Gezocht DAB+ tuner module

buckfast_beekeeper

Golden Member

Veel is afhankelijk waar je radio wil luisteren. Waar ik woon kan ik nooit ruisvrij FM ontvangen tenzij ik op mono overschakel. Zelfs met een buitenantenne. Ook diverse actieve antennes geprobeerd. Vandaag luister ik ruisvrij naar DAB+. Ruis, ik word er onnozel van.

In Mechelen, toch geen dorpje op de boerenbuiten en gelegen in de provincie Antwerpen, kon ik op mijn werkplek alleen radio 2 Vl-Brabant spelen. Opende de beweegbare brug, dan viel ook dat signaal weg. Waar je vandaag goede ontvangst had met de draadantenne, was morgen mogelijk alleen ruis te horen en je kon weer aan de slag met je antenne. Rij ik naar mijn bijen, in de buurt van Hannuit, moet ik 3 keer van frequentie wisselen. Je zal zeggen dat de FM radio dat automatisch kan. Klopt maar dan switch ik op weg naar het werk 4 keer van uitzending. R2 Antwerpen, R2 Vl-Brabant, weer Antwerpen en weer Vl-Brabant.

Met DAB+ speel ik over gans Vlaanderen dezelfde regionale versie.

Honing kan je importeren, bestuiving niet.
Jinny

Golden Member

Dan hebben de zuiderburen het beter aangepakt dan de zuinige centenschraperige Hollander..
Hier is het gemiddeld een drama dat DAB.
Nu is FM hier (mijn woonstek staat bekend als een zwart gat wat betreft dekking) ook redelijk matig, maar nog altijd beter dan DAB.

Hoe doen vrouwen op TV dat toch? Wakker worden met prachtig glanzend haar en mooi gestifte lippen..... Wanneer ik wakker word heb ik een coupe 'Leeg geroofd vogelnest' en een incidenteel straaltje kwijl..

Omdat onze oude Philips klokwekker radio problemen ging vertonen en we niet meer FM-stations storing/ruisvrij konden ontvangen hebben we een Decybel klokwekker radio DAB+ aangekocht. CR400.
Radio stations ruisvrij en zonder problemen.
We wonen in Haarlem-N 5e verdieping.
De nadelen aan dit apparaat zijn:
Te grote helderheid van het schermpje, alleen in twee standen te "regelen".
Moet dus nu afgeplakt worden met b.v. rood cellofaan.
Kleine knopjes.
Moeilijke procedure om alles in te stellen.
Microscoop nodig om de gebruiks aanwijzing te kunnen lezen,
dus scannen en vergroot afdrukken.
Kwetsbare staafantenne bovenop het kastje.
Máár hij geeft muziek/spraak, sluimert en gaat na max. 90 minuten (instelbaar) uit.
Als tussenoplossing dus, we wachten de ontwikkelingen af.
ruud

Henk H.

Golden Member

@Jinny: Om nu "managers" de schuld van DAB+ te geven lijkt me wat te ver gaan, die zullen niet de enige partij zijn die voor introductie van DAB+ heeft gezorgd.

Argument dat ik meestal hoor voor invoeren van DAB+ is dat de digitale kanalen minder ruimte innemen waardoor er meer zenders uitgezonden kunnen worden. Dat zou een voordeel voor de consument kunnen zijn, al wordt ik persoonlijk niet per se blij van meer radiozenders.

Ik vraag me eerder af of DAB+ niet op voorhand een dood paard gaat worden. Audio streamen (Spotify of internet radio) via 4G/5G gebeurt ook al heel veel en kost niet zoveel meer volgens mij. Als FM er echt uit gaat, zou het zomaar kunnen dat veel mensen DAB+ overslaan en gaan streamen.

Op 9 september 2019 09:38:20 schreef Henk H.:
...
Ik vraag me eerder af of DAB+ niet op voorhand een dood paard gaat worden. Audio streamen (Spotify of internet radio) via 4G/5G gebeurt ook al heel veel en kost niet zoveel meer volgens mij. Als FM er echt uit gaat, zou het zomaar kunnen dat veel mensen DAB+ overslaan en gaan streamen.

Het idee van DAB(+) is simpelweg een digitaal broadcast medium te kunnen bieden. Daarmee komen automatisch een paar voordelen zoals meer zenders, een naadloze overgang tussen twee cellen en wat extra informatie zoals een logootje of weerbericht. Tot zover klinkt het ook best prima.

Het implementeren heeft vervolgens kip-en-ei-problemen en gelukkig zijn de belangen gering want anders zou het wel eens op het C2000 verhaal kunnen gaan lijken.

Ik heb een paar DAB radio's, ik gebruikt ze weinig, in de auto heb ik het niet, daar luister ik het meeste via Spotify of podcasts (die kunnen vaak ook via Spotify). Thuis ook via Spotify, podcast of internetstream.

Voor forensen hoeft streamen ook bijna geen bandbreedte te kosten. Je zou een (ochtend)programma thuis al kunnen downloaden en onderweg kunnen luisteren.

