een antenne met gain gebruiken, dan moet je de frequentieband weten.

Met de iPhone doe je dat zo:

Band 4, in mijn geval dus 2110-2155 downlink en 1710-1755 uplink, zou een ramp zijn wegens de duplexsplitsing. Maar deze band heb je in Frankrijk niet, dus dat is gemakkelijker.

Voor de antenne vind ik dat je het beste begint met een biquad. Snel en eenvoudig, en niet al te kritisch qua afmetingen.

Suffering from wiseass oneliner blackout

Op 10 september 2019 22:15:35 schreef Bert_mc:
Om maar even aan te geven hoe nauw het komt. Op de kaart vond ik in de buurt een chaletje met de naam "Whiskey Lodge", dus even proberen dacht ik.

Whiskey Lodge is mijn buur.

Op 10 september 2019 22:15:35 schreef Bert_mc:

Band 4, in mijn geval dus 2110-2155 downlink en 1710-1755 uplink, zou een ramp zijn wegens de duplexsplitsing. Maar deze band heb je in Frankrijk niet, dus dat is gemakkelijker.

In mijn Samsung kan ik de frequentieband niet zien. Als je op antennesmobiles.fr klikt op de mast zie je alle frequenties. De frequentie voor LTE is tussen 723MHz en 862MHz.

Op 10 september 2019 18:11:24 schreef Bert_mc:

Als je lokatie juist is, dan kan je een Belgische provider afschrijven, wegens berg.

Proximus is nergens op het domein te ontvangen. De ontvangst begint pas bij de afdaling naar Oignies-en-Thièrache.

Ik ga nog eens op het dak gaan en kijken of er geen sterker 4G signaal is van andere operators. (Franse)
Overigens dank voor het werk wat je gedaan hebt. :-)

Nihil est verum, quod non probatur primo.