Waterdichte sensor voor waterniveau


Op 11 oktober 2019 12:03:10 schreef GJ_:
[...]Het vereist wat experimenten. Voor ultrasoon moet de put niet te nauw zijn anders krijg je last van nare reflecties. Als het een beetje grote put is is dit denk ik de goedkoopste manier én een leuk stukje experimenteren.

Een andere leuke manier kan met een relatief goedkope druksensor bovenin een pijp. De pijp laat je naar de bodem zakken en met bv een aquariumpomp ga je bellen blazen. De druksensor die nu dus boven water zit meet de diepte van de ondergedompelde pijp. Even kijken wat voor compressortje je nodig hebt, ik weet niet hoe diep een aquariumpompje komt.

Dat experimenteren lijkt me tricky. Het moet vooral betrouwbaar zijn. als je regenput overloopt kan je heel wat schade krijgen.
Ik heb al jaren plezier van een wel heel simpele schakeling.
2m Installatiebuis met 11 inox boutjes om de 20cm. Aan de buitenkant
zijn dan aan één zijde de kopjes te zien, aan de binnenkant zitten er moertjes en oogjes aan een 11 aderige kabel naar binnen. De buis is voor de waterdichtheid naderhand opgevuld met zuurvrije silicone. Aan de andere kant tien transistortjes en 10 ledjes en een 4.5Vof 9V batterijtje en een drukknop en klaar. Doordat je enkel een heel kleine stroom door de contactjes jaagt als je de waterstand wil bekijken, is de corrosie onbestaande. En de batterijen gaat jaren mee. Tegenwoordig zit er ook een dompelpomp bij met vlotter. Dus als het hard regent als ik niet thuis ben hoef ik me geen zorgen te maken. Kostte ook maar 65 Eu en gaat al 10 jaar mee..

Rust roest, en nog geen klein beetje, ik kan er van meespreken.
Lambiek

Special Member

Op 11 oktober 2019 13:29:21 schreef grotedikken:
2m Installatiebuis met 11 inox boutjes om de 20cm. Aan de buitenkant
zijn dan aan één zijde de kopjes te zien, aan de binnekant zitten er moertje en oogjes aan een 11adirige kabel naar binnen....

Hoe krijg je die moertjes erop aan de binnenkant in een installatiebuis en dat 11 maal.

Als je haar maar goed zit, GROETEN LAMBIEK.
GJ_

Moderator

heule lange punttang. Steeksleutel, pijp en moertje fixeren in de sleutel met plakband. Hopeloos geklungel natuurlijk, maar het gaat vast wel.

TS zal zelf een afweging moeten maken over hoe betrouwbaar het moet zijn. Ik zou zelf de PS3208 waar bordje mee kwam nemen. En een beetje degelijke PLC en nog zo wat dingen die mij verzekeren dat het zo degelijk is als mogelijk.
Maar we zitten natuurlijk op een elektronicaforum en dan is zelfbouw natuurlijk het eerste waar je aan denkt. Mijn oplossingen hebben daar weinig meer mee te maken.

Op 11 oktober 2019 13:35:11 schreef Lambiek:
Hoe krijg je die moertjes erop aan de binnenkant in een installatiebuis en dat 11 maal.

Neem in plaats van een buis een K-25 gootje. Na montage de zaak volplempen met een of andere kit en dan het deksel er op.

Dat van die 10 boutjes snap ik nog wel maar hoe werkt dat i.c.m. de leds en de transistors?

die goedkope chinese ultrasone sensor die rew linkt gaat gegarandeerd oxideren. :r

Maar die bestaat ook in een waterdichte uitvoering met plastic behuizing, met transmitter en receiver als een unit, ze hebben wel een minimale afstand waterdichte ultrasoon

maar zoms heb je last van reflecties en heb je eigenlijk een richter nodig, er staat een stralingsdiagram bij in de link waterdichte sensor met richter

Die onderdompelbare druksensoren hebben ze ook bij de chinees, met allerlei uitgangen 4-20mA 0-5V, 0-10V, RS485
druksensor
druksensor met filter

er zijn ook gewoon vlottercontactjes in plastic vlottercontact
Die bestaan ook in rvs rvs vlottercontact

Er zijn oor RVS vlottercontacten in verschillende lengtes (werken met een reed contact vanbinnen)
rvs vlotter
rvs vlotter met meerder niveaus

Voor de meeste van deze uitvoering zijn er ook bijbehorende controllers te krijgen met laag en hoog switch relais, schermpjes, ...
Die kan je wel vinden bij de gerelateerde items van bovenstaande linken

Lambiek

Special Member

Op 11 oktober 2019 13:50:09 schreef KlaasZ:
Neem in plaats van een buis een K-25 gootje. Na montage de zaak volplempen met een of andere kit en dan het deksel er op.