Voor mensen die langer reizen of heel de dag reizen zijn actuele items mogelijk nog door gecachte muziek te mixen (die commerciele zenders spelen heel de dag hetzelfde en weten ook precies van tevoren wat ze op een dag gaan uitzenden)

Gewoon normale kwaliteit volledig streamen is 288MB (64kbit/s AAC codec) voor 10 uur streamen. Dat is nog wat pittig qua verbruik (het kan wel voor een paar tientjes), maar over een paar jaar met standaard 10 of 50GB/maand bundels stelt dat niets meer voor.

Ik vraag me eerder af of DAB+ niet op voorhand een dood paard gaat worden. Audio streamen (Spotify of internet radio) via 4G/5G gebeurt ook al heel veel en kost niet zoveel meer volgens mij. Als FM er echt uit gaat, zou het zomaar kunnen dat veel mensen DAB+ overslaan en gaan streamen.

Hoe je het ook bekijkt, ik blijf het jammer vinden dat het ontvangen van de Nederlandse zenders in het buitenland toch wel lastig aan het worden is. Bij de Nederlandse grenzen staat tegenwoordig een HO bordje voor radiogolven. In Duitsland, Scandinavië België enz kun je de Nederlandse zenders al niet meer ontvangen. Laat staan in de verre buitenlanden.

Alleen met behulp van derden zoals satellieten en bekabeld internet of allerlei cellulaire steunzendertjes is het tegenwoordig mogelijk om naar de Nederlandse zenders te kunnen luisteren.

Als je vroeger Europa rondreisde kon je met een knappe autoradio of als je niet met de auto was dan kon je met een Barlow & Wadley radio toch nieuws uit Nederland horen. En dat gaat nu echt niet meer zonder internet verbindings mogelijkheden. Hier in Nederland is het vrij normaal om overal internet te hebben. Op heel erg veel plaatsen in deze wereld is dat helemaal niet zo normaal of er zelfs gewoon helemaal niet. Je kunt daar nog net zoals in de middeleeuwen een brief schrijven en opsturen die dan na een half jaar aankomt ofzo. Met doen verstande dat de posterijen nu veel minder betrouwbaar zijn dan vroeger met zijn beëdigde ambtenaren.

Wat dat betreft hebben we een paar decennia gehad waarbij dit soort dingen best goed geregeld waren. Nu krijgen we een periode waarbij we weer een stapje terug doen. Waarschijnlijk gaat het over een paar decennia weer wat beter als echt de hele wereld inderdaad volledig geinternetificeerd is.

Dat ik als storingsmonteur veel in het buitenland zat heb ik toch met heel veel plezier naar Nederlandse zenders geluisterd. Helaas gaat dat nu dus gewoon niet meer.

En dab+? Daar heb ik nu drie radio's van staan en ik vind het helemaal niet slecht. Eigenlijk zelfs best handig. Wel met een mooi antenne natuurlijk. Iemand zonder oren kan niets horen. Voor een radio met antenne's geld hetzelfde. Zo raar is een antenne echt niet. Zo'n antenne is ook best mooi. Toch? >:) Die pornoharken van vroeger vond ook iedereen mooi en niemand zeurde daarover.

buckfast_beekeeper

Golden Member

Waar ik vroeger Radio 2 FM zender Genk(BE) gemakkelijk kon ontvangen tot Peppenhoven is dat vandaag lang niet meer zo. Ofwel zijn de radio's fel achteruit gegaan ofwel de zenders of er is veel meer storing. Als het vandaag vanaf Kerpen goed gaat heb je niet meer te klagen. Uiteraard gaat dit met DAB+ niet verbeteren.

In een wat verder verleden was een middengolf radio voldoende om na zonsondergang in Noord Italië te luisteren. Of een korte golf ontvanger op de 39 en 42 meter. Zender park Jülich is ondertussen ook al verleden tijd net zoals de zendmasten op Hunsruck. Deze internationale zendingen zijn allemaal verdwenen. Net zoals de berichten voor vakantiegangers. GSM heeft deze overbodig gemaakt.

Vandaag speel ik dan weer een ganse dag probleemloos via sat de Belgische radio's en de TV uitzendingen zoals thuis. 1 manco, de regionale uitzendingen wisselen elke dag van provincie.

Of streaming de toekomst is? Dan zal er nog heel veel water naar de zee vloeien. Zo lang er een gewone GSM te koop is, zal ik geen aaidinges aanschaffen.

Honing kan je importeren, bestuiving niet.

Beadankt voor alle ervaringen. Ik ben toch eigenwijs en ga DAB+ wel inbouwen en daarnaast ook maar internet radio. Wordt de keuze reuze ;)

Ik ben zeer tevreden met de dab ontvanger standaard in onze kia.
Veel beter dan de fm van de laatste tijd. Woon in oosten van het land en daar is ook duitsland goed te ontvangen.
Dus zo eigenwijs ben je niet???