aarden?

bouwbesluit is overgenomen uit de nen1010, dus aarden van goot hoort erbij. tegenwoordig ben je de bouw nog aan het zetten, en loopt er al een 3140 keurder rond, 1 van de pandeigenaar en 1 ingehuurd door de installateur zelf want de opdrachtgever wilde de installatie met 3140 keuring

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Op 15 oktober 2019 19:08:46 schreef Toeternietoe:
[...]
Nee, het zijn vragen waar ik in de praktijk tegen aan ben gelopen.

Je geeft altijd antwoord op de moeilijkste vragen _/-\o_ , vandaar mijn opmerking over de quizvraag.

Vallen de (metalen) kabelgoten niet onder het kopje "metalen leidingstelsel" en "spanningsversleping"? Errug lang geleden op de MTS geleerd dat metalen kabelgoten niet geaard hoeven/mogen worden. Wie spreekt een leraar tegen die dat ten stelligste beweerd....

Verschillende groepen door 1 buis? Wat ik wel zeker weet is dat zwakstroom en sterkstroom door 1 buis mag, mits de isolatie van beide kabels geschikt is voor de hoogste spanning in de buis.

Gr.

Erik

[Bericht gewijzigd door erik1234 op 15 oktober 2019 23:00:47 (33%)]

Op 14 oktober 2019 20:49:17 schreef Toeternietoe:
Ik heb in een werkplaatsje een machine staan, een stukje uit de muur.
Nu wil ik een dikke stalen buis met een paar bochten erin vastmaken aan een houten kolom om zo door de lucht naar de machine te gaan.
In deze buis wil ik 3 kabels leggen, Krachtstroom voor de machine (3Fase +. N + Aarde), een kabeltje voor de verlichting boven deze machine (1 Fase 230 V +N + Aarde) en een ethernetkabeltje voor de communicatie met de machine.

Vraag 1: Mag ik voor de sterkstroom de babeling gebruik maken van Neopreen (NWPK) oid gebruik maken of moet dit met YMvK oid. Het is een vaste installatie
Vraag 2: Mag ik zo 3 verschillende kabels met verschillende spanningen en groepen door 1 buis leggen?
Vraag 3: Moet (of mag) ik de buis aarden? Oftewel verbinden met de aardingsleidingen van de E installatie?
Vraag 4: Als ik de buis vervang door een stukje stalen kabelgoot veranderd er dan wat aan bovenstaande antwoorden?

Interessante vragen.
Van vraag 1 maak ik:
Ja dat mag zie ook NEN1010-2015 art. 521.9.1
Vraag 2:
Dat mag mits alle kabels geisoleerd zijn voor de hoogst voorkomende spanning zie ook NEN1010-2015 art. 413.3.5
Vraag 3:
Aarden is in NEN1010-2015 vooral bedoeld als EMC maatregel.
Niet direct als veiligheidsaarding.
Is het maar een korte buis zal aarden al snel voor EMC niet nodig zijn. Scheelt ook wel waar het is, in een lasbedrijf zal het niet veel uitmaken, EMS knettert daar in het rond, in een datacentrum kan het anders liggen.
Vraag 4:
Maakt volgens mij niet uit of het nu een kabelgoot of kabelkanaal (buis) is.
Naar gezond verstand:
NWPK of RWPK kan in de jaren verdrogen en brokkelig worden, ik zou zelf de buis wel aarden om te voorkomen dat een verteerde rubber kabel hem onder spanning zet.

@TS - Het is niet raadzaam een signaalkabel over een bepaalde lengte parallel en vlak naast wisselspanningskabels te laten lopen. Dus voor die ethernetkabel zou ik een tweede buis, op enkele tientallen cm afstand gebruiken en die scheiding consequent doorvoeren, ook buiten de buis.