Dat zou inderdaad een stuk handiger zijn. :) Maar misschien is GD toch niet zo groot en dik en kan hij door een installatiebuis kruipen. :+

Als je haar maar goed zit, GROETEN LAMBIEK.
GJ_

Moderator

Je kan aan de achterkant van die buis ook grote gaten voor moer+dop maken natuurlijk en deze voor het ingieten even dichtplakken met tape.

Der zit er toch altijd eentje tussen die wat slimmer is dan de rest :-)
Je dacht toch niet dat ik uren ging priegelen om die moertjes op die bouten te krijgen? Ik had gewoon de gaten door de buis heen geboord.
De achterste gaten iets groter uitgeboord, en dan het draadoogje, een getande ring en het moertje met een pincet op zn plaats gebracht. en de moer ermee vastgehouden. Door de getande ring kon ik makkelijk het boutje met de sleutel van buitenaf vastdraaien zonder dat de moer meedraait.

[Bericht gewijzigd door grotedikken op 11 oktober 2019 22:35:32 (75%)]

Rust roest, en nog geen klein beetje, ik kan er van meespreken.

Heb deze producten (waterniveau meters) gemaakt en gekalibreerd. Ons bedrijf heeft twee soorten gehad: een absolute druksensor en eentje die van achteren de luchtdruk had (met een slangetje tot boven het waterniveau) en van voren de waterdruk. De eerste werd gecorrigeerd door een eveneens absolute sensor boven het waterniveau te plaatsen en hiermee de barometerdruk te meten.

Overigens ook lang voor mijn tijd allerlei andere soorten gehad (o.a. voor diepteligging van rivierschepen, met uitmiddeling van de golven, optisch, met geluid, etc.)

Op zich heb jij denk ik niet eens correctie van de barometerstand nodig: meestal zal dit maximaal 50hPa oftewel 50cm aan correctie van je waterniveau schelen. Lig je daar wakker van, van een afwijking van 50cm? Wellicht nog flink te reduceren door gewoon ergens in NL (of B?) de luchtdruk te meten (ergens online uitlezen) en dit te corrigeren.

Dan is slechts een absolute druksensor nodig die je op een bekende diepte in de put hangt. Je meet dan bv 1460hPa en gaat uit van een luchtdruk van 1000hPa. Dan meet de sensor dus 460hPa aan waterdruk. Als de sensor op precies 5 meter diepte hangt, is er dus 4,6m waterkolom boven de sensor en zit het water dus (5m-4,6m=) 40cm onder de bovenrand.

buckfast_beekeeper

Golden Member

Luchtdruk gecompenseerde hebben iets meer onderhoud nodig. Je moet zien dat het slangetje mooi open blijft.

Hoe groot je verschil is met of zonder compensatie hangt van je diepte af. Wij meten boven en onder de sluis in een range van 1 meter. In de sluis, normaal niveauverschil + 0,5m. In de praktijk is dat maximaal 3m. Wij willen het verschil binnen en buiten de sluis kennen op 1cm nauwkeurig. Bij een verschil >5cm gaan onze deuren niet open. Wij gebruiken de gecompenseerde VEGA. Mixen van gecompenseerd en niet gecompenseerd is geen goed idee. Dat is bij ons in het verleden wel gebeurd waardoor er meetfouten waren.

In open water heb je ook regelmatig wat kuiswerk. Aangroei van zoetwatermossels kan dan je meting vervalsen.

Van Lambiek wordt goede geuze gemaakt.
mel

Golden Member

TS zoekt een niveaumeting.. geen drukmeting..
Idd gewoon een E&H leveltransmitter met rvs meetdraden, dat werkt..
Je zou het zelfs met een touwtje en een drijver kunnen doen.
En een lineaal... Hoewel dat natuurlijk geen elektronische oplossing is.. :S

u=ir betekent niet :U bent ingenieur..

