wie kan mij vertellen wat dit is.


Hensz

Golden Member

Op 20 september 2019 15:14:29 schreef jojo58:
daar was geen component meer van te herkennen.

Dat hoeft ook niet, daar heb je de andere print voor.
Als de verbrande print bruikbaar is, dus klodders eraf en kopersporen intact, dan kun je die gebruiken. Met een beetje geluk zijn die 2 shunts nog wel intact, anders was het wel héél erg warm.

Op 20 september 2019 16:38:23 schreef Arco:
Bij 0.00001Ω en 10A is de spanningsval nog maar 100uV, meeste 'gewone' meters meten dat niet of niet betrouwbaar...

Die shunt zal dan ook wel wat meer weerstand hebben, anders kan een simpel circuitje op die print ook geen bruikbare feedback geven.

[Bericht gewijzigd door Hensz op 20 september 2019 16:54:31 (31%)]

Don't Panic!

Ik denk ook dat we wel met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid kunnen concluderen dat deze shunt geen 10µΩ is, het was een stofzuiger, geen stroomshunt voor een kernfusiecentrale. :)

De LM358 wordt waarschijnlijk als versterker en comparator gebruikt, dus de ingangsspanning kan vrij laag zijn... (brugjes staan parallel)
Het lijkt of er eentje los zit:

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - hard en software ontwikkeling: www.arcovox.com
KGE

Golden Member

Op 20 september 2019 17:15:56 schreef Kruimel:
Ik denk ook dat we wel met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid kunnen concluderen dat deze shunt geen 10µΩ is, het was een stofzuiger, geen stroomshunt voor een kernfusiecentrale. :)

:) zoiets... (groen aangeslagen door de aggressieve omgeving...) shuntje voor 1200 Ampere...

Als deze print voor 110V is en op 230V te weinig spanning over de shunt geeft om in te schakelen kun je er 1 doorknippen(of uit solderen), kom je op ongeveer de dubbele spanning.
Misschien was dat de reden van die dubbele shunt, print voor 110 en 220V bruikbaar.

Hubie

Special Member

Op 20 september 2019 13:38:20 schreef Arco:
Moet wel een zeeer goede meter zijn wil je 0.00001Ω kunnen meten... :)

Mss dan beter de geleiding meten in Siemens ;-) i.p.v. Ohm (Als die meters bestaan,nog nooit 1 gezien) Maar dat is lood om oud ijzer,toch?

Even een zijsprong,hoe word supergeleiding eigenlijk gemeten bij - 273 graden? met een geleidingsmeter of een weerstandmeter? vragen,vragen,vragen,het is toch het zelfde maar dan omgekeerd?

deze print is niets mis mee maar de andere van mijn tweede stofzuiger is verbrand.
ik had zelf zitten denken aan deze schakeling en heb hem gebouwd maar met deze schakeling loopt de stofzuiger maar 1.5 seconde en dan kapt hij er mee.
ik heb het idee dat de spanning voor het relais dan te laag wordt en dan terug valt.
misschien dat er hier op het forum iemand is die er wat zinnigs over weet te vertellen.
als ik het schema zo bekijkt dan denk ik dat bijvoorbeeld de waarde van de basis weerstand van de transistor erg hoog is.
ik hoop dat iemand mij meer kan vertellen over dit schema. (zie foto) in pdf.

Hoe wordt de spanning over C3 begrenst? Als de transistor niet geleidt loopt die snel op, tot 325 V, of is het het tijdstip en zie ik wat over het hoofd?

dat heb je goed gezien want dat waren ook de commentaren die de auteur kreeg maar er is nooit een antwoord op gekomen.
dat antwoord is nu precies waarnaar ik op zoek ben om dit te laten werken en natuurlijk ook het probleem wat ik heb genoemd.
ik hoop dat er liefhebbers zijn die dit kunnen oplossen.
zelf heb ik inhoudelijk niet zo heel veel verstand van deze materie want het is 45 jaar geleden mijn hobby geweest en nu ik niet meer mag werken heb ik het weer opgepakt.

Op 20 september 2019 11:37:11 schreef rwk:
Handeling en montage kosten een veelvoud daarvan.
@ rew, herbert, gezien de montage (solderen) zal het in situ gekalibreerd moeten worden en lijkt mij softwarematig het meest voor de hand liggen, maar ik heb de chip nog niet opgezocht.
edit: als het alleen aan uit moet detecteren kan calibratie helemaal niet nodig zijn.

