Bauknecht Bitron stuurunit defect


Vandaag de gehersoldeerde print gemonteerd. Al 2 machines was gedraaid zonder een fout.
Straks eens de print bekijken die er nu inzat.

Waren over het algemeen foutloze printen, behalve de grijze 470 K Ohm weerstanden begaven het nogal. Resultaat dat de processor aantal metingen onjuist deed en stopte met vreemde errors.

Toevallig recent nog eenzelfde machine nieuwe lagers ingezet en draait weer als een zonnetje! Eigenaar waste 1x per week en dat was te zien, alles was verder nog OK, zelfs trommelkruis, koolborstels etc

Die 470kOhm weerstanden, zijn dat degene boven op de foto? Gaan die verlopen of gewoon stuk?

Van deze machine heb ik ook al 2 maal de lagers van de trommel vervangen. De motor is ook al eens vervangen in de verlengde garantieperiode wegens defecte lagers. Die motor heb ik nog liggen en zou ik mss nog eens willen reviseren.

Intussentijd al een was of 5 gedraaid, machine blijft het goed doen.

De andere print die ik gisteren bekeken heb was eigenlijk een ander type: Silga, of Sylga, daar wil ik nu vanaf zijn. De print die ik er origineel inzat was een Omega2. Ik vermoed zelfs van een andere fabrikant. Hier heb ik eigenlijk niets aan miszien of mismeten. Ik heb preventief de contacten dan maar eens doorgesoldeerd.

Ja, die gaan spontaan in waarde verlopen of geheel open. Slechte serie weerstanden geweest. meestal dof en grijs van kleur.

Printplaat heeft het blijkbaar weer begeven.
Foutcode FF, samen met een geluidssignaal. Machine uitgezet, en weer aan maar blijft dood.

De tip van de 470kOhm weerstand moet ik nog nakijken.

Enige tijd later machine weer aangezet en deze doorliep een wascyclus zonder problemen.

FF is EEprom fout of kan niet gelezen worden.Controleer de 5V eens elco's mogelijk defect of slecht

Ben er aan toegekomen om een en ander nader te bekijken op deze print.
Ik zie hier maar ic's opzitten. Het ene is de microcontroller, de andere een schmittrigger 74Hc14. Op de laatste zie ik niets staan dat ik kan lezen. Alleen iets dat begint met 24 en dan CO of zo iets.

Uitvolgen is niet evident, meten onder spanning nog minder.

Ik heb de grote capaciteiten reeds gecontroleerd, en meten nog ok.
De kleintjes (10uF) dien ik nog te controleren.

Zou de fout ook in de X2 kunnen zitten?

Neen, kan ook slechte verbinding zijn naar bedieningsbord bedacht ik nog. Nee X2 is geen schuldige hier aan.

Ik heb alle condensatoren vervangen die op het bord zitten, zijn er niet zoveel.
De X2 heb ik gelaten.

Verbinding naar het bedieningspaneel kan toch niet veel mee mis zijn? Is gewoon 1 connector.

Die 470kOhm weerstand waar je van sprak vind ik niet terug op de print.

[Bericht gewijzigd door staafken op 5 februari 2020 22:44:05 (16%)]

Zijn grijze weerstanden in standaard 1/4 watt formaat. Naast koellichaam/witte relais zie ik er al 4 zitten, al een andere waarde.

Shiptronic

Golden Member

Ik zie nog geen gemeten spanning van de genoemde voeding voor de IC's ?

Wie de vraag stelt, zal met het antwoord moeten leren leven.

Nee, ik zie helemaal geen gemeten spanningen, staan opachterzijde plastic doos...

Ik had op de achterkant gemeten. Op hetkastje staan idd de spanningen. Ik mat daar eerlijk gezegd niets. Alleen de 230v kon ik meten. Op de 8v en de 24v had ik niets. Wss zat ik niet goed op de juiste punten.

Wel juiste GND nemen als - punt!

Wss is het daar fout gelopen. Ik herinner mij dacht ik: common, vcc, 8v, 24 en 230. Ik kan me niet herinneren een 2de gnd gezien te hebben. Ik kan steeds nog meten; de afdekkap zit nog niet op de machine gemonteerd.

Vandaag nog eens gemeten aan de print in de machine: Er is idd ook nog een 5V punt. Echter lukt het mij niet om een goed massapunt te vinden. Vanuit het COM punt naar die 5V meet ik niets, ook niet op de 8V trouwens.
Als ik meet op een vrije connector meet ik 5.2V, zonder rimpel hierop. Of ik op dat punt de goede referentie heb weet ik natuurlijk niet.

5,2V is OK.Controleer echt de kabel vanaf front naar je vermogensprint... Ook de schakelaar op front.

Ok, nogmaals bedankt voor jouw moeite.
Voor alle duidelijkheid, nadat ik de condensatoren vervangen heb is de machine niet meer in storing gegaan, niet dat dat zekerheid geeft naar de toekomst natuurlijk... Mijn 5.2V is ook gemeten na deze vervanging.
Wat kan ik controleren aan de kabel naar het frontpaneel? Deze zit alleszins goed op zijn plaats. De kabel zelf lijkt mij onbeschadigd. Welke schakelaar dien ik na te kijken? De draaiknop? Op wat moet ik letten? Slechte solderingen?

De kabel gaat nogal eens los in solderingen zitten en daarbij de draaiknop ook

We zijn nu meer dan een maand verder, machine doet het nog steeds super. Ik durf dus te zeggen dat de herstelling gelukt is... Bedankt iedereen!

Toch de elco's?? Het is natuurlijk na zo'n leeftijd niet onwaarschijnlijk dat ze versleten zijn... Er zijn niet zoveel van deze machines meer in omloop..

Idd, wss de elco's. Iets anders heb ik niet vervangen.
De machine heeft idd al wat leeftijd maar is voor mij nog perfect.
Hopelijk kan ze nog een tijdje mee. Ik heb nog een setje lagers liggen voor deze machine, nog een waterpomp, reserveriem en een motor liggen. Dus met een beetje geluk zit het kwa spareparts wel snor.

Heb je ook een v afdichting en trommelkruis? Dat waren de kritische punten van deze machine! of heet wassen en weinig zeep

trommelkruis heb ik idd ook, v dichting niet.... die heb ik reeds gebruikt.
Ik vermoed, of beter hoop, dat dit nog leverbaar is? Wat kan er fout lopen met het trommelkruis? Is toch maar een lomp stuk gietijzer?