Op 12 oktober 2019 09:51:29 schreef mel:
TS zoekt een niveaumeting.. geen drukmeting..

Er zijn ook niveaumetingen die via drukmeting werken.
De vraag is wat TS wil bereiken. Op afstand zien hoe hoog het water staat? Alleen maar een alarm als de put dreigt over te stromen? Iets anders?

Voor een simpele niet kritische niveaumeting in een regenput lijkt refereren naar een professioneel systeem om het niveau aan sluizen te meten wat bovendien onderhoud nodig heeft toch wat overdreven.
Voor thuis zoek je een compromis tussen iets wat een beetje betrouwbaar is, geen onderhoud behoeft en niet al te complex en duur is. Het volume van een regenput bij een woning is te klein om die ultrasone niveaumeters probleemloos te laten werken. En het is evenmin van belang te weten of het niveau 1m699 of 1m701 is.

Het verschil in weerstand tussen twee contactpunten die onder water zitten en erboven, al zijn ze nat, is vrij groot en dus makkelijk te detecteren met een simpele schakeling.

Rust roest, en nog geen klein beetje, ik kan er van meespreken.

Persoonlijk zie ik het probleem niet om een ultrasoon sensor toe te passen in een regenput. Ik heb deze jarenlang probleemloos gebruikt in tanks van 100 liter tot 30m3. Dat dit voor een thuisprojectje er wat over is begrijp ik wel.
Er zijn verschillende mogelijkheden om via zelfbouw een relatief nauwkeurige niveau detectie te realiseren. Ik heb toch al een en ander zien passeren.
Mvg

Western civilization? That would be a good idea! (HR '89-'12)
GJ_

Moderator

Je hebt om te beginnen een ultrasoon sensor nodig met een redelijk smalle geluidskegel. Als de put smal en diep is krijg je met iedere u.s. sensor reflecties die het minstens tot een uitdaging maken. Als het een hele wijde put is is het mogelijk.
Ik zou een hobbyist zonder de dimensies van die put te weten niet durven adviseren te investeren in een u.s. sensor.

Ik heb nog met de antieke apparatuur gewerkt van bv Rosemount. Daar was het soms redelijk lastig mee als je in een beperkte ruimte zat (dan heb ik het over hoogte/breedte verhouding, wel tanks van miljoenen liters)
Moderne apparatuur heeft gewoon "auto false echo suppression" en zo. Merk je niks van maar het maakt het leven wel een stuk eenvoudiger.

[Bericht gewijzigd door GJ_ op 12 oktober 2019 10:21:33 (33%)]

Degene die ik meestal gebruikte hadden een hele smalle beam. (2 a 3 inch). Ik heb nooit problemen gehad met reflectie van zijwanden. Zelfs niet in tanks van 3 meter hoog en een diameter van slechts 1 meter. (Damp en schuimvorming zijn grotere uitdagingen bij deze sensoren)
Maar zoals ik al zei, wss niet geschikt voor een huis en tuin projectje.
Louter ter info voor de geïnteresseerden toch even een linkje.

https://www.flowline.com

Western civilization? That would be a good idea! (HR '89-'12)
buckfast_beekeeper

Golden Member

Op 12 oktober 2019 09:58:02 schreef grotedikken:
Voor een simpele niet kritische niveaumeting in een regenput lijkt refereren naar een professioneel systeem om het niveau aan sluizen te meten wat bovendien onderhoud nodig heeft toch wat overdreven.
Voor thuis zoek je een compromis tussen iets wat een beetje betrouwbaar is, geen onderhoud behoeft en niet al te complex en duur is. Het volume van een regenput bij een woning is te klein om die ultrasone niveaumeters probleemloos te laten werken. En het is evenmin van belang te weten of het niveau 1m699 of 1m701 is.

Het verschil in weerstand tussen twee contactpunten die onder water zitten en erboven, al zijn ze nat, is vrij groot en dus makkelijk te detecteren met een simpele schakeling.