Ik weet niet wat je met "in situ" bedoelt maar shunts worden standaard in de fabriek gekalibreerd, om aan de specificatie te voldoen. Je praat dan over waarden van milliOhms of microOhms. Of een dergelijk nauwkeurige shunt hier ook nodig is, betwijfel ik. Het gaat tenslotte maar om stroom terugkoppeling voor een stofzuiger. De weerstandswaarde van het component moet dan wel constant en erg laag zijn vanwege I2R.

waar rook was, werkt nu iets niet meer
fatbeard

Honourable Member

Dat je wat moet aanpassen voor 230V is logisch, de overgang in R2 van 27k naar 50k (waar koop je dat in 1W?) is daarmee ook in overeenstemming. Maar de overgang in R6 van 4k7 naar 200k is een brug te ver, ik zou daar 10k verwachten. En een vorm van spanningsbegrenzing voor C3, omdat die 2n2222 ook maar 30V verdraagt (en is dus zonder spanningsbegrenzing ook in de 110V versie direct overleden). Duidelijk een gevalletje van een ongetest schema, helaas staat het web er vol mee.
Wat ook niet helemaal lekker zit is D1: voor 230V moet je daar toch echt een 1n4007 inzetten. De andere dioden zijn niet kritisch, die kunnen zelfs worden vervangen door 1n4148.

De beste oplossing voor R2 is om die dubbel te nemen (in serie), dan heb je ook meteen het probleem van de maximale spanning over de weerstand getackeld.
R6 ligt wat lastiger, omdat die waarde van je gebruikte relais afhangt. Een zuinig relais is hier gewenst, R6 moet grofweg 20-25 keer zo groot zijn als de spoelweerstand. In verband met de maximale spanning over de weerstand moet je hem opdelen in twee weerstanden in serie.
De spanningsbegrenzing voor C3 (zener diode 12 à 15V) gaat als de master uit staat behoorlijk wat vermogen verstoken: hier zal een 3W type in moeten.

De eenvoudigste methode om alle dissipatie in die zener en R6 voor te zijn is het toepassen van een 230Vac relais en dat aansturen met een triac, dan kunnen Q1, D4, C3, die nieuwe zener én R6 vervallen. Mogelijk moet dan wel R7 worden verkleind (hangt af van de gevoeligheid van de triac); C2 moet dan navenant groter worden.

@Rew:
Als je twee weerstanden (boogjes) parallel zet krijg je óók de halve waarde, dus jouw verhaal

... 1 zo'n boogje kan zo'n 1W afvoeren. Dan kan je de helft van de weerstand nemen, zodat je ook maar 1W aan verlies hebt. Maar dan is de gemeten spanning ook maar de helft. Dus om een redelijke meet-spanning te krijgen hebben ze voor het verdubbelen van de boogjes gekozen.

snijdt geen hout.
De werkelijke reden zal zijn dat één boogje onvoldoende stroom kan voeren (te weinig mm²).

Een goed begin is geen excuus voor half werk; goed gereedschap trouwens ook niet. Niets is ooit onmogelijk voor hen die het niet hoeven te doen.

Ik zou gewoon het bestaande en werkende ontwerp blijven reverse-engineeren en me niet laten afleiden door flutschakelingen van het internet. Dan heb je een gegarandeerd werkende en geteste oplossing.

"The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

@ herbert116: Omdat "het boogje" gesoldeerd wordt zal die hoger of dieper in de print gesoldeerd worden, ook de hoeveelheid soldeer kan variëren en zo de waarde beïnvloeden, als hij gekalibreerd moet zijn zal dat dus in situ (op de print) moeten gebeuren, maar waarschijnlijk is de nauwkeurigheid niet zo belangrijk en zeg ik ook waarschijnlijk is calibratie niet nodig.

bprosman

Golden Member

De jongere generatie loopt veel te vaak zijn PIC achterna.

Op 21 september 2019 11:03:05 schreef maartenbakker:
Ik zou gewoon het bestaande en werkende ontwerp blijven reverse-engineeren en me niet laten afleiden door flutschakelingen van het internet. Dan heb je een gegarandeerd werkende en geteste oplossing.

probleem hierbij is dat ik de boogjes niet meer heb van de oude print en niet weet waar deze te koop zijn.

Als die oude print identiek is kun je de weerstand van deze print meten en een shunt van die waarde bestellen, het is al genoemd, een bekende stroom erdoor en de spanning erover meten en je weet de waarde.