Blijkbaar niet goed gelezen. Ik schrijf 'in open water'. Sinds wanneer is een waterput open water? In een waterput wil je ook zo weinig als mogelijk vertoeven. Geheel zonder gevaar is die niet. Ik zou alleszins opteren voor een oplossing die zijn degelijkheid heeft bewezen. Vega heeft allerhande systemen, die gegarandeerd gaan doen wat je verlangt. Wil TS het niveau kennen per cm of wil TS weten wanneer er dient ingegrepen te worden? In het laatste geval zijn conductieve oplossingen eenvoudiger dan niveaumetingen.

Van Lambiek wordt goede geuze gemaakt.

Tijdje geleden het borrelbuis principe toegepast met een Xylem LTU301.
Bereik is tot 2,5 mtr. en 4-20mA.
En een Schego membraampomp, type weet ik zo niet maar kan ik nog wel opzoeken.
Sensor zelf zit op een droge plek, meet/drukleiding is een verzwaarde pneumatiek slang.
Is natuurlijk ook zonder het borrelbuis principe te gebruiken, maar dit geeft op den duur toch afwijking ivm condens/vocht capilaire werking slang en eventueel verstopt raken van meetleiding.

Op 12 oktober 2019 09:57:54 schreef KlaasZ:
[...]
De vraag is wat TS wil bereiken.

Uit de OP begreep ik dat TS het niveau van zijn waterput wilde af kunnen lezen op een LCD schermpje.
Dat zal hij wel prefereren boven er extra voor naar buiten hoeven te gaan, een eventueel (zwaar) deksel op te tillen en al dan niet een peilstok te gebruiken.

Ik bedoelde eigenlijk, wat wil hij met die informatie gaan doen? En wat voor nut heeft die informatie?
Het kan gewoon spielerei zijn, leuk om op afstand het niveau te kunnen aflezen. Maar als het alleen gaat om te voorkomen dat de put overloopt, dan zijn er simpeler manieren.

Ik wil graag een lcd-display die het niveau aangeeft in stappen van 10%.
Ik denk eraan om dit met een Arduino oid te doen, zodat ik in de code ook kan instellen dat er een buzzer te horen is als het niveau bv. >= 70% is of <=20%. Deze regenput is 4 m3 en geeft water voor toilet, wasmachine ed.

Het is voor mij handig om het niv. te weten zonder het deksel telkens te moeten lichten. Vooral ook om te weten als ik van een andere put (die helaas niet communiceert met de bovenvermelde put) moet bijvullen of als ik de regentoevoer moet wijzigen bij een bijna volle put (er zit helaas geen overloop op deze put).

Heb al heel wat voorstellen zien passeren, waarvoor dank! Ik bekijk alles nog eens na (sensor van enkele 100-en euro's zal ik sowieso niet kopen voor dit project).

Ik denk dat je dan het best bent met zo een omron module.
Het kan werken met 1, maar voor jou mss beter werken met 2?

Dan heb je een wisselcontact bij laag nivo en een wisselcontact bij hoog nivo.

En die omrom modules moet je kunnen vinden 2de hands.( heb er nog paar liggen...)

Ik denk dat dit het beste systeem is voor een putje van 4000 liter.

Pi and Pimatic

Ik heb ook zitten denken aan een Arduino en ik denk wel dat het moet werken. Als je 10 niveau's wilt meten = 10% dan heb je 11 RVS staven nodig. Op al die RVS staven zit je een kleine wisselspanning uit een transformator tot max 8V via een weerstand van 4k7. Dus 10 weerstanden 1 per staaf en dan vanaf de weerstand naar elke staaf met een draad. Vanaf je weerstand ga je ook naar je meetsysteem die kan bestaan uit een diode gelijkrichter en condensator met zener diode als beveiliging van 4,7V en daarna een spanningsdeler. De uitgang van de spanningsdeler gaat naar de analoge ingang. Omdat je met wisselspanning werkt is de gelijkgerichte spanning ongeveer 1,4x hoger met spanningsverlies over de diode. De werkelijk spanning is helemaal niet interessant. Het gaat meer om het verschil in de staaf onder of boven water met de referentie staaf die altijd het langst is en dus altijd onder water zit. In de software zal je dan na een aantal testmetingen een duidelijke drempel kunnen bepalen.

Toch zou ik niet blindelings op mijn bovenstaande ontwerp vertrouwen en er ook nog een omron module insteken die je verteld als de put te vol of te leeg is.

>knip<
lijkt me spam,
GJ_

[Bericht gewijzigd door GJ_ op 28 september 2020 19:45:38 (0%)]