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - hard en software ontwikkeling: www.arcovox.com

Op 21 september 2019 11:03:05 schreef maartenbakker:
Ik zou gewoon het bestaande en werkende ontwerp blijven reverse-engineeren en me niet laten afleiden door flutschakelingen van het internet. Dan heb je een gegarandeerd werkende en geteste oplossing.

ik heb ook nog een festool printje liggen waar een gat in was gebrand door een diode.
deze print heb ik precies na gemaakt maar heb moeten gokken hoe de banen en componenten hebben gezeten op de plaats van het gat.
mag ik je daar een foto van toe sturen om te kijken of je mij kan vertellen hoe het zou moeten zitten want mijn gok heeft niets opgeleverd want hij doet het niet naar behoren.
ik heb nog gekeken of ze te koop zijn maar ben me rot geschrokken van de prijs.
deze heren vragen voor een nieuwe print 149,00 excl btw terwijl je hem zelf bouwt voor ongeveer 7 euro incl printplaat.
ik hoor het graag want deze print heeft altijd zeer goed gewerkt.

Op 21 september 2019 12:40:36 schreef jojo58:
probleem hierbij is dat ik de boogjes niet meer heb van de oude print en niet weet waar deze te koop zijn.

Als je die nu niet meer hebt zullen wij het ook niet weten toch? Je kunt aan die dingen niet zien hoeveel weerstand ze hebben als het er niet in gestampt is.

vergeten

Golden Member

Zo kritisch zullen die shunts niet zijn.

  • Hoe hoger de weerstand des te eerder de slave wordt ingeschakeld.
  • Hoe lager de weerstand dan zal de shunt later of niet inschakelen.

Als de drempel (ingang IC) maar gehaald wordt waarbij de slave ingeschakeld moet worden.

e.e.a. wordt in dit topic nogal op een high-end semi-wetenschappelijke manier benaderd, :)
terwijl het gewoon proefondervindelijk is te bepalen met stukjes (ijzer)draad, zoals een paperclip, zelf ook al eens gedaan.

Doorgaans schrijf ik duidelijk wat ik bedoel, toch wordt het wel anders begrepen.

Ik denk dat je met een stukje koperdraad 1.5 mm² en lengte 2 cm ook al een stuk op weg kan.
Zoals gezegd, eerst de logica achter de sturing ontdekken en dan gaan nabouwen.
Gewoon iets bouwen zonder te weten hoe het werkt, dat gaat niet lukken.

Zonder veel opzoekingswerk gedaan te hebben denk ik dat men de spanning over de shunt gaat meten, wellicht versterken en gelijkrichten en de bekomen waarde vergelijken met een constante spanningswaarde.

Is de waarde hoger, dan is de verbruiker ingeschakeld en wordt de stofzuiger aangestuurd door de triac (?) achter de koperen koelvin.

Op 21 september 2019 17:12:11 schreef pamwikkeling:
Ik denk dat je met een stukje koperdraad 1.5 mm² en lengte 2 cm ook al een stuk op weg kan.

Nou, met 11mΩ/m is een 1,5mm² misschien wat dik. Zoals gezegd is het wel uit te sluiten dat het een shunt in het sub-mΩ bereik is. Voor weerstandsdraad gebruikt men meestal legeringen die stabiel zijn met temperatuur, maar een veel hogere soortelijke weerstand hebben.

beste mensen, bedankt voor al jullie hulp maar ik heb besloten om voor deze print een andere schakeling te gaan gebruiken want vanwege slechte ogen is het reverse engineering geen succes.
Wat wel opvalt op dit forum is dat je wanneer je iets post er een soort van discussie ontstaat die heel ver en heel wetenschappelijk kan gaan.
Op zich wel leuk maar soms niet te volgen maar dat kan je verwachten met zoveel gekanaliseerde kennis.
Ik heb nog wel een andere uitdaging voor de mensen die hierin geïnteresseerd zijn.
Deze ga ik snel posten want dat gaat om zo'n zelfde schakeling maar dan voor mijn festool stofzuiger.
Deze heeft het ook flink te verduren gehad met een bijna 3x overbelasting die tegelijk werd ingeschakeld met als gevolg een gat in de print gebrand door een diode.
Wat betreft dit topic bedank ik alle commentaar gevers voor hun tijd en oplossingen want ik heb in ieder geval veel bij geleerd.
Bedankt voor de lessen.

Thanks

Op 21 september 2019 03:26:34 schreef Karel050:
Hoe wordt de spanning over C3 begrenst? Als de transistor niet geleidt loopt die snel op, tot 325 V, of is het het tijdstip en zie ik wat over het hoofd?

kun je mij vertellen hoe ik die c3 kan beveiligen want ik wil het schema in ieder geval een keer bouwen voor een andere stofzuiger die deze voorziening niet heeft.